TESTISSÄ : Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Soundbar musiikin ehdoilla

Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.

 itemprop
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Ääni & Kuva kiteyttää

Ääni on viettelevän lämmin, täyteläinen ja kutsuva. Etenkin musiikki toistuu tenhoavasti. Subwoofer tuo bassoon kaivattua potkua.
Keskirekisteri ei pääse vauhtiin ja lauluun ja puheeseen kaipaisi enemmän kirkkautta. Takakaiuttimien lisäämistä on syytä harkita.
  • Sopiva näytön koko: 55 tuumasta ylöspäin
  • HDMI: Ei
  • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
  • Analoginen sisääntulo: Ei
  • Verkko: Wi-Fi
  • Langaton käyttö: Spotify Connect, AirPlay 2, Roon Ready, Tidal Direct (tulossa), Bluetooth
  • Subwoofer: Langaton (lisävaruste)
  • Mitat: 124 x 10,9 x 10,7 cm
  • Väri: Musta
  • Verkkosivusto: bowerswilkins.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 2350 €

Bowers & Wilkins ei ole kiirehtinyt monihuonekaiuttimien pariin. B&W saapui bileisiin tyylikkäästi myöhässä ja onnistui herättämään huomiota heti. Formation Duo -jalustakaiuttimet ovat loistoesimerkki highend-kaiuttimista, joihin on lainattu herkkuja 700- ja 800-sarjoista ja jotka silti ovat aivan omanlaisensa.

Muut Formation-malliston kaiuttimet, myös Bar, ovat hieman Duo-kaiutinta simppelimpiä. Tästä on turha etsiä hiilidiskanttia tai Continuum-keskirekisterielementtiä, vaan komponentit on peritty edullisemmasta 600-sarjasta.

Formation Bar on tyylikäs soundbar, jonka kauniit yksityiskohdat tuovat mieleen eräänkin tanskalaisen luksusmerkin. Samalla kaiutin on selvästi B&W:n edustaja.

Bowers & Wilkins Formation Bar on hyvin kaunis soundbar. Kuva: B&W

televisio kytkemiselle. HDMI:tä ei ole, mikä on hiukan harmillista viivettä eli huulisynkkaa ja korkearesoluutioisia surround-formaatteja ajatellen. Tässä onkin ajateltu käytettävän Formation Flexiä langattomina takakaiuttimina, jolloin saa oikean surroundäänen, tosin ilman Dolby Digitalia. Millekään DTS-formaatille ei ole tukea, ei myöskään HD-ääniformaateille.

Subwoofer

Formation Bar on helppo asentaa, ja Formation Bass löytyy näppärästi sovelluksesta. Bassokaiutin tuplaa hinnan, mutta en suosittelisi jättämään sitä pois. Muuten soundi jää latteaksi, eikä tässä hintaluokassa ole järkeä tyytyä laihaan bassoon.

Formation Bar kannattaa ehdottomasti yhdistää saman sarjan Formation Bass -subwooferiin. Kuva: B&W

Käyttö

Soundbarille ei ole kaukosäädintä, vaan sitä ohjataan sovelluksesta, joka on saatavilla sekä iPhonelle että Androidille. Sovellus on helppokäyttöinen, ja Barin saa tottelemaan myös television kaukosäädintä volyyminsäädön suhteen.

Ääntä voi säätää jonkin verran (basso/diskantti ja subwooferin taso), mutta pääosin soundbar huolehtii soundista itsekseen.

mainos

Musiikkia voi kuunnella Bluetoothin kautta puhelimesta tai AirPlaytä tai Spotify Connectia käyttäen. Myöhemmin tulossa on myös Tidal Connect. Kaiutin on myös Roon Ready, tarkoittaen, että Roon-musiikkiohjelman omaavat PC- ja Mac-käyttäjät voivat kuunnella musiikkia suoraan langattoman verkon kautta.

mainos

Formation Barin äänenlaatu

Elokuvaelämys Barin kanssa on aika lailla erilainen halpaan muovikaiuttimeen verrattuna. Läsnäolo tuntuu aivan toisella tavalla eikä diskantti jää inisemään vaisusti. Vaikka surroundvaikutelmaa ei synnykään kuten joillakin testin soundbareilla, on äänimaisema laaja. Liikkuvat äänet, vaikkapa ohiajavat autot, liukuvat saumattomasti vasemmalta oikealle.

B&W:n keskirekisteri ei ole kaikkein selkeimmästä päästä. Dialogissa huomio kiinnittyy vähän liikaan konsonantteihin ja syvimpään rintaääneen. Äänitehosteet kuulostavat hyviltä ja basso on melko vahva. Keskeltä puuttuu kuitenkin hiukan tarvittavaa säihkettä, joten Formation Bar ei ehkä ole kaikkein paras kotiteatterikaiutin.

Musiikin kanssa se sen sijaan kukoistaa. Akustinen kitara saa kauniin ja vahvan rungon ja ylärekisterin vivahteikkuus saa jouset soimaan kauniisti. Laulu soi isosti ja äänimaisema levittäytyy mukavan lavealle. Piano saa runsaasti tilaa ja upean pohjan soinnilleen. Tämän on oltava testin paras soundbar musiikin kuunteluun! Keskirekisteri olisi kuitenkin saanut olla vahvempi tässäkin, se jää hitusen vaisuksi.

Johtopäätökset

B&W Formation Bar on loistava soundbar, joka toimii etenkin musiikin kuunteluun. Soundi on lämmin, täyteläinen ja ilmava. Myös television ja elokuvien katselu on todella miellyttävää. Keskirekisteri saisi olla hiukan selkeämpikin, ja surroundefektit vaativat Formation Flexit takakaiuttimikseen, mikä nostaa hintaa. Formation Bass on mielestäni ainakin välttämätön lisä, sillä itsekseen Formation Bar ei jaksa nostaa bassoa vaadittavalle tasolle.

mainos
Kuva: B&W

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös