TESTISSÄ

Bang & Olufsen Beosound Stage

 itemprop
TESTISSÄBang & Olufsen Beosound Stage
Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksusta taviksille

Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.

Soundi on riittävän tasapainoinen ja basso on niin täyteläinen ettei erillistä subwooferia tarvita. Toimii sekä seinälle kiinnitettynä että tasolla.
Käyttöliittymä hämmentää ja ääni voisi olla dynaamisempi.

Bang & Olufsenin ensimmäinen soundbar on nimeltään Beosound Stage ja valmistajalle tuttuun tapaan se on tyrmäävän tyylikäs ja huokuu laatua. Se on saatavilla puuviimeisteltynä ja kahdessa alumiinisävyssä: luonnonvärisenä ja pronssinsävyisenä. Saimme testiin tavallisen alumiiniversion, joka on näistä hillityin mutta yhtä kaikki upean näköinen pyöristetyin muotoineen ja etuosan mustan kankaan ansiosta. Hinta (1 500 €) on vähemmän kuin mitä olisimme tanskalaismerkiltä odottaneet.

Stage on suunniteltu toimimaan yhtä hyvin seinällä kuin tasollakin. Kaiutinelementit on suunnattu siten, että ne antavat yhtä paljon ääntä riippumatta sijoittelusta. Tason ei kuitenkaan pidä olla liian korkea, jos haluaa äänentoiston olevan parhaimmillaan.

Beosound Stage sopii sekä seinälle että tasolle. Kuva: B&O

Kaukosäädintä ei ole, vaan soundbar toimii sovelluksella. Ellei sitten halua maksaa paria sataa euroa B&O:n erikseen ostettavasta BeoRemote One -säätimestä. Jos siihen päätyy, voi samalla kaukosäätimellä hallita muitakin B&O-laitteita ja LG:n C9-OLED-televisiota. Ei siis ole pakko hankkia B&O:n sikakallista tv:tä kaukosäätimen eduista nauttiakseen.

Liitäntöjä löytyy HDMI-sisääntulon ja HDM ARC -ulostulon muodossa. Jos televisio on modernimpaa sorttia, siitä todennäköisesti löytyy tuki tälle, joten tarvitaan vain HDMI-johto tv:n sisääntulosta ja kaikki kaikki telkkariin kytketyt laitteet voivat käyttää ääntä Stagen kautta.

Beosound Stagen alumiinisävy on hyvin tyylikäs. Kuva: B&O

Dolby Atmos

Stage tukee Dolby Atmos -3D-ääniformaattia mutta ylös suunnattuja kaiuttimia siinä ei ole Sen sijaan vaikutelma luodaan digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla. Kokemuksesta tiedämme tämän ratkaisun toimivan hyvin, mutta harvoin se on yhtä vakuuttava kuin Stagella.

Käyttö

Stagen asennus käy käden käänteessä tumpelommaltakin tyypiltä. Musiikin suoratoisto on lastenleikkiä, sillä kaiuttimesta löytyvät Chromecast, AirPlay 2 ja Spotify Connect.

Ääniasetuksia voi valita tarkoituksen mukaan: TV (vahvistaa puhetta), Music (puhdas stereoääni), Movie (panostaa suureen äänikuvaan), Night Listening (vaimennettu dynamiikka) ja None (käsittelemätön ääni).Kosketuspaneeli on elegantisti toteutettu, tässä puuviimeistellyssä versiossa. Kuva: B&O

mainos

Ääntä voi säätää itsekin, mutta siihen sovellus on hieman monimutkainen. Sovelluksessa näpätään virtuaalinen piste neliosaisen ympyrän sisään; jokaisella osalla on oma äänityyppinsä. Valitun pisteen paikasta riippuu sitten, missä suhteessa sovellus sekoittaa näitä neljää. Hämmennystä lisää se, että tyypit ovat nimeltään Warm, Excited, Relaxed ja Bright, enkä ymmärtänyt lainkaan, mistä niissä on kyse. Vaikutti siltä, että puhe korostuu, jos pistettä siirtää enemmän Excited-kohtaan.

mainos

Yhä monimutkaisempaa

Aina vaan jännemmäksi menee, kun tutustuu muihin ominaisuuksiin. Niiden nimet ovat Upmix, Virtualize, LFE Tuning ja Content Processing, josta voi vielä valita vaihtoehdot Low, High tai Off. Jouduin tankkaamaan käyttöohjetta ymmärtääkseni, että Mix Up tarkoittaa stereoäänen keskiäänen muodostamista keskikanavasta. Virtualize luo surroundvaikutelmaa hyödyntäen surroundkanavia ja virtuaalista korkeuskanavaa. LFE Tuning puolestaan tarkoittaa, että bassoefektit (LFE) saa kytkettyä pois tai päälle sisääntulevasta audiosignaalista.

En oikein ymmärrä miksi nämä pitäisi saada pois päältä, ellei sitten haluaisi käyttää ulkoista subwooferia. Beosound Stagessa ei kuitenkaan ole ulostuloa sellaiselle, eikä tarjolla ole langatonta Beosound-subwooferia, jonka soundbariin saisi liitettyä.

Beosound Stage pärjäilee hyvin ilman erillistä subwooferiakin – ja kyllä kannattaakin, sillä yhteensopivaa ei markkinoilta löydy. Kuva: B&O

Äänenlaatu

Kun on valinnut sopivimmat asetukset ja säädöt ja saanut Stagen kuulostamaan haluamaltaan, kannattaa tarkistaa, että LFE on päällä – muuta bassovahvistusta ei nimittäin ole. Ääni täyttää huoneen mukavasti ja basso antaa tuntuvan perustan muulle äänimaisemalle.

mainos

Elokuvien puhe on selkeää mutta ei ikävän terävää. Jesse Pinkmanin rintaääni El Caminon ensimmäisessä kohtauksessa erottuu selkeästi. Stage ei haasta testin subwooferilla varustettuja malleja tällä saralla, mutta toisaalta B&W Formation Bar on paljon kalliimpi, jos mukaan ottaa myös subwooferin, ja Sennheiser Ambeo on sitäkin kalliimpi yhteensopivan subbarin kanssa. Samsung HW-Q96R, jonka mukana sellainen tulee, on kuitenkin samaa hintaluokkaan Stagen kanssa, joten tässä suhteessa B&O kokee tappion.

Jos jätämme subwooferin puuttumisen sivuun, on muutakin nuristavaa. Yleisesti ottaen dynamiikka on mielestäni laiskaa; soundi on vähän varovainen ja lattea vaikka kuinka säätelisin sitä.

Stereomusiikki ei ole yhtä erottelevaa kuin B&W Formation Barilla – vaikka Formation Bass ei olisi edes päällä. Varsinkin jos sekä Mix up että Virtualize ovat päällä, jää rytmi valjuksi. Puhtaana stereona soundi on hyvä, joskaan ei ihmeellinen.

Elokuvia katsoessa ei vahingossakaan ala luulla, että tilassa olisi useampia kaiuttimia. Näin virtuaalikanavat tietysti toimivatkin. Äänikuva on kyllä iso, mutta Bose Soundbar 700 ja LG SL10Y saavat aikaiseksi tätäkin suuremman vaikutelman.

Kuva: B&O

Johtopäätökset

Bang & Olufsen Beosound Stage on kaunis soundbar, joka sulautuu tyylikkäästi olohuoneen sisustukseen. Pyöristetyt kulmat ja ylelliset materiaalit ovat ilo silmälle!

Äänenlaatu on riittävän hyvä ja soundbar suoriutuu varsin hyvin ilman subwooferia. Äänenpaine riittää elokuviin ja musiikinkuunteluun vallan mainiosti. Jäin kaipaamaan lisää dynamiikkaa, ja olisi hyvä olla edes mahdollisuus kytkeä mukaan ulkoinen subwoofer, jos sellaista haluaa. Sovellus on hämmentävä ja ominaisuuksia ymmärtääkseen on otettava käyttöohje kauniiseen käteen.

Beosound Stage on uskollisen B&O-fanien valinta soundbariksi, mutta emme ole ihan varmoja, pystyykö se voittamaan uusia ystäviä brändille.

Faktat

 • Sopiva näytön koko: 49 tuumasta ylöspäin
 • HDMI: 2 (toisessa ARC)
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
 • Analoginen sisääntulo: 3,5 mm plugi
 • Verkko: Wi-Fi, ethernet
 • Langaton käyttö: Spotify Connect, AirPlay 2, Chromecast, QPlay 2.0, Bluetooth
 • Subwoofer: Ei ole
 • Mitat: 110 x 17 x 7,7 cm
 • Väri: Alumiini, pronssinvärinen alumiini, savutammi
 • Verkkosivusto: bang-olufsen.com

Hinta

1500 €

Paras hinta

   data-srcset
  6 highend-soundbaria Maailman paras soundbar?
  Myös tässä testissä
   data-srcset
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
  Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.
   data-srcset
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
  Bose on onnistunut soundbarillaan, joka kuulostaa elokuvien kanssa rajulta.
   data-srcset
  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01
  Sennheiserilla on ensikertalaisen tuuria: valmistajan soundbar on heittämällä tämän hetken paras! Mutta kenelle?
   data-srcset
  LG SL10YG
  LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.
   data-srcset
  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Vieritä ylös