TESTISSÄ : Sennheiser PXC 550-II

Loistoääntä huomaamattomassa paketissa

Sennheiser pelaa varman päälle ja on päivittänyt laatumallinsa säätyvällä vastamelulla ja ääniohjauksella. Käyttöliittymä on ikävästi kärsinyt vähän matkan varrella.

Ääni & Kuva kiteyttää

Markkinoiden parasta ääntä ja virheetön vastamelu. Miellyttävä istuvuus ja riittävän kompakti koko.
Uudet ominaisuudet tuntuvat päälleliimatuilta. Minikokoisten nappien ja sormikoreografian opettelu tekee kuulokkeiden ohjaamisesta hankalaa.
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton, vastamelu
 • Elementit: 32 mm
 • Taajuusalue 17–23 000 Hz (–10 dB)
 • Aktiivinen vastamelu: On
 • Impedanssi (passiiviasetuksella): 46 ohmia
 • Akunkesto: 20 h (vastamelu ja BT päällä)
 • Puheohjaus: Google Assistant, Alexa, Siri jne.
 • Sovellus: Sennheiser Smart Control
 • Liitännät: USB-C, 3,5 m:n plugi, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX LL, SBC, AAC)
 • Paino: 227 g
 • Verkkosivusto: sennheiser.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 350 €

Kuulokemestari Sennheiserilla on peräti kaksi huippumallia vastamelukuulokkeiden (Active Noise Cancellation, ANC) mallistossa, ja molemmat ovat saaneet uuden sukupolven edustajat: Momentum 3 Wireless siistiin sisätyöhön ja PXC 550-II matkustamiseen.

Sennheiser PXC 550-II on hillitty ja suhteellisen pieni over-ear-malli. Ovaalit kupit ovat mattamustaa muovia, ja panta on päällystetty tekonahalla. Kuulokkeet on tarkoitettu matkakäyttöön, joten kaikki taittuu nätisti kokoon kuten tämänlaatuiselta tuotteelta sopii odottaa.

Kuulokkeiden ulkoasu on hillityn tyylikäs. Kuva: Sennheiser

PXC 550-II ei ole kuulokemalli, jota pidetään brassailun vuoksi. Ulkoasu on niin hillityn huomaamaton, että vain kiinnikkeen hyvin pienestä logosta voi huomata valmistajan olevan Sennheiser – eikä esimerkiksi Bose tai Sony, jotka näyttävät muuten samoilta.

PXC 550-II on tarkoitettu langattomaan käyttöön, mutta lentoja varten mukana tulee myös johto ja lentokoneadapteri siltä varalta, että eksyy niin vanhaan koneeseen, että kaksipiikkiselle on yhä tarve.

Lue myös: Sennheiser Momentum True Wireless

Langatonta luksusta

Sennheiserin loistavien langattomien kuulokkeiden kolmas sukupolvi tuo tullessaan uusia ominaisuuksia.

Ensinnäkin yhtenä erona edeltäjään on tämän päivän odotusten mukaisesti vastamelulla eri säätövaihtoehtoja: täysi vastamelu, vaihteleva vastamelu tai ei ollenkaan vastamelua. Jos valitsee keskimmäisen, pitää vielä valita, haluaako automaattisesti ympäristön ääniin mukautuvan vastamelun vai ”tuulivastamelun”. Voimakkainkin vastamelu on onneksi musiikille helläkätinen.

mainos

Kuulokkeet sammuvat itsestään, kun kuppeja kääntää 90 astetta. Kuva: Sennheiser

mainos

Hankala sovellus

Sennheiser Smart Control -sovelluksessa voi valita vastamelun ja muuttaa ääniprofiilia. Profiileja löytyy nimensä mukainen ”Neutral”, uhkeabassoinen ”Club” ja keski- eli puherekisteriä painottava Movie, joka sopii toki myös lauluäänten korostamiseen.

Sovellus itsessään on kuitenkin surkea. Kuulokkeet pitää laittaa pois päältä ja yhdistää kännykkään uudelleen aina, kun sovellusta haluaa käyttää – ”turvallisuussyistä”. Aika usein homma menee puihin vaikka puhelin olisikin jo listannut kuulokkeet tunnistetuksi Bluetooth-laitteeksi.

Akku kestää 20 tuntia Bluetooth ja vastamelu päällä. Virransäästön nimissä kuulokkeet sammuvat itsestään, kun kuppeja kääntää 90 astetta. Toimii hyvin, mutta annan kyllä miinusta siitä, etteivät kuulokkeet sammu automaattisesti, kun ne laittaa pöydälle – kuten monella muulla valmistajalla. Tässä piilee vaara, ettei kuppeja muista taittaa ja kuulokkeista onkin seuraavan kerran akku loppu. Tavallinen virtakytkinkin olisi voinut olla poikaa.

Jotkut valmistajat suosivat kosketusohjausta kuulokkeissaan, kun taas toiset luottavat paineltaviin nappeihin. Sennheiser on valinnut molemmat, mutta jotenkin onnistunut hukkaamaan molempien maailmojen parhaat puolet. Kappaleen valinta, puhelut ja volyymin säätö hoituvat, kunhan muistaa 11 (!) liikettä sormellaan. Vastamelu taas toimii pienellä liukusäätimellä, josta valitaan sen aste: täysillä, vaihteleva tai pois. Näin ei tule vahingossa säätäneeksi vastamelua. Toisaalta säädintä on mahdoton paikallistaa ilman, että kuulokkeet ottaa ensin pois päästä. Puheohjaus tottelee vain oikeaa peukaloa, sillä se löytyy kupin takaa alhaalta. Bluetoothia varten on minikokoinen nappula, jota ei onneksi tarvita, ellei satu olemaan lentokoneessa, jossa radiosignaali on kielletty. Nyt on nimittäin paljastettava, että en kytke Bluetoothia pois lennoilla – eikä toistaiseksi yksikään kone ole pudonnut sen takia.

mainos

Äänenlaatu

Testissä käytimme Sennheiser Smart Control -sovelluksen neutraalia ääniasetusta. Sen kanssa soundi on lämmin ja miellyttävä ja toimii useimpien musiikkityylien kanssa. Basso erottuu selvästi mutta ei hallitse (vaikka sekin onnistuu sovelluksen avulla). Keskirekisteri on selkeä ja laulu toistuu vapaasti ja luonnollisesti. Vastamelu ei sotke soundia yhtään.

Diskantti on hivenen vaisu, joten esimerkiksi hi-hatin iskut tuntuvat vähän kesyiltä. Ei se huono ole mutta vähän laiska kuitenkin – tähänkään vastamelulla ei ole vaikutusta suuntaan tahi toiseen.

Kaiken kaikkiaan Sennheiser PXC 550-II on aidosti kuulokemalli, jolla sopii kuunnella musiikkia myös hälyisissä ympäristöissä. Tämän ansiosta se asettuu ehdottomasti vastamelukuulokkeiden parempaan päähän samalle tasolle Sony WH-1000 XM3:n ja Bose NCH 700:n kanssa. Se ei ole yhtä avoin kuin hifikuuloke DALI IO-6, mutta toisaalta sen vastamelu toimii paremmin.

Johtopäätökset

Sennheiser PXC 550-II on luonnollinen jatke edeltäjälleen, jotka molemmat ovat erinomaisia premiumluokan vastamelukuulokkeita. Siinä on kaikki ominaisuudet, joita vuonna 2020 vastamelukuulokkeelta odottaakin, mukaan luettuna säätyvä vastamelu ja puheohjaus. Käyttäjän näkökulmasta uudet ominaisuudet tuntuvat vähän päälleliimatuilta, ikään kuin ne olisivat taistelleet käyttöliittymässä elintilastaan. Onneksi – ja mikä tärkeintä – Sennheiser on säilyttänyt erinomaisen äänenlaadun, jota vastamelu ei heikennä lainkaan. Tässä hintaluokassa kilpailijoita löytyy Bosen, Sonyn, B&W:n ja muutaman muun tallista. Jos hillitty design miellyttää eikä sovelluksen monimutkainen käyttö haittaa, on tässä loistava matkakumppani, joka ei vie liikaa tilaa käsimatkatavaroista.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös