: Philips Fidelio X2HR

Silkinsileä nautinto

Philipsin luksuskuulokkeet soivat kauniisti.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

Soundi on avoin ja vivahteikas. Siisti design. Huippumukavat päässä.
Luksusfiilis ei yllä ihan parhaimpien kuulokkeiden tasolle. Diskantti on hivenen vaimea.
Philips Fidelio X2HR

Tyyppi: avoin, over-ear

Elementti: 50 mm

Taajuusalue: 5–40 000 Hz

Herkkyys: 100 dB

Impedanssi: 30 ohmia

Paino: 380 g

Hinta: 300 €

Verkkosivusto: philips.fi

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Suurin osa testaamistamme kuulokkeista edustaa suljettua mallia, ja syy on yksinkertaisesti se, että suurin osa markkinoilla olevista kuulokkeista on suljettuja. Niillä on useita etuja. Ensinnäkin ympäristön äänet eivät pääse häiritsemään, ja sama pätee toiseen suuntaan, eli lähistöllä olevat eivät häiriinny omasta musiikinkuuntelusta. Toiseksi suljetussa mallissa basso toistuu syvemmin ja voimakkaammin. Huonona puolena voi olla soundin suljettuus.

Fidelio X2HR erottuu kuulokkeiden katraasta olemalla avoin malli. Erittäin suurten kuppien sivuilla on metalliverkot, jotka päästävät ilman ja äänen kiertämään.

Fidelio X2HR erottuu myös kokonsa puolesta – näin suuria kuulokkeita näkee yleensä DJ:illä. Lisäksi designiin on panostettu, ja mustat kuulokkeet mustin yksityiskohdin näyttävät viimeistellyiltä. Muovikupit, metallisoljet, muovinen panta ja samettiset tyynyt ovat kaikkia mattamustia, ainoan poikkeuksen tekee kiiltävät metalliverkot.

Uskolliset lukijamme toki muistavat, että tämä design on tuttua jo Philipsin aiemmista Fidelio-malleista X1 ja X2.

Fidelio X2HR:n hillitty ulkoasu perustuu mattamustaan: kupit ovat muovia, kiinnikkeet metallia, panta muovia ja tyynyt pehmeää samettia. Kuva: Philips

 

High Resolution

Nimen HR-osuus viittaa tieysti High Resolutioniin, ja pakkauksessa onkin kultainen ”Hi-Res Audio” logo kertomassa, että korkearesoluutioisen musiikin soittaminen onnistuu. Digitaalituotteilla Hi-Res Audion vaatimukset ovat 24 bittiä 96 kHz:n resoluutiolla. Analogisilla äänentoistolaitteilla kuten kaiuttimilla ja kuulokkeilla vaatimukset ovat joustavammat, mutta Fidelio X2HR: taajuusalue on asetettu 5-50 kHz, eli laveammalle kuin mitä ihmiskorva kuulee. Tämä varmasti ilahduttaa lepakoita, mutta on siitä sekin hyöty, että laajempi taajuusalue auttaa toistamaan kuultavan rekisterin puhtaammin.

Kotikäyttöön

Kangaspäällysteinen johto on 3 metriä pitkä. 3,5 mm:n minijakki mahdollistaa kuuntelun kännykän kanssa, mutta onneksi mukana tulee myös kultapäällysteinen 6,3 mm:n jakki, jolla kuulokkeet saa kiinni vahvistimeen. Kotikäytössä Fidelio X2HR on nimittäin parhaimmillaan. Avoimet kuulokkeet kun päästävät ympäristön äänet läpi, ja kangasjohtokin tuntuu Suomen säähän vähän liian hienolta ja herkältä.

mainos
Mukavuus on huippuluokkaa. Tyynyt tuntuvat superpehmeiltä. Kuva: Philips.

 

mainos

Ääni

Edelliset Fidelio-mallit ovat saaneet testeissämme huippuarviot, joten odotukset olivat korkealla tämän uuden mallin suhteen. Avointen kuulokkeiden pulmana on usein basso, sillä elementeillä ei ole kaikutilaa. X2HR:ssä tätä vikaa ei ole, vaan basso on yhtä tymäkkä kuin suljetuissakin malleissa. Jos vertaa bassoa kaiuttimiin, se muistuttaa enemmän elektrostaattisia dipolikaiuttimia kuin perinteisiä kaappikaiuttimia. Basso on puhdas ja suuri. Se kuulostaa ehkä hassulta elektronisten kappaleiden kohdalla, jossa on tottunut kuulemaan syvään mylvintään, mutta akustisten kappaleiden ja ennen kaikkea laulun kanssa se toimii erinomaisesti. Miesten syvät äänet erottuvat helposti urkujen soitosta Philip Glassin teoksessa ”Koyaanisqatsi”.

Näin laajalla taajuusalueella vivahteista ei ole pulaa. Hi-hat ja symbaalit soivat sopivan herkästi. Fidelio X2HR:ä ei kuitenkaan ole tarkoitettu monitorin kanssa käytettäväksi. Yleisvaikutelma on miellyttävä ja pikemminkin lämmin kuin kylmän analyyttinen. Nämä on suunniteltu tunnelmallisiin musiikkihetkiin, jolloin lempikappaleistaan voi nauttia kaikessa rauhassa kotisohvalla.

Lauluun keskittyville

Fidelio X2HR on selvästi parhaimmillaan keskirekisterissä. Näin puhdasta ja luonnollista laulua saa harvoin kuulla tässä hintaluokassa. Avoin malli on edukseen luoden ilmavan ja vapaan tunnun lauluun aina Sinead O’Connorin herkästä ”Scarlet Ribbons” -kappaleesta Hamiltonin Lin-Manuel Mirandan kyyniseen ”Right Hand Man” -kappaleeseen.

On vaikea keksiä suoria kilpailijoita Fidelio X2HR -kuulokkeille. Upeasti muotoiltu Denon AH-D7200 on tarkoitettu kotikuunteluun, mutta suljettuna mallina sen soundi on aivan erilainen. Oikeastaan Philips onkin itsensä pahin kilpailija, sillä edeltäjä Fidelio X2 jakaa monet samat ominaisuudet uutuuden kanssa ja on edullisempi. Sen kohdalla pitää tosin tyytyä taajuusalueeseen, joka rajoittuu 40 kHz:iin.

mainos

Johtopäätökset

Jos kaipaat todella hyviä kuulokkeita musiikkinautiskeluun kotosalla, kuuluu Philips Fidelio X2HR ehdottomasti tutustumislistalle. Ne ovat yhdet mukavimmista koskaan testaamistani, ja niillä kuuntelu on rentouttavaa ja mukavaa. Tietokonekäyttöön löytyy varmasti parempiakin kuulokkeita, mutta jos fanittaa akustista musiikkia ja kuorolaulua, osaa arvostaa näiden avointa ja vapaata soundia. X2HR käy kännykän kanssa käytettäväksi, mutta kokonsa ja mikrofonittomuutensa puolesta se on merkityksetöntä. ”Over-ear indoor headphones” kerrotaan pakkauksessa, ja kotikäytössä ne ovatkin parhaimmillaan.

 

Jos etsit fiilistelykuulokkeita kotikäyttöön, kannattaa tutustua Philips Fidelio X2HR -malliin. Kuva: Philips

Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös