TESTISSÄ : Audeze Penrose

Hifiä pelaamiseen

Audezen pelikuulokkeet ovat lainanneet teknologiaa valmistajan luksusmalleilta.

Audeze Penrose

Ääni & Kuva kiteyttää

Upean avoin ja kirkas ääni. Nyt myös ääntä hukkaamattomana, langattomana versiona.
Ei Waves NX -3D-ääntä. Kalliimpi kuin useimmat pelikuulokkeet.
  • Alusta: PC, Mac, Xbox, PS4/5, Nintendo Switch
  • Tyyppi: Over-ear, suljettu
  • Elementit: 100 mm magnetostaattinen
  • Taajuusalue: 10 Hz – 50 kHz
  • Liitännät: USB-C, USB, 3,5 mm analoginen plugi
  • Langaton käyttö: Bluetooth (AAC, SBC, LDAC), 2,4 GHz:n pakkaamaton ääni
  • Mikrofoni: Irrotettava, varressa
  • Sovellus: Audeze HQ (Windows/MacOS)
  • Paino: 320 g
  • Verkkosivusto: audeze.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 300 €

Amerikkalainen Audeze tunnetaan erinomaisista hifikuulokkeistaan. Valmistajalla on kuitenkin myös pelikuulokkeita, ja nimesimmepä Audeze Mobiuksen Vuoden parhaaksi omassa kategoriassaan 2019.

Nyt Audeze on julkaissut monta uutta pelikuulokemallia, joista tällä kertaa testaamme edullisinta, Audeze Penrosea.

Pelaamista aikuiseen makuun

Penrose näyttää lähes identtiseltä Mobiuksen kanssa. Kupit ovat suuret, ovaalit ja mattamustat. Sanka on samaa tavaraa ja myös metalliosat ovat mustia. Pehmusteet ovat hyvin paksut ja päällystetty tekonahalla – selvästi pelikuuloke aikuiseen makuun. Ainoa osoitus jonkinlaisesta leikkisyydestä on pehmusteita ympäröivä muovirengas, joka on sininen PC-, Mac- ja Playstation-versiossa, ja vihreä Xbox/PC-versiossa. Liitäntää lukuun ottamatta nämä kaksi Penrose-mallia ovat identtiset.

Audeze Penrose on saatavilla kahtena versiona: vihreä Xboxille ja sininen kaikille muille alustoille. Kuva: Audeze

Kallista tekniikkaa

Muhkeat kuulokekupit kätkevät sisäänsä Audezen teknisen valttikortin: halkaisijaltaan 10 cm olevat planaari-magneettiset elementit. Sen sijaan, että kuulokkeisiin olisi yritetty mahduttaa minikokoiset dynaamiset elementit, joissa on äänikela keskellä, muistuttaa planaarinen elementti enemmän magneto- tai sähköstaattista kaiutinta. Kalvo on sijoitettu magneetin eteen, ja se liikkuu edestakaisin valettujen kuparilankojen ansiosta. Äänenlaatu vertautuu sähköstaattisten kaiuttimien ääneen, mutta ei vaadi korkeaa jännitettä. Huono puoli on planaaristen kuulokkeiden hinta – ne ovat yleensä kivuliaan kalliita. Paljon kalliimpia kuin Audeze Penrose.

Planaari-magneettiset elementit ovat samat kuin Audeze Mobius -mallissa, mutta muutoin kuulokkeissa on eroja. Ensinnäkin Penrose on langaton. Mobiuksessa langaton ääni oli mahdollista vain Bluetoothin kautta, mutta Penrose tarjoaa aidon, pakkaamattoman ja viiveettömän langattoman äänen USB-dongelin kautta. Ikävä kyllä Waves NX -tekniikka, joka antaa uskottavan vaikutelman näytön molemmin puolin sijaitsevien kaiuttimien kuuntelusta, ei ole käytössä.

Vastalauseena voi toki sanoa, ettei Waves NX itsessään tuo merkittävää hyötyä pelaamiseen, mutta surroundääni on kuitenkin hyödyllinen lisä pelatessa – eikä säästö tekniikan poisjättämisestä ole järin suuri.

 

mainos
Penrose muistuttaa Audezen ensimmäistä pelikuulokemallia, Mobiusta, mutta 3D-ääntä se ei tarjoa. Toisaalta Penrose on langaton. Kuva: Audeze

Äänenlaatu

Koska elementit ovat samat kuin Audeze Mobiuksessa, ei tule yllätyksenä, että ääni on aivan poikkeuksellisen hyvä. Pienimmätkin yksityiskohdat toistuvat täysin puhtaina, kuuntelipa sitten musiikkia tai pelasi.

mainos

Jos viihde ja hauskanpito ovat pelaamisessa tärkeintä, ei Audeze Penrose ehkä ole paras valinta. Basso sukeltaa kyllä syvälle ja tehoja riittää (elementit ovat kuitenkin pisimmillään 10 cm), mutta ääni pidättyväinen ja rutikuiva. Toisaalta Penrose paljastaa pienimmätkin rasahdukset ja pitää huolen siitä, ettei yksikään joukkuekaverin kommentti jää kuulematta – kunhan tovereilla on mikrofonien laatu edes jokseenkin kohdallaan.

Jos rasvainen ja roima basso on omaan makuun, kannattaa katsoa muita kuulokemalleja. Penrosen soundi on rutikuiva ja tarkka kuin mikä, mutta ei viihdyttävimmästä päästä. Kuva: Audeze

Jotkut pelikuulokkeet ovat puhtaasti vain pelaamiseen soveltuvia, kun taas Audeze Penrose käy onneksi mainiosti myös musiikin kuunteluun. Langattomina ne on myös helppo ottaa mukaan. Se on etu, joka tekee Penrosesta aika mahtavan kisaajan ”oikeita” hifikuulokkeita vastaan. Puhe ja laulu erottuvat erottelevammin ja neutraalimmin kuin muistan tämän hintaluokan kuulokkeista koskaan kuulemani. Audeze Mobiusta lukuun ottamatta, tietenkin. Esimerkiksi Disturbed-laulaja David Draimanin upea ääni Sound of Silence -kappaleessa kuuluu tehdyn monen raidan voimin. Todellista huippuluokkaa!

Johtopäätökset

Audeze Penrose on äänenlaadultaan yhtä hyvä kuin Audeze Mobius. Niinpä uusi pelikuulokemalli asettuu luokkaan, jossa kilpailua on vähän, mutta jonne päästääkseen on maksettava kallis pääsylippu. Jos tavoitteena on löytää loistelias pelikuulokemalli, voi olla järkevää sijoittaa pari kymppiä enemmän Mobiukseen. Siinä kun saa myös erinomaisen Waves NX -surroundin, jossa Penrosen kohdalla on päätetty säästää.

mainos
Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös