TESTISSÄ

Adidas RPT-01

Adidas SPT-01 & bike handlebar - SPREAD
TESTISSÄAdidas RPT-01
Adidas RPT-01

Urheilijan kuulokkeet

Adidas-logolla varustettujen kuulokkeiden on pakko täyttää tiettyjä odotuksia, eivätkä RPT-01-sankakuulokkeet tuota pettymystä.

Energinen soundi ja tiukat rytmit. Tasapainoinen ääni. Tiukka istuvuus sopii hyvin treeneihin.
Soundi painottaa keskirekisteriä. Tiukka tuntuma voi alkaa painaa ja kuumottaa korvia.

Suhtaudun kaksijakoisesti sporttikuulokkeisiin. Toisaalta on kätevää, että kuulokkeet sietävät hikoilua ja vähän rajumpaa menoa. Toisaalta on ärsyttävää, että joku on päättänyt puolestani, että treenatessa on aina oltava paljon – ja huonoa – bassoa. Mieluiten vielä kuorrutettuna laulusoundilla, joka kuulostaa lähinnä siltä kuin lauluaja olisi tunkenut tiskirätin suuhunsa.

Joten ei mikään ihme, etten kiljunut riemusta, kun työpöydälleni ilmestyivät Adidaksen kuulokkeet.

Adidas SPT-01 on ground
Adidas SPT-01 näyttää sporttiselta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Lue myös: Applen langattomien Powerbeatsien uusi malli on täydellinen lenkkipolulle ja nirsoille kuulijoille.

Ihmeiden aika ei kuitenkaan ole ohi, kuten saamme pian nähdä.

Adidas RPT-01 -kuulokkeet ovat Ruotsissa päämajaansa pitävän Zound Industriesin valmistamat. Yritys tekee myös Marshall- ja Urbanears-kuulokkeita, joten ainakaan osaamisesta homman ei pitäisi jäädä kiinni.

Gråbein testaa Adidas RPT-01 -kuulokkeita…

Istuvuus ja liitännät

Useimmat treenikuulokkeet ovat nappikuulokkeita. Henkilökohtaisesti uskon, että kompakteja on-ear-malleja saisi olla tarjolla enemmänkin. On niin paljon helpompi pukea sankakuulokkeet kuin asetella nappeja. Tietysti on-ear-mallinkin on oltava riittävän pieni ja kevyt, eivätkä kupit saa hiostua tai liukua pois korvien päältä.

mainos

Adidas RPT-01 kuuluu on-ear-kuulokkeiden pienimpään ja kevyimpään (painoa on hitusen yli 200 grammaa) päähän. Ne siis istuvat korvien päällä, eivät peitä niitä kokonaan. Sellainen vaatisi isompia kuppeja, joten ratkaisu on järkevä.

mainos

Kuulokkeet laitetaan päälle painamalla neliönappia oikeasta kupista. Sama nappi vaihtaa kappaletta ja säätää volyymiä. Bassoäänen kuultuaan voi tarkistaa puhelimen Bluetooth-laitteiden listan ja alkaa soittamaan biisejä!

Adidas RPT-01 right button
Oikean kupin nappi aloittaa ja pysäyttää musiikin ja puhelut, ja samalla napilla vaihdetaan kappaletta ja säädetään volyymia. Kuva: Geir Gråbein Nordby
Adidas RPT-01 left button
Vasemman kupin napin voi ohjelmoida itse. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Joustava sanka

Sanka joustaa hyvin ja sitä voi taivutella melko huoletta. Se on päällystetty irrotettavalla päällisellä, ja sangan ja pään väliin jäävän kumipannan voi myös irrottaa ja pestä. Kuppien kangaspäällysteen saa sisäpuolelta irti kääntämällä niitä hiukan vasemmalla. Hellävarainen käsinpesu sopinee näille parhaiten.

Pehmeä kumipanta tekee istuvuudesta mukavamman ja suojaa kangasta hikoilulta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Eivät hiosta

Kuulokkeet istuvat kuin valettuna korvien päällä. Ne eivät luiskahda paikoiltaan edes juostessa ja hikoillessa. Kangas estää korvien ympärystä hikoilemasta samalla tavalla kuin tekonahka. Viilentävä tunne on silti aika rajallinen, sillä hetken kuluttua korvat tuntuvat lämpimiltä. Silti musiikkia voi kuunnella pitkäänkin ilman, että korvat hiostuisivat ikävästi. Tässä Adidas/Zound Industries voisi kyllä ottaa oppia Philipsiltä, jonka paljon edullisemmassa TASH402BK-mallissa on viilentävää geeliä kupeissa.

Adidas RPT-01 twisted
Kuulokkeita voi väännellä melko huoletta, sillä sanka joustaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Käyttö

Adidas Headphones -sovellus antaa käyttäjän valita, mitä haluaa vasemman kupin napin tekevän. Perusasetuksella se herättää puheavustajan yhdellä painalluksella ja kahdella painalluksella saa päälle Spotify-treenilistan, joka on ehkä hiukan liian ”nuorekas” makuuni. Kolmella painalluksella pitäisi saada hittilista soimaan, mutta en onnistunut tässä kertaakaan.

mainos

Sovelluksessa voi myös valita ääniasetuksia (EQ). Itse suosin Adidas-nimistä asetusta, joka on lineaarisin. Pop-asetuksella bassoa on liian vähän ja keskirekisteriä liian paljon, Rock kuulostaa lattealta eikä mikään muukaan asetus toimi. Kannattaa käyttää vain Adidas-asetusta.

Äänen viive

Kuulokkeissa on pientä viivettä, joten pelatessa ääni tulee hieman kuvan jälkeen. Hieman ärsyttävää, vaikka puhutaankin vain 200 millisekunnista. Monet videosovellukset synkronoivat äänen automaattisesti Bluetoothin kautta, joten niissä ei ole ongelmaa. Netflixin ja YouTuben kohdalla en myöskään havaitse ongelmia huulisynkan suhteen.

Adidas RPT-01 Graabein
Adidas RPT-01 on kompakti malli, joka istuu kuin valettu. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Kuten alussa vihjasinkin, onnistui Adidas RPT-01 yllättämään minut äänenlaadullaan. Ennakkoluuloistani huolimatta soundi on kirkas, nopea ja vakaa. Bassoa ei ole liioiteltu, mutta se ei myöskään jää latteaksi. Bassorummun iskut toistuvat napakasti, ja silti laulu pysyy hyvin keskiössä, olipa kyseessä tumma miesääni tai kevyempi naisääni.

Basso soi hyvällä groovella ja virvelirumpu kauniisti Pearl Jamin Dance of the Clairvoyants -kappaleessa. Kitarat soivat raikkaasti ja vakuuttavasti. Paljon parempaa kuin odotin!

Myös The Soundsin uusi Safe and Sound on paljon odotettua parempi – olin jo unohtanut, miltä tanssittava musiikki tuntuu! Nyt voin pitää bileet päässäni hölkätessäni naapuruston mäkiä ylös ja alas. Mutta akustinen musiikkikaan ei ole ongelma, ei edes klassinen. Kunhan kestää sen, että flyygeli kuulostaa hieman sähköpianolta. Kokonaisuus on kuitenkin hurjasti parempi kuin muilla kuulemillani treenikuulokkeilla.

Adidas SPT-01. Foto: Geir Gråbein Nordby
Adidas SPT-01. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vaihtoehtoja Adidakselle

Edellä mainittu Philipsin malli on bassoltaan muhkeampi ja soundiltaan sulkeutuneempi. Jopa Beats Solo3, joka on muotoilultaan vastaava mutta ei luokiteltu veden- ja hienkestäväksi, on soinniltaan laihempi kuin Adidas.

Koska treenikuulokkeet ovat useimmiten nappimalleja, on mainittava soundiltaan mukaansa tempaava ja katu-uskottava Jaybird Vista sekä AAC-ääntä tukeva ja muutoin varsin vaikuttava Kygo E7/900, joka ei kuitenkaan vedä vertoja Adidaksen tasapainoisuudelle. Ehkä basso saisi olla matalimmilla taajuuksilla muhevampikin, mutta energia ja iskevyys menevät sen edelle.

Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Ei ole mitään järkeä lisätä bassoa, kun treenaa. Treenatessa kuunneltava musiikki luultavasti huolehtii siitä muutenkin. Sen sijaan oikea äänenlaatu on tärkeämpi, ja tässä Adidas RPT-01 on omiaan.

Useimmissa treenikuulokkeissa soundi on sellainen, että muuten niitä ei tee mieli kuunnella (basso on liioiteltu ja epäpuhdas), mutta Adidas RPT-01 on riittävän tasapainoinen ja dynaaminen sopiakseen muuhunkin kuin treenaamiseen. Ääni on raikas, basso hyvä ja laulu ja soittimet kirkkaat ja erottuvat.

Kuulokkeet istuvat tiukasti, joten RPT-01:n ei tarvitse pelätä tipahtavan päästä juoksulenkilläkään. Ne voivat jopa hiukan puristaa, mutta pysyvät kuitenkin mukavuuden rajoissa. Materiaalit tuntuvat hyvältä.

Ääni olisi voinut olla ilmavampi ja erottelevampi, jos kuulokkeet tukisivat AAC- ja aptX-koodekkeja. Silloin tosin 40 tunnin akunkesto ei olisi mahdollinen – mutta kuka tarvitsee yli 20 tunnin akunkestoa?

Faktat

 • Tyyppi: Langattomat treenikuulokkeet, on-ear
 • Bluetooth: 5.0
 • Vedenkestävyys: IPX4
 • Koodekki: SBC
 • Akunkesto: yli 40 h
 • Paino: 12 g
 • Latausjohto: USB-C
 • Verkkosivusto: adidasheadphones.com

Hinta

160 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Vieritä ylös