TESTISSÄ : Neumann NDH 20

Onnahteleva ensiyritys

Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.

Neumann NDH-20
Neumann NDH 20

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvännäköiset kuulokkeet alumiiniviimeistelyineen. Miellyttävän tuntuiset. Vaikuttaa olevan vahvistimelle helppo nakki, sillä ääni ei vaihtele vahvistimesta riippuen.
Tumma soundi, ylä-äänissä liian vähän yksityiskohtia. Liian terävä ääni makuumme.
 • Tyyppi: Suljettu, over-ear
 • Periaate: Dynaaminen
 • Taittuu kokoon: Kyllä
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: 3-metrinen suora ja 1,5–3 metrin spiraali (3,5 mm + 6,3 mm:n adapteri)
 • Elementit: 38 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 150 ohmia/114 dB
 • Taajuusvaste: 5–30 000 Hz
 • Paino: 390 g (ilman johtoa)
 • Väri: Hopeanharmaa/musta
 • Verkkosivusto: neumann.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 499 €

Kun kuulimme, että Neumann on tehnyt ensimmäiset kuulokkeensa, innostuimme. Studiomaailmassa saksalaisvalmistaja tunnetaan mikrofoneistaan, joiden hinnat vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin tuhansiin euroihin. Valmistajan studiomonitorit ovat myös suosittuja.

Aiemmin Neumann ei ole koskenut kuulokkeisiin, mutta emofirma Sennheiserin huomioiden oli vain ajan kysymys, koska niin tapahtuisi.

Neumannin insinöörit ovat käyttäneet Sennheiserin komponentteja NDH 20 -mallissa. Perustana on edesmennyt Sennheiser HD 630VB, joka ansaitsi parhaan hinta-laatusuhteen tittelin testissämme 2016.

NDH 20 eroaa esikuvastaan siinä, ettei vaihtelevaa bassokontrollia ole (ominaisuus, josta pidimme kovasti), mutta sen sijaan irrotettava johto on. Studiokäyttöön tarkoitetuissa kuulokkeissa impedanssi on melko korkea, 150 ohmia. Sen ansiosta samaan vahvistimeen voi kytkeä useampia kuulokkeitta ilman, että impedanssia täytyisi laskea vahvistimen kannalta hallitsemattomalle tasolle. Herkkyys on miellyttävät 114 dB, joten ne pystyy periaatteessa kytkemään kännykkäänkin. Täydellä volyymillä iPhonen Lightning-adapterilla liitetyt kuulokkeet soivat kuitenkin juuri ja juuri riittävän kovaa.

Kuulokkeiden ulkonäkö viehättää, samoin se, että ne taittuvat kokoon. Ne ovat paljon ylellisemmän tuntuiset kuin esikuvansa HD 630VB.

Neumann-NDH-20 parts
Neumann NDH 20:n mukana tulee sekä suora että spiraalijohto. Kuva: Neumann

Neumann NDH 20 käytössä

Istuvuus on oikein hyvä. Kuulokkeet puristavat hieman korvien ympäriltä, ja veluuripäällysteiset memory foam -tyynyt ovat hieman kovan tuntuiset. Kuulokkeet kuitenkin tuntuvat hengittävän paremmin kuin moni muu suljettu malli. Ääniteknikoita ajatellen se on hyvä, kun kuulokkeita täytyy pitää studiossa pitkiä aikoja kerrallaan.

Studiokuulokkeet tuovat minulle mieleen lineaarisen taajuuskäyrän ja todella analyyttisen ja tarkan soundin. Sellaisen kuin Sennheiser HD 800S-mallissa, emoyhtiön lippulaivamallissa (dynaamisten kuulokkeiden joukosta, nyt ei puhuta 60 000 euron HE1-mallista…).

mainos

NDH 20 ei kuitenkaan ole lineaarinen. Bassoa on liikaa etenkin ylemmässä bassorekisterissä. Yläpäässä on liian vähän ilmaa ja yksityiskohtia, mikä kuuluu varsinkin symbaaleissa ja laulussa.

mainos

Johtopäätökset

Neumannin ensimmäinen kuulokemalli on ylellisen näköinen ja laadukkaamman oloinen kuin esikuvansa Sennheiser HD 630VB, johon malli perustuu. NDH 20 ei kuitenkaan ole yhtä mukaansa tempaava. Jonkin ajan kuluttua korvat väsyvät kuunteluun, olipa musiikkityylinä mikä tahansa. Soitinten äänistruktuuri ei ole tarpeeksi monitasoinen, äänikuva ei ole järin suuri ja kaikki soi vähän lattean ja tylsän kuuloisesti. Ja terävästi.

Ei tarvittaisi paljoa, jotta NDH 20 soisi hyvin. Perusta on kunnossa mutta lopullinen äänenlaatu jättää toivomisen varaa. Toivottavasti Neumann yrittää vielä uudelleen – uskomme, että he pystyvät parempaan!

Neumann NDH 20 frequency
Neumann NDH 20 mitattiin miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Käyrä keskittyy keskirekisteriin, ja vahvistusta ollen 200 hertsistä 1 000 hertsiin. Diskantti säilyy kutakuinkin vaimennettuna joka kohdassa.

Lisää
Keskustelu

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös