TESTISSÄ

Hifiman Sundara

 itemprop
TESTISSÄHifiman Sundara
Hifiman Sundara

Avoimen luokan testivoittaja

Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.

Täydellisen tasapainoinen ääni, jossa vahva basso ja yksityiskohtia erottuu runsaasti. Todella erotteleva äänikuva lähes täydellisin ominaisuuksin.
Paino ja koko voivat karkottaa joitakin ostajia.

Useimmissa kuulokkeissa on dynaaminen elementti, mutta on myös valmistajia, jotka rakentavat elementit omien periaatteidensa mukaan. Hifiman Sundara on yksi esimerkki tällaisesta, ja sen kalvopinta-ala on suurempi kuin yleensä. Sundara käyttää litteitä magneettisia elementtejä avoimissa kupeissa, missä on etunsa – mutta myös muutama miinus.

Sundaran kupit ovat testin suurimmat, ja ne yhdistyvät toisiinsa johdolla, joka on helposti vaihdettavissa. Mukana tulee 1,5-metrinen johto, mutta alhaisesta impedanssista huolimatta kuulokkeet eivät kovin hyvin toimi puhelimen kanssa. Balansoitu johto niihin menee, kunhan löytyy kuulokevahvistin sopivalla liitännällä.

Hifiman Sundara käytössä

Alhaisen impedanssin ja herkkyyden vuoksi Sundaraa voi käyttää Audioquest Cobaltin kanssa kännykkään liitettynä, vaikkakaan kuulokkeiden suuri koko ei tee niistä varteenotettavaa reissukumppania. Paremmin ne sopivat kotona käytettäväksi, jolloin nojatuolista voi kytkeä kuulokkeet mukavasti vahvistimeen – me kokeilimme Hegel H190:a ja edullista Shiit Magni 3+ -kuulokevahvistinta.

Painoa kompensoivat suuret kupit ja leveä panta. Verkkojen läpi vuotaa paljon ääntä, mutta vähemmän tyynyjen kohdalta. Tyynyt on ulkoa vuorattu tekonahalla ja sisäpuolelta kankaalla. Sundara on selvästi testin jäykimpiä malleja; säätö voi onnistua hellästi metallia taivuttamalla, jos on pakko – mutta minusta ne istuivat tiukasti päässä ilman muokkaamistakin.

 

Planaarirakenne tarkoittaa vähemmän liikuteltavaa massaa. Niin kutsuttu Neo Supernano -kalvo on 1-2 mikronia ohut ja kevyempi kuin dynaaminen kalvo, joten teoriassa sen pitäisi tuottaa tarkempi ja nopeampi transienttivaste.

mainos

Ja näin se näyttää Sundarassa toimivan! Loistavan dynaamisen vasteen lisäksi niissä on itse asiassa varsin vakuuttava bassontoisto. Basso on samaan aikaan tiukka ja vahva, ja se antaa musiikille esimerkillisen pohjan. Tässäkään basso ei ole erityisen syvä, mutta kuitenkin tarkka ja sietää painetta.

mainos

Se mikä todella erottaa Sundaran massasta, on resoluutio, transienttivaste ja vivahteikkuus. Ääni toistuu neutraalisti, avoimesti ja upeiden sävyjen saattelemana. Jouset kuulostavat uskottavammilta kuin muissa tämän hintaluokan avoimissa kuulokkeissa, ja piano toistuu ehdottomasti soinnikkaimman Sundarassa.

Johtopäätökset

Hifiman Sundara on luokkansa paras hifiostos. Ääni on erottelevampi, ilmavampi ja dynaamisempi kuin kilpailijoilla. Diskantti on silkkinen, basso muhkea ja keskirekisteri kristallinkirkas ja neutraali. Äänikuva on suuri ja avoin, ja kuulokkeet ovat yhtä hyvin kotonaan Brockhamptonin kuin Beethovenin kanssa. Sundara on yksinkertaisesti loistava löytö kotikäyttöön, mutta ei kovin mobiiliystävällinen.

Hifiman Sundara mitattuna miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Todella nätti taajuuskäyrä. Vain kerran mikrofoni notkahtaa hieman 4 kHz:n kohdalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin

Faktat

 • Tyyppi: Avoin, over-ear
 • Periaate: Planaarinen
 • Taittuu kokoon: Ei
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: 3,5-metrinen (6,3 mm + 3,5 mm:n adapteri) + 1,5-metrinen vaihdettava
 • Elementit: n. 80 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 37 ohmia/94 dB
 • Taajuusvaste: 6–75 000 Hz
 • Paino: 372 g (ilman johtoa)
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: hifiman.com

Hinta

399 €

Paras hinta

  9 hodetelefoner 2020
  9 premium-kuuloketta Kuulokkeet nautiskeluun
  Myös tässä testissä
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20
  Onnahteleva ensiyritys
  Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2
  Viihdearvo taattu
  Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.
  Fostex T60RP oppslag
  Fostex T60RP
  Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200
  Denon AH-D5200 on luokkansa parhaita suljettuja kuulokkeita.
   data-srcset
  Beyerdynamic DT 1990 Pro
  Studio-ominaisuudet voivat olla näiden kuulokkeiden vahvuus ja heikkous. Kokeile ennen ostopäätöstä!
   data-srcset
  Audeze LCD-1
  Mobiilikäyttöön sopivampia kuulokkeita ei tästä hintaluokasta löydy!
   data-srcset
  Sennheiser HD 660S
  Sennheiserin paras malli 600-sarjasta on turvallinen valinta tässä luokassa.
   data-srcset
  Beyerdynamic Amiron Home
  Beyerdynamic Amiron Home on harvinaisen onnistunut yleiskuuloke.
  Lisää
  Keskustelu
  TESTISSÄ

  HiFiMAN Sundara

   itemprop
  TESTISSÄHiFiMAN Sundara
  HiFiMAN Sundara

  Uusi suosikki

  Avointen kuulokkeiden kategoriassa meillä on uusi suosikki alle 500 euron luokassa. Saammeko esitellä: HiFiMAN Sundara.

  Äänikuva pysyy kauniin yhtenäisenä ja on avoin ja musikaalinen. Ja mikä basso!
  Keskirekisteri ei ole ihan niin esillä kuin toivoisi. Naurettavan lyhyt johto!

  Vaikka HiFiMAN ei ole ihan tyypillisin testipöydältämme löytyvä kuulokebrändi, olemme pitäneet useimmista kokeilemistamme tuotteista. Kiinalaisvalmistajan valikoima on laaja.

  Viimeisin tuttavuus oli HiFiMAN HE-400i, joka pyyhki pöytää vuonna 2016 testissämme, jossa vertailukumppaneina oli sellaisia merkkejä kuin Sennheiser, Beyerdynamic, Audio-Technica ja Shure. Yksikään ei yltänyt HiFiMANin ylivertaiselle tasapainolle lämmön ja dynaamisuuden välillä. Musikaaliset kuulokkeet olisivat kelvanneet studiotyöhönkin.

  Reilu vuosi sitten HE-400i ja sisarmalli HE-400s ovat saaneet korvaajan Sundarasta. HiFiMAN on kyllästynyt numero- ja kirjainyhdistelmiin ja päätynyt hauskempiin nimiin. Sundara on sanskriittia ja tarkoittaa kaunista, ja minusta se on parannus 400i-malliin. 400i:ssä oli jokseenkin kulmikas panta, joka ulkoni päästä, mutta Sundaran muotoilu on pyöreämpi ja harmonisempi. Kupit ovat suuret, jotta 80 mm:n magnetostaattiset elementit mahtuvat niihin.

  Magnetostaattinen

  HiFiMAN ei ole perinteinen dynaaminen kuulokemalli, vaan jotakin sellaisen ja sähköstaattisen väliltä. Sähköstaattisen periaatteen mukaan niissä on ohut, värähtelevä muovikalvo kahden metallilevyn välissä. Erona on, että sähköstaattisessa virta johtuu levyjen läpi, mutta magnetostaattisessa eli planaarimallissa levyt ovat magneettiset.

  Etuna on, ettei ulkopuolista virtaa tarvita, joten tavallinen kuulokejohto riittää. Magneetit ovat myös halvempia, samaa luokkaa parhaiden dynaamisten elementtien kanssa.

  Istuvuus

  Sundaran kuulokekuppien tyynyt ovat tekonahkaa, mutta päätä vasten olevat osat ovat miellyttävän tuntuista veluuria. Sundara istuu hiukan tiukemmin päähän kuin 400i. En tiedä liittyykö se siihen, että vaakasaranat on poistettu, mutta Sundara on mielestäni jämäkämpi. Se on hyvä asia, ja kuulokkeet tuntuvat mukavammilta kuin monet Audio-TEchnican mallit, joissa säätövaraa on sivusuunnassa mutta ei pystysuunnassa. Kiinteä istuvuus on paikallaan myös silloin, jos ei istu paikallaan kuuntelemassa musiikkia – Sundara ei valahda helposti pois paikoiltaan.

  Tekonahkainen sanka myötäilee mukavasti päätä. Kuva: Geir Gråbein Nordby
  HiFiMAN Sundaran tyynyt ovat tekonahkaa mutta päätä vasten tulevat osat on päällystetty pehmeällä veluurilla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

  Ei mikään reissukuuloke

  Avoimina kuulokkeina Sundara ei erityisesti sovi liikkeellä käytettäväksi. Kuulokkeet päästävät liikaa ääntä sisään ja ulkopuolelle. Toinen syy heikkoon kannettavuuteen on matala 94 dB:n herkkyys. Kännykän volyymi ei yksinkertaisesti riitä.

  mainos

  Miksi siis HiFiMAN leikkii tämän olevan kannettava malli ja tarjoaa mukana vain 1,5 metriä pitkän tynkäjohdon? Edeltäjässä oli kaksi kertaa pidempi johto, mikä on tarpeen, kun istuu nojatuolissa ja haluaa kytkeä kuulokkeet jonkin matkan päässä olevaan vahvistimeen.

  mainos

  Johto on onneksi vaihdettavissa, ja kummassakin kupissa on tavallinen 3,5 mm:n liitäntä. Olisi kuitenkin ollut suotavaa, että HiFiMAN olisi tarjonnut jo valmiiksi riittävän pitkän johdon ja adapterin 3,5 mm:n ja 6,3 mm:n johdon välille. Minusta Sundara ei ole missään määrin kannettava kuulokemalli.

  Kuva: Geir Gråbein Nordby

  Äänenlaatu

  Puhelimeeni (Motorola Moto G6 Plus) yhdistettynä täydelläkin volyymilla on kiusallinen kokemus. Cardi B:n Please Me jää bassoltaan löyhäksi ja laihaksi. Mahdollisuudet kuulee mutta ne eivät toteudu. Kun taas kytkee kannettavan Chord Mojo -vahvistimen mukaan, muuttuu ääni täysin.

  Integroidun McIntosh MA7000 -vahvistimen kuulokeliitäntä tarjoilee lämpimän ja runsaan basson ja miellyttävän ja musikaalisen äänikuvan. Basso voi tuntua liioitellulta, kunnes liitän uuden Auralic Taurus -kuulokevahvistimen päälle. Silloin ääni asettuu ja pam! Basso muuttuu tiukemmaksi ja istuu luontevammin kokonaisuuteen. Musiikissa on enemmän energiaa alarekisterissään ja Cardi B:n laulu erottuu taustasta hyvin.

  Björkin Blissing Me -kappaleen harppu soi kauniisti, Björkin laulu on kirkasta ja avointa ja matalammat äänet soivat täyteläisemmin kuin Sennheiserin parin tonnin suljetuilla HD 820 S -kuulokkeilla.

  mainos

  Alexis Frenchin piano Bluebird-kappaleessa soi isosti ja miellyttävästi. Syvemmät äänet ovat täyteläisempiä kuin Sennheiser HD 800 S:llä mutta eivät liioittele kuten Audeze LCD-2C -kuulokkeilla.

  Sundaran matalimmat bassoäänet ovat mielestäni energisemmät kuin HE-400i-mallissa, ja silti ääni on tarpeeksi analyyttinen sopiakseen myös ääniteknikoille. Kuulokkeet ovat yhtä aikaa viihdyttävät ja uskolliset alkuperäisäänityksille.

  En jää kaipaamaan juuri mitään. HiFiMAN Sundara on ehkä ylemmässä keskirekisterissä (2-3 kHz) hivenen varovainen, joten jonkinlainen terävyys puuttuu mutta toisaalta keveimmistä rintaäänistä jää uupumaan painetta ja säihkettä. Tilantuntu, vivahteet ja dynamiikka ovat kuitenkin kohdillaan. Vauhtia ei ole kuten sähköstaattisissa kuulokkeissa mutta paremmin kuin monissa dynaamisissa malleissa. Hintansa huomioiden Sundara on löytö!

  Taajuusvaste. Oikean ja vasemman kanavan keskiarvo ylhäällä, kummankin kanavan viisi mittaustulosta alla. Hieman laskeva taajuuskäyrä bassosta diskanttiin noin 5 kHz:n kohdalla viittaa lämpimään äänikaraktääriin. Se voisi kääntyä tummaksi, ellei kuulokkeissa olisi niin salamannopeaa transienttivastetta. Noin 8 kHz:n kohdalla on vahvistus, joka kuitenkin pysyy ilmavana, joten ääni ei käy pakotetuksi tai värity. Päinvastoin: mielestämme HiFiMAN Sundara sopii myös ääniteknikon työvälineeksi, kunhan tämän vahvistuksen huomioi. Mittaukset tehty MiniDSP EARS -kuulokemikrofonilla ja Room EQ Wizard -ohjelmalla.

  Johtopäätökset

  HiFiMAN Sundara yhdistää musikaalisen ja neutraalin soundin tavalla, johon harva pystyy. Sointi on höyhenenkevyttä, transientit tarjoillaan salamannopeasti ja basso soi täyteläisesti. Laulussa rintaäänet soivat komeasti ja harvinaisen ilmavasti.

  Dynaamisilla kuulokkeilla tällaiseen soundiin ei pääse. Mutta äänenlaatuun yltää vain, jos Sundaran yhdistää kunnolliseen kuulokemikrofoniin. Unohda kannettavat soittimet, paitsi ihan tätä varten suunnitellut. Mieluiten HiFiMAN-kuulokkeita kannattaa kuunnella oikean vahvistimen kanssa, mutta siihen 1,5 metrin johto on naurettavan lyhyt.

  picture2 picture6 picture7 picture9
  <
  >
  Gråbein on harvoin kokenut tällaista ääntä tämän hintaluokan kuulokkeista - HiFiMAN Sundara on löytö! Kuva: Geir Gråbein Nordby
  Tämä sisältö on vain tilaajille
  Kirjaudu sisään

  Kokeilujakso
  3 viikkoa 1 €
  Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
  6 kk:n tilausjakso
  Vain 5,70 €/kk
  Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
  Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
  12 kk:n tilausjakso
  Vain 5 €/kk
  Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
  Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin

  Faktat

  • Tyyppi: Over-ear, avoin
  • Periaate: Planaarinen
  • Kokoontaitettava: Ei ole
  • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
  • Johto: 3,5 mm + 6,3 mm-adapteri (1,5 m, vaihdettava)
  • Elementit: 80 mm
  • Impedanssi/herkkyys: 37 ohmia/94 dB
  • Paino: 372 g
  • Värivaihtoehdot: Musta
  • Verkkosivusto: hifiman.com

  Hinta

  499 €

  Paras hinta

   Lisää
   Keskustelu

   Lue myös

   JBL Live 300TWS

   Hifinapit korviin

   JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

   Sony Xperia 1 II

   Loistava päivitys

   Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

   Samsung The Sero QE43LS05T

   Instagram-telkkari

   Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

   JBL Club 950NC

   JBL hipoo rimaa

   JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

   Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

   Suurisieluinen pikkukannettava

   Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

   Panasonic HZ1000

   Leffafanin valinta

   Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

   Kolme chromebookia

   Pieni, kevyt ja yksinkertainen

   Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

   Ultimate Ears Hyperboom

   Ultimaattisin ulkokaiutin

   Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

   Samsung Q80T

   Huippukuvaa puoleen hintaan

   Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

   Beosound A1 2nd Gen

   Taskuklassikon paranneltu versio

   Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

   Vieritä ylös