TESTISSÄ

Fostex T60RP

Fostex T60RP oppslag
TESTISSÄFostex T60RP
Fostex T60RP

Laajalle levittäytyvää musiikkia

Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.

Tyylikäs resoluutio, täyteläinen basso ja paljon tilaa. Erittäin musikaalinen äänentoisto.
Vaativat paljon tehoa! Kännykkäkäytön voi unohtaa. Diskantti on hiukan laimea. Ulkonäöltään kuulokkeet muistuttavat teollisia kuulosuojaimia…

Fostex aloitti vuonna 1973 valmistamalla kaiutinelementtejä hifirakentelijoille, mutta siirtyivät pian myös kokonaisten kaiuttimien ja äänityslaitteistojen valmistamiseen. Parhaiten yritys tunnetaan ehkä kasettideskeistään ja nauhureistaan.

Jo varhain Fostex ryhtyi tekemään kuitenkin myös mikrofoneja ja kuulokkeita, ja Fostex T20RP oli 80-luvun lopun suosituimpia studiokuulokkeita Yhdysvalloissa. Ainutlaatuiset kuuloke-elementit perustuivat ortoDynamic-nimiseen periaatteeseen, joka nykyään tunnetaan planaarisena. Kaiutinelementit eivät ole yhtä isot, vain 40 mm ja neliömäiset.

T60RP on perinyt vanhalta T20RP:ltä sekä ulkonäön että mekaanisen periaatteen, joskin tyynyt ovat paksummat ja kupit suuremmat. Ulkonäöltään ne muistuttavat teollisia kuulosuojaimia, mutta sellaisten sijaan näistä vuotaa paljon ääntä. Kuulokkeet eivät olekaan täysin suljetut, vaan puoliavoimet. Tahtoo sanoa, että ne istuvat suljettuun tapaan, mutta niissä on ilma-aukkoja, jotka helpottavat ali- ja ylipainetta, jotka voisivat haitata elementtien dynaamista soittoa.

Kuulokkeiden mukana tulee 1,5-metrinen johto 3,5-millisellä liittimellä ja 6,3-millisellä adapterilla. Johto on irrotettavissa, ja Fostex tarjoaa sekä balansoidun että balansoimattoman vaihtoehdon.

Fostex T60RP
Mahonkiset kupit ovat kestävät ja tarjoavat hyvän kaikupohjan. Kuva: Fostex

T60RP käytössä

Ulkonäön perusteella olin hieman ennakkoluuloinen – ajattelin rakeista äänikuvaa ja liioiteltua bassoa. Sen sijaan sainkin kuulla hyvin kauniin version Susanne Sundførsin Undercover-kappaleesta Music For People In Trouble (Live from the Barbican) – livelevyltä. Kappale soi täyteläisesti ja lämpimästi, ja pianon alimmat äänet saavat mukavaa pontta. Ja ah, miten Sundförsin laulu soi! Hänen äänessään on painetta, joka helposti muuttuu kuulokkeissa kovaksi ja säröileväksi. Mutta näissä laulu toistuu kauniisti, samoin kontrabassosoolo: rehevää ja sopivan vivahteikasta.

Läsnäoloalueella (noin 3,5 kHz:n kieppeillä) on notkahdus, joka muuttaa laulun hieman löysemmäksi kuin mikä neutraalissa soinnissa olisi ideaalia. Se voi johtua siitäkin, että ääni koskaan äidy teräväksi. Jos tykkää kovin dynaamisista levytyksistä raskaine rumpuineen, ei soinnissa riitä aggressiota, vaan soundi voi jäädä vähän kesyksi.

 

mainos
Fostex T60RP side
Kupeissa olevat tuuletusaukot tarjoavat dynamiikoille hyvän perustan. Niiden vuoksi Fostex T60RP -kuulokkeita voi pitää puoliavoimena mallina. Kuva: Fostex

Puoliavointen laajempi äänikuva

Tavallisiin suljettuihin kuulokkeisiin verrattuna Fostexin äänikuva on isompi. Koska kuulokkeet hengittävät enemmän, niitä kelpaa myös pitää kauemmin, kun korvat eivät hiostu. Täysin suljetuissa kuulokkeissa etuna on passiivinen melunvaimennus, joka rei’itetyllä rakenteella toki menetetään.

mainos

Toinen miinus on kuulokkeiden vaatima teho. Kännykän teho ei riitä soittamaan kuulokkeita läheskään riittävällä volyymillä, vaan erillinen kuulokevahvistin on aivan välttämätön. Yleensäkin suosittelemme sellaista, mutta tässä kohtaa vahvistin on todella pakollinen.

Ja vaikka olisi kuinka tehokas vahvistin, ei bassorumpu koskaan pääse sille tasolle, jossa se iskisi oikein mojovasti ja tuntuvasti. Edes Auralic Taurus ei saanut kuulokkeisiin eloa. Tämän sanottuanikin on todettava, että soundi on muuten niin koukuttava ja musikaalinen, että näiden lähettäminen takaisin valmistajalle kirpaisee.

 

Sanka vaikuttaa laadukkaalta ja on päällystetty nahalla. Myös päätä vasten lepäävä panta on aitoa nahkaa. Kuva: Fostex

Johtopäätökset

Testin ainoina puoliavoimina kuulokkeina Fostex T60RP tarjoilee dynaamisempaa ja isompaa ääntä kuin suljetut mallit. Bassontoisto on samalla yhtä mukaansa tempaavaa kuin suljetuissa kuulokkeissa. Bassorummun iskut eivät ole yhtä mojovat kovalla volyymilla, jossa potkua odottaisi. Tavallisella äänenvoimakkuudella ja siitä vähän kovemmalla on soundi kaikin puolin todella hyvä.

mainos

Piano soi kauniisti ja äänikuva on laajempi kuin tavallisilla kuulokkeilla. Myös laulu toistuu upeasti. Kevyemmät rintaäänet saattavat hieman vaimentua, kun tarvittaisiin voimaa, mutta ääni on yleisesti ottaen todella koukuttava. Miinusta tulee isosta tehon tarpeesta.

 

Fostex T60RP frequency
Fostex T60RP mitattiin miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten mittaukset eivät aina vastaa subjektiivista kuuntelukokemusta. 3,5 kHz:n kohdalla tapahtuva notkahdus vaikuttaa oikealta, sillä siinä kohtaa jäimme kaipaamaan lisää ytyä. Myös basso tuntuu melko tarkalta 100 Hz:n liepeillä, jonka jälkeen se pehmeästi laskee. Meidän korviimme bassoäänissä oli runsaasti täyteläisyyttä. Piikki erottuu 10 kHz:n kohdalla mutta tippuu nopeasti sen jälkeen.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin

Faktat

 • Tyyppi: Puoliavoin, over-ear
 • Periaate: Planaarinen
 • Taittuu kokoon: Ei
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: Irrotettava 1,5-metrinen (3,5 mm + 6,3 mm:n adapteri)
 • Elementit: 40 mm, neliö
 • Impedanssi/herkkyys: 50 ohmia/92 dB
 • Taajuusvaste: 15–35 000 Hz
 • Paino: 380 g (ilman johtoa)
 • Väri: Musta/mahonki
 • Verkkosivusto: fostexinternational.com

Hinta

299 €

Paras hinta

  9 hodetelefoner 2020
  9 premium-kuuloketta Kuulokkeet nautiskeluun
  Myös tässä testissä
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20
  Onnahteleva ensiyritys
  Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2
  Viihdearvo taattu
  Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200
  Denon AH-D5200 on luokkansa parhaita suljettuja kuulokkeita.
   data-srcset
  Beyerdynamic DT 1990 Pro
  Studio-ominaisuudet voivat olla näiden kuulokkeiden vahvuus ja heikkous. Kokeile ennen ostopäätöstä!
   data-srcset
  Audeze LCD-1
  Mobiilikäyttöön sopivampia kuulokkeita ei tästä hintaluokasta löydy!
   data-srcset
  Sennheiser HD 660S
  Sennheiserin paras malli 600-sarjasta on turvallinen valinta tässä luokassa.
   data-srcset
  Beyerdynamic Amiron Home
  Beyerdynamic Amiron Home on harvinaisen onnistunut yleiskuuloke.
   data-srcset
  Hifiman Sundara
  Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.
  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös