TESTISSÄ : Fostex T60RP

Laajalle levittäytyvää musiikkia

Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.

Fostex T60RP oppslag
Fostex T60RP

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs resoluutio, täyteläinen basso ja paljon tilaa. Erittäin musikaalinen äänentoisto.
Vaativat paljon tehoa! Kännykkäkäytön voi unohtaa. Diskantti on hiukan laimea. Ulkonäöltään kuulokkeet muistuttavat teollisia kuulosuojaimia…
 • Tyyppi: Puoliavoin, over-ear
 • Periaate: Planaarinen
 • Taittuu kokoon: Ei
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: Irrotettava 1,5-metrinen (3,5 mm + 6,3 mm:n adapteri)
 • Elementit: 40 mm, neliö
 • Impedanssi/herkkyys: 50 ohmia/92 dB
 • Taajuusvaste: 15–35 000 Hz
 • Paino: 380 g (ilman johtoa)
 • Väri: Musta/mahonki
 • Verkkosivusto: fostexinternational.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 299 €

Fostex aloitti vuonna 1973 valmistamalla kaiutinelementtejä hifirakentelijoille, mutta siirtyivät pian myös kokonaisten kaiuttimien ja äänityslaitteistojen valmistamiseen. Parhaiten yritys tunnetaan ehkä kasettideskeistään ja nauhureistaan.

Jo varhain Fostex ryhtyi tekemään kuitenkin myös mikrofoneja ja kuulokkeita, ja Fostex T20RP oli 80-luvun lopun suosituimpia studiokuulokkeita Yhdysvalloissa. Ainutlaatuiset kuuloke-elementit perustuivat ortoDynamic-nimiseen periaatteeseen, joka nykyään tunnetaan planaarisena. Kaiutinelementit eivät ole yhtä isot, vain 40 mm ja neliömäiset.

T60RP on perinyt vanhalta T20RP:ltä sekä ulkonäön että mekaanisen periaatteen, joskin tyynyt ovat paksummat ja kupit suuremmat. Ulkonäöltään ne muistuttavat teollisia kuulosuojaimia, mutta sellaisten sijaan näistä vuotaa paljon ääntä. Kuulokkeet eivät olekaan täysin suljetut, vaan puoliavoimet. Tahtoo sanoa, että ne istuvat suljettuun tapaan, mutta niissä on ilma-aukkoja, jotka helpottavat ali- ja ylipainetta, jotka voisivat haitata elementtien dynaamista soittoa.

Kuulokkeiden mukana tulee 1,5-metrinen johto 3,5-millisellä liittimellä ja 6,3-millisellä adapterilla. Johto on irrotettavissa, ja Fostex tarjoaa sekä balansoidun että balansoimattoman vaihtoehdon.

Fostex T60RP
Mahonkiset kupit ovat kestävät ja tarjoavat hyvän kaikupohjan. Kuva: Fostex

T60RP käytössä

Ulkonäön perusteella olin hieman ennakkoluuloinen – ajattelin rakeista äänikuvaa ja liioiteltua bassoa. Sen sijaan sainkin kuulla hyvin kauniin version Susanne Sundførsin Undercover-kappaleesta Music For People In Trouble (Live from the Barbican) – livelevyltä. Kappale soi täyteläisesti ja lämpimästi, ja pianon alimmat äänet saavat mukavaa pontta. Ja ah, miten Sundförsin laulu soi! Hänen äänessään on painetta, joka helposti muuttuu kuulokkeissa kovaksi ja säröileväksi. Mutta näissä laulu toistuu kauniisti, samoin kontrabassosoolo: rehevää ja sopivan vivahteikasta.

Läsnäoloalueella (noin 3,5 kHz:n kieppeillä) on notkahdus, joka muuttaa laulun hieman löysemmäksi kuin mikä neutraalissa soinnissa olisi ideaalia. Se voi johtua siitäkin, että ääni koskaan äidy teräväksi. Jos tykkää kovin dynaamisista levytyksistä raskaine rumpuineen, ei soinnissa riitä aggressiota, vaan soundi voi jäädä vähän kesyksi.

 

mainos
Fostex T60RP side
Kupeissa olevat tuuletusaukot tarjoavat dynamiikoille hyvän perustan. Niiden vuoksi Fostex T60RP -kuulokkeita voi pitää puoliavoimena mallina. Kuva: Fostex

Puoliavointen laajempi äänikuva

Tavallisiin suljettuihin kuulokkeisiin verrattuna Fostexin äänikuva on isompi. Koska kuulokkeet hengittävät enemmän, niitä kelpaa myös pitää kauemmin, kun korvat eivät hiostu. Täysin suljetuissa kuulokkeissa etuna on passiivinen melunvaimennus, joka rei’itetyllä rakenteella toki menetetään.

mainos

Toinen miinus on kuulokkeiden vaatima teho. Kännykän teho ei riitä soittamaan kuulokkeita läheskään riittävällä volyymillä, vaan erillinen kuulokevahvistin on aivan välttämätön. Yleensäkin suosittelemme sellaista, mutta tässä kohtaa vahvistin on todella pakollinen.

Ja vaikka olisi kuinka tehokas vahvistin, ei bassorumpu koskaan pääse sille tasolle, jossa se iskisi oikein mojovasti ja tuntuvasti. Edes Auralic Taurus ei saanut kuulokkeisiin eloa. Tämän sanottuanikin on todettava, että soundi on muuten niin koukuttava ja musikaalinen, että näiden lähettäminen takaisin valmistajalle kirpaisee.

 

Sanka vaikuttaa laadukkaalta ja on päällystetty nahalla. Myös päätä vasten lepäävä panta on aitoa nahkaa. Kuva: Fostex

Johtopäätökset

Testin ainoina puoliavoimina kuulokkeina Fostex T60RP tarjoilee dynaamisempaa ja isompaa ääntä kuin suljetut mallit. Bassontoisto on samalla yhtä mukaansa tempaavaa kuin suljetuissa kuulokkeissa. Bassorummun iskut eivät ole yhtä mojovat kovalla volyymilla, jossa potkua odottaisi. Tavallisella äänenvoimakkuudella ja siitä vähän kovemmalla on soundi kaikin puolin todella hyvä.

mainos

Piano soi kauniisti ja äänikuva on laajempi kuin tavallisilla kuulokkeilla. Myös laulu toistuu upeasti. Kevyemmät rintaäänet saattavat hieman vaimentua, kun tarvittaisiin voimaa, mutta ääni on yleisesti ottaen todella koukuttava. Miinusta tulee isosta tehon tarpeesta.

 

Fostex T60RP frequency
Fostex T60RP mitattiin miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten mittaukset eivät aina vastaa subjektiivista kuuntelukokemusta. 3,5 kHz:n kohdalla tapahtuva notkahdus vaikuttaa oikealta, sillä siinä kohtaa jäimme kaipaamaan lisää ytyä. Myös basso tuntuu melko tarkalta 100 Hz:n liepeillä, jonka jälkeen se pehmeästi laskee. Meidän korviimme bassoäänissä oli runsaasti täyteläisyyttä. Piikki erottuu 10 kHz:n kohdalla mutta tippuu nopeasti sen jälkeen.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös