8 langatonta vastamelukuuloketta

 itemprop
8 langatonta vastamelukuuloketta

Kulkurin kaveri

Parhaat matkakuulokkeet toimivat ilman piuhaa ja sulkevat ympäristön hälyn ulkopuolelle.

Ne ajat ovat takana, jolloin kuulokkeet olivat vain kuulokkeet. Nykyään valinnanavaraa löytyy niin muodon, värin ja koon suhteen samoin kuin sen, tulevatko kuulokkeet korvan sisään, ympärille vai päälle. Lisäksi tarjolla on langattomia vaihtoehtoja, jolloin ei tarvitse enää huolehtia sotkuisista johtokimpuista. Vastamelutoiminto puolestaan on taivaan lahja, kun kuulokkeita käytetään matkustaessa tai muuten hälyisessä ympäristössä. Viimeisten yhdistelmä alkaa olla jo hyvin yleinen, joten vertailu on paikallaan.

Langattomat kuulokkeet käyttävät Bluetoothia yhdistyäkseen kännykkään, tablettiin tai tietokoneeseen. Bluetooth toimii hyvin lyhyen kantaman äänensiirtoon, mikä tekee siitä täydellisen korvikkeen johdolle. Huonona puolena ovat kaistanleveyden rajoitteet, mikä pakottaa pakkaamaan äänen, jolloin myös äänen laatu kärsii langallisiin kuulokkeisiin verrattuna. Hyötynä on tietysti langattomuuden tuoma kätevyys, ja kännykkäsovelluksen kautta äänen säätely käy käden käänteessä.

Vastamelutoiminto eli noise cancellation tarkoittaa, että kuulokkeet vaimentavat ympäristön hälyä joko mekaanisesti tai kuten tässä vertailussa, elektronisesti niin kutsutun Active Noise Cancellation -ominaisuuden avulla. Kuulokkeiden ulkopinnan mikrofoni rekisteröi ympäristöstä tulevan äänen, luo siitä signaalinkäsittelyn avulla vastakkaisen äänen ja soittaa sen kuulokkeesta. Kahden vastakkaisen ääniaallon lopputuloksena on hiljaisuus.

Tai ainakin melkein. Laite ei nimittäin millään ehdi napata kaikkia ääniä korjaussignaalin luomista varten. Mitä äkillisempi ja lyhytkestoisempi ääni, sitä huonommin vastamelu toimii. Niinpä vastamelukuulokkeet ovat parhaimmillaan tasaisen, toistuvan äänen kuten lentokoneen moottorin hurinan vaimentamisessa. Sen sijaan kovat pamaukset, korkeataajuiset äänet ja puheen vaihtelevat äänet pääsevät helposti läpi vastamelukuulokkeistakin. Paras lopputulos saavutetaankin yhdistämällä sekä mekaaninen että elektroninen vaimennus.

Langattomasti lennolle?

Pitkät lentomatkat ovatkin oikea ympäristö vastamelukuulokkeille, sillä moottorin humina käy äkkiä puuduttavaksi. Viihdetarjonnasta nauttiminen ilman vastamelukuulokkeita on sangen epämiellyttävää: volyymit pitää säätää tuhottoman kovalle, jos haluaa elokuvan äänten peittävän lentokoneen jylyn. Sitä paitsi on nukkuminen koneessa helpottuu huomattavasti, kun saa napinpainalluksella suljettua matkustamon melun pois.

Mutta onko langattomuudesta sitten iloa lentomatkustajalle? Vaikka langattomuus onkin aina kätevää, eivät johdot lennolla ole oikeastaan tiellä. Varsinainen ongelma piileekin siinä, salliiko lentoyhtiö langattomat laitteet. Tarkistimme useiden yhtiöiden politiikan asian suhteen, ja käytännöt vaihtelevat suuresti. Monilla kaikenlaiset langattomat lähettimet ja vastaanottimet ovat kiellettyjä, mutta yhtiöt, jotka tarjoavat koneissaan wifin, ovat hylänneet säännön. Kannattaa siis tarkistaa määräykset ennen lentoa ja ottaa kuulokkeille johto mukaan varmuuden vuoksi.

Testistä

Olemme aiemminkin testanneet langattomia kuulokkeita ja vastamelukuulokkeita, mutta vasta nyt yhdistelmämalleja löytyy markkinoilta tarpeeksi kokonaista vertailua varten. Testissä on sekä uusia malleja että sellaisia, jotka ovat olleet mukana joko langattomien tai vastamelukuulokkeiden testissä aiemmin. Tarkoituksena on saada hyvä kokonaiskuva valikoimasta. Testasimme kuulokkeita meluisissa paikoissa, kuten junissa, mutta myös kodin rauhassa. Olemme tässä testissä myös kiinnittäneet erityistä huomiota kuulokkeiden mukavuuteen, sillä ajatuksenahan on, että niitä voisi käyttää miellyttävästi pitkälläkin matkalla. Testituloksissa on otettu laitteen ominaisuuksien mukaan huomioon myös tuotteen hinta.

mainos
mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Heikko äänimaisema yhdistettynä monimutkaisiin ominaisuuksiin ja mälsään designiin.

Sonyn kuulokkeiden muotoilu on melko ankea: näkyvissä on ruuveja ja muovia on paljon. Voisi sanoa, että design on funktionaalinen. Kestävyys on kuitenkin kyseenalaista ja kuljetukseenkin on tarjolla vain kankainen pussi. Kuulokkeet eivät taitu kasaan, joten ne vievät paljon tilaa matkustaessa. Viimeistelyyn voi valita mustan tai sinisen vaihtoehdon.

Nappeja on paljon, mutta ainakin pääsäädin volyymille, kappaleiden vaihtoon ja pauselle löytyy helposti ja on ymmärrettävä. Vastamelulle on kolme eri asetusta ja ilmeisesti myös kolme eri ääniasetustakin löytyy. Missään eri kerrota, miten niitä vaihdetaan tai mikä niiden ero on. Suurten korvakuppien ansiosta korvat saavat olla vailla painoa, joten kuulokkeet istuvat mukavasti. Akunkesto on myös vaikuttava, etenkin jos kuulokkeita käyttää ilman vastameluominaisuutta.

Valitettavasti äänenlaatu myötäilee ulkonäköä. Bassosta puuttuu voimaa, samoin diskantista. Soundi on kuitenkin melko tasapainoinen, ja kaikki musiikkityylit toimivat näillä kuulokkeilla yhtä hyvin (tai huonosti). Yleisesti ottaen musiikki kuulostaa rajoittuneelta. Näin suurista kupeista olisi odottanut avoimempaa äänimaailmaa.

Johtopäätökset

On vaikea arvella, kenelle Sony on suunnitellut MDR-ZX770BN-kuulokkeet. Toisaalta äärimmäisen niukka ulkonäkö ja vastamelutoiminto antaisi olettaa niiden sopivan bisnesihmisille. Toisaalta materiaaleissa on säästelty, jotta hintaa on saatu alas, mikä näkyy laadussa. Nuorisoa näin ikävän näköiset kuulokkeet tuskin houkuttavat, varsinkin kun soundikin on vaisu. Vaikka Sony tarjosikin joitakin ilahduttavia ominaisuuksiakin, suosittelemme hankkimaan jotkut toiset kuulokkeet.

Kuva: Valmistaja

Faktat

Tyyppi: Over-Ear

Liitännät: BT aptX + AAC, AUX-kaapeli

Mikrofoni: On

Paino: 245 g

Akun kesto: 13-19 tuntia

Hinta: 180 €


PlusHyvä hinta ottaen huomioon, että kuulokkeissa on vastamelutoiminto. Erittäin hyvä akun kesto. Miellyttävän tuntuiset päässä.
MiinusLaatu ja design eivät vakuuta. Ominaisuuksia on vaikea käyttää. Kuulostaa yhtä ikävältä kuin näyttääkin.
 data-srcset
Tyylikkäät ja ylelliset Beoplay H8 -kuulokkeet kuulostavat erinomaiselta – mutta laadusta ja ulkonäöstä saa myös maksaa.

Kun B & O julkisti ensimmäiset vastamelukuulokkeensa 2015, totesimme ne testissämme hyviksi – mutta nyt on aika asettaa ne vertailuun muiden vastaavien kanssa. Materiaalien ja rakenteiden laadussa nämä ovat omaa luokkaansa: runko on harjattua alumiinia, panta on päällystetty lehmännahalla ja kuppien pehmusteissa on lampaannahkaa. Lataukseen toimii perus-USB, ja akun kesto on hyvä, etenkin johtoa käyttäessä. Kuulokkeet taittuvat kasaan mutta vievät silti tilaa laukussa.

Keveytensä, pehmusteiden memory foamin ja pehmeän nahan ansiosta kuulokkeet ovat supermukavat. Sanka ei paina kuulokkeita korvia vasten, mikä toisaalta tarkoittaa sitä, että ne eivät pysy aina paikallaan. Musiikkia, vastamelua ja puheluita hallitaan kosketusohjauksella. Mukana tulee kuulokejohto ilman säätimiä ja mikrofonia – ne on integroitu kuulokkeeseen.

Odotetusti huippuvalmistaja B & O:n äänenlaatu on erinomainen, etenkin langattomaksi tuotteeksi. Balanssi on melko neutraali, ehkä hiukan lämpimään kallistuen. Yllättäen basso on jykevä, mikä tekee musiikista tarttuvampaa. Vastamelu toimii hyvin ja välttää pitkälti hurinat ja muminat, joihin monet kilpailijat ovat syyllistyneet. Vastamelu kuitenkin vaikuttaa soundiin: keskitaajuuksien avoimuus katoaa ja soundi muuttuu suljetummaksi.

Johtopäätökset

B & O suoriutuu hyvin vastamelukuulokkeiden valmistamisesta. Malli on loistoesimerkki huipputekniikasta, jonka ylellisestä vaikutelmasta kilpailijat voivat vain haaveilla. Lentomatkaaja ilahtuu tehokkaasta melun vaimennuksesta. Toisaalta myös kotikuuntelija arvostaa neutraalia, joskin hieman hunajaista soundia. Ikävä kyllä laatua ei saa ilmaiseksi. Hinta on huomattavasti kilpailijoitaan korkeampi, minkä vuoksi joudumme hiukan nipistämään pisteistä.

Kuva: Valmistaja

Faktat

Tyyppi: On-ear

Liitäntä: 3,5 mm, BT 4.0, aptX, AAC

Mikrofoni: On

Akun kesto: 14–35 tuntia

Paino: 255 g

Hinta: 499 €


PlusTyylikäs design ja ensiluokkaiset materiaalit. Neutraali, lämmin soundi ja hyvin toimiva vastamelutoiminto.
MiinusVastamelutoiminto vie terää musiikilta. Hinta saattaa karkottaa monet ostajaehdokkaat.
 data-srcset
Denon AH-GC20
Kestävä alumiinirunko ja laadukas vastamelutoiminto tekevät Denonin kuulokkeista luotettavan matkakumppanin.
 data-srcset
Sennheiser Momentum On Ear Wireless
Momentum tekee uusia aluevaltauksia mutta ei sovellu pitkille matkoille.
 data-srcset
Samsung Level On Wireless 2
Hienostuneissa kuulokkeissa on neutraali soundi ja fiksuja ominaisuuksia.
 data-srcset
Plantronics Backbeat Pro 2
Langattomien kunkku on enemmän paikallaan toimistossa kuin lentokoneessa.
 data-srcset
JBL Everest Elite
Everest Elite tarjoaa tyyliä ja hyvää äänenlaatua kaikkiin tilanteisiin.
 data-srcset
Beats Studio Wireless
Langaton Beats Studio Wireless kuulostaa melkein paremmalta kuin langallinen.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös