TESTISSÄ : 3 highend-kuuloketta

Korvia hivelevät kuulokkeet

Kukapa olisi uskonut, että suljetut kuulokkeet voivat kuulostaa näin hyviltä?

 itemprop

Kaikkien aikojen parasta ääntä, jota olen kuullut, en suinkaan nautiskellut jättimäisen stereojärjestelmän lattiakaiuttimista, vaan omassa kuplassani. Nirvanaelämykseen minut upotti kuulokkeet, nimittäin Sennheiser HE-1, joka maksaakin tosin 62 000 euroa. Melko lähelle tätä kokemusta pääsin jokin aika sitten Stax SR-009s -kuulokkeiden kanssa.

Ennen aikaan ihminen oli ilmiselvästi karsea snobi, jos kulutti kuulokkeisiin pari tonnia tai enemmän, mutta kalliiden kuulokkeiden stigma on onneksi katoamassa ja valikoima lisääntymässä.

Huone poistoon

Ei oikeastaan ole kovin yllättävää, että kuulokkeet voivat yltää niin loistavaan äänenlaatuun: kun yhtälöstä poistetaan ympäröivä huone, ei häiriöäänillekään jää juuri tilaa. Seinien ja katon heijastukset vaikuttavat ääneen valtavasti, joten suoraan korviin tuleva ääni on uskollisempi kaiuttimen omalle kyvykkyydelle. Sitä paitsi kuulokkeiden kuljetus- ja materiaalikustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat kuin kaiuttimilla, eli samantasoista ääntä voi kuulokkeista saada kymmenesosalla lattiakaiuttimien hinnasta.

Jos siis haaveilet 20 000 euron kaiuttimien äänenlaadusta, voit päästä siihen käsiksi 2 000 eurolla, mikäli kuuntelu omassa kuulokekuplassa ei ole este.

Hulluako?

Useimpien mielestä avoimet kuulokkeet kuulostavat paremmilta kuin suljetut, ja highend-luokassa kuulokkeet ovat lähes poikkeuksetta avoimia. Niinpä kannattaa varautua henkisesti siihen, että sinua pidetään hulluna, jos harkitset kuukausipalkan törsäämistä suljettuihin kuulokkeisiin. Kaksi vuotta sitten pidin mielipuolisena maksaa yli 2 000 euroa Sony MDR-Z1R-mallista. Mutta suljetuilla kuulokkeilla on muutama etu avoimiin nähden.

Suljettujen kuulokkeiden etuja

Tärkeimpänä hyötynä suljetussa rakenteessa on eristys ulkomaailmaan nähden. Ulkoa tulevat äänet eivät siis sotkeudu musiikkiin, eikä perheen tarvitse kuunnella samaa musiikkia sinun kanssasi. Avoimissa tiloissa ääni kantaa pitkälle, mikä ei kaikissa tilanteissa oikein sovi.

Samasta syystä suljetut kuulokkeet voi ottaa mukaan myös reissuun. Jos ne sattuvat myös olemaan riittävän kevyttehoiset toimiakseen kännykän kanssa, alkaa plussia olla hyvä määrä. Kuulokkeita voi silloin käyttää vaikka bussissa ja toimistolla, ja kotona nauttia vielä paremmasta äänenlaadusta kuulokevahvistinta käyttäen.

mainos

Suljetuissa kuulokkeissa kaiutinelementit eivät toki pääse liikkumaan yhtä vapaasti kuin avoimissa. Basso on usein kuitenkin vahvempi kuin avoimissa, kun energia jää kupin sisään eikä karkaa ulos.

mainos

Kolme huippua

Otimme tähän vertailuun kolme suljettua huippumallia. Kaikki eivät toimi kannettavien soittimien kanssa, eikä kalleimmassa, Audio-Technican ATH-L5000-mallissa ole edes kännykkään sopivaa kuulokeliitäntää. AKG K872:sta ja Focal Stelliasta sellainen löytyy, ja niiden impedanssi sopii myös käytettäväksi puhelimen kanssa. Pian selviää, onko tästä ominaisuudesta jotakin käytännön iloa.

Vasemmalta oikealle: AKG K872, Focal Stellia ja Audio-Technica ATH-L5000. Kuva: Geir Gråbein Nordby

mainos
 data-srcset
Focal Stellia
Focal Stellia on yksinkertaisesti cool: highend-kuulokemalli, jota voi käyttää puhelimen kanssa.
 data-srcset
AKG K872
AKG K872:n basso soi muhevasti, ja kevyttehoiset kuulokkeet sopivat matkoillekin. Täydelliset ne eivät kuitenkaan ole.
 data-srcset
Audio-Technica ATH-L5000
Audio-Technican kuulokkeet soivat upeasti kaikin tavoin, mutta eivät sovi kaikkien päähän.
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

LG NANO 90 (65NANO906)

Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

11 täysin langatonta kuuloketta

Täydellisen langatonta vapautta

Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

JBL Live 300TWS

Hifinapit korviin

JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

Sony Xperia 1 II

Loistava päivitys

Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

Vieritä ylös