TESTISSÄ : 3 highend-kuuloketta

Korvia hivelevät kuulokkeet

Kukapa olisi uskonut, että suljetut kuulokkeet voivat kuulostaa näin hyviltä?

 itemprop

Kaikkien aikojen parasta ääntä, jota olen kuullut, en suinkaan nautiskellut jättimäisen stereojärjestelmän lattiakaiuttimista, vaan omassa kuplassani. Nirvanaelämykseen minut upotti kuulokkeet, nimittäin Sennheiser HE-1, joka maksaakin tosin 62 000 euroa. Melko lähelle tätä kokemusta pääsin jokin aika sitten Stax SR-009s -kuulokkeiden kanssa.

Ennen aikaan ihminen oli ilmiselvästi karsea snobi, jos kulutti kuulokkeisiin pari tonnia tai enemmän, mutta kalliiden kuulokkeiden stigma on onneksi katoamassa ja valikoima lisääntymässä.

Huone poistoon

Ei oikeastaan ole kovin yllättävää, että kuulokkeet voivat yltää niin loistavaan äänenlaatuun: kun yhtälöstä poistetaan ympäröivä huone, ei häiriöäänillekään jää juuri tilaa. Seinien ja katon heijastukset vaikuttavat ääneen valtavasti, joten suoraan korviin tuleva ääni on uskollisempi kaiuttimen omalle kyvykkyydelle. Sitä paitsi kuulokkeiden kuljetus- ja materiaalikustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat kuin kaiuttimilla, eli samantasoista ääntä voi kuulokkeista saada kymmenesosalla lattiakaiuttimien hinnasta.

Jos siis haaveilet 20 000 euron kaiuttimien äänenlaadusta, voit päästä siihen käsiksi 2 000 eurolla, mikäli kuuntelu omassa kuulokekuplassa ei ole este.

Hulluako?

Useimpien mielestä avoimet kuulokkeet kuulostavat paremmilta kuin suljetut, ja highend-luokassa kuulokkeet ovat lähes poikkeuksetta avoimia. Niinpä kannattaa varautua henkisesti siihen, että sinua pidetään hulluna, jos harkitset kuukausipalkan törsäämistä suljettuihin kuulokkeisiin. Kaksi vuotta sitten pidin mielipuolisena maksaa yli 2 000 euroa Sony MDR-Z1R-mallista. Mutta suljetuilla kuulokkeilla on muutama etu avoimiin nähden.

Suljettujen kuulokkeiden etuja

Tärkeimpänä hyötynä suljetussa rakenteessa on eristys ulkomaailmaan nähden. Ulkoa tulevat äänet eivät siis sotkeudu musiikkiin, eikä perheen tarvitse kuunnella samaa musiikkia sinun kanssasi. Avoimissa tiloissa ääni kantaa pitkälle, mikä ei kaikissa tilanteissa oikein sovi.

Samasta syystä suljetut kuulokkeet voi ottaa mukaan myös reissuun. Jos ne sattuvat myös olemaan riittävän kevyttehoiset toimiakseen kännykän kanssa, alkaa plussia olla hyvä määrä. Kuulokkeita voi silloin käyttää vaikka bussissa ja toimistolla, ja kotona nauttia vielä paremmasta äänenlaadusta kuulokevahvistinta käyttäen.

mainos

Suljetuissa kuulokkeissa kaiutinelementit eivät toki pääse liikkumaan yhtä vapaasti kuin avoimissa. Basso on usein kuitenkin vahvempi kuin avoimissa, kun energia jää kupin sisään eikä karkaa ulos.

mainos

Kolme huippua

Otimme tähän vertailuun kolme suljettua huippumallia. Kaikki eivät toimi kannettavien soittimien kanssa, eikä kalleimmassa, Audio-Technican ATH-L5000-mallissa ole edes kännykkään sopivaa kuulokeliitäntää. AKG K872:sta ja Focal Stelliasta sellainen löytyy, ja niiden impedanssi sopii myös käytettäväksi puhelimen kanssa. Pian selviää, onko tästä ominaisuudesta jotakin käytännön iloa.

Vasemmalta oikealle: AKG K872, Focal Stellia ja Audio-Technica ATH-L5000. Kuva: Geir Gråbein Nordby

mainos
 data-srcset
Focal Stellia
Focal Stellia on yksinkertaisesti cool: highend-kuulokemalli, jota voi käyttää puhelimen kanssa.
 data-srcset
AKG K872
AKG K872:n basso soi muhevasti, ja kevyttehoiset kuulokkeet sopivat matkoillekin. Täydelliset ne eivät kuitenkaan ole.
 data-srcset
Audio-Technica ATH-L5000
Audio-Technican kuulokkeet soivat upeasti kaikin tavoin, mutta eivät sovi kaikkien päähän.
Lisää
Keskustelu

Lue myös

TCL C815 (65C815)

Kiva kokemus edullisesti

TCL C815 -televisio tarjoaa hyvää kuvaa ja paljon älyominaisuuksia huokeaan hintaan. Jopa äänenlaatu on kohdillaan!

TCL RAY-DANZ TS9030 lifestyle

Kiintoisa konsepti

TCL Ray-Danz TS9030 simuloi surround-ääntä älykkäillä akustisilla ratkaisuilla DSP:n sijaan.

Beoplay H95 støydempende hodetelefoner

Parhaat melunvaimentajat

Kaipaatko pois hälystä? Kokosimme listaan tämän hetken parhaat vastamelukuulokkeet.

Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

Mestarien mestari

Panasonicin huippumalli on todellinen herkkupala tv-harrastajille: HZ2000 tarjoaa mielettömän tyylikästä kuvaa ehdalla studiolaadulla!

Beoplay H95 spread

Loistavaa vastamelua B&O:lta

Olemmekin odotelleet highend-luokkaan vastamelukuulokkeita, ja jotenkin ei yllätä, että Bang & Olufsen ehtii ensimmäisenä erinomaisella Beoplay H95 -mallillaan!

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Vieritä ylös