: Viritinvahvistimet

Kotiteatterin keskus

Jos uhraat muutaman lisäeuron laadukkaaseen viritinvahvistimeen, saat kotiteatteriisi huomattavasti paremman äänen.

Ei ole epäilystäkään etteikö aito surround-ääni saisi elokuvan tai tv-lähetyksen tuntumaan tavallista mahtavammalta. Mutta muovinen all-in-one-pakettti ei riitä. Jotta ääneen saadaan voimaa, vivahteita ja sävyjä tarvitaan erillinen viritinvahvistin. Viritinvahvistin on kotiteatterin keskus, sen sydän joka pumppaa äänen ulos. Siihen kannattaa satsata hiukan enemmän rahaa kuin olit ehkä ajatellut, sillä laadukas viritinvahvistin luo puhtaamman ja kirkkaamman äänimaailman.

Hyvät viritinvahvistimet maksavat noin 500–600 euroa, niiden avulla voit nauttia vaikuttavan ja todellisen tuntuisesta äänimaisemasta, kuten katsoessasi testielokuvaamme Interstellaria. Jylisevien rakettimoottoreiden pauhu, musiikin luoma viiltävä jännitys, talonkorkuisten aaltojen jytinä sekä tyhjän avaruuden totaalinen hiljaisuus, kaikki kuuluu pientä risausta myöten. Aivan kuin istuisit oikeassa elokuvateatterissa!

Jos satsaat vielä enemmän euroja, saat viritinvahvistimen, jossa on vielä enemmän voimaa, hienosäätömahdollisuuksia sekä liittimiä lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin tarkoituksiin. Silloin ollaankin jo sellaisen musiikinharrastajan kotona, joka haluaa nauttia pienimmästäkin jouhen rahahduksesta ja laulajan teknisestä taituruudesta.

Dolby Atmos ja DTS:X?

Uusimmissa kotiteatterivahvistimissa on jo 3D-äänen tuki, sitä tarjoavat Dolby Atmos, DTS:X sekä Auro 3D. Näitä formaatteja käytettäessä pitää myös katossa olla kaiuttimet, muuten ei saa aikaiseksi 3D-maailmaa eli mahdollisimman luonnollista tilakokomusta. Vaikutelma on jännittävä, kuin olisi keskellä bändiä tai elokuvan tapahtumapaikkaa. Jo varsin monessa blu-ray-elokuvassa on 3D-ääni. Mielestäni on kuitenkin tärkeämpää, että viritinvahvistin kuulostaa hyvältä kuin se, että laite tuottaa 3D-ääntä. Tässä testihintaluokassa saa sitä paitsi vain kaksi Atmos-kanavaa, kun optimi on neljä – ja silloin menetetään myös lisäliitin takaa. Eli toisin sanoen: valittavana on 5.1-järjestelmä, jossa on Atmos-kaiuttimet tai 7.1-järjestelmä ilman Atmosta. Jos Atmos tuntuu tärkeältä, niin silloin pitää katsoa tarkimmin Denonin, Onkyon ja Pioneerin laitteita.

Suoratoisto

Nykyaikainen kotiteatterin viritinvahvistin toistaa muutakin kuin elokuvamusiikkia. Se on kodin viihdejärjestelmän keskus, joka toistaa musiikkia miltä välineeltä tahansa, myös langattomasti mobiililaitteista tai kotiverkon kautta, esimerkiksi AirPlay-, Bluetooth-, DLNA- ja nettiradio-sovelluksien avulla. Osa suoriutuu full-hd-tasoisesta musiikistakin – eikä unohdeta vinyylilevyjä, niitä arvostetaan ja valmistetaankin taas. Testimme laitteista Onkyolla ja Yamahalla on levysoitinliitäntä.

4K ultra-hd

Videoissa on 4K ultra hd ollut käytössä useita vuosia. Valmistajat ovat jo vuodesta 2012 vakuuttaneet, että heillä on myös ääneen 4K ultra-hd -ratkaisu. Tuolloin videoiden nopeus oli maksimissaan vain 30 ruutua sekunnissa, videopelit tarvitsivat kuitenkin vähintään 50 ruutua sekunnissa. Silloinen tuki sopi siis vain tavallisille elokuville ja kotilaitteilla kuvatun hd-materiaalin toistamiseen. Vasta hiljakkoin on ala saanut sovituksi standardin ultra-hd-videoille ja kehitystyö on päässyt vauhtiin. 4K blu-ray -formaatin levyjä ja laitteita on jo runsaasti tarjolla.

Kaikki testimme viritinvahvistimet tukevat HDCP 2.2 -kopiosuojausta, joka on Hollywoodin vaatimus, jotta ultra-hd-videoita voi välittää HDMI:n kautta. Ne tukevat myös videosignaalia, jonka nopeus on 60 kuvaa sekunnissa täydellä värisyvyydellä (4:4:4). Tämä ei välttämättä olisi erityisen tärkeä myyntiväittämä, jos noissa ensimmäisissä 4K blu-ray -soittimissa on kaksi HDMI-ulostuloa. Silloin voisi vain yhdistää toisen kaapelin televisioon kuvapuolelle ja toisen äänipuolelle vastaanottimeen, jollei se ole yhteensopiva videosignaalin kanssa.

mainos

Näin testasimme

Viritinvahvistimet on testattu Electrocompaniet EMP 2 -blu-ray-soittimella ja meidän omalla Procella THX 7.1 -kaiutinpaketillamme. Kaiuttimemme ovat erittäin kalliit, kokonaishinnaltaan noin 15 000 €. Ne eroavat huomattavasti tavallisista kaiuttimista. Stereoina käytimme Vienna Beethoven Concert Grand SE:tä, jotta se ei muistuttaisi tyypiltään mitään yleisesti käytettyä. Ne pystyvät kaivamaan esiin matalimmatkin bassotaajuudet ja toistamaan äänimaiseman pienet, hienostuneet yksityiskohdatkin. Tämä on tärkeää, kun todella halutaan saada selville, mitä vahvistimissa äänelle tapahtuu.

mainos

Viritinvahvistimet on testattu automaattisäädöillä ja huonekorjaus päälle kytkettynä. Jos on ollut tarvetta, olemme jälkeenpäin säätäneet matkaa ja äänen tasoa, jotta olemme saaneet siitä täysin symmetrisen mutta olemme antaneet viritinvahvistimen asettaa sointivärin itse (EQ).

Jotta pystyimme vertailemaan ääntä tasapuolisesti, emme ole testanneet Dolby Atmosta, sillä kaikissa laitteissa ei sitä ollut. Sen sijaan olemme käyttäneet puhdasta 7.1-järjestelmää.

Musiikin olemme kuunnelleet Tidal hifi:llä (High Fidelity Music Streaming) iPhone 6 Plus -puhelimen AirPlay-sovelluksen kautta. Jos laitteessa oli oma striimaussovellus, esimerkiksi monihuonekuunteluun, olemme testanneet myös sen. Testissä käyttämämme musiikki on ollut hyvin monipuolista ja testielokuvana oli Interstellarin blu-ray-versio.

Joihinkin viritinvahvistimiin oli tullut ohjelmistopäivityksiä, joten päivitimme laiteet ennen testausta. Käytimme testissä myös iPhonen kaukosäädinsovellusten viimeisimpiä versioita.

mainos

Lähes nappisuoritus

Sonyn viritinvahvistimessa on paljon toimintoja, se kuulostaa hyvältä ja siinä on langaton monihuonetuki – mutta puutteitakin löysimme.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kaiuttimien kalibrointi sujuu todella nopeasti, viritinvahvistin on suummaksi osaksi helppokäyttöinen ja ääni kuulostaa komealta. Songplay-sovellus toimii mainiosti suoratoistossa.
Jostain syystä emme saanet HDMI:n kautta lainkaan ääntä kuuluviin. Ratkaisuna oli irrottaa kaapeli irti ja työntää se takaisin. Airplay ei toiminut niin vakaasti kuin muilla laitteilla. Dolby Atmos ja DTS:X puuttuvat.
Video: 3D- ja 4K-skaalaus (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)

HDMI: tulot 6, lähdöt 2

Äänisovellukset: Dolby TrueHD, DTS-HD MA

Teho: 100 W/kanava (6 ohmia, 2 kanavaa samanaikaisesti)

Huonekorjaus: Digital Cinema Auto Calibration

Verkot: Wifi ja Ethernet

Suoratoisto: AirPlay, Chromecast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth (LDAC)

Applikaatio: SongPal 3.0

Levysoitinliitäntä: Ei

Monikanava pre out: Ei

Hinta: 799 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Sony on panostanut tuntuvasti käytettävyyteen, erityisesti langattomaan monihuonekäyttöön. DN1060 toimii langattoman kotiverkon kautta muiden yhteensopivien Sony-laitteiden kanssa (katso Songpal-linkki). Yhteen sopivat muun muassa langattomat kaiuttimet SRX-X77:stä lähtien sekä NT3- ja ST9-soundbar-kaiuttimet.

Kun laitteen kytkee ensimmäistä kertaa päälle, se ohjaa käyttäjän menuvalikon läpi kohta kohdalta. Erittäin yksinkertaista. Sarakkeisiin jaettu näyttö on hyvin selkeä ja laite on muutenkin pääasiassa helppokäyttöinen. Sovelluksia ohjaa iOs- ja Android-laitteilla SongPlay, siksi kaikki musiikin lähteet eivät ole käytettävissä, vain Spotify ja YouTube. Myös suoratoisto mobiililaitteista tai verkkoon liitetystä tietokoneesta toimii. Viritinvahvistimen muita toimintoja ohjataan mukana tulevalla kaukosäätimellä. DN1060 tukee full-hd-ääntä, mukaan lukien DSD.

Laatuvaikutelmassa on yksi mutta: testilaitteemme ei joka kerta ollut oikein yhteistyöhaluinen, kun yritimme kytkeä sen HDMI-liittimeen. Pari kertaa ei tullut ääntä ennen kuin irrotimme kaapelin ja painoimme sen takaisin paikalleen. Myös laitteen täydellinen sammuttaminen auttoi (pelkkä laitteen standby ei auta, ensin pitää sulkea HDMI painamalla standby). Musiikkia Airplayn kautta kuunnellessa se putosi välillä kesken kaiken pois päältä, vaikka se oli liitetty lähiverkkoon kaapelilla. Sonyn ääni bluetoothin kautta on parempi kuin muiden laitteiden, jos on käytettävissä LDAC-yhteensopiva Sonyn mobiililaite.

Äänenlaatu

Sony tuottaa ääntä rytmisesti sekä nopeasti ja korkeiden äänten kontrolli on parempi kuin Denonilla. Ylä-äänet kuulostavat pyöreämmiltä ja pehmeämmiltä, ne kaipaisivat vain hiukan lisää avonaisuutta, jotta elokuvien puheääni kuulostaisi vielä paremmalta. Sonyn EQ-säädöt värittävät jonkin verran ääntä perusasetuksilla (Engineer) mutta toisaalta siinä on Front Reference -toiminto, joka säilyttää kaiuttimien soinnin luonteen. Kaiuttimien automaattikalibrointi on kaiken lisäksi testimme nopein. Salamannopea, ja toimii hyvin! Ainoa asia mitä meidän piti hienosäätää oli jakotaajuus.

Sonyssä on riittävästi HDMI-sisääntuloja. Monikanavakäyttöön tarkoitettuja analogisia ulostuloja sitävastoin on niukalti. Kuva: Sony

 

Stereomusiikki kuulostaa kirkkaasti paremmalta Pure Direct -toiminnolla. Kantribluesin slidekitarat soivat leikkisän kevyesti ja raikkaasti. Vahvemmissa vedoissa on hyvää painetta mutta ei niin paljon kuin Yamahassa. Sonylla on myös hiukan ohuempi basso.

Lopputulokset

Sony on ottanut askeleen kohti monihuonekuuntelua STR-DN1060-viritinvahvistimellaan, siksipä sen voi yhdistää Sonyn yhteensopivien laitteiden kanssa laitekokonaisuudeksi. Se toimii hyvin ja kuulostaakin hyvältä. Sonyn basso ei jytise niin mahtavasti kuin vahvimpien kilpailijoiden mutta toisaalta laite on nopeampi kytkeä kuin muut.

mainos

HDMI-yhteys ei aina toiminut ja Airplaykin pätki välillä.

mainos
SongPal-applikaatio toimii lähinnä musiikin striimaukseen.

Yamaha RX-V779
Rankat bassot ja muutenkin kaikilta ominaisuuksiltaan erittäin ilahduttava Yamaha ylsi tämän kisan voittajaksi.
Onkyo TX-NR646
Onkyon viritinvahvistin kuulosti loistavalta sekä elokuva- että musiikkitestissä. Jäimme kaipaamaan vain pientä käyttäjäystävällisyyden lisäystä.
Pioneer VSX-930
Pioneerin viritinvahvistin kuulostaa kellontarkalta ja siinä on tarpeeksi tehoa, jotta ne kaikkein jytisevimmätkin soundit kuuluvat hienosti.
Denon AVR-X2200W
Denon tietää, mikä on käyttäjälle tärkeää ja on suunnitellut ymmärrettävän ja selkeän näyttövalikon. Tätä viritinvahvistinta on ilo käyttää, ja se kuulostaakin oikein mukavalta.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös