Testasimme : Subwooferit

Tymäkät bassotykit

Jos kotiteatterin tai stereoiden ääni kuulostaa hieman elottomalta ja lattealta, voi kyseessä olla akuutti basson puute. Määräämme hoidoksi subwooferin!

Subwooferia ilman ei vain pärjää, jos haluaa kunnollisen kotiteatterin. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että subbari on antaa myös musiikille lisää pontta – basso on yhtä tärkeässä roolissa, kuuntelipa sitten lempimusiikkiaan tai katsoipa Hollywood-hittejä kotisohvallaan.

Mikäpä on hauskempaa kuin tuntea sohvan tärisevän allaan, kun Vin Diesel lyö tallan pohjaan Chevy-V8:llaan? Elokuvat eivät pääse oikeuksiinsa, ennen kuin räjähdykset ja pyssynpauke tuntuvat mahanpohjassa, ja parketti saisi mielellään narista, kun King Kong astuu viattoman ohikulkijan lättänäksi. Sama pätee musiikkiin: rummuista pitäisi löytyä painetta ja basson saada tuntumaan rintalastan alla. Muuten elämys jää vaisuksi.

Tavalliset kaiuttimet pystyvät toistamaan basson 50 Hz:iin tai jopa hiukan matalammalle, mutta basson kuuleminenhan ei riitä, vaan sen pitää myös tuntua! Se vaatii jo erityistä kaiutinta, ja onkin subwooferin tehtävä jatkaa hommaa siitä, mihin kaiuttimet jäävät.

 

Koolla on väliä

Valmistajat pyrkivät kehittämään subwoofereitaan aina vain tehokkaammiksi. Tarkoitukseen on valjastettu vahvistimet, edistykselliset taajuskorjainvirtapiirit, DSP-teknologia ja eksoottiset materiaalit. Niiden kaikkien idea on saada puristettua mahdollisimman paljon ääntä subbarin kotelosta. Kuutio on edelleen bassokaiuttimen tehokkain muoto. Subwooferilla on nimittäin vain yksi tehtävä, ja se on ilman puskeminen ulos! Mitä matalampia taajuuksia halutaan soittaa, sitä suurempi on kaiuttimen oltava. Jääkaappi täynnä bassokalvoja on basson kannalta parempi ratkaisu kuin pieni laatikko. Jos siis tilaa (ja rahaa) riittää, älä epäröi, vaan osta mahdollisimman suuri subwoofer.

Valitettavasti harvalla meillä on erityinen kuunteluhuone tai suuri viihdehuone käytössään. Suurin osa ihmisistä joutuu elämään tilarajoitteiden kanssa. Siksi onkin houkutteleva ajatus etsiä subwoofer, jossa riittää tehoja mutta jonka koko on kohtuullinen. Sellaiselle löytyy kotoa paljon helpommin paikka!

mainos

Tehot ja ominaisuudet

Kyse ei ole vain matalimman ja korkeimman äänen soitosta, vaan tässä tapauksessa laatu on yhtä tärkeää kuin määrä. Basson soitto on saatava alkamaan ja loppumaan oikeissa kohdissa ja toistumaan puhtaasti ilman resonanssia tai repeilevää ääntä. Tämä on erityisen tärkeää, jos subwooferia käyttää musiikin kuunteluun ja yhdistää ne hienoihin hifikaiuttimiin. Tehoilla ja äänen syvyydellä ei ole paljoa väliä, jos tahdit eivät pysy kohdillaan! Laitteen nopeus ja sävy riippuvat yhtä paljon subbarin maksimaalisesta äänenpaineesta.

mainos

 

Testistä

Olemme haarukoineet markkinoilta vakuuttavimmat uutuudet. Valitsimme testiin tarkoituksella suurehkoja malleja, mieluiten 12-tuumaisella bassoelementillä tai suuremmilla varustettuja. Jätimme kuitenkin kaikkein suurimmat jätit kauppaan, sillä harvalla on kotona tilaa sellaisen sijoittamiseksi.

Testissä kuunneltiin samat kappaleet, katsottiin samat elokuvapätkät ja käytettiin samoja taajuuksia. Elokuvien kanssa käytettiin Procella P6 Cinema -kaiuttimia ja jakotaajuutta 80 Hz, jotta subwoofer hoitaisi tärkeät syväbassot. Musiikin kuunteluun käytimme Bowers & Wilkinsin loistavia 702 S2 -kaiuttimia, jotka paljastavat armotta myös subwooferin toiminnan hifikaiuttimien kanssa. Vahvistimena käytimme Marantz SR8012 -kotiteatterivahvistinta.

mainos

Maanjäristys laatikossa!

Puhdas ja rajattoman syvä basso – Arendalin unelmasubbaria parempaa ei taida olla.

Ääni & Kuva kiteyttää

Jättimäinen, tiukka ja määrätietoisen matalalla soiva basso, joka ei nöyrry edes vaativimpien kappaleiden tai elokuvakohtausten edessä.
Varoitus: voi häiritä naapurisopua.
Hinta: 1 600 €

Tyyppi: Painekammio

Bassoelementti: 2 x 13,8 tuumaa

Vahvistin: 1 000 wattia

Taajuusalue: 20–160 Hz (+/–3 dB)

Mitat: 54,2 x 42 x 50 cm

Paino: 41,4 kg

Muuta: EQ1/EQ2-asetukset

Verkkosivusto: arendalsound.eu

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Jos haluaa, että hommat hoidetaan kunnolla, ne pitää tehdä itse. Toimittuaan norjalaisena kaiutinjakelijana päätti arendalilainen L-Sound ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja luoda oman merkkinsä. Lopputuloksena on vahva 1723-kaiutinsarja, jonka nimi kunnioittaa vuotta, jolloin Arendalista tuli kaupunki.

THX-sertifioitu 1723 Subwoofer 2 muistuttaa ulkonäöltään aiemmin testaamaamme Subwoofer 3:a, joskin on jälkimmäistä pienempi ja helpommin olohuoneen sisustukseen sujahtava. Kaappi on juuri ja juuri niin iso, että sinne mahtuu kaksi 13,8-tuumaista bassoelementtiä ja 1 000 watin vahvistin.

Äänenlaatu

Kyseessä on testin suurin subwoofer niin ulkomitoiltaan kuin bassoelementeiltään. Niinpä odotuksemme ovat korkealla. Emme osanneet vain odottaa, kuinka paljon iskuvoimaa tehoboksi oikein tarjoakaan! Aloitimme Deadmau5:n SeeYa-teknokipaleella ja järkytyimme tämän suhteellisen kompaktin subwooferin tehosta. Se moukaroi niin, että rinta ja sohva hytkyvät!

Kuva: Arendal

 

Voimakas ja syvä basso voi usein johtaa raskaaseen ja väsyneeseen soundiin, mutta Subwoofer 2 toimii kellontarkasti. Nopeiden ja vaikeiden rytmien kohdallakin se pysyy tahdissa etukaiuttimien kanssa.

Testiryhmäläisemme Geir ja Audun ovat yksimielisiä:

– Tämä on jotain aivan muuta. Hiphop ja elektro kuulostavat todella kovalta.

mainos

Entäpä sitten hieman orgaanisempi basso, kuten Maria Menan I Was Made For Loving You -kappaleessa? Akustisessa musiikissa tarvitaan herkkää ja vivahteikasta bassontoistoa, ja Arendal onnistuu siinä heittämällä. Basso soi isosti, tiukasti ja viileästi, eikä kaapista kuulu resonoinnin häivääkään. On kuin istuisi livekonsertissa olohuoneen sijaan.

mainos

Subwoofer 2 toimii myös elokuvien kanssa. Avaruusaluksen räjähtäessä Alien: Covenantissa kulkee huoneen poikki jättimäinen paineaalto, joka helisyttää kattokruunua mutta ei hätkähdytä subwooferia lainkaan. Kokeilimme pyyhkäistä taajuuksia 120 Hz:stä 20 Hz:iin, ja vaikka koko huone tärisi, eikä subwooferista kuulunut tärinää. Myöskään dynaamisesta kompressiosta ei ollut tietoakaan, toisin kuin muilla testilaitteilla. Tuplaelementti, vahva HDF-kaappi ja tehokas vahvistin selvästi tekevät tehtävänsä.

Johtopäätökset

1723 Subwoofer 2 on hieman suurempi kuin testin muut laitteet, mutta senkin huomioiden se ylitti kaikki odotuksemme. Muut eivät aseta vastusta Arendalin teholle ja tarkkuudelle. Musiikki ja elokuvat tarjoillaan iskevästi ja maanjäristyksen kaltaisilla efekteillä. Kaiken kaikkiaan olemme todella vaikuttuneita Arendal Soundin aikaansaannoksesta, jolla on vieläpä kilpailukykyinen hinta.

Sumiko S.10
Subwooferin valinnassa täytyy usein tehdä kompromissi tehon ja tarkkuuden välillä, mutta Sumiko onnistuu molemmissa
B&W DB4S
Jos NASA tekisi subwooferin, se olisi tällainen.
Monitor Audio Silver W12
Monitor Audion subwoofer on kompakti ja kuulostaa erinomaiselta musiikin kanssa.
Yamaha NS-SW1000
Yamahan subwooferissa riittää tehoa ja nopeutta musiikkiin. Siinä on vain yksi ongelma.
M&K Sound V12
Syvälle sukeltavaa ja voimakasta bassoa sekä helposti paikkansa löytävää subwooferia kaipaavalle M&K:n V12 on parhaita vaihtoehtoja.
XTZ SUB 1X12
XTZ:n subwoofer maksaa puolet vähemmän kuin muut samankokoiset ja -tehoiset.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös