: Apple TV 4

Applen tv-vallankumous

Apple TV on varustettu rajattomalla sovellusvalikoimalla ja älykaukosäätimellä. Tämä alun perin vuonna 2015 julkaistu testi on päivitetty koskemaan Apple TV 4 -versiota.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

App Store tarjoaa rajattomat mahdollisuudet. Gyroskoopilla varustettu kaukosäädin toimii sulavasti. Kokonaisuus on enemmän kuin pelkkä mediasoitin.
Siri ei ymmärrä suomea. Ei tukea 4K-resoluutiolle. Ei erillistä audioulostuloa, joten laitetta ei saa kiinni videoprojektoriin.
Käyttöjärjestelmä: tvOS

Prosessori: dualcore Apple A8

Tallennustila: 32 tai 64 GB

Liitännät: HDMI 1.4, 100 Mbit Ethernet

Langaton käyttö: Wifi 802.11a/b/g/n/ac, BT 4.0

Kaukosäädin: BT, IR, kosketusnäyttö

Mitat: 98 x 98 x 35 mm

Paino: 425 g

Hinta: 160 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Mediasoittimilla, kuten älytelevisioihin integroiduilla laitteilla, on kaikilla sama vika: ominaisuudet ja palvelut on kustomoitu juuri kyseiselle laitteelle. Niinpä laitteen ostaja sitoutuu sen päivityksiin ja usein vähäisiin sovellusvaihtoehtoihin. Tämä päti myös Apple TV:seen, joka toimi hyvin Applen oman sisällön kanssa mutta ei juuri muiden tekemien sovellusten kanssa. Jos valikoimiin tuli uusi applikaatio, se oli vain ja ainoastaan Applen armosta.

Tämä tuntuu aika vastakkaiselta tilanteelta kuin vaikkapa iPadin kohdalla. Minun iPadillani olevat sovellukset ovat taatusti eri kuin sinun iPadillasi. Myönnettäköön, että Airplayn kautta sisällön voi jakaa iPhonelta tai iPadiltä televisioruudulle. Mutta se on vain hätäratkaisu, eikä muuta sitä tosiasiaa, että Apple TV ei vain ollut yhtä avoin kuin muut iOS-laitteet. Mutta nyt Apple TV:n neljäs versio on vihdoin täällä.

Tutun muotoinen laite on kasvanut korkeutta ja saanut uudenlaisen kaukosäätimen edellisiin Apple TV -malleihin verrattuna. (Kuva: Apple)

 

Tehokkaampi sisus

Uusi Apple TV on säilyttänyt tutun neliömäisen muotonsa pyöristettyine reunoineen. Se on kuitenkin lähes tuplasti paksumpi. Syy on uuden, iPhone 6:ssakin käytetyn A8-prosessorin tuottama kuumuus. Tallennustilaa on kasvatettu 32 tai 64 GB:iin. Jos aikoo ladata paljon tilaa vieviä applikaatioita, tarvinnee suuremman version, mutta useimmille pienempi riittänee.

Laitteen takapuolelta löytyy paikat verkkojohdolle ja HDMI:lle. Langaton verkko tukee viimeisintä 802.11ac-standardia, joka toimii kumma kyllä johtoa nopeammin. Edeltäjässä oli vielä optinen audioulostulo, mikä nyt puuttuu. Se on harmi, sillä ilman sitä ei Apple TV:tä voi yhdistää videotykkiin, jossa on HDMI ja erillinen, vahvistimen kautta kulkeva audiojohto. Toisaalta laitteessa on Bluetooth, joten langattomien kuulokkeiden käyttäminen onnistuu.

Takaa löytyy entistä vähemmän liitäntöjä. (Kuva: Apple)

 

Suuremmat erot on kaukosäätimien välillä. Perinteisten nappien sijaan uuden säätimen yläosa on kosketusnäyttöä, joka toimii kuten puhelimessakin: sormea liu’utetaan näytöllä ja klikataan haluttua kohtaa. Valikolle, play/pauselle ja volyymille on vielä perinteiset napit. Jos televisiosta löytyy CEC-tuki, voi samalla säätää television kaiuttimia ja vanhan kaukosäätimensä voi ohjelmoida ohjaamaan vahvistinta.

mainos
Kaukosäädin tottelee kosketusta, mutta perinteisiä nappejakin löytyy. (Kuva: Apple)

 

mainos

Uusi käyttöjärjestelmä

Varsinainen uutinen on kuitenkin päivitetty ohjelmisto, joka vastaa kaiken toimivuudesta. Apple TV toimii uudella tvOS-käyttöjärjestelmällä, joka on siis televisiolle tehty versio iOS:sta. Monet muista Apple-laitteista tutut ominaisuudet toimivat samalla tavalla nyt televisiossakin, kuten ikonien järjestäminen, sovellusten välillä vaihtaminen ja sisällön hakeminen applikaatiosta. Hakutoiminto sujuu myös ääniohjattuna, ainakin joissakin maissa, sillä Applen puhuva neuvonantaja Siri ei ikävä kyllä ymmärrä pohjoismaisia kieliä.

Se, mikä todella erottaa Apple TV:n muista mediasoittimista on mahdollisuus käyttää App Storea. Tämä avaa alustan sadoille ja tuhansille kehittäjille, jotka luovat sovelluksiaan iPhonelle ja iPadille. Niinpä enää ei tarvitse olla rajoittunut muutamaan tunnettuun applikaatioon. Odotettavissa on, että juuri Apple TV:lle tehtyjen sovellusten määrä vain kasvaa, jolloin ehkäpä vain mielikuvitus on rajana mediasoittimen käytölle.

Sadoittain sovelluksia

Heti Apple TV 4:n lanseerauksesta saatavilla on ollut striimauspalveluita, kuten Netflix, Viaplay ja HBO Nordic, samoin kuin esimerkiksi Yle Areena. Ei kestänyt kauaakaan, kun Plex lanseerasi applikaationsa, jolla voi suoratoistaa videota omasta verkostaan. Näin ollen Apple TV on jo ylittänyt muut mediasoittimet valikoimallaan, jolla voi katsella helposti eri palveluntarjoajien elokuvia ja sarjoja.

App Storen etusivu. (Kuva: Jonas Ekelund)

 

mainos

Mutta Apple TV on muutakin kuin pelkkä tv: valikoimasta löytyvät myös esimerkiksi AirBnB loma-asuntojen etsimiseen, kursseja uusien asioiden opiskeluun, interaktiivisia keittokirjoja, liikuntaohjelmia ja Withings, joka tarkistaa valvontakameran kuvaa. Tämä alue tuntuu vielä tutkimattomalta maaperältä, ja on jännittävää seurata, millaisia sovelluksia kehittäjät vielä keksivät. Etenkin tulevaisuudessa, kun Apple Homekit muuttaa koko kodin älykodiksi.

Apple TV:llä voi olla loistava tulevaisuus edessään myös pelikonsolina. Grafiikat eivät ehkä häikäise kuten Xbox Onella ja PS4:llä, mutta Nintendon se kyllä haastaa. Kaukosäätimen gyroskoopin avulla sitä voi käyttää vaikkapa tennismailana tai autopelin rattina. Jos pelaa paljon, voi hankkia lisävarusteena langattomia peliohjaimia.

Pohjoismaisia sovelluksia. (Kuva: Jonas Ekelund)

 

Käyttö

Uusi kaukosäädin tuntuu hyvin intuitiiviselta, eikä kestä kaukaakaan, kun oppii klikkailemaan säädintä katsomatta sitä. Kokonaisuutena laitteen käyttö on yhtä yksinkertaista kuin iPadinkin. Sirin puuttuminen on kuitenkin iso miinus. Näytön näppäimistöltä kirjainten kliksuttelu tuntuu ärsyttävältä. Kun muistaa, että Apple piti lanseerauksessa ääniohjausta valttikorttinaan, odotamme todella päivitystä pohjoisille kielille.

Crossy Road -peli. (Kuva: Jonas Ekelund)

 

Johtopäätökset

Apple TV on mediasoitinten tulevaisuus. Enää ei tarvitse olla sidottuna vain muutamiin annettuihin ominaisuuksiin, vaan laitteensa voi kustomoida viimeisimpien villitysten mukaan. Halusipa sitten katsoa televisiota tai elokuvia, tarkistaa säätiedot, etsiä lomahuoneistoa tai pelata, löytyy kaikkiin sovelluksensa. Emmekä osaa vielä edes kuvitella, mitä mahdollisuuksia huomisen sovellukset tarjoavat! Uusi kosketusnäytöllinen kaukosäädin on erittäin helppokäyttöinen, mutta miinusta ropisee siitä, ettei laitetta voi ohjata suomea puhumalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Vieritä ylös