: 4 soundbaria langattomilla takakaiuttimilla

Oikeaa surroundia langattomasti

Televisiokokemus on yhä parhaimmillaan aidon surround-äänen kanssa. Sellaisen saa luotua helposti soundbarin ja langattomien takakaiuttimien avulla.

Kotiteatterijärjestelmiä löytyi aikoinaan monesta kodista, mutta nyt niistä on tullut pienten piirien varustelua. Nykyään lähes joka olohuoneen televisioäänestä huolehtii soundbar – pitkä ja huomaamaton kaiutin, jota tuskin huomaa television alta tai edestä. Yksi soundbar riittää korvaamaan vanhan kotiteatterilaitteiston, ainakin melkein. Vaikka parhaissa soundbareissa on mahtava äänenlaatu ja ne sopivat myös musiikin kuunteluun, ei yksi soundbar voita aitoa surround-kokemusta. Takaa tuleva auto, sivusta hyökkäävä vihollinen tai metsässä kahisevat lehdet – elokuvan katseija menettää pajon arvokasta informaatiota, jollei surround ole kohdallaan.

Ratkaisu

Joidenkin soundbarien kohdalla ratkaisu on yksinkertainen: lisää settiin langattomat takakaiuttimet! Monia malleja voi yhdistää langattomasti monihuonekaiuttimien kanssa, jotka toimivat takakaiuttimina. Näin kokonaisuus tarjoaa aitoa surround-ääntä. Langattomuuden ansiosta kaiuttimet on helppo sijoittaa. Vaatimuksena on, että kaikki järjestelmän osat – soundbar, takakaiuttimet ja mahdollinen subwoofer – tukevat samaa monihuonejärjestelmää, mikä usein tarkoittaa niiden tulemista samalta valmistajalta.

Subwoofer

Kaikissa soundbareissa ei ole subwooferia. Meistä sellainen on välttämätön, jotta basso olisi uskottava ja kotiteatterikokemus täydellinen. Kaikeksi onneksi on olemassa subwoofereita, jotka sopivat useimpiin monihuonejärjestelmä-soundbareihin, ja monesta soundbarista löytyy sellainen omasta takaa. Tässä testissä täydensimme setin subwooferilla, mikäli sellaista ei soundbarissa jo ollut.

Neljä ehdokasta

Kuinka hyvin soundbar-kotiteatteri toimii? Testatessamme järjestelmiä lokakuussa 2016 olivat lopputulokset vaihtelevia. Surround-efekti toimi hyvin, mutta joissakin äänenlaatu tuotti pettymyksen. Joukosta erottui Sonos, joka oli myös testin kallein. Otimme Sonosilta jälleen saman kokonaisuuden nähdäksemme, onko se yhä paras.

Selkeä haastaja Sonosille tulee Denonin Heos-tytäryhtiöltä. Heosin uusi Bar-soundbar tukee korkearesoluutioista ääntä, ja siinä on neljä HDMI-sisääntuloa sekä yksi HDMI-ulostulo television paluuäänelle (ARC). Sonos PlayBarissa ei ole HDMI-liitäntöjä ja se tukee korkeintaan CD-laatuista ääntä. Myöskään DTS-tukea siinä ei ole.

Halusimme mukaan toki myös edullisempia vaihtehtoja. Samsung on tehnyt vakuuttavaa työtä viime aikojen soundbar-malleillaan, joten odotimme mielenkiinnolla, millainen kokemus MS760 on. Testin edullisin malli on Sony MT500, joka maksaa noin puolet testin kalleimmasta. Se on myös puolet pienempi, joten se on helppo sijoittaa ja käyttää sitä langattomana kaiuttimena muissakin paikoissa kuin tv:n alla.

Mutta missä on Bluesound?

Haastajaksi sekä Sonosille että Heosille otimme Bluesounds Pulse Soundbarin langattomalla subwooferilla ja Flex-kaiutinparilla. Päivitys, joka mahdollisti takakaiuttimien käytön, tuli juuri ennen testiämme, mutta emme saaneet yhdistelmää toimimaan. Niinpä jätimme Bluesoundin odottamaan seuraavaa päivitystä eli pääsemme testaamaan sen vasta myöhemmin.

mainos

Testistä

Surround-tyyppistä monihuonejärjestelmää asennettaessa on hyvä lukea ohjeet tarkkaan, sillä laitteiden yhdistämiseen on monia tapoja. Testihuoneessamme asetimme soundbarin aina television eteen ja takakaiuttimet symmetrisesti sohvan takasivuille. Subwoofer oli lattialla, tv:n vasemmalla puolella. Sonyn litteää subwooferia kokeilimme myös sijoitettuna sohvan alle.

mainos

Elokuvana käytimme Mad Max: Fury Roadia Ultra-HD Blu-rayllä. Surround-musiikkina soitimme Northern Timbren klassista versiota Ragnhild Hemsingin ja Tor Espen Aspaasin kanssa. Stereomusiikkina testasimme Björkin elektroballadia Blissing Me, Martha Wainwrightin folkballadia Proserpina sekä rokimpana vaihtoehtona A Perfect Circlen Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums -kappaletta. Kaikki soitettiin Tidalin CD-laadulla, jos kaiutin tuki sitä, ja muutoin Spotify Connectia käyttäen.

Mahtava mini

Sonyn pikkuruinen soundbar toimii paremmin kuin ensisilmäyksellä uskoisi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Pieni soundbar kuulostaa kokoaan isommalta ja soundi on tasapainoinen ja hieno. Erittäin kätevä järjestelmä hyvään hintaan.
Stereoäänessä on rajoitteita. HDMI-sisääntuloja ei ole.
HDMI: 1 ulos (ARC)

Digitaalinset sisääntulot: optinen, USB-A

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm

Langaton käyttö: Wifi, Bluetooth (NFC)

Suoratoisto: Chromecast, Spotify, Deezer, YouTube, TuneIn

Sovellus: Sony Music Center

Subwoofer: langaton

Soundbarin mitat: 50 x 6,4 x 11 cm

Väri: musta

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 990 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Pikkuinen HT-MT500 on puolet pienempi kuin tavallinen soundbar. Se sopii siis erityisen hyvin pienten televisioiden seuraan mutta on myös helppo liikutella ja käyttää sitä halutessaan Bluetooth-kaiuttimena. Litteä subwoofer mahtuu sohvan alle.

Bluetoothin lisäksi MT500:ssa on wifi ja Spotify. Musiikkia voi suoratoistaa Chromecastin kautta, mutta kaikki sovellukset eivät toimi, esimerkiksi Tidalia ei ole. Jos striimaus, monihuonejärjestelmä tai takakaiuttimet – kuten tässä SRS-ZR5 – eivät ole sinun juttusi, kannattanee sijoittaa HT-MT300-malliin, joka on muuten identtinen mutta puolet halvempi.

Sonyn soundbarissa ei ole HDMI-sisääntuloja, mutta yksi HDMI-ulostulo yhteensopivan television paluuäänelle (ARC). Jos käyttää vanhempaa televisiota tai videoprojektoria, voi käyttää sen sijaan optista digitaalista sisääntuloa.

Asennus

Soundbar ja subwoofer ovat jo valmiiksi linkitetty langattomasti. Ne ja takakaiuttimet on helppo yhdistää kotiverkkoon ja ryhmittää käyttämällä Music Center -sovellusta. Tässä tapauksessa määritimme ZR5:n takakaiuttimeksi.

Äänenlaatu

Subwooferin ollessa sohvan alla käytetään erillistä Sofa Mode -asetusta, joka tekee tällä sijainnilla bassosta puhtaamman. Kaikki toimii erittäin hyvin ja bassoa on riittävästi löyhyttelemään housunlahjetta elokuvia katsellessa. Basso potkaisee kunnolla, kun Mad Maxin syvä ääni kuuluu Fury Roadin alussa. Jos tyyli ei miellytä, voi subwooferin sijoittaa myös television lähelle, jolloin sen sulautuminen äänimaailmaan on sujuvampaa.

Ihmisäänet kuuluvat yllättävän selkeästi, ja vaikka HT-MT500 näyttääkin vajaamittaiselta, on äänimaisema odotettua suurempi. Ei se vedä vertoja täysikasvuisille kaiuttimille, mutta ei toisaalta jää kovin kauaksikaan.

Takakaiuttimet liikkuttelevat ääntä eteen ja taa saaden elokuvaan miellyttävän lisäulottuvuuden. Soundi on tasapainoinen ja luonnollinen ja tehokkaampi kuin uskoisi. Myös musiikki toimii hyvin. Stereo dekoodautuu automaattisesti surroundiksi eikä stereosta saa puhdasta ilman, että irrottaa takakaiuttimet järjestelmästä vetäisemällä vaikka virtajohdot irti. Silloin huomaa, että soundbarilta puuttuu hiukan laajuutta, mutta puhtaasti äänen puolesta se kuulostaa hyvältä. Laulu ja jousisoittimet soivat mukavasti mutta rock saattaa jäädä vähän laimeaksi.

mainos

Johtopäätökset

Sonyn järjestelmä perustuu hyvin pieneen soundbariin, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Yhdessä takakaiuttimien kanssa soundi on yllättävän suuri ja mukaansa tempaava. Sointi on luonnollinen ja ilmava, ja puhe erottuu selvästi. Elokuvat toimivat hyvin kunhan ei odota järisyttävää painetta. Tästä sitä ei saa, ja suureen huoneeseen kannattaa katsoa jotakin muuta kokonaisuutta. Nämä rajoitteet huomioiden sekä musiikki että elokuvat kuulostavat hyvältä, ja subwooferin mahtuminen sohvan alle on meistä hyvä lisä.

mainos
Sonos Playbar + Sub + 2 kpl Play:1
Vaikka Sonosin järjestelmä alkaa olla jo hieman vanha, on se edelleen turvallinen valinta.
Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700
Samsungin kokonaisuus onnistuu hyvin – siinä on oikeastaan vain yksi ongelma.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös