: Yamaha RX-A3070

Melkoinen muskelikimppu

Yamahan lippulaivamalli saa lahkeet tärisemään voimallaan.

Ääni & Kuva kiteyttää

Muskelikimppu, joka suoriutuu upeasti niin musiikista kuin elokuvistakin. Suoratoisto ja monihuonesoitto MusicCastin avulla toimivat tuttuun tapaan erinomaisesti.
Äänikuvasta puuttuu hiukan erottelevuutta ja ilmaa. Vain yhdeksän vahvistinkanavaa, joten tarvitaan ylimääräinen päätevahvistin täyden 7.1.4. Atmos-äänen saamiseksi.
Tehot: 9 x 150 wattia (8 ohmia, 2 kanavaa)

Kanavien määrä: 11.2

HDMI: 8 sisään (2.0b), 2 ulos (ARC)

Tuetut ääniformaatit: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.4), DTS- HD MA, DTS:X (7.1.4)

Tilakorjain: YPAO

Suoratoistopalvelut: Spotify, Tidal, Deezer, vTuner

Langaton käyttö: MusicCast multiroom, AirPlay, DLNA, Bluetooth

Levysoitinliitäntä: On (MM)

Sovellus: MusicCast Controller, AV Controller

Paino: 19,6 kg

Väri: musta ja titaani

Verkkosivusto: yamaha.fi

Hinta: 2 600 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Viimeisimmästä lippulaivamallistaan Yamaha on poistanut joitakin analogisia videosisään- ja ulostuloja ja tehnyt tilaa balansoidulle XLR-äänisisääntulolle. Käytännöllinen lisä, mikäli omistaa highend-CD-soittimen, jossa on balansoitu ulostulo.

Seitsemästä pääkanavasta vastaavat DAC-muuntimet on päivitetty (ES9016A:sta ES9026PRO:hon), ja myös DAB-radio löytyy.

Asennus ja käyttö

7.1-kaiutinjärjestelmän käyttäminen neljällä Atmos-kanavalla (7.1.4) onnistuu vain lisäpäätevahvistimen kanssa, sillä Yamaha RX-A3070:ssa on vain yhdeksän vahvistinkanavaa. Niinpä liitimme taaempiin kattokaiuttimiin Hegel H20 -vahvistimen.

Yamahan tilakorjain YPAO korjaa helposti ja automaattisesti kaiutinten ääntä samanaikaisesti jopa kahdeksasta pisteestä. Tilakorjauksen jälkeen voi valita kolmesta ääniasetuksesta: Flat, Front tai Natural. Sijoitimme Procella-kaiuttimemme akustisesti läpinäkyvän DreamScreen V6 -kankaan taakse, mikä vaimentaa hieman diskanttia. Niinpä soundi vaati säätöä. Flat-asetuksella soundi kuulosti tylsältä ja elottomalta, joten valitsimme Natural-asetuksen.

Musiikin soittaminen sujuu kätevästi MusicCast-sovelluksen ja suoratoistopalveluiden tai tallennetun musiikin avulla. Sovellus on helppo asentaa ja se pystyy soittamaan korkearesoluutioista ääntä.

Jos kaipaa hiilenmustaa hilpeämpää väriä, on RX-A3070 saatavilla myös titaanin värisenä. Kuva: Yamaha

 

Äänenlaatu

Deadpool-elokuvan Atmos-ääniraita soi vaikuttavasti eikä Yamaha petä muutenkaan. Tämä vahvistin on puhdasta muskelia: räjähdykset ja kolarit saavat aikaan ruumiin läpi kulkevia shokkiaaltoja. Ääni ympäröi joka suunnasta: ylhäältä, sivuilta, edestä ja takaa. Puhe erottuu todella selkeästi, joten ei ole vaaraa tippua kärryiltä dialogia seuratessa!

mainos

Musiikki surroundina aiheuttaa samankaltaisen efektin. Trondheimsolistenesin äkäiset jousisoittimet Reflections-teoksessa toistuvat voimakkaasti. Ylärekisterissä on havaittavissa pieni varjo. Sello on fokusoituneempi kuin viulu, ja olemme kuulleet saman tallenteen olevan myös ilmavampi. Stereomusiikki toimii parhaiten Pure Direct -asetuksella, jos omistaa täysikokoiset lattiakaiuttimet eikä tarvitse subwooferia. Sillä saa parempaa erottelevuutta, vaikka kitarat ja heleät naisäänet kaipaisivat vielä hitusen lisää ilmaa.

mainos
Yamaha RX-A3070:n takaa löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee, mukaan lukien stereo-XLR-sisääntulo. Yhtä aikaa voi käyttää ”vain” yhdeksää kanavaa, joten Atmos 7.1.4:n hyödyntäjät tarvitsevat lisävahvistimen. Kuva: Yamaha

 

Johtopäätökset

Yamaha ei ole säästellyt ruudissa RX-A3070:aa tehdessään: vahvistin pitää kaiuttimet todella tiukassa otteessa. Etenkin surround-ääni kuulostaa komealta!

Musiikki soi vahvasti mutta akustiset soittimet kaipaavat ylä-ääniin enemmän ilmaa. Yhtä suurta tilantuntua emme aistineet – surroundina eikä stereona – kuin parhailla kisailijoilla.

Yamahalla on kaksi vahvistinkanavaa liian vähän Atmos 7.1.4 -äänijärjestelmää varten. Sitä varten tarvitaan lisäksi päätevahvistin, joka tuo ainakin nelisensataa euroa lisää hintaa kokonaisuudelle.

mainos
Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös