4 edullista HD-projektoria

 itemprop
4 edullista HD-projektoria

200 tuuman leffakokemus tavallisen tv:n hinnalla

– ja videotykki hakkaa television myös hauskuudessa!

Elokuvissa käyminen on kivaa, sen me kaikki tiedämme. Jättikankaalta koettuna elokuva vain tuntuu aidommalta kuin pikkutelkkarista tihrustettuna. Elokuvateatterissa lipun hintaan kuuluvat tosin myös loputtomat mainokset, vierustoverin karkkipussin rapina sekä muu yleinen mölinä, mitä nyt salillisesta ihmisiä lähtee. Näitä ilmankin voisi elää…

Kotiteatteri tarjoaa ison kuvan lisäksi miellyttävää yksityisyyttä. Teatteritunnelman takaa vain riittävän iso kuva, katseluetäisyydestä riippuen 100 tuumaa alkaa olla aika mukava. Television kohdalla tämä tarkoittaa hintalappua, jota monella ei ole varaa katsoakaan. Silloin kannattaa harkita videotykkiä, jolle vain huoneen mitat asettavat rajoituksia kuvan koon suhteen. 100–120-tuumaisen valkokankaan saa maalattua helposti suoraan seinäänkin.

Edulliset HD-projektorit

Projektori on aina ollut hyvä vaihtoehto suurelle televisiolle, mutta ilman kompromisseja hankintaa ei voi tehdä. Heikko kuvakirkkaus tarkoittaa, että huone on käytännössä pimennettävä kokonaan, jotta kuvan kontrastit erottuvat selkeästi. Monien viedotykkien ongelma on myös kuuluvaa hurinaa pitävä tuuletin, joka suojaa voimakasta lamppua ylikuumenemiselta. Lampun käyttöikä on lisäksi rajallinen, joten tuntikausien televisio-ohjelmien ja urheiluotteluiden katselu voi käydä kalliiksi. Nämä aista kannattaa yhä muistaa videotykkiä hankkiessa, mutta valmistajat ovat petranneet projektoreitaan viime vuosina.

Televisiorintamalla on nykyään paljon tarjolla 4K-resoluutionäyttöjä. 55- tai 65-tuumaisen television kohdalla 4K:sta puhuminen on oikeastaan vähän hassua, sillä samantasoisen kuvanlaadun saa heijastettua tavallisella HD-projektorilla 100- tai 150-tuumaiselle kankaalle. HD-signaali siirtää paljon tarkempaa kuvaa kuin uskoisi, joten elokuvat tuntuvat varsin todellisilta suurelta kankaalta katsottuna. Elokuva tempaa mukaansa vasta, kun kuva täyttää koko näkökentän, ja se onnistuu käytännössä vain projektorin ja kankaan avulla (paitsi jos sattuu kierimään rahoissa).

Ominaisuuksista

Videotykkien ominaisuudet ovat ottaneet aimo harppauksia viime vuosina. Kaksois-HDMI-sisääntulo antaa liittää useita videolähteitä tykkiin, toisissa malleissa on langaton kuvasignaalin siirto, jolloin pitkiä ja kalliita HDMI-kaapeleita ei tarvitse vedellä ympräi huonetta lainkaan. Tavallisesti projektoreissa ei ole Smart TV -ominaisuuksia, mutta saman asian ajavat Apple TV, Chromecast tai vastaava mediasoitin. Epson TW5350 osaa yhdistää kotiverkkoon ja toistaa videoita ja kuvia suoraan mobiililaitteista.

Projektoreista

Tähän testiin valitsimme neljä tykkiä, joiden hintahaitari ulottuu 700 eurosta 1100 euroon. BenQ, Acer ja NEC edustavat DLP-tekniikkaa, jossa pari miljoonaa pikkuruista peiliä syttyy ja sammuu sen mukaan, minkä värinen kyseisen pikselin pitää kulloinkin olla. Huipuunsa hiotun, nopean ja huoltovapaan projektorityypin haittapuoli on sateenkaariefektiksi kutsuttu häiriö, jota kaikki ihmiset eivät havaitse. Ne, jotka sateenkaariefektin huomaavat, näkevät värien hajoavan kontrastisten värialueiden reunoilla, kun liikuttaa katsetta pisteestä toiseen. Monet kokevat sen rasittavan silmiä.

Epsonin viedotykki puolestaan on LCD-tekniikkaa, jossa kukin väri heijastetaan oman väripaneelinsa läpi, jolloin sateenkaariefektiä ei pääse syntymään. LCD-projektorin ikävä ominaisuus on pölysuodatin, joka pitää muistaa vaihtaa tai putsata säännöllisesti.

mainos

Testistä

Olemme arvioineet projektorien kuvanlaatua, ensin kutakin laitetta erikseen ja lopuksi asettamalla kaikki vierekkäin testihuoneeseemme. Kirkkaus, värit, kontrastit ja mustan syvyys ovat tärkeimpiä kriteerejä kuvanlaadun kannalta. Tässä hintaluokassa emme pitäneet tärkeänä mitata värintoistoa ammattilaisvälinein, sillä harva tykin ostaja varmaankaan maksaisi lisää värien kalibroinnista.

mainos

Sijoittelusta

Tonnin hintaiset projektorit tuottavat yllättävän hyvää kuvaa ain 150 tuumaan asti. Niinpä voit huoletta valita kuvan koon huoneesi mittojen mukaan. Kannattaa keskittyä miettimään projektorin etäisyyttä kankaasta ja videolähteestä. Jos sijoitat videotykin huoneen takaosaan, voi kuva muuttua tarpeettoman suureksi toiselta puoleltaan.

Hinta-laatusuhteesta

Halvoilta laitteilta ei kannata odottaa kalliiden kotiteatteriprojektoreiden tasoista tummuutta, terävyyttä ja värisyvyyttä. Yllättyimme silti siitä, miten pitkälle kuvanlaatu on edistynyt tässäkin hintaluokassa, kuten testin tykit osoittavat. Edellisiin kotiprojektoritesteihimme verrattuna emme havainneet juurikaan pikselöitymistä tai ”mosquito noiseksi” kutsuttua kohinaa. Tällaisiin seikkoihin syynä voi olla huono prosessori tai DLP-tykin väripyörän liian suuri valkoinen alue. DLP-projektoreissa on kuitenkin hämärissä alueissa nähtävissä vilkkuvaa kohinaa, joka syntyy peilien kääntymisestä.

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Kuva on tarkka ja hyvä, mutta V7500 ei ole virheetön.

V7500-tykissä on kaksi HDMI-sisääntuloa, joista toisessa on MHL-tuki vaikkapa Android-puhelimen yhdistämistä varten. Kuvia ja videoita voi siirtää myös esimerkiksi Blu-ray-soittimesta ja mobiililaitteista lisäominaisuutena saatavan langattoman siirron ansiosta. Pystysuunnassa säädettävä linssi on helppo asettaa tykki mieluisaan paikkaan kankaaseen nähden.

Pienessä kaukosäätimessä ei ole montaa nappia, eikä esimerkiksi kirkkautta, kontrastia ja terävyyttä voi säätää suoraan. Menun kautta navigointi tuntuu vaivalloiselta joka kerta, kun haluaa tehdä jonkin pienen säädön. Tuuletin ei niinkään metelöi desibeleissä, mutta se pitää ääntä jotenkin häiritsevällä taajuudella.

Väriasetukset ovat hyvät. Perusvärejä (RGB) voi säätää sekä vahvuuden (gain) että sävyn (bias) suhteen, ja yleinen gamma-korjain löytyy myös.

Tarkka ja hyvä kuva

Kuva on terävä ja intensiivinen. Kirkkaus on hyvä ja musta testin toiseksi syvintä (vain BenQ:lla on mustempi musta). Tästä syystä esimerkiksi kirkkaasti loistavat tähdet erottuvat hienosti pimeää taivasta vasten.

Pikselikohinasta ei tarvitse huolehtia. Kasvot näyttävät neutraalin sävyisiltä eikä kuvanlaadun ole valittamista. Lähemmin tarkasteltuna huomaa punaisen sävyn olevan turhan haalea, eikä asia korjaannu väriasetusta vaihtamalla. Sinisen ja violettien kirjava taivas näyttää vain siniseltä, samoin käy muiden violettien elementtien kanssa: ne muuttuvat sinisiksi.

Testielokuvana käytetyn Mad Max: Fury Roadin aavikko ja kivet eivät näytä tarpeeksi ruskeilta, vaan saavat vihertävän vivahteen. Acer on NECiä parempi, mutta ei yllä BenQ:n tai Epsonin tasolle. Kalibroimalla värit saisi ehkä kohdilleen, mutta on kummaa, ettei mikään väriasetus tarjoa valmista ratkaisua intensiivisemmän punasävyn luomiseksi.

Johtopäätökset

Acer-projektorin kuva on terävä ja melko kohinaton. Kuvan kontrastit toimivat hyvin, joten tähtitaivas näyttää kirkkaalta ja syvältä. Punaiset sävyt ovat kuitenkin heikot, joten violetit sävyt muuttuvat sinisiksi ja hiekka alkaa vihertää.

mainos

Kaiken kaikkiaan kuvanlaatu on oikein siedettävä. Tuuletin pitää liikaa meteliä. Toinen valituksen aihe on kaukosäädin, jossa ei ole omia nappeja perussäädöille kuten kontrastille, kirkkaudelle ja terävyydelle.

mainos

Plussaa langattomasta kuvansiirrosta, joka tosin on valinnainen lisäominaisuus.

Faktat

Tyyppi: DLP, 1080p, 3D

Kirkkaus: 2 500 Luumenia

Kontrasti: 20 000:1 (dynaaminen)

HDMI: 2 x HDMI (MHL)

Langaton kuvansiirto: (valinnainen)

Etäisyys 100 tuuman kuvaan: 2,38–3,24 m

Lampun käyttöikä: 6 500 tuntia (eko)

Tuulettimen ääni: 28 dB (eko)

Hinta: 750 €


PlusKuva on hyvä, ei juuri kohinaa. Värit tasapainoiset ja ihonsävyt näyttävät neutraaleilta. Langaton kuvansiirto on mahdollinen.
MiinusPunasävyä ei ole riittävästi, mikä tekee esimerkiksi violettiin vivahtavasta taivaasta täysin sinisen. Tuulettimen ääni on häiritsevä. Kaukosäätimessä ei ole omia nappeja kaikille kuva-asetuksille.
 data-srcset
BenQ W2000
BenQ W2000 on yksinkertaisesti testin paras.
 data-srcset
Epson EH-TW5350
Värien puolesta Epson lyö laudalta muut testatut.
 data-srcset
NEC V302H
Muuten hyvä kuva olisi kaivannut lisää intensiteettiä ja tasapainoisempia värejä.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös