: 3 Dolby Atmos -soundbaria

Voi taivas, äänihän tulee taivaasta!

Dolby Atmos saa soundbarin äänen avautumaan korkeuksiin. Esittelemme kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa, joista yksi kuitenkin vei selvän voiton.

 • Tämän testin tuotteet
 • Samsung HW-K960
 • Sony HT-ST5000
 • LG SJ9
 • Helpoin tapa saada televisiosta parempaa ääntä on soundbar, joka on oikeastaan kompakti äänijärjestelmä sisäänrakennetulla vahvistimella ja kaiuttimilla. Suoraan televisioon liitettävä kapea soundbar vie vain vähän tilaa.

  Monissa soundbareissa on sisäänrakennetut musiikkipalvelut, ja ne voidaan yhdistää osaksi monihuonejärjestelmää. Äänenlaadun puolesta useimmat eivät kuitenkaan halua korvata stereoitaan tai kotiteatteriaan soundbarilla. Television omiin kaiuttimiin verrattuna äänenlaatu paranee soundbarilla huimasti, mutta ei sillä pääse aivan samoihin sfääreihin kuin täysikokoisilla laitteilla.

  Näin ei tarvitse enää olla. Jos investoi soundbariin hieman enemmän, sillä pystyy korvaamaan hyvän stereojärjestelmän. Ja sitä me lähdemme yrittämään näillä kolmella testilaitteellamme.

  Taivaasta tippuva ääni

  Vaikka soundbar onkin yksi yksikkö, sisältää se useamman kaiutinelementin, jotka toistavat jokaisen kanavan erikseen – näin syntyy vaikutelma surround-äänestä.

  Tähän testiin valitsimme soundbareja, joissa on myös Dolby Atmos. Se antaa ”äänen taivaasta”, mikä tehdään kahden lisäkaiuttimen avulla. Ne on sijoitettu soundbarin yläosaan ja suunnattu kohti kattoa, jolloin ääni kimpoaa katon kautta kohti kuulijaa. Jos kokonaisuus toimii oikein, kuulijalle pitäisi olla tunne kuin hän istuisi suuressa ja ilmavassa äänikuplassa. Helikopteri kuuluu pörräävän pään yllä ja sadepisarat tuntuvat tippuvan taivaalta. Äänimaisema kasvaa näin kaikin tavoin suuremmaksi ja ilmavammaksi.

  Paras Atmos-efekti saadaan kotiteatterijärjestelmällä, jossa on oikeasti kattoon sijoitetut kaiuttimet, mutta soundbariin istutetut Atmos-kaiuttimet luovat vakuuttavan aidon tuntuisen kokemuksen.

  Kolme soundbaria

  Atmos-kaiuttimia on alkanut ilmaantua markkinoille kiihtyvään tahtiin. Viime vuonna testasimme kolme: Samsung HW-K960:n, Philips Fidelio B8:n ja Yamaha YSP-5600:n. Samsung erottautui joukosta niin selvästi, että pidimme sitä markkinoiden parhaana Atmos-soundbarina. Siksi se pääsee tähänkin testiin mittelemään voimiaan LG SJ9:n ja kalliimman Sony HT-ST5000:n kanssa.

  mainos

  Mikä Dolby Atmos?

  Dolby Atmos nostaa elokuva- ja musiikkielämykset uusiin korkeuksiin. Kirjaimellisesti. Se nimittäin heijastaa äänen katon kautta alas joko kattoon asennettujen pienten kaiuttimien tai – kuten tässä tapauksessa – kaiuttimen yläosaan asennettujen elementtien avulla.

  mainos

  Testaaminen alkaa Dolby Atmokselle sopivan äänimateriaalin kartoittamisella. Ensinnäkin on UHD Blu-ray-tallenteet. Viime aikoina Netflix on hypännyt kelkkaan monella sarjallaan, mutta Atmos-äänen toteutuminen vaatii tiettyjen ehtojen täyttämistä. Käytössä on oltava joko uudempi Xbox-malli tai erityinen LG OLED-televisio, joka lähettää Atmos-äänen HDMI:n audiokanavan kautta. Jos haluaa varmistaa Atmoksen sulavan dekoodauksen televisiosta, pitäisi olla LG:n soundbar, tarkemmin sanottuna juuri tässä testattu SJ9.

  Dolby Atmoksen kilpailee DTS: X, mutta se on kuluttajatuotteissa harvinaisempi. Sony ja Samsung tukevat uusimmissa päivityksissään tätä formaattia, mutta LG ei ole vielä tarjonnut samaa.

  Erittäin hyvä ääni

  Eksklusiivinen ulkonäkö ja miellyttävä ääni viekoittelevat ihastumaan Sony HT-ST5000 -soundbariin.

  Ääni & Kuva kiteyttää

  Tukeva alumiinipäällysteinen rakenne ja loistava äänenlaatu. Sony onnistuu lähes kaikessa.
  Soundbariin ei voi yhdistää langattomia takakaiuttimia. Hinta on raskaamman puoleinen.
  Atmos: 7.1.2

  HDMI: 3 sisään, 1 ulos (ARC)

  Digitaalinen sisääntulo: Optinen

  Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

  Langaton käyttö: Bluetooth 4.1 (aptx, AAC, LDAC), wifi: Spotify, Tidal, Napster, Deezer, TuneIn

  Subwoofer: Langaton

  Mitat: 121 x 8,2 x 13,1 cm

  Väri: Musta

  Muuta: Multiroom (Chromecast, Sony Music Center)

  Verkkosivusto: sony.fi

  Hinta: 1 800 €

  lisää
  vähemmän

  Vejl.pris €

  LG:n ja Samsungin testilaitteissa on paljon muovia, joten Sony HT-ST5000 eroaa positiivisesti joukosta alumiinikuorellaan, joka lupaa laatua. Keski- ja surround-kaiuttimissa on keskirekisterin lisäksi diskanttielementit, joten koko rekisteri toistuu dynaamisemmin. Kallistetut Atmos-kanaalit tuottavat paremman äänen kuin jos ne olisi suunnattu suoraan ylös.

  Subwoofer on sen kokoinen, että se antaa odottaa erinomaista bassontoistoa.

  Asennus ja käyttö

  Langattomaan verkkoon liittyminen käy television valikon kautta. Hieman monimutkaisempaa kuin puhelinsovelluksella, mutta toimii.

  LG SJ9 -kaiuttimen tapaan Sonyn soundbariin ei saa yhdistettyä takakaiuttimia, joten laajennushaaveet on hylättävä. Sony HT-ST5000:n saa kuitenkin yhdistettyä monihuonejärjestelmän osaksi.

  Yleisesti ottaen käyttäjäystävällisyys on kohdillaan ja kaukosäädin on mukavan monipuolinen. Chromecastia käyttäessä ei kumma kyllä voi valita eri ääniasetusten välillä, joten sitä saa mitä tulee. Sonylla on tuki monille suoratoistopalveluille Tidalia myöten – joka LG:ltä puuttui.

  Kuva: Sony

   

  Äänenlaatu

  Atmos-surround-ääni kuulostaa erittäin hyvältä, kunhan muistaa asettaa audioasetuksen 3D Surround Soundille parhaan mahdollisen Atmos-efektin saamiseksi. Trondheimsolistenesin ”Reflections” toistuu hyvällä voimalla ja luonnollisen täyteläisesti. Ilmavuutta riittää hyvin ja Sony antaa todella hyvän vaikutelman äänen syntymisestä yläpuolella. Aivan kuin testihuoneemme katto olisi viiden metrin korkeudessa!

  mainos

  Jousisoittimet erottuvat selkeästi mutta kuulostamatta teräviltä. Todella hyvä. Subwoofer on paljon parempi kuin LG:llä, joten kontrabasso soi vahvasti ja soi kauniisti muun orkesterin seassa.

  mainos

  Soundi on voimakas ja volyymia voi nostaa kunnolla ennen kuin soundbar luovuttaa ja alkaa särkeä. Volyymi riittää suunnilleen yhtä pitkälle kuin Samsungilla. Se on etu myös musiikkia stereona soittaessa, sillä se kuulostaa niin hyvältä ettei erillistä hifi-järjestelmää tarvita.

  Atmos-raita Mad Max: Fury Road -elokuvassa toistuu uskottavasti ja aloituskohtauksen äänet kiertävät mukavasti huoneessa. Kuten LG, ei Sonykään onnistu toistamaan takakanavia yhtä aidosti kuin Samsungin erilliset takakaiuttimet, mutta yhdeksi kaiuttimeksi Sony suoriutuu erinomaisesti.

  Johtopäätökset

  Sony HT-ST5000 vakuuttaa laadullaan, mitä tulee niin painoon kuin alumiiniseen ulkokuoreen. Se on helppokäyttöinen ja mikä tärkeintä, kuulostaa todella hyvältä.

  Ääni on luonnollinen, dynaaminen ja hyvin erotteleva. Sekä elokuvat että musiikki toimivat.

  mainos

  Laitteeseen ei saa erillisiä takakaiuttimia, minkä vuoksi Sony häviää Samsung HW-K960 -soundbarille. Muuten Sony on tehnyt kaiken oikein, ainakin jos unohtaa hinnan.

  Samsung HW-K960
  Mitä enemmän kilpailua ilmaantuu, sitä selvemmin Samsung osoittaa olevansa soundbarien valtias. HW-K960 on yksinkertaisesti paras.
  LG SJ9
  LG SJ9 on helppokäyttöinen ja tyylikäs soundbar, jonka äänenlaatu on hyvä.
  Kommentera

  Vastaa

  Lue myös

  Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
  LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
  LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
  Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
  LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
  Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
  Sony A85 on läpeensä erinomainen OLED-televisio, jonka kaunis kuvanlaatu ja selkeä ääni ihastuttavat.
  Samsung HW-Q950T on valmistajansa uusin huippumalli, ja ansaitusti – tässä soundbarissa riittää ruutia!
  Lisää
  Keskustelu
  Kommentera

  Vastaa

  Vieritä ylös