: 12 soundbaria

Yksinkertainen on usein paras

Soundbar tai tasokaiutin parantaa television omaa ääntä – mutta laitteissa on todella eroja.

 itemprop

Televisiovalmistajat työskentelevät kovasti parantaakseen tuotteitaan ja esittelevät joka vuosi yhä hienompia mallejaan. Yksi ominaisuus tuottaa kuitenkin pettymyksen kerta toisensa jälkeen: äänenlaatu. Maailmassa, jossa laitteen ohuus tarkoittaa parempaa televisiota, ei hyvälaatuisille kaiuttimille ole jäänyt enää tilaa. Muutama valmistaja on lisännyt raamiinsa myös kaiuttimet, mutta kukapa haluaisi seinällee 55-tuumaisen television, joka vie yhtä paljon tilaa kuin 65-tuumainen? Silloinhan kannattaa saman tien ostaa 65-tuumainen näyttö!

Yksinkertaisin ja tyylikkäin ratkaisu äänenlaadun parantamiseksi on hankkia soundbar, joka on erillinen kaiutin, joka yhdistää vahvistimen ja tv:n tai musiikkisoittimen digitaalisen signaalinkäsittelyn samaan laitteeseen. Näin lauantai-illan vietosta elokuvan parissa tulee yhtäkkiä kymmenen kertaa hauskempaa, ainakin parempien soundien myötä. Samaa kaiutinta kannattaa toki käyttää myös musiikin kuunteluun, kuuntelipa sitten konserttia television kautta, radiota tai Bluetoothin avulla yhdistetyn tietokoneen tai mobiililaitteen soittolistaa. Kaikki tämän testin laitteet soittavat musiikkia langattomasti.

Soundbar vai tasokaiutin?

Soundbareja on kahdenlaisia: pitkiä seinälle tarkoitettuja malleja sekä litteitä tasokaiuttimia. Seinälle kiinnitetyn taulutelevision alle (tai ylle) sopii mainiosti seinämallinen soundbar, kun taas laatikkomaisen tasokaiuttimen voi sijoittaa suoraan tasolla pidettävän television alle ikään kuin sokkeliksi. Nämä ovat toki pelkkiä yleistyksiä, sillä aivan yhtä hyvin seinämallisenkin television alla voi olla taso, jolle mahtuu niin pitkulainen kuin laatikkomainenkin soundbar. Yleensä seinämalleilla on erillinen, langattomasti kaiuttimeen yhteydessä oleva subwoofer, joka vahvistaa bassoääniä. Tasokaiuttimen muoto mahdollistaa sisäänrakennetun bassovahvistimen, mutta useimpiin malleihin voi liittää vielä erillisen subwooferinkin.

Varustelu

Varustelutaso riippuu kaiuttimesta. Joissakin malleissa on optinen digitaalisisääntulo ja Bluetooth, eikä sitten muuta. Toisissa on lisäksi HDMI-liitäntäpaikka tai paikkoja sekä nettiyhteys, jonka avulla musiikkia voi striimata langattomasti tietokoneelta tai mobiililaitteesta. Osa kaiuttimista voidaan synkronoida toisten saman valmistajan tuotteiden kanssa, jolloin soundbar voi olla osa monihuonejärjestelmää ja soittaa samaa (tai halutessaan tietysti myös eri) musiikkia monessa kodin tilassa yhtäaikaisesti.

Testistä

Testasimme kaikki soundbarit hifi-penkissämme, jossa on karkaistua lasia olevat hyllyt. Peitimme hyllyt paksulla kankaalla estääksemme ei-toivottua värähtelyä ja särinää. Käytimme HDMI-kaapelia aina kun mahdollista, muulloin optista sisääntuloa. Jos kaiuttimella oli erillinen subwoofer, se sijoitettiin sinne, missä se kuulosti parhaimmalta (yleensä lattialla television edessä, ei kovin kaukana kaiuttimesta).

Soundbarin nettiyhteyttä testattiin, kun sellainen oli saatavilla, muulloin musiikkia soitettiin Bluetoothin ja CD-soittimen kautta.

Testasimme erilaisia ääniasetuksia. Usein musiikki kuulostaa parhaimmalta stereoasetuksella ja elokuvat surround-asetuksella.

mainos

Elokuvan katseluun käytettiin ”Transformers: Age of Extinction” -Blu-raytä, ja musiikin kuuntelua testattiin erityylisillä kappaleilla.

mainos
 data-srcset

Luokan priimus

Canton DM 75 on äänenlaadultaan testin paras soundbar.

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella hyvä ääni, joka toimii niin musiikin kuin elokuvankin kanssa. Käyttömukavuus on huippuluokkaa ja laatuvaikutelma samoin.
HDMI puuttuu. Kaukosäätimen vaikutusalue on melko pieni.
HDMI: Ei ole

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, koaksiaalikaapeli

Langaton yhteys: Bluetooth

Analoginen sisääntulo: RCA

Subwoofer: Sisäänrakennettu + ulkoinen

Mitat: 72,5 x 7 x 32 cm

Väri: Musta, harmaa tai valkoinen

Hinta: 595 €

Valmistaja: Canton

Maahantuoja: Audelec

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Vaikka olisikin tottunut käyttämään soundbaria, jossa ei ole näyttöä, on sellaisella varustettu kaiutin vapauttava kokemus. Iltavalaistuksessakin valitut asetukset ja äänilähteet on helppo nähdä.

Bluetooth-yhteyden voi muodostaa vasta kun se on valittu äänilähteeksi laitteesta, vaikka kaukosäätimessäkin on Bluetooth-valintanappi. HDMI puuttuu, joten tasokaiutin yhdistetään televisioon optisella kaapelilla ja lähetysmuodoksi valitaan PCM.

Kaukosäädin, jolla ei ole kovin laaja lähetysalue, valitaan stereo- ja surround-tyyppisen äänen välillä sekä säädetään bassoa ja diskanttia.

Stereomusiikki kuulostaa paremmalta kuin PSB:n soundbarilla. DM 75 -tasokaiuttimessa on enemmän ytyä ja mehukkaammat bassot. Soundi yltää korkeammalle ja kovemmalle kuin jopa viime vuoden testivoittaja, pikkuveljensä DM 50. Siitä huolehtivat neljä 4-tuumaista bassoelementtiä. Jos se ei riitä omaan makuun, voi kaiuttimeen liittää vielä ulkoisen subwooferin.

Laulu, varsinkin naisäänet, kuulostaa pehmeämmältä ja paremmalta kuin muilla testin soundbareilla.

Elokuva kuulostaa surround-asetuksella avaralta ja yllättävän tasapainoiselta. Puhe on täyteläistä ja avointa. Koheesio on muita testilaitteita parempi.

Suosittelemme Canton DM 75 -tasokaiutinta ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, jos HDMI-liitännän puute ei ole este.

mainos
mainos
 data-srcset

Ilo korvalle

PSB ottaa äänenlaadun vakavasti.

Ääni & Kuva kiteyttää

Täyteläinen, voimakas ja lämmin ääni. Toimii yhtä hyvin sekä elokuvan katseluun että musiikin kuunteluun.
Ylärekisterissä voisi olla enemmän ilmavuutta. Näyttö puuttuu. Kaukosäädin on hyvin suoraviivainen.
HDMI: Ei ole

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, koaksiaalikaapeli

Langaton yhteys: Bluetooth

Analoginen sisääntulo: RCA

Subwoofer: sisäänrakennettu + ulkoinen

Mitat: 54,3 x 8,5 x 33 cm

Väri: Musta

Hinta: 600 €

Valmistaja: PSB

 

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

PSB:n tasokaiuttimessa ei ole HDMI-liitäntää, vaan kaiutin yhdistetään televisioon optisella kaapelilla. Varmista, että televisiosi lähettää PCM-ääntä eikä bitstreamia.

Näyttöä ei ole, vaan ledvalot merkkaavat valittua äänilähdettä ja asetusta. Joidenkin asetusten käyttö on vähän hankalaa. Jos esimerkiksi haluaa aktivoida ulkoisen subwooferin, on painettava setup-nappia viiden sekunnin ajan. Testiin mukana tullut PSB:n subwoofer SubSeries 150 toimi ihan hyvin, vaikka olisi voinut tarjota jykevämmänkin basson.

Musiikissa kuuluu tukeva basso, joka kuuluu hyvin ilman subwooferiakin. Soundi on paljon paremmin kuin Yamahalla, Panasonicilla ja Pioneerilla. PSB:n tasokaiuttimesta kuunneltuna musiikki on aidosti nautinto. Ylärekisterissä on pientä sulkeutuneisuutta, mutta ei mitään suurta vikaa.

Elokuvaäänten bassoefektit kuulostavat hyviltä, eikä tässäkään ulkoinen subwoofer ole tarpeen. WideSound Plus -asetus tekee äänimaisemasta avaran ja puheesta täyteläisen.

PSB Alpha VS21 hakkaa monet muut testatuista äänenlaadullaan.

 data-srcset

Koko paketti kasassa

Sisäänrakennettu striimauspalvelu ja näppärät langattomat ominaisuudet tekevät Sonystä loistovalinnan, jos haluaa laajentaa kaiutinjärjestelmänsä useaan huoneeseen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvin käyttäjäystävällinen, paljon langattomia liitäntämahdollisuuksia. Lämmin, täyteläinen ja helpostilähestyttävä ääni.
Ylärekisterissä aavistus sulkeutuneisuuttaa, ja elokuvien surround-efekti ei ole niin vaikuttava kuin monella muulla.
HDMI: 3 sisääntuloa, 1 ulostulo (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Langaton yhteys: Bluetooth (NFC, LDAC), wifi

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

Subwoofer: Langaton

Mitat: 107 x 8,6 x 6,5 cm

Väri: Musta

Hinta: 800 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Sonyn soundbarissa on selkeä näyttö ja sisäänrakennettu Spotify Connect ja Chromecast – laitteiden yhdistäminen ja soundbarin käyttö muutenkin on todella helppoa! Netflixin voi avata kännykkään tai tablettiin ja siirtää soundbarin kautta kuvan televisioon.

HT-NT3 toimii yhdessä muiden Sony-laitteiden kanssa muodostaen monihuonejärjestelmän. Se tukee korkearesoluutioisia äänitiedostoja ja kiitos LDAC-tekniikan, saa Bluetooth kolme kertaa enemmän kaistaa kuin tavallisesti. Äänensiirtoa voi seurata biteissä näytöltä.

Stereona soitetussa musiikissa kuuluu runsas basso, ja kaiutin jaksaa soittaa ”gainin” ansiosta kovaa ja korkealta myös äänitykset, jotka on nauhoitettu vaimeammalla voimakkuudella. Instrumentteihin ja lauluun tulee näin täyteläisyyttä. Ylärekisterissä sointi on hiukan suljettu, mikä luo tumman luonteen äänelle, mutta äänessä ei ole ikävää terävyyttä tai keinotekoisuutta.

Elokuvaan syntyy pieni surround-vaikutelma, mutta ei niin vahvasti kuin monella muulla kaiuttimella. Subwoofer ei ihan selviydy Transformers-elokuvaasta, vaan bassossa on aluksi mahtipontisuutta, jota pitää vaimentaa äänen tasapainottamiseksi.

Kaikkiaan Sony HT-NT3 on oikein hyvä soundbar, joka tarjoaa laajasti ominaisuuksia helposti käytettävässä paketissa.

 data-srcset

Laiha lohtu

Philipsin soundbar on muotoilultaan kapea kuin mikä, ja sen ansiosta erittäin tyylikäs katsella. Valitettavasti myös ääni on kapoinen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Herkullinen muotoilu.
Ääni on ohut. Subwooferin äänenvoimakkuutta ei voi säätää.
HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Langaton yhteys: Bluetooth (NFC, aptX)

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

Subwoofer: Langaton

Mitat: 106 x 3,8 x 5,5 cm

Väri: Musta

Hinta: 600 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Philipsin soundbar on ennennäkemättömän ohut, joka sulautuu huomaamatta seinälle. Kaiuttimessa on HDMI-liitäntä, se tukee Bluetoothia ääntä parantavalla aptX:llä. Pienestä näytöstä näkee, mikä liitäntä ja asetus on käytössä. Kiitämme ominaisuutta, sillä suinkaan kaikissa soundbareissa ei näyttöä ole.

Movie-asetus tuottaa elokuvien katseluun melko hyvän surround-äänikokemuksen. Puhe kuulostaa selkeältä vaikkakin hitusen metalliselta. Ei mikään valtaisa virhe mutta kaukana huippulaitteista. Transformers-elokuvan Optimus Prime -hahmon syvä ääni ei kuulosta niin täyteläiseltä kuin pitäisi.

Subwoofer ei ole kovin tehokas. Soundbarista pitää vääntää äänet kovalle, sillä keskirekisteri puuttuu ohuesta laitteesta melkein täysin. Niinpä on hassua, ettei subwooferin voimakkuutta voi säätää – vahvistin tarjoaa vain yhden yleisen asetuksen.

Stereomusiikki ei kuulosta lainkaan hyvältä. Ääni on ohut ja ilmatiivis, ja subwoofer murisee itsekseen. Vaikuttaa myös siltä, että Music-asetuksessa on jonkinlainen surround-efekti, jota ei saa pois päältä.

Philipsin soundbar soveltuu sellaiselle, joka haluaa ehdottoma ohuimman mahdollisen kaiuttimen seinälleen – sekä hänelle, jolla ei ole aikomusta kuunnella musiikkia soundbaristaan.

 data-srcset
Panasonic SC-ALL30T
Helppokäyttöiseen pakettiin on kääräisty paljon ominaisuuksia, mutta ikävä kyllä loistava ääni ei ole mahtunut mukaan.
 data-srcset
Pioneer SBX-B70D
Pioneerin tasokaiuttimessa tulee mukana DAB-radio, striimausmahdollisuus ja AirPlay – vain äänenlaadussa olisi parantamisen varaa.
 data-srcset
Yamaha SRT-700
SRT-700 on hintansa väärti, mutta Yamaha pystyisi kyllä parempaankin.
 data-srcset
Denon DHT-S514
Kunnon elokuvaääni, helppokäyttöisyys ja hyvin soundaava musiikki tekevät Denonista loisto-ostoksen hintaluokassaan.
 data-srcset
Klipsch R-10B
Klipschin soundbar osaa töräyttää tyylikkäät torvet ja pamauttaa kunnolliset bassot!
 data-srcset
Samsung HW-J8510/J8511
Testin suurin soundbar taipuu myötäilläkseen Samsungin saman sarjan kaarevaa televisiota.
 data-srcset
JVC TH-WL709H
JVC:n soundbar on testin ohuimpia ja kuulostaa varsin hyvältä.
 data-srcset
Panasonic SC-ALL70T
Jos Panasonicin soundbarin sijoittaa tasolle seinäkiinnityksen sijaan, osoittavat sen kaiutinelementit ylöspäin. Ei hyvä ratkaisu.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös