12 soundbaria

 itemprop
12 soundbaria

Yksinkertainen on usein paras

Soundbar tai tasokaiutin parantaa television omaa ääntä – mutta laitteissa on todella eroja.

Televisiovalmistajat työskentelevät kovasti parantaakseen tuotteitaan ja esittelevät joka vuosi yhä hienompia mallejaan. Yksi ominaisuus tuottaa kuitenkin pettymyksen kerta toisensa jälkeen: äänenlaatu. Maailmassa, jossa laitteen ohuus tarkoittaa parempaa televisiota, ei hyvälaatuisille kaiuttimille ole jäänyt enää tilaa. Muutama valmistaja on lisännyt raamiinsa myös kaiuttimet, mutta kukapa haluaisi seinällee 55-tuumaisen television, joka vie yhtä paljon tilaa kuin 65-tuumainen? Silloinhan kannattaa saman tien ostaa 65-tuumainen näyttö!

Yksinkertaisin ja tyylikkäin ratkaisu äänenlaadun parantamiseksi on hankkia soundbar, joka on erillinen kaiutin, joka yhdistää vahvistimen ja tv:n tai musiikkisoittimen digitaalisen signaalinkäsittelyn samaan laitteeseen. Näin lauantai-illan vietosta elokuvan parissa tulee yhtäkkiä kymmenen kertaa hauskempaa, ainakin parempien soundien myötä. Samaa kaiutinta kannattaa toki käyttää myös musiikin kuunteluun, kuuntelipa sitten konserttia television kautta, radiota tai Bluetoothin avulla yhdistetyn tietokoneen tai mobiililaitteen soittolistaa. Kaikki tämän testin laitteet soittavat musiikkia langattomasti.

Soundbar vai tasokaiutin?

Soundbareja on kahdenlaisia: pitkiä seinälle tarkoitettuja malleja sekä litteitä tasokaiuttimia. Seinälle kiinnitetyn taulutelevision alle (tai ylle) sopii mainiosti seinämallinen soundbar, kun taas laatikkomaisen tasokaiuttimen voi sijoittaa suoraan tasolla pidettävän television alle ikään kuin sokkeliksi. Nämä ovat toki pelkkiä yleistyksiä, sillä aivan yhtä hyvin seinämallisenkin television alla voi olla taso, jolle mahtuu niin pitkulainen kuin laatikkomainenkin soundbar. Yleensä seinämalleilla on erillinen, langattomasti kaiuttimeen yhteydessä oleva subwoofer, joka vahvistaa bassoääniä. Tasokaiuttimen muoto mahdollistaa sisäänrakennetun bassovahvistimen, mutta useimpiin malleihin voi liittää vielä erillisen subwooferinkin.

Varustelu

Varustelutaso riippuu kaiuttimesta. Joissakin malleissa on optinen digitaalisisääntulo ja Bluetooth, eikä sitten muuta. Toisissa on lisäksi HDMI-liitäntäpaikka tai paikkoja sekä nettiyhteys, jonka avulla musiikkia voi striimata langattomasti tietokoneelta tai mobiililaitteesta. Osa kaiuttimista voidaan synkronoida toisten saman valmistajan tuotteiden kanssa, jolloin soundbar voi olla osa monihuonejärjestelmää ja soittaa samaa (tai halutessaan tietysti myös eri) musiikkia monessa kodin tilassa yhtäaikaisesti.

Testistä

Testasimme kaikki soundbarit hifi-penkissämme, jossa on karkaistua lasia olevat hyllyt. Peitimme hyllyt paksulla kankaalla estääksemme ei-toivottua värähtelyä ja särinää. Käytimme HDMI-kaapelia aina kun mahdollista, muulloin optista sisääntuloa. Jos kaiuttimella oli erillinen subwoofer, se sijoitettiin sinne, missä se kuulosti parhaimmalta (yleensä lattialla television edessä, ei kovin kaukana kaiuttimesta).

Soundbarin nettiyhteyttä testattiin, kun sellainen oli saatavilla, muulloin musiikkia soitettiin Bluetoothin ja CD-soittimen kautta.

Testasimme erilaisia ääniasetuksia. Usein musiikki kuulostaa parhaimmalta stereoasetuksella ja elokuvat surround-asetuksella.

mainos

Elokuvan katseluun käytettiin ”Transformers: Age of Extinction” -Blu-raytä, ja musiikin kuuntelua testattiin erityylisillä kappaleilla.

mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Canton DM 75 on äänenlaadultaan testin paras soundbar.

Vaikka olisikin tottunut käyttämään soundbaria, jossa ei ole näyttöä, on sellaisella varustettu kaiutin vapauttava kokemus. Iltavalaistuksessakin valitut asetukset ja äänilähteet on helppo nähdä.

Bluetooth-yhteyden voi muodostaa vasta kun se on valittu äänilähteeksi laitteesta, vaikka kaukosäätimessäkin on Bluetooth-valintanappi. HDMI puuttuu, joten tasokaiutin yhdistetään televisioon optisella kaapelilla ja lähetysmuodoksi valitaan PCM.

Kaukosäädin, jolla ei ole kovin laaja lähetysalue, valitaan stereo- ja surround-tyyppisen äänen välillä sekä säädetään bassoa ja diskanttia.

Stereomusiikki kuulostaa paremmalta kuin PSB:n soundbarilla. DM 75 -tasokaiuttimessa on enemmän ytyä ja mehukkaammat bassot. Soundi yltää korkeammalle ja kovemmalle kuin jopa viime vuoden testivoittaja, pikkuveljensä DM 50. Siitä huolehtivat neljä 4-tuumaista bassoelementtiä. Jos se ei riitä omaan makuun, voi kaiuttimeen liittää vielä ulkoisen subwooferin.

Laulu, varsinkin naisäänet, kuulostaa pehmeämmältä ja paremmalta kuin muilla testin soundbareilla.

Elokuva kuulostaa surround-asetuksella avaralta ja yllättävän tasapainoiselta. Puhe on täyteläistä ja avointa. Koheesio on muita testilaitteita parempi.

Suosittelemme Canton DM 75 -tasokaiutinta ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, jos HDMI-liitännän puute ei ole este.

mainos
mainos
Faktat

HDMI: Ei ole

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, koaksiaalikaapeli

Langaton yhteys: Bluetooth

Analoginen sisääntulo: RCA

Subwoofer: Sisäänrakennettu + ulkoinen

Mitat: 72,5 x 7 x 32 cm

Väri: Musta, harmaa tai valkoinen

Hinta: 595 €

Valmistaja: Canton

Maahantuoja: Audelec


PlusTodella hyvä ääni, joka toimii niin musiikin kuin elokuvankin kanssa. Käyttömukavuus on huippuluokkaa ja laatuvaikutelma samoin.
MiinusHDMI puuttuu. Kaukosäätimen vaikutusalue on melko pieni.
 data-srcset
PSB ottaa äänenlaadun vakavasti.

PSB:n tasokaiuttimessa ei ole HDMI-liitäntää, vaan kaiutin yhdistetään televisioon optisella kaapelilla. Varmista, että televisiosi lähettää PCM-ääntä eikä bitstreamia.

Näyttöä ei ole, vaan ledvalot merkkaavat valittua äänilähdettä ja asetusta. Joidenkin asetusten käyttö on vähän hankalaa. Jos esimerkiksi haluaa aktivoida ulkoisen subwooferin, on painettava setup-nappia viiden sekunnin ajan. Testiin mukana tullut PSB:n subwoofer SubSeries 150 toimi ihan hyvin, vaikka olisi voinut tarjota jykevämmänkin basson.

Musiikissa kuuluu tukeva basso, joka kuuluu hyvin ilman subwooferiakin. Soundi on paljon paremmin kuin Yamahalla, Panasonicilla ja Pioneerilla. PSB:n tasokaiuttimesta kuunneltuna musiikki on aidosti nautinto. Ylärekisterissä on pientä sulkeutuneisuutta, mutta ei mitään suurta vikaa.

Elokuvaäänten bassoefektit kuulostavat hyviltä, eikä tässäkään ulkoinen subwoofer ole tarpeen. WideSound Plus -asetus tekee äänimaisemasta avaran ja puheesta täyteläisen.

PSB Alpha VS21 hakkaa monet muut testatuista äänenlaadullaan.

Faktat

HDMI: Ei ole

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, koaksiaalikaapeli

Langaton yhteys: Bluetooth

Analoginen sisääntulo: RCA

Subwoofer: sisäänrakennettu + ulkoinen

Mitat: 54,3 x 8,5 x 33 cm

Väri: Musta

Hinta: 600 €

Valmistaja: PSB

 


PlusTäyteläinen, voimakas ja lämmin ääni. Toimii yhtä hyvin sekä elokuvan katseluun että musiikin kuunteluun.
MiinusYlärekisterissä voisi olla enemmän ilmavuutta. Näyttö puuttuu. Kaukosäädin on hyvin suoraviivainen.
 data-srcset
Sisäänrakennettu striimauspalvelu ja näppärät langattomat ominaisuudet tekevät Sonystä loistovalinnan, jos haluaa laajentaa kaiutinjärjestelmänsä useaan huoneeseen.

Sonyn soundbarissa on selkeä näyttö ja sisäänrakennettu Spotify Connect ja Chromecast – laitteiden yhdistäminen ja soundbarin käyttö muutenkin on todella helppoa! Netflixin voi avata kännykkään tai tablettiin ja siirtää soundbarin kautta kuvan televisioon.

HT-NT3 toimii yhdessä muiden Sony-laitteiden kanssa muodostaen monihuonejärjestelmän. Se tukee korkearesoluutioisia äänitiedostoja ja kiitos LDAC-tekniikan, saa Bluetooth kolme kertaa enemmän kaistaa kuin tavallisesti. Äänensiirtoa voi seurata biteissä näytöltä.

Stereona soitetussa musiikissa kuuluu runsas basso, ja kaiutin jaksaa soittaa ”gainin” ansiosta kovaa ja korkealta myös äänitykset, jotka on nauhoitettu vaimeammalla voimakkuudella. Instrumentteihin ja lauluun tulee näin täyteläisyyttä. Ylärekisterissä sointi on hiukan suljettu, mikä luo tumman luonteen äänelle, mutta äänessä ei ole ikävää terävyyttä tai keinotekoisuutta.

Elokuvaan syntyy pieni surround-vaikutelma, mutta ei niin vahvasti kuin monella muulla kaiuttimella. Subwoofer ei ihan selviydy Transformers-elokuvaasta, vaan bassossa on aluksi mahtipontisuutta, jota pitää vaimentaa äänen tasapainottamiseksi.

Kaikkiaan Sony HT-NT3 on oikein hyvä soundbar, joka tarjoaa laajasti ominaisuuksia helposti käytettävässä paketissa.

Faktat

HDMI: 3 sisääntuloa, 1 ulostulo (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Langaton yhteys: Bluetooth (NFC, LDAC), wifi

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

Subwoofer: Langaton

Mitat: 107 x 8,6 x 6,5 cm

Väri: Musta

Hinta: 800 €


PlusHyvin käyttäjäystävällinen, paljon langattomia liitäntämahdollisuuksia. Lämmin, täyteläinen ja helpostilähestyttävä ääni.
MiinusYlärekisterissä aavistus sulkeutuneisuuttaa, ja elokuvien surround-efekti ei ole niin vaikuttava kuin monella muulla.
 data-srcset
Philipsin soundbar on muotoilultaan kapea kuin mikä, ja sen ansiosta erittäin tyylikäs katsella. Valitettavasti myös ääni on kapoinen.

Philipsin soundbar on ennennäkemättömän ohut, joka sulautuu huomaamatta seinälle. Kaiuttimessa on HDMI-liitäntä, se tukee Bluetoothia ääntä parantavalla aptX:llä. Pienestä näytöstä näkee, mikä liitäntä ja asetus on käytössä. Kiitämme ominaisuutta, sillä suinkaan kaikissa soundbareissa ei näyttöä ole.

Movie-asetus tuottaa elokuvien katseluun melko hyvän surround-äänikokemuksen. Puhe kuulostaa selkeältä vaikkakin hitusen metalliselta. Ei mikään valtaisa virhe mutta kaukana huippulaitteista. Transformers-elokuvan Optimus Prime -hahmon syvä ääni ei kuulosta niin täyteläiseltä kuin pitäisi.

Subwoofer ei ole kovin tehokas. Soundbarista pitää vääntää äänet kovalle, sillä keskirekisteri puuttuu ohuesta laitteesta melkein täysin. Niinpä on hassua, ettei subwooferin voimakkuutta voi säätää – vahvistin tarjoaa vain yhden yleisen asetuksen.

Stereomusiikki ei kuulosta lainkaan hyvältä. Ääni on ohut ja ilmatiivis, ja subwoofer murisee itsekseen. Vaikuttaa myös siltä, että Music-asetuksessa on jonkinlainen surround-efekti, jota ei saa pois päältä.

Philipsin soundbar soveltuu sellaiselle, joka haluaa ehdottoma ohuimman mahdollisen kaiuttimen seinälleen – sekä hänelle, jolla ei ole aikomusta kuunnella musiikkia soundbaristaan.

Faktat

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Langaton yhteys: Bluetooth (NFC, aptX)

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

Subwoofer: Langaton

Mitat: 106 x 3,8 x 5,5 cm

Väri: Musta

Hinta: 600 €


PlusHerkullinen muotoilu.
MiinusÄäni on ohut. Subwooferin äänenvoimakkuutta ei voi säätää.
 data-srcset
Panasonic SC-ALL30T
Helppokäyttöiseen pakettiin on kääräisty paljon ominaisuuksia, mutta ikävä kyllä loistava ääni ei ole mahtunut mukaan.
 data-srcset
Pioneer SBX-B70D
Pioneerin tasokaiuttimessa tulee mukana DAB-radio, striimausmahdollisuus ja AirPlay – vain äänenlaadussa olisi parantamisen varaa.
 data-srcset
Yamaha SRT-700
SRT-700 on hintansa väärti, mutta Yamaha pystyisi kyllä parempaankin.
 data-srcset
Denon DHT-S514
Kunnon elokuvaääni, helppokäyttöisyys ja hyvin soundaava musiikki tekevät Denonista loisto-ostoksen hintaluokassaan.
 data-srcset
Klipsch R-10B
Klipschin soundbar osaa töräyttää tyylikkäät torvet ja pamauttaa kunnolliset bassot!
 data-srcset
Samsung HW-J8510/J8511
Testin suurin soundbar taipuu myötäilläkseen Samsungin saman sarjan kaarevaa televisiota.
 data-srcset
JVC TH-WL709H
JVC:n soundbar on testin ohuimpia ja kuulostaa varsin hyvältä.
 data-srcset
Panasonic SC-ALL70T
Jos Panasonicin soundbarin sijoittaa tasolle seinäkiinnityksen sijaan, osoittavat sen kaiutinelementit ylöspäin. Ei hyvä ratkaisu.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös