10 soundbaria

 itemprop
10 soundbaria

Suoratoistolla suvereenia tv-ääntä

Jos haluaa parantaa televisionsa ääntä, on soundbar oikea ratkaisu. Valitse laite, jossa on suorotoisto-ominaisuus, ja saat kaupan päälle musiikkisoittimen!

Televisiovalmistajat työskentelevät kovasti parantaakseen tuotteitaan ja lanseeratakseen joka vuosi aina vain parempia laitteita. Yksi puoli jää kuitenkin toistuvasti huomiotta: ääni. Maailmassa, jossa ohuempi televisio tarkoittaa hienompaa, ei kunnollisille kaiuttimille enää ole tilaa.

Yksinkertaisin ja elegantein ratkaisu ongelmaan on soundbar – erillinen kaiutin, jossa kaikki kaiutinelementit, tehosteet ja digitaalisen audiosignaalin prosessointi mahtuu yhteen kuoreen. Näin leffaillan soundit ovatkin yhtäkkiä kymmenen kertaa paremmat kuin ennen, ja musiikin kuuntelukin onnistuu samalla laitteella. Langaton musiikin suoratoisto on jo oikeastaan arkipäiväinen välttämättömyys, joten kaikki testilaitteemme pystyvät siihen. Tällä kertaa päätimme, että Bluetooth ei ole kyllin hyvä, sillä se saattaa toimia epäluotettavasti, ja kännykkä tai tabletti pitäisi muistaa aina jättää soittimen läheisyyteen. Niinpä valikoimme testiin soundbareja, jotka voi yhdistää kotiverkkoon. Osa voidaan liittää langattomasti toisiin kaiuttimiin kodin muissa huoneissa, eli ne toimivat monihuonejärjestelmän osana. Tämä ei ollut testivaatimus, mutta jos sellainen on sinulle tärkeää, löydät varmasti sopivan laitteen tästä vertailusta.

Tasokaiutin vai soundbar?

Tavallinen soundbar on pitkä ja kapea kaiutin, joka on tarkoitettu asennettavaksi television alle seinälle. Jos televisiota pidetään tasolla, on tasokaiuttimeksi kutsuttu soundbar-malli fiksumpi valinta. Se on muodoltaan syvempi ja matalampi, joten tv:n voi sijoittaa sen päälle. Seinälle asennettavat soundbarit toimivat yleensä hyvin ilman ulkoista subwooferiakin, mutta tasokaiutin vaatii erillisen subwooferin toimiakseen täydellisesti.

Sounbarien markkinat eivät oikein ole ottaneet tulta alleen, joten monet valmistajat ovat jo ehtineet luopua niiden valmistamisesta. Samasta syystä ajattelimme ensin valita testiin vain tavallisia soundbareja, mutta sitten Sonos – monihuonejärjestelmien markkinajohtaja – lanseerasi ensimmäisentasokaiutin-mallisen soundbarinsa, ja pitihän se saada mukaan. Kaikki muut testin laitteet ovat seinälle tarkoitettuja soundbareja.

Mitä etsimme?

Soundbarin tehtävä on parantaa television ääntä, musiikin soittaminen on bonusta. Vahvemmat soundit ovat tärkeitä, mutta olemme havainneet joidenkin valmistajien langenneen houkutukseen tehdä täyteläisempää ja muhkeampaa soundia äänen avoimuuden ja puheen selkeyden kustannuksella. Se ei vetele, sillä soundbarin täytyy aina kuulostaa paremmalta kuin pelkkä tv yksinään. Siksi puheen selkeyden täytyy olla äänenlaadun ensisijainen tavoite.

Tietysti haluamme myös täyteläisen ja herkun soundin sekä kauniin stereolaatuisen musiikin. Parhaat soundbarit pystyvät tähän kaikkeen.

mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Sonyn soundbar on tarkoitettu asennettavaksi tasolle ja kattoon suunnaten, mutta se toimii hyvin myös television eteen sijoitettuna.

Sonyn soundbar on tarkoitettu sijoitettavaksi tasolle niin, että etuosa osoittaa ylöspäin. Samaan ideaan olemme törmänneet ennenkin, ja ratkaisu on toiminut vaihtelevalla menestyksellä. Sony HT-NT5:n kaiutinelementit on asennettu osoittamaan eteenpäin, joten ääni ei katoa ilmaan vaan suuntautuu paremmin sohvaa kohden. Näyttö osoittaa silloin kuitenkin ylöspäin, jota sitä ei näe sohvalta. Yhtä hyvin voi siis käyttää menua televisioruudulta.

Seinäkiinnitystä varten mukana tulee kaksi kiinnikettä, jotka asettavat soundbarin hieman alaviistoon, jolloin kaiutinelementit suuntautuvat ihanteellisesti sohvalla istuvaan kuuntelijaan nähden.

Kolme HDMI-sisääntuloa tukevat 4K-videota HDCP 2.2-kopiosuojalla, ja musiikin suoratoistoon käytössä on Google Cast. Hyväksi havaittu systeemi antaa käyttäjälle mahdollisuuden liittää useita Google Castia tukevia laitteita monihuonejärjestelmäksi, merkistä riippumatta.

Äänenlaatu

Hifipenkissä Sonyn kaiutin toistaa yllättävän tasapainoisesti ääntä sohvaa kohden, toisin kuin muut vastaavasti muotoillut litteät soundbarit, joita olemme kokeilleet. Tämä on eteenpäin suunnattujen kaiutinelementtien ansiota. Sony käyttää superdiskantteja luodakseen pehmeämmän soundin, ja ylärekisteri soljuukin varsin miellyttävästi.

Elokuvissa puhe kuuluu selvästi ja vielä selkeämpää artikulointia matalilla volyymeilla saa ”Voice Up” -toiminnolla. Ääni ei ole aivan yhtä miellyttävä kuin ilman toimintoa, mutta myöhään tv:tä katsoessa se voi olla paikallaan, kun ei halua häiritä nukkuvia perheenjäseniä.

Elokuva-asetuksella saa jonkin verran surround-efektiä, joka valitettavasti syö puhetta keskikanavasta muuttaen sen hieman niukemmaksi. Haitta ei ole kuitenkaan niin suuri, että sen takia kannattaisi jättää hyödyntämättä surroundin luoma laajempi äänimaisema. Subwoofer on hyvä ja kokonaisuus toimii erittäin hyvin elokuvien katseluun.

Myös stereomusiikki kuulostaa hyvältä. Dynamiikkaa ei ole ihan muille jakaa, mutta soundi on melko kirkas ja avoin. Keskialueilla Sony soi ohuemmin kuin Sonos, Bluesound ja Heos eikä ole yhtä tasapainoinen kuin Samsung, mutta ei jää kauaksi siitä. Kaiken kaikkiaan tämä on erinomainen järjestelmä etenkin jos haluaa soundbarin, jota voi pitää tasolla sen kuitenkaan peittämättä televisioruutua.

mainos

Johtopäätökset

Sonyn soundbar on litteä ja tyylikäs, ja se toimii hyvin elokuvien ja television katseluun, kiitos luonnollisen ja avoimen äänimaiseman. Se kuulostaa näin litteäksi laitteelta myös yllättävän hyvältä musiikin kanssa. Suoratoisto Google Castista toimii hyvin ja on helppoa. Laitteen sijoittelun haittapuoli on se, että näyttö jää näkymättömiin, kun istuu sohvalla. Televisioon saa kuitenkin näkyviin valikon, joten kyseessä ei ole mikään varsinainen ongelma.

mainos
Kuva: Sony

Faktat

HDMI: 3 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, USB

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

Verkko: Wifi, ethernet

Langaton käyttö: Google Cast, Bluetooth

Subwoofer: Langaton

Mitat: 108 x 5,8 x 12,7 cm

Väri: Musta

Hinta: 850 €

Verkkosivusto: sony.fi


PlusOnnistunein litteä soundbar, jonka olemme testanneet. Soundi on luonnollinen ja avoin. Käyttäjäystävällinen.
MiinusNäyttö jää näkymättömiin asennustavan vuoksi.
 data-srcset
Philipsin soundbar tekee mitä pitääkin: puhe on selkeää ja soundi kutakuinkin tasapainossa.

Philipsin soundbar tuli testiin epäilyttävän pienessä laatikossa. Ensin ajattelimme, että meille on lähetetty pelkkä subwoofer. Pian selvisi, että soundbar kootaan itse kolmesta osasta. Laite on testin ohuin, joten se mahtuu hyvin langattoman subwooferin alle eikä herätä huomiota.
HTL5160:ssa on HDMI-sisään- ja -ulostulo, mutta koska laite ei tue Blu-rayn 4K-videota, pitää kaikki äänilähteet kytkeä televisioon HDMI:n kautta, jonka jälkeen soundbar liitetään television audiokanavaan (ARC). Myös optista digitaalista sisääntuloa voi käyttää. Kaiutin yhdistetään langattomasti verkkoon HCWeSet-sovelluksella. Se tapahtuu helposti applikaation antamien ohjeiden mukaan. Musiikin striimaukseen Philips käyttää Google Castia, mikä on myös superhelppo. Avaat vain tavallisesti käyttämäsi suoratoistosovelluksen ja napautat applikaation virtuaalista nappia soittaaksesi musiikin kännykän sijasta soundbarilla. Puhelin muuttuu näin kaukosäätimeksi. Jos kotonasi on useita Google Castia tukevia laitteita, ne voi yhdistää soittamaan samaa musiikkia. Google Cast tukee useita suoratoistopalveluita, kuten Tidalia, Spotifytä ja Deezeriä. Tällä hetkellä tukea ei löydy Apple Musicille tai iPhonen omalle musiikkisoittimelle.

Äänenlaatu

Myönnän olleeni epäluuloinen nähdessäni näin ohuen soundbarin – voisiko se kuulostaa kovin hyvältä? Kaikeksi onneksi ennakkoluuloni olivat ainakin suurimmaksi osaksi turhia. Ohuen soundbarin ongelma on usein subwooferin kanssa toimimisessa, koska puheen konsonantit tulevat kaiuttimesta, kun taas vokalit soivat subwooferista. Niinpä subwoofer pitää sijoittaa aivan soundbarin viereen, jotta efekti ei ala kuulostaa kummalta.
Tässä tapauksessa elokuvan puhe kuulostaa kirkkaalta ja avoimelta, kun surround on päällä. Äänimaisema levittäytyy melko hyvin läpi huoneen vaarantamatta puheen toistoa. Tämä on keskimmäisen kanavan erillisten kaiuttimien ansiota. Langaton subwoofer tekee niin ikään hyvä työtä basson kanssa.
Ylärekisterissä vivahteet alkavat kadota ja esimerkiksi sadepisaroiden ääni muistuttaa enemmän maahan särkyvää lasia. Subwooferin ja soundbarin välisen eron huomaa, mutta se unohtuu elokuvaa katsellessa. Ongelma tuleekin esiin enemmän musiikkia kuunnellessa, jolloin bassosoittimet kuulostavat monotonisilta. Laulu on kirkasta mutta hieman ohuen oloista.

Johtopäätökset

Edullisesta hinnastaan huolimatta Philipsin soundbar tarjoaa erittäin hyvää elokuvaääntä ja selkeää puhetta. Musiikin kohdalla jäimme kaipaamaan enemmän ilmaa symbaaleihin, ja äänimaisema tuntuu muutenkin hieman ahtaalta – stereoefektiä ei oikeastaan synny ollenkaan. Yleisesti ottaen Philips HTL5160 suoriutuu oikein hyvin, Google Cast on hyvä lisä, ja tämä on hyvä valinta litteää ja edullista soundbaria kaipaavalle.

Faktat

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm minijakki

Verkko: Wifi, ethernet

Langaton käyttö: Google Cast, Spotify Connect, Bluetooth (NFC)

Subwoofer: Langaton

Mitat: 110 x 5,1 x 6,9 cm

Väri: Musta

Hinta: 480 €

Verkkosivusto: philips.fi


PlusÄäni on tasapainoinen ja surround-efekti toimii hyvin. Google Cast tekee suoratoistosta käyttäjäystävällistä.
MiinusYlä-äänissä saisi olla enemmän runsautta ja musiikissa parempi stereovaikutelma.
 data-srcset
Bluesound Pulse Soundbar
Bluesoundin soundbar maksaa paljon mutta on myös hintansa väärti.
 data-srcset
Yamaha YSP-2700
Yamahan soundbarin suurin ongelma on aukkoinen äänimaisema.
 data-srcset
Klipsch RSB-14
Klipschillä on testin kovin äänenpaine, mutta äänenlaatu on pettymys.
 data-srcset
Heos HomeCinema
Heos on onnistunut tekemän erittäin helppokäyttöisen soundbarin, jonka slundi on mukavan täyteläinen.
 data-srcset
Sonos PlayBase
Sonosin uusi tasokaiutin PlayBase toimii television sokkelina. Mutta tuleeko se markkinoille liian myöhään?
 data-srcset
Bose SoundTouch 300
Bose pisti kaikki paukut käyttäjäystävällisyyteen ja unohti ikävä kyllä äänenlaadun.
 data-srcset
Samsung HW-MS660
Samsungin soundbar toimii erinomaisesti niin elokuvien katseluun kuin musiikin kuunteluunkin.
 data-srcset
Yamaha YAS-306
Edullista monihuonejärjestelmän soundbaria etsivälle Yamaha on fiksu vaihtoehto, etenkin jos ei halua erillistä bassovahvistinta.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös