Mainos
Mainos
Mainos

Yamaha R-N803D

Joulukuu 2017Yamaha R-N803D

Vähän enemmän kuin langaton viritinvahvistin

Hyvin varusteltu ja hyvältä kuulostava musiikkilaite hoitelee useimmat äänilähteet tuosta noin vain.

Lämmin ja täyteläinen soundi. Ohjaus sovelluksella toimii hyvin. Monihuonejärjestelmä, nettiradio, FM/DAB-radio, levysoitinliitäntä ja sisäänrakennettu DAC-muunnin.
Ei USB-porttia tietokoneelle. Resoluution ja ominaisuuksien puolesta ei edusta uusinta huutoa.

Mielitkö hyvää ääntä ilman vararikkoa? Jotakin, jota koko perhe osaa käyttää? Tarvitset vain Yamaha R-N803D-viritinvahvistimen ja hyvän kaiutinparin. Se tarjoaa langattomasti kaiken, mitä useimmat ja tarvitsevat – ja vähän enemmänkin.

Tämä on fiksu vaihtoehto mikrojärjestelmälle ja todellinen superpäivitys olemassa olevalle laitteistolle. R-N803D tekee nimittäin paljon muutakin kuin tavallinen vahvistin.

Suoratoisto onnistuu langattomasti tai langallisesti Bluetoothilla, wifillä (AirPlay ja DLNA) ja ethernetillä. Näin voi sekä striimata musiikkia langattomasti että ohjata soittoa musiikkikirjastosta, kunhan kovalevylle tai koneelle on tallennettu paljon kappaleita kotiverkkoon.

Viritinvahvistin

Yamaha-soitin kätkee sisäänsä 100 watin tehon sekä FM-, DAB- ja nettiradion, mikä riittää ansaitsemaan nimityksen viritinvahvistin.

Laitteella on mahdollista kuunnella kymmeniätuhansia radiokanavia, mutta Yamaha R-N803D on paljon muutakin kuin tavallinen viritinvahvistin. Analogisille äänilähteille on useita sisääntuloja, esimerkiksi CD-soittimelle, levysoittimelle ja kasettisoittimelle, jos sellaisia vielä joltakulta löytyy. Laitteessa on myös kaksi optista ja kaksi koaksiaali-digitaalista sisääntuloa. Niihin saa kiinni vaikkapa tv:n optisen ääniulostulon, jolloin telkkarin ääni soi olohuoneessa huomattavasti komeammin.

R-N803D on saatavana myös mustana. Kuvassa näkyy myös mikrofoni, jota käytetään äänen kalibrointiin tilan mukaan.

 

Monihuonejärjestelmä

Yamaha R-N803D:ssä on toinenkin mainitsemisen arvoinen erityisyys. Siinä on nimittäin tuki MusicCastille eli Yamahan omalle monihuonejärjestelmälle, jonka avulla musiikkia voi soittaa langattomasti ympäri kotia ja yhdistää laitteita langattomasti keskenään. MusicCastin maailmanvalloitus on alkanut tahmeasti, mutta nyt tekniikka on saatu sille tasolle, että voimme suositella sitä koko perheen käyttöön.

Sen käyttöönotto on helppoa: sen kun lataa MusicCast Controller -sovelluksen ja seuraa sen ohjeita, niin onkin jo verkossa ja melkein valmis soittamaan musiikkia. Parin minuutin kuluessa aloituksessa voi kirjautua Spotifyhin tai Tidaliin ja striimata musiikkia MusicCastin kautta koko kotiin.

Kyläilijöillä ei todennäköisesti ole kännyköissään MusicCast-sovellusta, joten he voivat suoratoistaa musiikkia Bluetoothin kautta.

Tilakalibrointi

Yamahan viritinvahvistin ei ole täydellinen. Jäimme esimerkiksi kaipaamaan USB-B-sisääntuloa, jotta läppärin olisi saanut yhdistettyä Yamahan sisäänrakennettuun digitaaliseen muuntimeen (24 bit/192 kHz).

Edestä löytyy tavallinen USB-portti, mutta se toimii vain musiikin soittamiseen USB-tikulta.

Kaukosäätimen napit ovat hyvin pienet. Ne eivät ole valaistut, kuten monessa Yamahan kotiteatterilaitteissa, mutta toisaalta R-N803D on perinyt kotiteatteripuolelta muutamia muita käteviä ominaisuuksia.

Laitteen mukana tulee pieni mikrofoni, jonka pitkä johto kytketään viritinvahvistimen etuosaan. Mikrofoni viedään sohvan ylle ja aloitetaan kalibrointi. Muutaman hassun äänen ja minuutin jälkeen valitaan ”Save”, ja laite on mitannut tilan kaiun ja säätänyt soiton sen mukaan.

Täyteläinen sointi

Viritinvahvistimen pariksi kannattaa valita hyvät kaiuttimet, kuten Klipsch RP-160, jos pitää pienistä ja mukavasti rokkaavista kaiuttimista. Tai pieni KEF Q350 -malli, jos korostaa soundin fokusta ja läpinäkyvyyttä. Joka kaipaa vakaampaa perustaa ja syvempää bassoa, kytkee mukaan myös subwooferin.

Itse liitin laitteeseen paljon kalliimmat Piega Premium 1.2 -kaiuttimet ja kompaktiluokan referenssikaiuttimemme, Dynaudio Contour 20 -kaiuttimet. Olisi vähättelyä sanoa lopputulosta hyväksi.

Viritinvahvistimessa on basson ja diskantin säädöt sekä portaaton loudness-säätö (Yamahan erikoisuus), mutta ne saa pois päältä Pure Direct -napilla. Suurta eroa ääneen valinta ei tee, jos mittareita ei ole väännellyt hurjasti, mutta ilman nappulaakin R-N803D kuulostaa todella hyvältä.

Tarkkuus ja erottelevuus ei ole Hegel H90:n luokkaa eikä rytmisyys vedä vertoja Rega Briolle, mutta Yamaha maalaa laajan äänimaiseman. Soundi on täyteläinen ja kallistuu lämpimän ja luonnollisen soinnin puoleen ennemmin kuin tiukan ja analyyttisen. Diana Krallin laulu saa ilmiömäistä syvyyttä, ja Robert Plantin uusin albumi erottuu äänimaisemaltaan hienosti.

Dynamiikka pysyy hyvin kontrollissa myös bassossa, kun soittaa musiikkia Tidal HiFi Masterin korkearesoluutioisella laadulla tai ihan vain laitteen DAC-muuntimeen liitetyltä CD-soittimelta. Itse suosin selkeämpää fookusta ja parempaa resoluutiota, ja omaan makuuni diskantti on laiskemman puoleinen. En kuitenkaan löydä tästä luokasta toista viritinvahvistinta, joka olisi enemmän mieleeni.

Laitteessa on useita sisääntuloja analogisille lähteille, kuten CD- ja levysoittimelle. Löytyy myös kaksi koaksiaalipaikkaa ja kaksi optista digitaalista sisääntuloa.

 

Johtopäätökset

Yamaha R-N803D yhdistää niin monta käytännöllistä ominaisuutta hienoon dynaamiikkaan ja täyteläiseen sointiin, että parempaa hinta-laatusuhdetta saa hakea. Tavallinen kaksikanavainen vahvistin, kuten Rega Brio, tempaa paremmin mukaansa, mutta se on poikkeus. Surround-ääntä haevan vaihtoehto on kotiteatterivahvistin, mutta kaikille muille R-N803D on parempi valinta. Etenkin jos haluaa parempaa äänenlaatua kotiin ilman, että striimaus, radionkuuntelu ja television katselu hankaloituvat.

Mielitkö hyvää ääntä ilman vararikkoa? Jotakin, jota koko perhe osaa käyttää? Tarvitset vain Yamaha R-N803D-viritinvahvistimen ja hyvän kaiutinparin. Se tarjoaa langattomasti kaiken, mitä useimmat ja tarvitsevat – ja vähän enemmänkin. Tämä on fiksu vaihtoehto mikrojärjestelmälle ja todellinen superpäivitys olemassa olevalle laitteistolle. R-N803D tekee nimittäin paljon muutakin kuin tavallinen vahvistin. Suoratoisto onnistuu langattomasti tai langallisesti Bluetoothilla, wifillä (AirPlay ja DLNA) ja ethernetillä. Näin voi sekä striimata musiikkia langattomasti että ohjata soittoa musiikkikirjastosta, kunhan kovalevylle tai koneelle on tallennettu paljon kappaleita kotiverkkoon.

Viritinvahvistin

Yamaha-soitin kätkee sisäänsä 100 watin tehon sekä FM-, DAB- ja nettiradion, mikä riittää ansaitsemaan nimityksen viritinvahvistin. Laitteella on mahdollista kuunnella kymmeniätuhansia radiokanavia, mutta Yamaha R-N803D on paljon muutakin kuin tavallinen viritinvahvistin. Analogisille äänilähteille on useita sisääntuloja, esimerkiksi CD-soittimelle, levysoittimelle ja kasettisoittimelle, jos sellaisia vielä joltakulta löytyy. Laitteessa on myös kaksi optista ja kaksi koaksiaali-digitaalista sisääntuloa. Niihin saa kiinni vaikkapa tv:n optisen ääniulostulon, jolloin telkkarin ääni soi olohuoneessa huomattavasti komeammin. [caption id="attachment_71103" align="alignnone" width="460"] R-N803D on saatavana myös mustana. Kuvassa näkyy myös mikrofoni, jota käytetään äänen kalibrointiin tilan mukaan.[/caption]  

Monihuonejärjestelmä

Yamaha R-N803D:ssä on toinenkin mainitsemisen arvoinen erityisyys. Siinä on nimittäin tuki MusicCastille eli Yamahan omalle monihuonejärjestelmälle, jonka avulla musiikkia voi soittaa langattomasti ympäri kotia ja yhdistää laitteita langattomasti keskenään. MusicCastin maailmanvalloitus on alkanut tahmeasti, mutta nyt tekniikka on saatu sille tasolle, että voimme suositella sitä koko perheen käyttöön. Sen käyttöönotto on helppoa: sen kun lataa MusicCast Controller -sovelluksen ja seuraa sen ohjeita, niin onkin jo verkossa ja melkein valmis soittamaan musiikkia. Parin minuutin kuluessa aloituksessa voi kirjautua Spotifyhin tai Tidaliin ja striimata musiikkia MusicCastin kautta koko kotiin. Kyläilijöillä ei todennäköisesti ole kännyköissään MusicCast-sovellusta, joten he voivat suoratoistaa musiikkia Bluetoothin kautta.

Tilakalibrointi

Yamahan viritinvahvistin ei ole täydellinen. Jäimme esimerkiksi kaipaamaan USB-B-sisääntuloa, jotta läppärin olisi saanut yhdistettyä Yamahan sisäänrakennettuun digitaaliseen muuntimeen (24 bit/192 kHz). Edestä löytyy tavallinen USB-portti, mutta se toimii vain musiikin soittamiseen USB-tikulta. Kaukosäätimen napit ovat hyvin pienet. Ne eivät ole valaistut, kuten monessa Yamahan kotiteatterilaitteissa, mutta toisaalta R-N803D on perinyt kotiteatteripuolelta muutamia muita käteviä ominaisuuksia. Laitteen mukana tulee pieni mikrofoni, jonka pitkä johto kytketään viritinvahvistimen etuosaan. Mikrofoni viedään sohvan ylle ja aloitetaan kalibrointi. Muutaman hassun äänen ja minuutin jälkeen valitaan ”Save”, ja laite on mitannut tilan kaiun ja säätänyt soiton sen mukaan.

Täyteläinen sointi

Viritinvahvistimen pariksi kannattaa valita hyvät kaiuttimet, kuten Klipsch RP-160, jos pitää pienistä ja mukavasti rokkaavista kaiuttimista. Tai pieni KEF Q350 -malli, jos korostaa soundin fokusta ja läpinäkyvyyttä. Joka kaipaa vakaampaa perustaa ja syvempää bassoa, kytkee mukaan myös subwooferin. Itse liitin laitteeseen paljon kalliimmat Piega Premium 1.2 -kaiuttimet ja kompaktiluokan referenssikaiuttimemme, Dynaudio Contour 20 -kaiuttimet. Olisi vähättelyä sanoa lopputulosta hyväksi. Viritinvahvistimessa on basson ja diskantin säädöt sekä portaaton loudness-säätö (Yamahan erikoisuus), mutta ne saa pois päältä Pure Direct -napilla. Suurta eroa ääneen valinta ei tee, jos mittareita ei ole väännellyt hurjasti, mutta ilman nappulaakin R-N803D kuulostaa todella hyvältä. Tarkkuus ja erottelevuus ei ole Hegel H90:n luokkaa eikä rytmisyys vedä vertoja Rega Briolle, mutta Yamaha maalaa laajan äänimaiseman. Soundi on täyteläinen ja kallistuu lämpimän ja luonnollisen soinnin puoleen ennemmin kuin tiukan ja analyyttisen. Diana Krallin laulu saa ilmiömäistä syvyyttä, ja Robert Plantin uusin albumi erottuu äänimaisemaltaan hienosti. Dynamiikka pysyy hyvin kontrollissa myös bassossa, kun soittaa musiikkia Tidal HiFi Masterin korkearesoluutioisella laadulla tai ihan vain laitteen DAC-muuntimeen liitetyltä CD-soittimelta. Itse suosin selkeämpää fookusta ja parempaa resoluutiota, ja omaan makuuni diskantti on laiskemman puoleinen. En kuitenkaan löydä tästä luokasta toista viritinvahvistinta, joka olisi enemmän mieleeni. [caption id="attachment_71102" align="alignnone" width="460"] Laitteessa on useita sisääntuloja analogisille lähteille, kuten CD- ja levysoittimelle. Löytyy myös kaksi koaksiaalipaikkaa ja kaksi optista digitaalista sisääntuloa.[/caption]  

Johtopäätökset

Yamaha R-N803D yhdistää niin monta käytännöllistä ominaisuutta hienoon dynaamiikkaan ja täyteläiseen sointiin, että parempaa hinta-laatusuhdetta saa hakea. Tavallinen kaksikanavainen vahvistin, kuten Rega Brio, tempaa paremmin mukaansa, mutta se on poikkeus. Surround-ääntä haevan vaihtoehto on kotiteatterivahvistin, mutta kaikille muille R-N803D on parempi valinta. Etenkin jos haluaa parempaa äänenlaatua kotiin ilman, että striimaus, radionkuuntelu ja television katselu hankaloituvat.
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på Yamaha R-N803D

2 x 100 wattia 8 ohmilla, 160 wattia RMS 6 ohmilla

FM-/DAB+-/nettiradio

Wifi, AirPlay, DLNA, Bluetooth, MusicCast, ethernet

Spotify, Tidal, Deezer, Juke, Napster, Qobuz

2 optista ja 2 koaksiaali-digisisääntuloa 4 analogista sisääntuloa, MM-levysoitinlitäntä

YPAO-tilakalibrointi

Kaukosäädin, MusicCast Controller -sovellus

Verkkosivusto: yamaha.fi

Hinta: 900 €

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.