: Tivoli Audio Model One Digital + Cube + Sub

Tivolin radio stereona

Tivoli Audion digipöytäradion äänenlaatu paranee lisäämällä kaiuttimia, mutta samalla nousee hintakin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Houkutteleva ulkonäkö puuviiluviimeistelyineen. Täyteläinen ja lämmin soundi Bluetoothilla ja wifillä. Subwoofer parantaa ääntä huomattavasti.
Tumma ja puuroutuva sointi, johon tulee häiriötä, kun volyymi nousee. Sovelluksen käyttäjäystävällisyydessä olisi hieman parannettavaa.
Wifi ja Bluetooth

Monihuonejärjestelmä

FM/DAB+

Spotify Connect, Tidal, Deezer

Ohjaus sovelluksella

Irrotettava antenni

Langaton aktiivi-subwoofer

Langaton aktiivikaiutin

Verkkosivusto: tivoliaudio.fi

Hinta: 950 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Tivoli Audion radion digiversio on saanut päivityksen. Model One Digitaliksi kutsuttu malli oli testipöydällämme viime vuonna. Silloin totesimme, että äänenlaadussa oli liikaa puutteita, jotta laite olisi päässyt radioiden kärkikastiin.

Malli ei myöskään ollut järin käyttäjäystävällinen, ja esimerkiksi verkkoon yhdistäminen oli niin hankalaa, ettei radion käyttö toivomallamme tavalla onnistunut.

Se oli sääli, sillä idea on houkutteleva: pieni pöytäradio, jota voi käyttää muiden verkkoon liitettyjen laitteiden kanssa monihuonejärjestelmän osana, voisi olla todella näppärä ratkaisu moneen kotiin.

Mutta sitten voikin tehdä kuten me teimme tässä testissä ja kytkeä langattoman Cube-kaiuttimen radioon, jolloin mono-äänestä tuleekin stereo. Ratkaisu toimii hyvin isoissa tiloissa, sillä kaksi 3-tuumaista kaiutinta antaa täyteläisemmän soundin kuin yksi.

Vieläkin parempi ratkaisu on yhdistää radioon lisäksi uudempi Model Sub, jossa on nimensä mukaisesti bassokaiutin. Malli on varsin kompakti, etten sanoisi lättänän puoleinen. Se nimittäin sopii melkein mihin vain kokonsa puolesta, ja sen voi myös ripustaa seinälle.

Pieni Cube-kaiutin ja subwoofer nostavat Tivoli-radion äänen uudelle tasolle. (Kuva: Tivoli Audio)

 

Stereoääni

Oikeastaan stereota varten tarvitaan vain yksi Model One Digital, sillä sen 2.1-järjestelmä toimii käytännössä kuin stereot. Sovelluksen käyttö on silloin melko helppoa, ja musiikkia voi striimata kotiverkosta tai Bluetoothin kautta.

mainos

Langattomassa monihuonejärjestelmässä voidaan soittaa useita laitteita samanaikaisesti. Se ei vain onnistukaan ihan niin helposti kuin luulisi, kuten myöhemmin käy ilmi.

mainos

Kompaktia radiota saa useissa väreissä, mutta puuviiluviimeistely näyttää tyylikkäimmältä. Laitteessa on irrotettava antenni. Sovelluksessa on tuki Spotifyn ja Tidalin tyyppisille suoratoistopalveluille. Laitetta voi käyttää pelkkänä radionakin, jolloin äänensiirto tapahtuu Bluetoothin kautta. Silloin ei tarvita lainkaan wifi-asennusta.

Käyttö

Ensimmäistä kertaa Tivolin radiota testatessamme kesti sen yhdistäminen wifiin todella kauan. Päivitetty versio (2.1) toimii paremmin, mutta erillisen kaiuttimen ja subwooferin astuminen mukaan kuvioihin monimutkaistaa asioita jälleen.

Minun piti käynnistää sovellus uudelleen moneen kertaan ennen kuin sain radion yhdistettyä Cubeen ja Model Subiin. Sen jälkeen hommat sujuivat melko mukavasti, mutta täytyy sanoa, että Spotifyn ja Tidalin integroinnissa on puutteensa. Sovellus päivittää albumit ja soittolistat melko hitaasti, ja senkin jälkeen sovellus ei aina tiedä albumin nimeä enempää. Kappaleen esittäjästä sillä ei esimerkiksi näytä olevan tietoa.

Yksikseen Model One Digital toimii hyvin wifin ja Bluetoothin kanssa sekä FM/DAB-radiona, mutta muiden laitteiden yhdistäminen siihen sotkee kuviot.

mainos

Äänenlaatu

Tivoli ei juuri ole muutellut Model One Digitalia, vaan sen soundi on yhä hieman liian tumma, joskin pieni diskantin lisäys tekee äänestä vähän valoisamman. Tästä näkökulmasta katsottuna radio muistuttaa paljon monia muita testaamiamme pöytäradioita.

Olisin kaivannut soittimiin enemmän tarkkuuta, keskirekisteriin selkeyttä ja parempaa erottelevuutta sekä lauluun että puheeseen. Ruark R1 mk3 tai Geneva Classic S kuulostavat avoimemmilta, tarkemmilta ja tasapainoisemmilta, mutta Cube ja Model Sub tekevät Model One Digitalin äänikuvasta aivan erilaisen.

On sanottava että yksinään Cube kuulostaa latteammalta kuin itse radio, ja kun nämä kaksi laittaa yhteen (wifillä, johtoja ei ole) stereopariksi, muuttuu äänen luonne hyvin toisenlaiseksi.

Model Sub on langaton, mutta siinä on myös linjasisääntulo, jonka avulla sen saa kiinni muihinkin laitteisiin. (Kuva: Tivoli Audio)

 

Subwoofer Model Sub ei ole lainkaan pöllömpi lisä kokonaisuuteen. Siinä on yksi aktiivi- ja kaksi passiivielementtiä, jotka tarjoilevat runsaasti bassoa kuulostamatta sotkuiselta. Sub todella parantaa kokonaisuuden äänenlaatua. Verrattuna Revo SuperSystemiin Tivoli kuulostaa rajummalta, mutta sitä ei voi soittaa yhtä korkealta. Jos volyymiä nostaa, ääni alkaa rahista ja vääristyä.

Kallis järjestelmä

Radion laajentaminen kunnon stereoiksi subwooferin kanssa voi tuntua hyvältä idealta, mutta silloin järjestelmän pitäisi toimia tätä paremmin. Soundi on täysin hyväksyttävissä, kun kyseessä on 3-tuumainen kaiutinelementti vahvistettuna lisäkaiuttimella ja subbarilla. Kokonaisuuden rajat tulevat kuitenkin pian vastaan, eikä sovellus ole muuttunut päivityksenkään myötä kovin käyttäjäystävlliseksi. Paljon parannettavaa siis on. Näiden kolmen laitteen – Model One Digitalin, Model Cuben ja Model Subin – yhteenlaskettu hinta antaisi odottaa paljon enemmän kuin mitä kokonaisuus tarjoaa.

Kommentera

Vastaa

Lue myös

Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Monen toivelistalta löytyvät pelaamiseen sopivat kuulokkeet – älä osta mitä sattuu, vaan tutustu ensin 12 testaamaamme malliin!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös