: DAB-radiot

Kannettavat digiradiot

Kannettava radio tarjoaa muutakin kuin uutisia ja viihdettä. Radio toimii myös mainiona suoratoistokaiuttimena.

 itemprop

Suoratoisto on vallannut pohjoismaissa voimakkaasti alaa musiikin kuuntelussa. Puhelimesta tai tabletista kuunnellaan musiikki useimmiten kuulokkeiden kautta tai striimataan se langattomasti telakointiaseman kautta, myös langaton kaiutin on suosittu.

Kehitys on tuonut radioihin striimausmahdollisuuden, joten niistä voi nyt kuunnella muutakin kuin perinteisiä ohjelmia. Napin painalluksella voi siirtyä radiosoitosta bluetoothin kautta mobiililaitteesta välittyvään musiikkiin. Näppärää.

Striimaamalla voi siirtää myös maksullisista palveluista ostettua musiikkia mobiilisovelluksen välityksellä radiokaiuttimeen. Plussana voi kuunnella myös yli 200 000 nettiradioaseman ohjelmaa, asemia löytyy ympäri maailmaa!

Hyvin varusteltuja kannettavia digiradioita on jo runsaasti tarjolla, niissä on myös paljon hintaeroja. Kaikissa testimme radioissa on FM-, DAB- ja DAB+ (Digital Audio Broadcasting) -yhteys sekä bluetooth. Suurimmalla osalla voi kuunnella myös nettiradioita ja joissain on myös NFC-tuki sekä Spotify.

Mitä testasimme

Valitsimme testiin kannettavia, akkukäyttöisiä digiradioita, joissa kaikissa on bluetooth-striimausmahdollisuus.

Tärkeimmät testattavat asiat olivat kannettavuus, käytettävyys ja äänen laatu. Kiinnitimme huomiota myös liitettävyyteen, esimerkiksi mahdollisuuteen käyttää langallisia kuulokkeita. Lähes kaikki testin laitteet voi yhdistää kodin stereolaitteistoon, näin ääni paranee entisestään ja monoradiokin tuottaa stereoäänen.

mainos

Mitä etsimme

mainos

Tämä on tavallaan mutkikas juttu. Mitä painotetaan: parasta puheen ääntä vai parasta laitetta musiikin kuunteluun? Tarvitaanko mahdollisuutta liittää radio muihin laitteisiin, esimerkiksi kuulokkeisiin ja lisäkaiuttimiin vai tarvitaanko linjaulostuloa. Onko laite helppokäyttöinen, voiko kaikki asemat tallettaa muistiin? Toimiiko laite myös paristoilla? Onko radio tarpeeksi pieni, jotta sitä haluaa kantaa mukana? Näkyykö näytön teksti tarpeeksi hyvin – vaikka terassilla paistaisi aurinko?

Kuva: Valmistaja

 

NELJÄ NOPEAA KYSYMYSTÄ DAB-RADIOISTA:

Mikä on DAB+?

mainos

DAB on digitaalinen, pakattu äänen lähetystekniikka. Sitä voidaan käyttää myös kuvien ja videon välittämiseen mutta alun perin se oli tarkoitettu radiolähetyksiin. Pakattu bittivirta voi olla korkeintaan 384 kilobittiä mutta DAB-kanavilla sitä harvoin lähetetään yli 160 kilobitin nopeudella. Vertailun vuoksi cd-levyjen bittivirta kulkee 1411 kilobitin nopeudella.

Mitä etuja ja haittoja on DAB+:lla?

DAB+-ohjelmapakkauksen etuna on mahdollisuus lähettää huomattavasti suurempi määrä radiotaajuuksia kuin perinteisen FM-verkon kautta eli valinnanvaraa saa huomattavasti enemmän. Digitaalinen siirto ei aiheuta suhinaa ja jopa laskee signaalivahvuutta. Kuulija voi myös asettaa väliaikaisia estoja joillekin asemille. Useimmissa DAB-radioissa on automaattinen asemien haku- ja ohjelmointimahdollisuus napin painalluksella.

Kattavuus

Norja lopettaa normaalit FM-radiolähetykset kaikkien merkittävien radiokanavien osalta vuonna 2017 ja siirtyy pelkästään DAB-lähetyksiin. Tanskassa kattavuus on yli 35 % mutta Ruotsi ja Suomi ovat panneet DAB-projektit jäihin. Silti Ruotsissa myydään FM-radioita, joissa on myös DAB- ja DAB+-mahdollisuus, sillä radioista voi kuunnella FM-nettiradiotaajuuksia sekä DAB-nettiradiota. Suuren kanavavalikoiman lisäksi nettiradion etuna on äänen laadun paraneminen.

Jos on mahdollista valita on parasta kuunnella DAB+-lähetystä, sillä sen lähettämä ääni on yleensä teknisesti parempilaatuista kuin DAB:lla lähetetty. Jos palvelu toimii DAB+:lla sitä ei voi kuunnella vaatimattomamman tasoisella DAB:lla, siksi useimmissa radioissa on mukana molemmat vaihtoehdot.

 data-srcset

Lahjakas kaveri

Pieni Tivoli-radio ei petä odotuksia, siinä on testin paras ääni.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kompakti ja helppokäyttöinen digiradio, jossa on suoratoisto-ominaisuus, kohtuullisen pitkä akunkesto ja ensiluokkainen äänenlaatu.
Testin korkein hinta.
Bluetooth

FM/DAB+-radio

Kaukosäädin

16 h akunkesto

348 €

Maahantuoja: www.loudgroup.fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Tivoli-Audio-PAL+ -radion menestys ei ole sattumaa. Tivoli Audion aikaisemmat pienet radiot ovat jo häivyttäneet laatuennakkoluulot, pienikin radio voi kuulostaa kokoaan isommalta.

Kannettavat äänilähteet ovat jo pitkään olleet digitaalisia ja niissä on yleensä mukana FM- ja DAB+-radiot. Tivoli Audion PAL+ bluetooth -versiolla voi myös suoratoistaa musiikkia mobiililaitteista. Radiossa on sisäänrakennettu ladattava akku, jonka kesto on noin 16 tuntia ja sitä voi ohjata mukana tulevalla kaukosäätimellä. Radioon voi kytkeä myös perinteisen, johdon välityksellä toimivan äänilähteen sekä kuulokkeet.

Kuten odottaa sopii on äänen laatu mainio sekä radiosta kuultuna että mistä tahansa äänilähteestä striimattuna. Pikku kaiutin on niin hyvin tasapainotettu että se selviytyy yhtä hyvin basso- ja keskialueella kuin diskanttipäässäkin. Äänen kuva on tarkka näin pieneksi radioksi ja keskialue on hyvin erotteleva niin että se tuo yksityiskohdat hyvin esiin. Sointi on täyteläinen mutta ei niin voimakas kuin Pinell GO+ -radiossa mutta Tivoli soi kauniisti kovemmallakin volyymillä kuunneltaessa.

Kannettava Tivoli-radio toimii hiukan paremmin kuin muut ja sitä on helppo käyttää, koska siinä on suuri ja selkeä näyttö. Jos ei kaipaa suoratoistoa on samasta radiosta saatavissa perusversio ilman bluetoothia 50 euroa halvemmalla.

 data-srcset

Perusradio

Selkeästi toimiva Sony on hyvä valinta taustamusiikkia kaipaavalle.

Ääni & Kuva kiteyttää

Testin helppokäyttöisimpiä radioita.
Vaimea dynamiikka ja kehnohko ääni.
Bluetooth

FM/DAB+-radio

149 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Sonyn radio toimii sekä paristoilla että ladattavilla sormiparistoilla mutta ne eivät tule laitteen mukana. Ne on helppo asentaa radion takana olevan luukun kautta. Yksinkertaisuus on tämän laitteen leimallisin piirre. Testimme helppokäyttöisimpiin radioihin kuuluvassa Sonyssa on suuret säätönupit sekä iso ja selkeä näyttö. Jo kaukaa näkee mikä asema radiossa soi. Radio on varustettu tavallisimmin liittimiin, siinä on viisi ohjelmoitavaa radioasemapaikkaa sekä suoratoistomahdollisuus bluetoothin avulla. Vain kantokahvaa jää kaipaamaan, se helpottaisi radion siirtelyä ja kantamista.

Mutta suuri kysymysmerkki on haluaako laitteen ottaa mukaan. Musiikin äänen laatu ei nimittäin ole erityisen hyvä. Sonyn, kuten Pure-radionkin, ääni on ohut ja väritön ja bassoakin puuttuu. Dynamiikka on tasapaksu ja se häviää nopeasti kun kääntää nupista lisää volyymiä. Sony näyttää paremmalta kuin kuulostaa.

Jos haluaa radion kaveriksi, taustaääneksi, Sony sopii tarkoitukseen mainiosti. Plussana siinä on myös uniajastin ja kello.

 data-srcset
Radionette Solist
Hauska ulkonäkö ja hyvä äänenlaatu ovat houkutteleva yhdistelmä.
 data-srcset
PINELL GO+
Persoonallisen näköinen Pinell-radio näyttää kalliimmalta kuin se on. Laite on todella laadukas kannettava kaiutin musiikin suoratoistoon.
 data-srcset
SANDSTRØM JUICE PORTABLE
Juice Portable -radiolla on mainion osuva nimi. Sen akun lataus kun kestää yhtä soittoa yli vuorokauden ennen kuin siitä on saanut puristetuksi kaikki mehut ulos.
 data-srcset
PURE EVOKE D2 MIO
Pure osaa digitekniikan paremmin kuin useammat muut mutta tässä ryhmässä muiden radioiden kokonaisuus on parempi.
 data-srcset
SANGEAN WFR-29C
Sangean sopii radiokuuntelusta, ja erityisesti ulkomaisista asemista kiinnostuneille sekä ulkomailla lomaileville.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös