DAB-radiot

 itemprop
DAB-radiot

Kannettavat digiradiot

Kannettava radio tarjoaa muutakin kuin uutisia ja viihdettä. Radio toimii myös mainiona suoratoistokaiuttimena.

Suoratoisto on vallannut pohjoismaissa voimakkaasti alaa musiikin kuuntelussa. Puhelimesta tai tabletista kuunnellaan musiikki useimmiten kuulokkeiden kautta tai striimataan se langattomasti telakointiaseman kautta, myös langaton kaiutin on suosittu.

Kehitys on tuonut radioihin striimausmahdollisuuden, joten niistä voi nyt kuunnella muutakin kuin perinteisiä ohjelmia. Napin painalluksella voi siirtyä radiosoitosta bluetoothin kautta mobiililaitteesta välittyvään musiikkiin. Näppärää.

Striimaamalla voi siirtää myös maksullisista palveluista ostettua musiikkia mobiilisovelluksen välityksellä radiokaiuttimeen. Plussana voi kuunnella myös yli 200 000 nettiradioaseman ohjelmaa, asemia löytyy ympäri maailmaa!

Hyvin varusteltuja kannettavia digiradioita on jo runsaasti tarjolla, niissä on myös paljon hintaeroja. Kaikissa testimme radioissa on FM-, DAB- ja DAB+ (Digital Audio Broadcasting) -yhteys sekä bluetooth. Suurimmalla osalla voi kuunnella myös nettiradioita ja joissain on myös NFC-tuki sekä Spotify.

Mitä testasimme

Valitsimme testiin kannettavia, akkukäyttöisiä digiradioita, joissa kaikissa on bluetooth-striimausmahdollisuus.

Tärkeimmät testattavat asiat olivat kannettavuus, käytettävyys ja äänen laatu. Kiinnitimme huomiota myös liitettävyyteen, esimerkiksi mahdollisuuteen käyttää langallisia kuulokkeita. Lähes kaikki testin laitteet voi yhdistää kodin stereolaitteistoon, näin ääni paranee entisestään ja monoradiokin tuottaa stereoäänen.

mainos

Mitä etsimme

mainos

Tämä on tavallaan mutkikas juttu. Mitä painotetaan: parasta puheen ääntä vai parasta laitetta musiikin kuunteluun? Tarvitaanko mahdollisuutta liittää radio muihin laitteisiin, esimerkiksi kuulokkeisiin ja lisäkaiuttimiin vai tarvitaanko linjaulostuloa. Onko laite helppokäyttöinen, voiko kaikki asemat tallettaa muistiin? Toimiiko laite myös paristoilla? Onko radio tarpeeksi pieni, jotta sitä haluaa kantaa mukana? Näkyykö näytön teksti tarpeeksi hyvin – vaikka terassilla paistaisi aurinko?

Kuva: Valmistaja

 

NELJÄ NOPEAA KYSYMYSTÄ DAB-RADIOISTA:

Mikä on DAB+?

mainos

DAB on digitaalinen, pakattu äänen lähetystekniikka. Sitä voidaan käyttää myös kuvien ja videon välittämiseen mutta alun perin se oli tarkoitettu radiolähetyksiin. Pakattu bittivirta voi olla korkeintaan 384 kilobittiä mutta DAB-kanavilla sitä harvoin lähetetään yli 160 kilobitin nopeudella. Vertailun vuoksi cd-levyjen bittivirta kulkee 1411 kilobitin nopeudella.

Mitä etuja ja haittoja on DAB+:lla?

DAB+-ohjelmapakkauksen etuna on mahdollisuus lähettää huomattavasti suurempi määrä radiotaajuuksia kuin perinteisen FM-verkon kautta eli valinnanvaraa saa huomattavasti enemmän. Digitaalinen siirto ei aiheuta suhinaa ja jopa laskee signaalivahvuutta. Kuulija voi myös asettaa väliaikaisia estoja joillekin asemille. Useimmissa DAB-radioissa on automaattinen asemien haku- ja ohjelmointimahdollisuus napin painalluksella.

Kattavuus

Norja lopettaa normaalit FM-radiolähetykset kaikkien merkittävien radiokanavien osalta vuonna 2017 ja siirtyy pelkästään DAB-lähetyksiin. Tanskassa kattavuus on yli 35 % mutta Ruotsi ja Suomi ovat panneet DAB-projektit jäihin. Silti Ruotsissa myydään FM-radioita, joissa on myös DAB- ja DAB+-mahdollisuus, sillä radioista voi kuunnella FM-nettiradiotaajuuksia sekä DAB-nettiradiota. Suuren kanavavalikoiman lisäksi nettiradion etuna on äänen laadun paraneminen.

Jos on mahdollista valita on parasta kuunnella DAB+-lähetystä, sillä sen lähettämä ääni on yleensä teknisesti parempilaatuista kuin DAB:lla lähetetty. Jos palvelu toimii DAB+:lla sitä ei voi kuunnella vaatimattomamman tasoisella DAB:lla, siksi useimmissa radioissa on mukana molemmat vaihtoehdot.

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Pieni Tivoli-radio ei petä odotuksia, siinä on testin paras ääni.

Tivoli-Audio-PAL+ -radion menestys ei ole sattumaa. Tivoli Audion aikaisemmat pienet radiot ovat jo häivyttäneet laatuennakkoluulot, pienikin radio voi kuulostaa kokoaan isommalta.

Kannettavat äänilähteet ovat jo pitkään olleet digitaalisia ja niissä on yleensä mukana FM- ja DAB+-radiot. Tivoli Audion PAL+ bluetooth -versiolla voi myös suoratoistaa musiikkia mobiililaitteista. Radiossa on sisäänrakennettu ladattava akku, jonka kesto on noin 16 tuntia ja sitä voi ohjata mukana tulevalla kaukosäätimellä. Radioon voi kytkeä myös perinteisen, johdon välityksellä toimivan äänilähteen sekä kuulokkeet.

Kuten odottaa sopii on äänen laatu mainio sekä radiosta kuultuna että mistä tahansa äänilähteestä striimattuna. Pikku kaiutin on niin hyvin tasapainotettu että se selviytyy yhtä hyvin basso- ja keskialueella kuin diskanttipäässäkin. Äänen kuva on tarkka näin pieneksi radioksi ja keskialue on hyvin erotteleva niin että se tuo yksityiskohdat hyvin esiin. Sointi on täyteläinen mutta ei niin voimakas kuin Pinell GO+ -radiossa mutta Tivoli soi kauniisti kovemmallakin volyymillä kuunneltaessa.

Kannettava Tivoli-radio toimii hiukan paremmin kuin muut ja sitä on helppo käyttää, koska siinä on suuri ja selkeä näyttö. Jos ei kaipaa suoratoistoa on samasta radiosta saatavissa perusversio ilman bluetoothia 50 euroa halvemmalla.

Faktat

Bluetooth

FM/DAB+-radio

Kaukosäädin

16 h akunkesto

348 €

Maahantuoja: www.loudgroup.fi


PlusKompakti ja helppokäyttöinen digiradio, jossa on suoratoisto-ominaisuus, kohtuullisen pitkä akunkesto ja ensiluokkainen äänenlaatu.
MiinusTestin korkein hinta.
 data-srcset
Selkeästi toimiva Sony on hyvä valinta taustamusiikkia kaipaavalle.

Sonyn radio toimii sekä paristoilla että ladattavilla sormiparistoilla mutta ne eivät tule laitteen mukana. Ne on helppo asentaa radion takana olevan luukun kautta. Yksinkertaisuus on tämän laitteen leimallisin piirre. Testimme helppokäyttöisimpiin radioihin kuuluvassa Sonyssa on suuret säätönupit sekä iso ja selkeä näyttö. Jo kaukaa näkee mikä asema radiossa soi. Radio on varustettu tavallisimmin liittimiin, siinä on viisi ohjelmoitavaa radioasemapaikkaa sekä suoratoistomahdollisuus bluetoothin avulla. Vain kantokahvaa jää kaipaamaan, se helpottaisi radion siirtelyä ja kantamista.

Mutta suuri kysymysmerkki on haluaako laitteen ottaa mukaan. Musiikin äänen laatu ei nimittäin ole erityisen hyvä. Sonyn, kuten Pure-radionkin, ääni on ohut ja väritön ja bassoakin puuttuu. Dynamiikka on tasapaksu ja se häviää nopeasti kun kääntää nupista lisää volyymiä. Sony näyttää paremmalta kuin kuulostaa.

Jos haluaa radion kaveriksi, taustaääneksi, Sony sopii tarkoitukseen mainiosti. Plussana siinä on myös uniajastin ja kello.

Faktat

Bluetooth

FM/DAB+-radio

149 €


PlusTestin helppokäyttöisimpiä radioita.
MiinusVaimea dynamiikka ja kehnohko ääni.
 data-srcset
Radionette Solist
Hauska ulkonäkö ja hyvä äänenlaatu ovat houkutteleva yhdistelmä.
 data-srcset
PINELL GO+
Persoonallisen näköinen Pinell-radio näyttää kalliimmalta kuin se on. Laite on todella laadukas kannettava kaiutin musiikin suoratoistoon.
 data-srcset
SANDSTRØM JUICE PORTABLE
Juice Portable -radiolla on mainion osuva nimi. Sen akun lataus kun kestää yhtä soittoa yli vuorokauden ennen kuin siitä on saanut puristetuksi kaikki mehut ulos.
 data-srcset
PURE EVOKE D2 MIO
Pure osaa digitekniikan paremmin kuin useammat muut mutta tässä ryhmässä muiden radioiden kokonaisuus on parempi.
 data-srcset
SANGEAN WFR-29C
Sangean sopii radiokuuntelusta, ja erityisesti ulkomaisista asemista kiinnostuneille sekä ulkomailla lomaileville.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös