Testissä : Opiskelijakannettavat

Uusi lukuvuosi, uusi kannettava

Kunnon kannettava on opiskelijan paras ystävä.

Etenkin ylemmän tason opiskelijoilla tietokone on nykyään suuremmassa roolissa kuin paperi ja kynä. Intelin esiteltyä ultrabookit 2011 on ohuista ja kevyistä läppäreistä tullut uusi normi. Kannettavan paksuuden tulisi olla alle 18 milliä, kun näyttö on 13,3-tuumainen, ja akun pitää kestää ainakin viisi tuntia.

Siitä lähtien ohuista kannettavista on tullut yhä yleisempiä samalla kun hinnat ovat tippuneet. Olemme tottuneet kantamaan läppäriä mukanamme kaikkialla ja etenkin opiskeluun koneet ovat mitä kätevimpiä työvälineitä. On paljon helpompi tehdä muistiinpanoja koneella ja samalla välttyy joka paikkaan levittäytyviltä paperikasoilta. Myös Facebookin selailu ja yleinen surffailu onnistuvat tunneilla, mutta se on toinen juttu se.

Koulua ja opiskelua varten ei ole yhdentekevää, millainen kone on, vaan opiskelukäyttöön sopivan kannettavan on täytettävä joitakin vaatimuksia.

Tässä testissä asetimme muutaman ehdon, joiden täyttyminen varmistaa koneen sopivuuden opiskelijalle. Osa on hieman vastakkaisia, joten pakostikin koulukannettava on kompromissi. Tässä vaatimuksemme:

Sen pitää olla kevyt

Kirjat kuuluvat yhä koulumaailmaan, joten opiskelijalla on jo tarpeeksi kannettavaa niissä. Niinpä läppäri ei saisi tuoda ylimääräisiä kiloja reppuun, vaan mitä kevyempi kannettava, sen parempi.

Sen pitää olla näppärän kokoinen

Koko ja paino kulkevat käsi kädessä, mutta on silti syytä tiedostaa, että 13- tai 14-tuumainen kone vie laukusta paljon vähemmän tilaa kuin 15- tai 17-tuumainen. Apple shokeeraa jälleen MacBook Airillaan, vaikka nykyään olemme tottuneet siihen, että koneet kutistuvat ja kevenevät.

Siinä pitää olla kunnon akku

Koulupäivät voivat olla pitkiä, ja vaikka monissa luokissa ja auditorioissa koneen voi kytkeä pistorasiaan, on silti suotavaa, että akku kestää koko päivän. Silloin ei tarvitse kantaa mukana laturia, mikä keventää kantamuksia entisestään.

mainos

Sillä pitää olla järkihinta

Ikävä kyllä edellä mainitut vaatimukset nostavat koneen hintaa, sillä kannettavien kohdalla saa sitä vähemmän mitä enemmän maksaa. Eli painavampia ja suurempia koneita saa edullisemmin kuin pieniä ja kevyitä.

mainos

Niinpä asetimme budjetin hieman korkeammalle. Alkuperäinen ajatuksemme oli nimittäin testata kannettavia noin 600–900 euron hintaluokassa, mutta nostimme rajan pian yli 1 000 euroon. Otimme mukaan myös Kauppiksen suosituimman koneen eli Applen, joten hintaraja nousee vielä korkeammalle.

Tästä syystä testistä löytyy kahden luokan koneita: jokseenkin edullisia ja hieman kalliimpia. Näin löytyy toivottavasti kaikille sopiva malli.

ASUS Zenbook 13 UX331UAL

Väkevä opiskelutoveri

Edullisinkin ZenBook on niin kestävä, että se täyttää Yhdysvaltain armeijan laatuvaatimukset.

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs kone, todella hyvä suorituskyky toimisto-ohjelmistoille ja pitkä akunkesto. Sormenjälkitunnistin ja hyvä valikoima portteja.
Näytössä ei ole kosketustoimintoa. Muiden ultrabookien tapaan graafiset tehot eivät häikäise, mutta se on pelin henki.

Prosessori: 1,8 GHz Intel Core i5-8250U (neliydin, 8-säikeinen)

Näyttö: 13,3-tuumainen Full HD (1920 x 1080)

Muisti: 8 GB

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620 jaetulla RAM:lla

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

VGA-webkamera, wifi 802.11ac / Bluetooth 4.2, 2 x USB 3.0, 1 x USB-C, HDMI, mikro-SD, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, sormenjälkitunnistin

Akunkesto: Jopa 15 h

Mitat/paino: 31,3 x 1,4 x 21,6 cm/0,99 kg

Verkkosivusto: asus.com

Hinta: 850 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

GeekBench: 14 052 multi, 4 116 single Basemark 3.0: 531,22 PC Mark 10: 3 439 3DMark Fire Strike: 1 051 3DMark TimeSpy: 363 CineBench R15: 45,01 fps / 444 cb HD Tach: 1 589 MB/s Batteritest: 3 h 59 m

Asus ZenBook-sarjan ultrabookit ovat yleensä tyylikkäitä mutta kalliita leluja yrityskäyttöön. ZenBook 13 UX331UAL mahtuu kuitenkin vielä opiskelijabudjettiimme.

Asus ZenBook 13 UX331UAL on testin pienimpiä koneita 13,3 tuuman näytöllään. Se kuuluu myös kevyimpiin, vaikka Acer hakkaakin sen muutamalla grammalla. Molemmat painavat alle kilon, joten kone kulkee matkassa mihin vain. Kuori magnesium-alumiiniseosta hillityn siniharmaassa sävyssä. Näyttö on terävä ja kirkas mutta ei yhtä hyvä kuin kalliimmissa ZenBook-malleissa.

Siinä missä kalliimmissa malleissa sisään- ja ulostulot on riisuttu muutamaan USB-C-porttiin (enemmän zeniä?), on 13,3-tuumaisessa vielä valikoimaa: kortinlukija, perinteinen USB-portti ja jopa HDMI. Liitännät kyllä helpottavat elämää!

Elämä koululaukussa voi olla rankkaa, mutta ZenBook 13 on valmis koitokseen. Se on saanut Yhdysvaltain armeijan MIL-STD 810G -standardin mukaisen luokituksen, mikä todistaa koneen kestävän kentällä. Sertifikaatin mukaan kone kestää esimerkiksi pudotuksen 1,8 metristä betonille, mutta jätimme kokeilematta pitääkö väite paikkaansa.

Asus ZenBook 13 on tehty magnesiumin ja alumiinin seoksesta, mikä tekee koneesta sekä erittäin kevyen että kestävän.

Suorituskyky

Prosessori on Intel Core i5-8250U. Vaikka tarrassa seisoo vain i5, on kyseessä kahdeksannen sukupolven neliydin-CPU kahdeksalla säikeellä ja 1,8 Ghz:n työskentelynopeudella. Muiden testilaitteiden tapaan RAM-muistia löytyy 8 GB. Näytönohjain on Intel HD Graphics 620, jonka paras ominaisuus on pieni virrankulutus.

GeekBench-testi osoittaa, että i5-prosessorissa riittää tehoja. Multicore-pisteet 11 116 ovat melkein linjassa täysikokoisten i7-prosesseroilla varustettujen koneiden kanssa. Basemark ja PC Mark 10 kertovat samaa tarinaa. Grafiikkatesti Time Spy oli mukana lähinnä todistamassa, että superkevyitä PC-kannettavia ei ole tarkoitettu 3D-pelien pelaamiseen.

Asus lupaa ZenBook 13 UX331UAL:lle 15 tunnin akunkestoa. Testissä tätä ei nähty, mutta neljän tunnin intensiivinen käyttö on vaikuttava suoritus joka tapauksessa!

mainos
ZenBook 13 ei vie paljoa tilaa laukusta, eikä mukaan tarvitse pakata laturiakaan, jos on poissa vain päivän.

Johtopäätökset

Asus ZenBook 13 UX331UAL on tyylikäs pieni kannettava, joka kulkee uskollisesti laukussa tai repussa kestäen koko opiskeluajan. ZenBookin tehot riittävät tavallisten toimisto-ohjelmien käyttöön (ja satunnaiseen Netflixin katseluun), siinä on mukava ja hiljainen näppäimistö ja muutenkin kone on kaikin puolin toimiva. Samalla se on tosin myös edullisten koneiden kalleimpia ja ainoa, jossa ei ole kosketusnäyttöä.

mainos
Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX

Kevyttä hyvää

Acerin opiskelijaläppäri ei rasita selkää.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin kevyt, sopii reissuun. Tyylikäs ja selkeä kosketusnäyttö.
Akunkesto on hieman lyhyempi kuin kilpailijoilla, samoin suorituskyky on hivenen heikompi, mutta molemmat silti riittäviä.

Prosessori: 1,8 GHz Intel Core i5-8250U (neliydin, 8-säikeinen)

Näyttö: 14-tuumainen Full HD (1920 x 1080), multitouch

Muisti: 8 GB

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620 jaetulla RAM:lla

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

Muuta: HD-webkamera, wifi 802.11ac/Bluetooth 4.1, 2 x USB 3.0, 1 x USB-C, HDMI, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, sormenjälkitunnistin

Akunkesto: Jopa 8 tuntia

Mitat/paino: 32,9 x 1,5 x 22,8 cm/0,97 kg

Verkkosivusto: acer.fi

Hinta: 1 300 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

GeekBench: 9 264 multi, 3 505 single Basemark 3.0: 378,58 PC Mark 10: 2 305 3DMark Fire Strike: 818 3DMark TimeSpy: 291 CineBench R15: 29,33 fps / 318 cb HD Tach: 501 MB/s Batteritest: 3 h 3 min

Acer Swift 5 on niin kevyt, että ensin luulin saaneeni pelkän kuoren oikean koneen sijaan. Mutta totta se on: 14-tuumainen ultrabook painaa vain 970 grammaa – vain pari grammaa vähemmän kuin Asus, mutta koska Swift on jälkimmäistä hieman suurempi, tuntuu ero isommalta.

Äärimmäinen keveys vaatii äärimmäisiä materiaalia: kuori on magnesium-litiumseosta. Kuori on sinisen harmaata metallia ja näppäimistössä on taustavalaistus, joten oikea näppäin löytyy hämärässäkin salissa. Liitäntävalikoima on käytännöllinen: USB 3.0, USB-C ja HDMI.

Näyttö on suuri, terävä ja sen kontrasti on hyvä. Siinä kosketusominaisuus, mikä on etu vaikka kyseessä ei ole 360-kannetava. Kosketusnäyttö ei koskaan korvaa hiirtä, näppäimistöä ja ohjauslevyä, mutta usein on helpompaa vain painaa näytöllä olevaa nappia kuin klikata sitä.

Hyvä kosketusnäyttö ja tyylikäs design tekevät Acer Swift 5:stä helposti lähestyttävän.

Suorituskyky

Acer Swift 5:ssä on Intel Core i5-8520U -prosessori kuten Asuksessakin. Se on kahdeksannen sukupolven 1,8 GHz neljällä ytimellä ja kahdeksalla säikeellä. Koneessa on 8 GB RAM:ia ja 256 GB:n SSD-levy. Grafiikoista huolehtii Intel HD Graphics 620 -näytönohjain. Toisin sanoen speksit ovat lähes identtiset Asuksen koneen kanssa – ja hyvin lähellä Lenovoa.

Niinpä vain marginaaliset erot erottavat laitteet toisistaan testipenkissä. Acer Swift 5 on kyllä 10–20 prosenttia hitaampi kuin Asus useimmissa testeissä, kuten PM Mark 10 -testissä, Time Spyssä ja Fire Strike -graffatestissä. Geekbenchissä Acer Swift 5 saa tulokseksi 10 096 pistettä (multicore) ja 3 930 pistettä (singelcore). Erinomaiset pisteet ja samaa tasoa viime vuoden i7-prosessoreiden kanssa.

Akunkesto on testin lyhyin: kolme tuntia ja kolme minuuttia eli 25 % huonompi kuin useimmilla muilla. Käytännössä tilanne ei ole niin huono, vaan todellisuudessa konetta voi hyvin käyttää kahdeksan tunnin koulupäivän ajan.

Acer Swift 5 on todella pieni ja kevyt. 14 tuuman näyttö ja silti painoa on alle kilon.

Johtopäätökset

Acer Swift 5 on erinomainen kannettava, jossa on hyvä kosketusnäyttö ja kevyt rakenne – tämän keveämmäksi konetta ei saa kutistamatta samalla näytön kokoa. Prosessorissa on riittävät tehot, vaikka se ei ylläkään huippusuorituksiin. Jos tekee pitkää päivää, voi akunkesto muodostua ongelmaksi, sillä Acer Swift 5 ei jaksa työskennellä yhtä kauan kuin testin muut koneet. Kone kestää kuitenkin tavallista käyttöä normaalin työpäivän verran ilman huolta latauksesta.

mainos
mainos
Huawei MateBook X 53019308
Huawein ensimmäinen matkakannettava ei ole lainkaan hullumpi!
Dell XPS 13 9360
Tyylikäs 3K-kosketusnäyttö tekee Dell XPS 13 -kannettavasta tiukan vastustajan Apple MacBookille.
MacBook 12” 2017
Markkinoiden seksikkäin kannettava on entistäkin parempi – ja myös kallein.
HP Envy x360 15-bq181no
HP:n uutuus on sekä kannettava että tabletti, jossa on hyvä suorituskyky ja näyttö mutta hieman liikaa painoa.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös