Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: Opiskelijakannettavat

Uusi lukuvuosi, uusi kannettava

Kunnon kannettava on opiskelijan paras ystävä.

Etenkin ylemmän tason opiskelijoilla tietokone on nykyään suuremmassa roolissa kuin paperi ja kynä. Intelin esiteltyä ultrabookit 2011 on ohuista ja kevyistä läppäreistä tullut uusi normi. Kannettavan paksuuden tulisi olla alle 18 milliä, kun näyttö on 13,3-tuumainen, ja akun pitää kestää ainakin viisi tuntia.

Siitä lähtien ohuista kannettavista on tullut yhä yleisempiä samalla kun hinnat ovat tippuneet. Olemme tottuneet kantamaan läppäriä mukanamme kaikkialla ja etenkin opiskeluun koneet ovat mitä kätevimpiä työvälineitä. On paljon helpompi tehdä muistiinpanoja koneella ja samalla välttyy joka paikkaan levittäytyviltä paperikasoilta. Myös Facebookin selailu ja yleinen surffailu onnistuvat tunneilla, mutta se on toinen juttu se.

Koulua ja opiskelua varten ei ole yhdentekevää, millainen kone on, vaan opiskelukäyttöön sopivan kannettavan on täytettävä joitakin vaatimuksia.

Tässä testissä asetimme muutaman ehdon, joiden täyttyminen varmistaa koneen sopivuuden opiskelijalle. Osa on hieman vastakkaisia, joten pakostikin koulukannettava on kompromissi. Tässä vaatimuksemme:

Sen pitää olla kevyt

Kirjat kuuluvat yhä koulumaailmaan, joten opiskelijalla on jo tarpeeksi kannettavaa niissä. Niinpä läppäri ei saisi tuoda ylimääräisiä kiloja reppuun, vaan mitä kevyempi kannettava, sen parempi.

Sen pitää olla näppärän kokoinen

Koko ja paino kulkevat käsi kädessä, mutta on silti syytä tiedostaa, että 13- tai 14-tuumainen kone vie laukusta paljon vähemmän tilaa kuin 15- tai 17-tuumainen. Apple shokeeraa jälleen MacBook Airillaan, vaikka nykyään olemme tottuneet siihen, että koneet kutistuvat ja kevenevät.

Siinä pitää olla kunnon akku

Koulupäivät voivat olla pitkiä, ja vaikka monissa luokissa ja auditorioissa koneen voi kytkeä pistorasiaan, on silti suotavaa, että akku kestää koko päivän. Silloin ei tarvitse kantaa mukana laturia, mikä keventää kantamuksia entisestään.

Sillä pitää olla järkihinta

Ikävä kyllä edellä mainitut vaatimukset nostavat koneen hintaa, sillä kannettavien kohdalla saa sitä vähemmän mitä enemmän maksaa. Eli painavampia ja suurempia koneita saa edullisemmin kuin pieniä ja kevyitä.

Niinpä asetimme budjetin hieman korkeammalle. Alkuperäinen ajatuksemme oli nimittäin testata kannettavia noin 600–900 euron hintaluokassa, mutta nostimme rajan pian yli 1 000 euroon. Otimme mukaan myös Kauppiksen suosituimman koneen eli Applen, joten hintaraja nousee vielä korkeammalle.

Tästä syystä testistä löytyy kahden luokan koneita: jokseenkin edullisia ja hieman kalliimpia. Näin löytyy toivottavasti kaikille sopiva malli.

Testissä: Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX

Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Kevyttä hyvää

Acerin opiskelijaläppäri ei rasita selkää.

Erittäin kevyt, sopii reissuun. Tyylikäs ja selkeä kosketusnäyttö.
Akunkesto on hieman lyhyempi kuin kilpailijoilla, samoin suorituskyky on hivenen heikompi, mutta molemmat silti riittäviä.

Acer Swift 5 on niin kevyt, että ensin luulin saaneeni pelkän kuoren oikean koneen sijaan. Mutta totta se on: 14-tuumainen ultrabook painaa vain 970 grammaa – vain pari grammaa vähemmän kuin Asus, mutta koska Swift on jälkimmäistä hieman suurempi, tuntuu ero isommalta.

Äärimmäinen keveys vaatii äärimmäisiä materiaalia: kuori on magnesium-litiumseosta. Kuori on sinisen harmaata metallia ja näppäimistössä on taustavalaistus, joten oikea näppäin löytyy hämärässäkin salissa. Liitäntävalikoima on käytännöllinen: USB 3.0, USB-C ja HDMI.

Näyttö on suuri, terävä ja sen kontrasti on hyvä. Siinä kosketusominaisuus, mikä on etu vaikka kyseessä ei ole 360-kannetava. Kosketusnäyttö ei koskaan korvaa hiirtä, näppäimistöä ja ohjauslevyä, mutta usein on helpompaa vain painaa näytöllä olevaa nappia kuin klikata sitä.

Hyvä kosketusnäyttö ja tyylikäs design tekevät Acer Swift 5:stä helposti lähestyttävän.

Suorituskyky

Acer Swift 5:ssä on Intel Core i5-8520U -prosessori kuten Asuksessakin. Se on kahdeksannen sukupolven 1,8 GHz neljällä ytimellä ja kahdeksalla säikeellä. Koneessa on 8 GB RAM:ia ja 256 GB:n SSD-levy. Grafiikoista huolehtii Intel HD Graphics 620 -näytönohjain. Toisin sanoen speksit ovat lähes identtiset Asuksen koneen kanssa – ja hyvin lähellä Lenovoa.

Niinpä vain marginaaliset erot erottavat laitteet toisistaan testipenkissä. Acer Swift 5 on kyllä 10–20 prosenttia hitaampi kuin Asus useimmissa testeissä, kuten PM Mark 10 -testissä, Time Spyssä ja Fire Strike -graffatestissä. Geekbenchissä Acer Swift 5 saa tulokseksi 10 096 pistettä (multicore) ja 3 930 pistettä (singelcore). Erinomaiset pisteet ja samaa tasoa viime vuoden i7-prosessoreiden kanssa.

Akunkesto on testin lyhyin: kolme tuntia ja kolme minuuttia eli 25 % huonompi kuin useimmilla muilla. Käytännössä tilanne ei ole niin huono, vaan todellisuudessa konetta voi hyvin käyttää kahdeksan tunnin koulupäivän ajan.

Acer Swift 5 on todella pieni ja kevyt. 14 tuuman näyttö ja silti painoa on alle kilon.

Johtopäätökset

Acer Swift 5 on erinomainen kannettava, jossa on hyvä kosketusnäyttö ja kevyt rakenne – tämän keveämmäksi konetta ei saa kutistamatta samalla näytön kokoa. Prosessorissa on riittävät tehot, vaikka se ei ylläkään huippusuorituksiin. Jos tekee pitkää päivää, voi akunkesto muodostua ongelmaksi, sillä Acer Swift 5 ei jaksa työskennellä yhtä kauan kuin testin muut koneet. Kone kestää kuitenkin tavallista käyttöä normaalin työpäivän verran ilman huolta latauksesta.

Faktat

Prosessori: 1,8 GHz Intel Core i5-8250U (neliydin, 8-säikeinen)

Näyttö: 14-tuumainen Full HD (1920 x 1080), multitouch

Muisti: 8 GB

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620 jaetulla RAM:lla

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

Muuta: HD-webkamera, wifi 802.11ac/Bluetooth 4.1, 2 x USB 3.0, 1 x USB-C, HDMI, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, sormenjälkitunnistin

Akunkesto: Jopa 8 tuntia

Mitat/paino: 32,9 x 1,5 x 22,8 cm/0,97 kg

Verkkosivusto: acer.fi

Hinta: 1 300 €

Bästa pris på Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX

Testissä: ASUS Zenbook 13 UX331UAL

ASUS Zenbook 13 UX331UAL

Väkevä opiskelutoveri

Edullisinkin ZenBook on niin kestävä, että se täyttää Yhdysvaltain armeijan laatuvaatimukset.

Tyylikäs kone, todella hyvä suorituskyky toimisto-ohjelmistoille ja pitkä akunkesto. Sormenjälkitunnistin ja hyvä valikoima portteja.
Näytössä ei ole kosketustoimintoa. Muiden ultrabookien tapaan graafiset tehot eivät häikäise, mutta se on pelin henki.

Asus ZenBook-sarjan ultrabookit ovat yleensä tyylikkäitä mutta kalliita leluja yrityskäyttöön. ZenBook 13 UX331UAL mahtuu kuitenkin vielä opiskelijabudjettiimme.

Asus ZenBook 13 UX331UAL on testin pienimpiä koneita 13,3 tuuman näytöllään. Se kuuluu myös kevyimpiin, vaikka Acer hakkaakin sen muutamalla grammalla. Molemmat painavat alle kilon, joten kone kulkee matkassa mihin vain. Kuori magnesium-alumiiniseosta hillityn siniharmaassa sävyssä. Näyttö on terävä ja kirkas mutta ei yhtä hyvä kuin kalliimmissa ZenBook-malleissa.

Siinä missä kalliimmissa malleissa sisään- ja ulostulot on riisuttu muutamaan USB-C-porttiin (enemmän zeniä?), on 13,3-tuumaisessa vielä valikoimaa: kortinlukija, perinteinen USB-portti ja jopa HDMI. Liitännät kyllä helpottavat elämää!

Elämä koululaukussa voi olla rankkaa, mutta ZenBook 13 on valmis koitokseen. Se on saanut Yhdysvaltain armeijan MIL-STD 810G -standardin mukaisen luokituksen, mikä todistaa koneen kestävän kentällä. Sertifikaatin mukaan kone kestää esimerkiksi pudotuksen 1,8 metristä betonille, mutta jätimme kokeilematta pitääkö väite paikkaansa.

Asus ZenBook 13 on tehty magnesiumin ja alumiinin seoksesta, mikä tekee koneesta sekä erittäin kevyen että kestävän.

Suorituskyky

Prosessori on Intel Core i5-8250U. Vaikka tarrassa seisoo vain i5, on kyseessä kahdeksannen sukupolven neliydin-CPU kahdeksalla säikeellä ja 1,8 Ghz:n työskentelynopeudella. Muiden testilaitteiden tapaan RAM-muistia löytyy 8 GB. Näytönohjain on Intel HD Graphics 620, jonka paras ominaisuus on pieni virrankulutus.

GeekBench-testi osoittaa, että i5-prosessorissa riittää tehoja. Multicore-pisteet 11 116 ovat melkein linjassa täysikokoisten i7-prosesseroilla varustettujen koneiden kanssa. Basemark ja PC Mark 10 kertovat samaa tarinaa. Grafiikkatesti Time Spy oli mukana lähinnä todistamassa, että superkevyitä PC-kannettavia ei ole tarkoitettu 3D-pelien pelaamiseen.

Asus lupaa ZenBook 13 UX331UAL:lle 15 tunnin akunkestoa. Testissä tätä ei nähty, mutta neljän tunnin intensiivinen käyttö on vaikuttava suoritus joka tapauksessa!

ZenBook 13 ei vie paljoa tilaa laukusta, eikä mukaan tarvitse pakata laturiakaan, jos on poissa vain päivän.

Johtopäätökset

Asus ZenBook 13 UX331UAL on tyylikäs pieni kannettava, joka kulkee uskollisesti laukussa tai repussa kestäen koko opiskeluajan. ZenBookin tehot riittävät tavallisten toimisto-ohjelmien käyttöön (ja satunnaiseen Netflixin katseluun), siinä on mukava ja hiljainen näppäimistö ja muutenkin kone on kaikin puolin toimiva. Samalla se on tosin myös edullisten koneiden kalleimpia ja ainoa, jossa ei ole kosketusnäyttöä.

Faktat

Prosessori: 1,8 GHz Intel Core i5-8250U (neliydin, 8-säikeinen)

Näyttö: 13,3-tuumainen Full HD (1920 x 1080)

Muisti: 8 GB

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620 jaetulla RAM:lla

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

VGA-webkamera, wifi 802.11ac / Bluetooth 4.2, 2 x USB 3.0, 1 x USB-C, HDMI, mikro-SD, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, sormenjälkitunnistin

Akunkesto: Jopa 15 h

Mitat/paino: 31,3 x 1,4 x 21,6 cm/0,99 kg

Verkkosivusto: asus.com

Hinta: 850 €

Bästa pris på ASUS Zenbook 13 UX331UAL

Testissä: HP Envy x360 15-bq181no

Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Jättitabletti

HP:n uutuus on sekä kannettava että tabletti, jossa on hyvä suorituskyky ja näyttö mutta hieman liikaa painoa.

Näyttö on suuri ja tottelee kosketusta. Näytön suorituskyky on tehokas. Kannettavaa voi käyttää myös tablettina. Hyvä akunkesto.
Suurikokoinen ja kevyimpiä kilpailijoita kaksi kertaa painavampi, mikä tekee sen kantamisesta hankalaa. Surkea ohjauslevy.

HP tarjoaa tabletin ja kannettavan yhdistelmäänsä parhaiten opiskelijalle sopivana laitteenaan. HP Envy X360 on suuri ja hieno viisitoistatuumainen. Kosketusnäyttö (Full HD) on kirkas ja värikäs, kuori harmaata alumiinia ja tilaa on jopa erilliselle numeronäppikselle. Liitäntöjen valikoima on erinomainen (USB, USB-C, HDMI ja kortinlukija) ja äänestä vastaa Bang & Olufsen. What’s not to like?

No, paino ei kuulu suosikkeihimme. Kaksikiloinen HP Envy X360 painaa enemmän kuin testin kaksi kevyintä laitetta yhteensä. Kun kyseessä on kone, jota on tarkoitus kuljettaa joka päivä bussissa ja pyörän kyydissä, on grammoilla todella välillä. Ohjauslevy ei myöskään ihastuta, sillä muista poiketen sitä voi käyttää vain yhdellä sormella kerrallaan.

Kosketusnäytön ja 360 astetta kääntyvän näytön ansiosta HP Envy X360:aa voi käyttää myös tablettina.

Suorituskyky

Kun katsoo testiin saamiamme tietokoneita, voisi luulla, että Intel on maailman ainoa prosessorivalmistaja. Näin ei toki ole, mutta Intelin pahimman kilpailijan AMD:n prosessoreita tapaa yleensä edullisemmissa koneissa. HP Envy X360:ssa on kuitenkin AMD Ryzen 5 2500U, joka on 2 GHz:n neliytiminen ja kahdeksansäikeinen prosessori – eli aika samanlainen kuin muissakin koneissa. Suorituskyvyn vastaavuus testin muihin laitteisiin näkyy Geekbench-testissä (10 240 pistettä/multicore ja 3867 pistettä/singlecore) sekä PC Mark 10 -testissä (2989 pistettä), jotka ovat niin linjassa muiden kisaajien kanssa, että tarvittaisiin maalikameraa erojen selvittelyyn.

Samaa sarjaa edustavat myös muistin määrä 8 GB RAM ja 256 GB SSD. Näytönohjain rikkoo normin, sillä Envy x360:ssa on loogisesti AMD:n Radeon-näytönohjain. Radeon Vega 8 on hiukan Intel HD 620:a nopeampi, ja Fire Strike- ja Time Spy -3D-testeissä tulokset olivat tuplasti Asuksen ja Acerin pisteitä korkeammat. Varsinaisista pelikoneista jäädään toki silti jälkeen.

Näin suuressa koneessa pitäisi olla tilaa kunnon akulle, ja odotuksiin vastataan. HP Envy X360 sietää yhtäjaksoista kidutusta neljä tuntia putkeen. Se on mainio suoritus, ja luvattu 10 tuntia on täysin realistinen normaalilla käytöllä.

HP Envy X360 on iso kone, joka vaatii ison laukun.

Johtopäätökset

HP Envy X360 tarjoaa vastinetta rahoille, mutta ei ehkä ole paras valinta, kun etsitään kevyttä kannettavaa opiskelijan reppuun. 15,6-tuumainen ja 2-kiloinen kone ei näppärin valinta luennoille. Plussaa x360 saa miellyttävästä ja kirkkaasta kosketusnäytöstään sekä erinomaisesta akunkestostaan. Kohtuullisesta hinnastaan huolimatta HP on saanut mahdutettua mukaan kilpailijoitaan paremman näytönohjaimen.

Faktat

Prosessori: 2,0 GHz AMD Ryzen 5 2500U (neliydin, 8-säikeinen)

Näyttö: 15,6-tums Full HD (1920 x 1080), multitouch

Muisti: 8 GB

Näytönohjain: AMD Radeon Vega 8 jaetulla RAM:lla

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

Akunkesto: 10,25 h

Mitat/paino: 36,0 x 2,0 x 24,9 cm/2,0 kg

Muuta: HD-webkamera, wifi 802.11ac/Bluetooth 4.2, 2 x USB-3.0, 1 x USB-C, HDMI, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä

Verkkosivusto: hp.fi

Hinta: 650 €

Bästa pris på HP Envy x360 15-bq181no

Testissä: Lenovo Yoga 520-14IKB

Lenovo Yoga 520-14IKB
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Ruma ankanpoikanen

Yoga 520 on iso ja ruma mutta tarjoaa paljon.

Tehoja riittää vaativampaankin käyttöön. Houkutteleva hinta.
Koko ja paino ovat vähemmän viehättävät. Näytön resoluutio olisi saanut olla korkeampi.

Lenovon YOGA-sarjassa on laitteita moneen tarpeeseen ja budjettiin. 520-mallisto ei ole ohuin eikä nopein, mutta tarjoaa kuitenkin paljon vastinetta rahoille.

Plastic fantastic

Koneen ulkokuori ei ole erityisen tyylikäs tai ylellinen. Kuori on muovia ja alumiinia mutta liian paksu ja painava ultrabookiksi. Tämän kanniskelu päivästä toiseen vaatii kestävyyttä. Kannen avaaminen aiheuttaa mukavan yllätyksen: näppäimistö on erityisen käytännöllinen ja näppäinten välissä on riittävästi tilaa ja painallus toimii hyvin. Mukana on myös sormenjälkitunnistin, joka yleensä on varattu vain kalleimpien mallien varusteeksi. Lenovon laitteesta löytyy myös paljon liitäntöjä, mikä tekee sen käytöstä monipuolisempaa kuin ohuempien koneiden kohdalla.

Yoga 520 ei voita kauneuskilpailuja.

Tablettiasetus

14-tuumaista näyttöä reunustaa tyhjä tila, joka näyttää vieläkin koomisemmalta, kun huomaa nurkan tarran: ”Narrow border screen”. Myös resoluutio on pettymys 1920×1080 pikselillään, eikä näyttö muutenkaan ole kovin kirkas. Katselukulma ei ole erityisen hyvä ja kirkkaassa päivänvalossa näyttöön tulee paljon heijastuksia. Toisaalta näyttö kääntyy 360 astetta, joten konetta voi käyttää myös tablettina. Kyllä vain: siinä on kosketusnäyttö.

Suorituskykyä puoleen hintaan

Toinen iloinen yllätys piilee muovikuoren alla, jossa lymyää nopea Intel Core i5 -prosessori, paljon RAM-muistia ja nohevasti tallennustilaa muistiinpanoille, musiikille ja elokuville. Benchmark-testimme osoittavat, että puolet halvempi tietokone ei välttämättä tarkoita heikompaa tehoa. Yoga todistaa, että suuri osa hinnasta muodostuu usein designista. Ulkokuori pitää koneen myös viileänä kovan rasituksen alaisena.

Näytön saa käännettyä taakse, jolloin kone toimii tablettina.

Johtopäätökset

Lenovo YOGA 520-14IKB tuskin voittaa kauneuskilpailuja ja vaatii hyvää kuntoa jokapäiväisessä käytössä, sillä se on suuri ja painava. Se kuitenkin maksaa puolet vähemmän kuin testin kalleimmat laitteet mutta suoritustehoa riittää yhtä paljon. Hinnan puolesta Lenovoa voi suositella varauksetta. Hyvä näppäimistö hakkaa ohuimpien koneiden litteät näppikset mennen tullen.

Faktat

Prosessori: Intel Core i5-7200U, 2,5Ghz

Näyttö: 14-tuumainen kosketusnäyttö (1920×1080) FHD TS

Muisti: 8 GB RAM

Kovalevy: 256 GB SSD

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64 bittinen

Muuta: 2 x USB-C 3.1Gen1, Wifi. 3,5 mm minijakki, webkamera (720p), Bluetooth, SD-kortinlukija, sormenjälkitunnistin, tablettiasetus

Akunkesto: Jopa 10 h

Mitat/paino: 33 x 23,5 x 1,99 cm/1,74 kg

Verkkosivusto: lenovo.com

Hinta: 600 €

Bästa pris på Lenovo Yoga 520-14IKB

Testissä: MacBook 12” 2017

MacBook 12” 2017
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Tyylikäs muttei täydellinen

Markkinoiden seksikkäin kannettava on entistäkin parempi – ja myös kallein.

Pieni, kevyt ja tyylikäs. Terävä ja kirkas näyttö, joka on suorituskykyisempi kuin olisi edes tarpeen.
Vain yksi liitäntä. Kallis.

Kun Applen 12-tuumainen MacBook lanseerattiin 2015, se syrjäytti MacBook Airin täysin. 12-tuumainen oli ohuempi, kevyempi ja siinä oli suurempi, kirkkaampi ja terävämpi näyttö. Mikään tehopakkaus se kuitenkaan ei ollut. Eikä ole tämä kolmannen sukupolvenkaan kone, mutta tämä sopii paremmin myös heille, jotka tarvitsevat pientä ja kevyttä kannettavaa muuhunkin kuin sähköpostien lukemiseen ja nettisurffailuun.

Ulkoa kone näyttää samalta kuin vuoden 2015 ja 2016 mallit. Koneessa on vain USB-C-portti ja kuulokeliitäntä. USB 2:a, verkkoliitintä tai muistikortinlukijaa ei ole.

Näppäimistöä on paranneltu ja näppäimillä on nyt pidempi liikkumismatka, mikä helpottaa kirjoittamista, samoin kuin paranneltu ohjauslevy. Suurin osa muutoksista on kuitenkin koneen sisäpuolella.

On myös mainittava, että koneessa on nykyään Bluetooth 4.2 ja USB 3.1-portti tukee näytön resoluutiota 4096 x 2304:ään asti 60 Hz:llä ja 5 Gbit/s-siirtonopeudella.

Apple taitaa designin, se on myönnettävä.

Parempaa suoritustehoa

12-tuumainen LED-valaistu näyttö on tutu jo edeltäjästään, resoluutio on 2304 x 1440 pikseliä. Kannettavassa on uuden sukupolven Intel M -prosessori, jonka suorituskyky alkaa perusversion 1,2 GHz:stä ja jota saa ruuvattua i7-prosessorin 1,4 GHz:istä Turbo Boostilla 3,6 GHz:iin. Kaikki 3-tason 4 MB:n bufferilla.

Lataustilaa on joko 256 tai 512 GB, ja koneen saa myös 16 GB:n muistilla. Muistin nopeus on ennallaan, 1866 MHz, mutta luku- ja kirjoitusnopeus on parantunut. Näytönohjaus on harpannut myös laatutasoa ylemmäs Intel HD Graphics 515:stä 615:een.

Mitattavia parannuksia

Uusi näppäimistö riittää melkein yksinään uuden koneen hankinnan perusteluksi. Näppäinten liikkumismatka on pidentynyt ja vastus tuntuvampi ja sormet liikkuvat näppäimistöllä entistä mukavammin.

MacBook 12 ei ole ensimmäinen valintamme Photoshop-työskentelyyn ja 4K-videoiden käsittelyyn, mutta testilaitteemme pärjäsi hyvin suorituskykytesteissä, vaikka siinä on malliston simppelein prosessorivaihtoehto ja 8 GB muistia.

USB-portti tai pari olisi ollut hyvä lisä.

Kenelle se sopii?

Iästään huolimatta Applen 12-tuumainen MacBook on edelleen houkuttelevin kannettava, jos ei tarvita hirmutehoja. Se on tarpeeksi nopea jokapäiväisiin tehtäviin ja suoriutuu kuvan- ja videonkäsittelystä edeltäjäänsä paremmin. Koneessa saisi kuitenkin olla toinenkin USB-C-portti. Jos valitsee MacBookin nopeimmalla prosessorilla ja 16 GB:n muistilla, hyppää hinta MacBook Pro -tasolle, jolloin jälkimmäinen on parempi ostos.

Faktat

Prosessori: 1,2 GHz Intel Core m3 dualcore

Näyttö: 12-tuumainen LCD IPS-paneelilla, 2304 x 1440 (226 ppi)

Muisti: 8 GB 1866 MHz

Tallennustila: 256 GB SSD

Näytönohjain: Intel HD Graphics 615 – 4K/60 Hz via HDMI/USB3

Mitat: 28,05 x 19,65 x 1,31/0,35 cm

Paino: 920 g

Akunkesto: jopa 10 h

Verkkosivusto: apple.com/fi

Hinta: 1 300 €

Bästa pris på MacBook 12” 2017

Testissä: Dell XPS 13 9360

Dell XPS 13 9360
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Täydellinen matkakumppani

Tyylikäs 3K-kosketusnäyttö tekee Dell XPS 13 -kannettavasta tiukan vastustajan Apple MacBookille.

Kompakti ja kevyt läppäri, joka kulkee mukavasti matkassa ja tuntuu kokoaan suuremmalta. Tyylikäs näyttö! Hinta on positiivinen yllätys.
Olemme nähneet ultrakannettavia kauniimmillakin viimeistelyillä.

Dellin XPS-sarja näki päivänvalon jo reilu vuosikymmen sitten, ja vaikka poikkeuksiakin on nähty, on kolmen kirjaimen jono merkinnyt yleensä poikkeuksellisen tyylikkäitä PC-koneita ultrabook-luokassa. Vuoden 2015 version nimesimme jopa vuoden tietokoneeksi.

Prosessori on Intel Core i7, mutta kone ei ole mikään tehohirmu. Kyseessä on 2,9 GHz:n dualcore-prosessori, joka on suunniteltu erityisesti kevyille kannettaville. Niinpä sen pitäisi myös jaksaa pidempään käytössä. Muukaan rauta ei kalpene vertailussa: 8 GB RAM-muistia, Intel HD Graphics 620 -näytönohjain ja 250 GB:n SSD-levy. Riittänee useimmille, kunhan ei tee suuria määriä kuvan- ja videonkäsittelyä.

Pääosin kannettava on asiallisen ja hillityn näköinen, mutta näyttö hätkähdyttää upeudellaan: superlitteä 3K-kosketusnäyttö (3200 x 1800) ulottuu aivan reunasta reunaan.

Dell XPS 13 on saatavilla ruusukultaisena ja hopeisena. Inspiraationlähde on ilmiselvä.

Benchmarkit

Prosessori on sama kuin Asus Zenbook 3 DeluxeSSA, ja myös näytönohjain on samantyyppinen, joten ei ihme, että Geekbenchin tulokset ovat samansuuntaisia: 7623 (multicore) ja 3484 (singlecore).

Grafiikkatestit, kuten 3D Mark, eivät tuo esiin XPS-kannettavan parhaita puolia, mutta eipä konetta ole grafiikkatyöskentelyyn tehtykään (joissain vanhemmissa malleissa oli itse asiassa valinnaisena Nvidian näytönohjain). Testit osoittivat koneen pysyvän hyvin viileänä, eikä tuulettimen ääni noussut koskaan häiritseväksi.

SSD-kovalevy on melko hidas (476 MB/s), mutta koska koneen ei tarvitse ladata raskaita kuvankäsittelyohjelmia tai pelejä, ei sillä ole väliä. Kone käynnistyy kuitenkin alle 20 sekunnissa.

Akunkesto on ultrabookissa elintärkeää. Superkevyessä kannettavassa ei ole paljoa ideaa, jos akku ei kestä koko päivän käyttöä. XPS 13 suoriutuu siitä vaikeuksitta. Akkutestissä nettiselailu näytön täydellä kirkkaudella kesti viisi tuntia. Tämän suorituksen ylittäneitä on harvassa, etenkään XPS 13:n kaltaisen koneen tehoilla ja resoluutiolla.

Dell XPS 13 ei vie laukusta tilaa ja kestää koko päivän yhdellä latauksella. .

Johtopäätökset

Dell XPS 13:n uusin versio on vaikuttava menestysmalli, joka tarjoaa tiukan vastuksen useimmille ultrabookeille mukaan luettuna MacBook. Kestävän akkunsa ja upean 3K-kosketusnäyttönsä ansiosta se on uskollinen kumppani opiskelijoille ja paljon reissaaville toimistotyöläisille. Laatu maksaa, ja samaan rahaan saa toki kannettavat kaikille perheenjäsenille – mutta ei tämäntasoisia. Verratessa hintaa muihin samantasoisiin koneisiin tuntuu pieni XPS 13 melkein edulliselta.

Faktat

Prosessori: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U (dualcore, 4 säiettä)

Kosketusnäyttö: 13,3-tuumainen QHD+ (3200 x 1800), 400 nitiä

Muisti: 8 GB

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620 jaetulla RAM-muistilla

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

Muuta: HD-webkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 3 x USB-C3, (joista kahdessa Thunderbolt), 3,5 mm kuulokeliitäntä

Akunkesto: Jopa 22 h

Mitat/paino: 30,4 x 1,5 x 20,0 cm/1,3 kg

Verkkosivusto: dell.com

Hinta: 1 450 €

Bästa pris på Dell XPS 13 9360

Testissä: Huawei MateBook X 53019308

Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Tyylikäs matkakannettava

Huawein ensimmäinen matkakannettava ei ole lainkaan hullumpi!

Pieni, kevyt ja tyylikäs kone, jota voi aina pitää laukussa mukana.
Akunkesto olisi saanut olla parempi. Näyttö on pieni. Melko kallis.

Jos matkustaa paljon, on tärkeää, että tietokone ei vie liikaa tilaa matkatavaroista ja on mahdollisimman kevyt. Mac-perheen suosijoille uusin MacBook on luonnollinen vaihtoehto. Jos pitää enemmän PC:istä, on valinta hankalampi. Nyt testattava kone on Huawein ensimmäinen kannettava ja juuri sopivan pieni ja kevyt. Ensimmäiseksi yritykseksi se vaikuttaa uskomattoman hyvin tehdyltä!

MateBook X on alumiinikuorinen kone, joka painaa vain kilon ja on 12,5 mm paksu. Miellyttävä olkapäälle mutta huonompi joustavuuden kannalta. Huaweilla on ollut tilaa vain kahdelle USB-C-portille ja kuulokeliitännälle. Outoa kyllä, vain vasemmanpuoleista voi käyttää lataamiseen. Laturi on kuitenkin erittäin pieni ja siksi helppo pitää mukana.

Lisäportin tai -laitteen saamiseksi koneen mukana tulee dongeli. Maltilliset mitat asettavat haasteita näppäimistölle. Näppäimet ovat hyvin litteät, istuvat tiukasti eikä liikkumismatka ole kovin pitkä. Virtanapissa on sormenjälkitunnistin. Näppärää!

On helppo nähdä, mikä on ollut Huawein esikuvana.

Kaunis näyttö

13-tuumainen näyttö on reissaamisen kannalta ihanteellinen. Näyttö on erittäin tyylikäs, kirkas, terävä ja väreissä mukavaa painetta. Kuvasuhde on hieman kummallinen. 3:2 sopii hyvin useampien ikkunoiden aukipitämiseen, mutta ei toimi kovin hyvin laajakuvavideoiden kanssa.

Kaiuttimet sijaitsevat heti näytön alapuolella. Niiden ääni on yllättävän kova ja hyvä.

Vaikka koneen tehot eivät luonnollisesti voi olla aivan hurjimmasta päästä, on kannettavassa kuitenkin Intel Core i5 -prosessori. Tämä yhdistettynä 8 GB:n RAM:iin ja 256 GB:n kovalevyyn tekee koneesta hyvän kaikennäköiseen toimistotyöskentelyyn. On myös hienoa, että koneessa ei ole tuuletinta – itse asiassa se on todella vaikuttavaa, sillä yleensä tuulettimen voi jättää pois vain heikomman prosessorin kanssa. Kone on hiljainen mutta lämpenee pohjasta hiukan täydellä kuormalla. Akun voi olettaa kestävän kuudesta seitsemään tuntia kohtuullisella käytöllä ja näytön tavanomaisella kirkkaudella.

Johtopäätökset

Huawei Matebook X on kevyt ja edullinen kannettava, joka toimii erinomaisena PC-vaihtoehtona Applen MacBookille. Design on tyylikäs ja tehot riittävät hyvin työskentelyyn kodin ulkopuolella. Arkikäytössä vähäinen porttien määrä ja suorituskyvyn rajoitteet saattavat alkaa häiritä, joten pidämme MateBook X:ää ennemminkin hyvänä reissuläppärinä, joka otetaan mukaan matkoille ja muualla työskentelyyn. Tästä näkökulmasta hinta on kuitenkin aika kallis, ja akkukin saisi silloin olla tehokkaampi.

Faktat

Prosessori: Intel Core i5 (i5-7200U)

Näyttö: 13-tuumainen IPS (2160 x 1440)

Muisti: 8 GB RAM

Näytönohjain: Intel HD Graphics 620

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 256 GB SSD

2 x USB-C 3.0, minijakki, webkamera (720p), 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth, ohjauslevy, valaistu näppäimistö

Akunkesto: Jopa 10 h

Mitat/paino: 1,25 x 28,60 x 21,10 cm/1,05 kg.

Verkkosivusto: huawei.com

Hinta: 1 300 €

Bästa pris på Huawei MateBook X 53019308
Etenkin ylemmän tason opiskelijoilla tietokone on nykyään suuremmassa roolissa kuin paperi ja kynä. Intelin esiteltyä ultrabookit 2011 on ohuista ja kevyistä läppäreistä tullut uusi normi. Kannettavan paksuuden tulisi olla alle 18 milliä, kun näyttö on 13,3-tuumainen, ja akun pitää kestää ainakin viisi tuntia. Siitä lähtien ohuista kannettavista on tullut yhä yleisempiä samalla kun hinnat ovat tippuneet. Olemme tottuneet kantamaan läppäriä mukanamme kaikkialla ja etenkin opiskeluun koneet ovat mitä kätevimpiä työvälineitä. On paljon helpompi tehdä muistiinpanoja koneella ja samalla välttyy joka paikkaan levittäytyviltä paperikasoilta. Myös Facebookin selailu ja yleinen surffailu onnistuvat tunneilla, mutta se on toinen juttu se. Koulua ja opiskelua varten ei ole yhdentekevää, millainen kone on, vaan opiskelukäyttöön sopivan kannettavan on täytettävä joitakin vaatimuksia. Tässä testissä asetimme muutaman ehdon, joiden täyttyminen varmistaa koneen sopivuuden opiskelijalle. Osa on hieman vastakkaisia, joten pakostikin koulukannettava on kompromissi. Tässä vaatimuksemme:

Sen pitää olla kevyt

Kirjat kuuluvat yhä koulumaailmaan, joten opiskelijalla on jo tarpeeksi kannettavaa niissä. Niinpä läppäri ei saisi tuoda ylimääräisiä kiloja reppuun, vaan mitä kevyempi kannettava, sen parempi.

Sen pitää olla näppärän kokoinen

Koko ja paino kulkevat käsi kädessä, mutta on silti syytä tiedostaa, että 13- tai 14-tuumainen kone vie laukusta paljon vähemmän tilaa kuin 15- tai 17-tuumainen. Apple shokeeraa jälleen MacBook Airillaan, vaikka nykyään olemme tottuneet siihen, että koneet kutistuvat ja kevenevät.

Siinä pitää olla kunnon akku

Koulupäivät voivat olla pitkiä, ja vaikka monissa luokissa ja auditorioissa koneen voi kytkeä pistorasiaan, on silti suotavaa, että akku kestää koko päivän. Silloin ei tarvitse kantaa mukana laturia, mikä keventää kantamuksia entisestään.

Sillä pitää olla järkihinta

Ikävä kyllä edellä mainitut vaatimukset nostavat koneen hintaa, sillä kannettavien kohdalla saa sitä vähemmän mitä enemmän maksaa. Eli painavampia ja suurempia koneita saa edullisemmin kuin pieniä ja kevyitä. Niinpä asetimme budjetin hieman korkeammalle. Alkuperäinen ajatuksemme oli nimittäin testata kannettavia noin 600–900 euron hintaluokassa, mutta nostimme rajan pian yli 1 000 euroon. Otimme mukaan myös Kauppiksen suosituimman koneen eli Applen, joten hintaraja nousee vielä korkeammalle. Tästä syystä testistä löytyy kahden luokan koneita: jokseenkin edullisia ja hieman kalliimpia. Näin löytyy toivottavasti kaikille sopiva malli.
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på Opiskelijakannettavat

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.