TESTISSÄ : Asus C425TA-H50039

Äärimmäisen riisuttu kannettava

Hinta on todella alhainen, mutta sillä saa silti aivan järkevän kannettavan. Ei vain pidä odottaa liikoja.

 itemprop
Asus C425TA-H50039

Ääni & Kuva kiteyttää

Täysin hyvä kannettava keskihintaisen kännykän hinnalla. Pitkä akunkesto.
Prosessori ei todellakaan ole nopea! Kone tuntuu muoviselta, mitä se onkin.
 • Prosessori: 1,6 GHz Intel Pentium Gold 4415Y (dual-core, 4 säiettä)
 • Näyttö: 14-tuumainen Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz
 • Muisti: 4 GB
 • Näytönohjain: Intel UHD Graphics 615
 • Käyttöjärjestelmä: ChromeOS
 • Tallennustila: 32 GB eMMC
 • Mitat/paino: 32,2 x 1,7 x 20,8 cm/1,3 kg
 • Ominaisuudet: 720p-webkamera, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3, 3,5 mm:n ääni, microSD-kortinlukija
 • Akunkesto: Jopa 12 h
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 540 €

 • Octane 2.0: 11 216
 • Geekbench 5: 388/743
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 1 940
 • 3DMark Sling Shot: 2 501
 • PCMark Work: 11 060

”Halpa” on se sana, jonka useimmat liittänevät Chromebookiin. Siinä mielessä Asus C425TA-H50039 on tyypillinen Chromebook.

Ulospäin se ei näy, sillä kone on varsin hyvännäköinen. Ensisilmäyksellä sitä voisi erehtyä pitämään keskihintaisena ultrabookina. Kun katsoo saumoja hieman tarkemmin, näkee, että kuorta ei ole tehty alumiinista vaan muovista. Sen voi todeta myös ”nurkkatestillä”: kun avatun kannettavan nostaa ilmaan vasemmasta etukulmasta, koko kuori kääntyy useita senttejä. Pientä huolestusta herättää myös se, jaksavatko kapeat näytön kehykset ja muoviset saranat avaamista ja sulkemista tuhansia kertoja.

Asus C425TA näyttää kalliimmalta kuin onkaan. Kuori on kuitenkin muovia eikä metallia. Kuva: Asus

Halpa tai ei, toteutus on mainio. Full HD -näyttö (1920 x 1080 pikseliä) ei tee vaikutusta kirkkaudellaan tai kontrastillaan, mutta se on ihan ok. Näppäimistö ei tunnu yhtä tiukalta ja tarkalta kuin testin kalliimmissa malleissa. Jos ei aio kirjoittaa seuraavaa sukupolviromaania tällä koneella, se tuskin on ongelma. Kosketuslevy on iso ja vastaa käskyihin hyvin.

Asus C425TA on saatavilla useana versiona. Testimallissa – budjettimallien budjettimallissa – on 1,6 GHz:n Pentium Gold -prosessori. Mikä todistaakin hyvin, ettei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Kyseessä on varsin hidas prosessori, joka loistaa vain halvalla hinnallaan.

Edullisimman pään Chromebook on äärimmäisen riisuttu kannettava, mutta välttämättömät toiminnot löytyvät. Kuva: Asus

Benchmarkit

On helppo unohtaa, kuinka turboahdettuja Intelin Core-prosessorit ovatkaan – kunnes törmää johonkin muuhun! 1,6 GHz:n Pentium 5515Y on noin puolet hitaampi kuin testin kalleimmasta mallista löytyvä 1,6 GHz:n i5.

Geekbench 5 -testi tuottaa 388 (singlecore) ja 743 pistettä (multicore). Samaa luokkaa kuin samanhintaisissa puhelimissa, siis. Octane 2.0 -testistä tulee tulokseksi 11 216. Ei järin hyvä, mutta osoittaa koneen tehojen riittävän tavalliseen toimistotyöskentelyyn – kunhan ei ole liian kärsimätön.

PCMark Work 2.0, joka simuloi tavallisia toimisto-ohjelmia, antaa 11 060 pistettä. Alhaiset pisteet, mutta riittävät.

mainos

Aneeminen prosessori ja emolevyyn integroitu Intel HD Graphics -näytönohjain eivät tarjoa juuri mahdollisuuksia 3D-grafiikoille. Laitoimme silti C425TA:n käymään läpi 3DMark Sling Shot Extreme -grafiikkatestin. Läpi meni, mutta pelaaminen ei kuulu tämän kannettavan ydinosaamiseen.

mainos
Asus C425TA maksaa niin vähän, ettei sitä oikeastaan kannata jakaa jonkun toisen käyttäjän kanssa. Kuva: Asus

Johtopäätökset

Vaikka Asus C425TA-H50039 on halvimpia 14-tuumaisia Full HD -kannettavia, joita markkinoilta löytyy, se ei näytä halvalta. Kunhan muistaa kannatella sitä molemmin käsin. Prosessori, RAM ja tallennustila ovat niin minimissä kuin olla voi, mutta ChromeOS:n ja vähään tyytyvien Android-sovellusten ansiosta kone toimii käytössä aivan hyvin. Jos budjetti yhtään venyy, kannattaa kuitenkin katsoa myös hieman paremmin varusteltuja versioita.

 

Lisää
Keskustelu

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös