TESTISSÄ : Asus C425TA-H50039

Äärimmäisen riisuttu kannettava

Hinta on todella alhainen, mutta sillä saa silti aivan järkevän kannettavan. Ei vain pidä odottaa liikoja.

Asus C425TA-H50039

Ääni & Kuva kiteyttää

Täysin hyvä kannettava keskihintaisen kännykän hinnalla. Pitkä akunkesto.
Prosessori ei todellakaan ole nopea! Kone tuntuu muoviselta, mitä se onkin.
 • Prosessori: 1,6 GHz Intel Pentium Gold 4415Y (dual-core, 4 säiettä)
 • Näyttö: 14-tuumainen Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz
 • Muisti: 4 GB
 • Näytönohjain: Intel UHD Graphics 615
 • Käyttöjärjestelmä: ChromeOS
 • Tallennustila: 32 GB eMMC
 • Mitat/paino: 32,2 x 1,7 x 20,8 cm/1,3 kg
 • Ominaisuudet: 720p-webkamera, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3, 3,5 mm:n ääni, microSD-kortinlukija
 • Akunkesto: Jopa 12 h
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 540 €

 • Octane 2.0: 11 216
 • Geekbench 5: 388/743
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 1 940
 • 3DMark Sling Shot: 2 501
 • PCMark Work: 11 060

”Halpa” on se sana, jonka useimmat liittänevät Chromebookiin. Siinä mielessä Asus C425TA-H50039 on tyypillinen Chromebook.

Ulospäin se ei näy, sillä kone on varsin hyvännäköinen. Ensisilmäyksellä sitä voisi erehtyä pitämään keskihintaisena ultrabookina. Kun katsoo saumoja hieman tarkemmin, näkee, että kuorta ei ole tehty alumiinista vaan muovista. Sen voi todeta myös ”nurkkatestillä”: kun avatun kannettavan nostaa ilmaan vasemmasta etukulmasta, koko kuori kääntyy useita senttejä. Pientä huolestusta herättää myös se, jaksavatko kapeat näytön kehykset ja muoviset saranat avaamista ja sulkemista tuhansia kertoja.

Asus C425TA näyttää kalliimmalta kuin onkaan. Kuori on kuitenkin muovia eikä metallia. Kuva: Asus

Halpa tai ei, toteutus on mainio. Full HD -näyttö (1920 x 1080 pikseliä) ei tee vaikutusta kirkkaudellaan tai kontrastillaan, mutta se on ihan ok. Näppäimistö ei tunnu yhtä tiukalta ja tarkalta kuin testin kalliimmissa malleissa. Jos ei aio kirjoittaa seuraavaa sukupolviromaania tällä koneella, se tuskin on ongelma. Kosketuslevy on iso ja vastaa käskyihin hyvin.

Asus C425TA on saatavilla useana versiona. Testimallissa – budjettimallien budjettimallissa – on 1,6 GHz:n Pentium Gold -prosessori. Mikä todistaakin hyvin, ettei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Kyseessä on varsin hidas prosessori, joka loistaa vain halvalla hinnallaan.

Edullisimman pään Chromebook on äärimmäisen riisuttu kannettava, mutta välttämättömät toiminnot löytyvät. Kuva: Asus

Benchmarkit

On helppo unohtaa, kuinka turboahdettuja Intelin Core-prosessorit ovatkaan – kunnes törmää johonkin muuhun! 1,6 GHz:n Pentium 5515Y on noin puolet hitaampi kuin testin kalleimmasta mallista löytyvä 1,6 GHz:n i5.

Geekbench 5 -testi tuottaa 388 (singlecore) ja 743 pistettä (multicore). Samaa luokkaa kuin samanhintaisissa puhelimissa, siis. Octane 2.0 -testistä tulee tulokseksi 11 216. Ei järin hyvä, mutta osoittaa koneen tehojen riittävän tavalliseen toimistotyöskentelyyn – kunhan ei ole liian kärsimätön.

PCMark Work 2.0, joka simuloi tavallisia toimisto-ohjelmia, antaa 11 060 pistettä. Alhaiset pisteet, mutta riittävät.

mainos

Aneeminen prosessori ja emolevyyn integroitu Intel HD Graphics -näytönohjain eivät tarjoa juuri mahdollisuuksia 3D-grafiikoille. Laitoimme silti C425TA:n käymään läpi 3DMark Sling Shot Extreme -grafiikkatestin. Läpi meni, mutta pelaaminen ei kuulu tämän kannettavan ydinosaamiseen.

mainos
Asus C425TA maksaa niin vähän, ettei sitä oikeastaan kannata jakaa jonkun toisen käyttäjän kanssa. Kuva: Asus

Johtopäätökset

Vaikka Asus C425TA-H50039 on halvimpia 14-tuumaisia Full HD -kannettavia, joita markkinoilta löytyy, se ei näytä halvalta. Kunhan muistaa kannatella sitä molemmin käsin. Prosessori, RAM ja tallennustila ovat niin minimissä kuin olla voi, mutta ChromeOS:n ja vähään tyytyvien Android-sovellusten ansiosta kone toimii käytössä aivan hyvin. Jos budjetti yhtään venyy, kannattaa kuitenkin katsoa myös hieman paremmin varusteltuja versioita.

 

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös