TESTISSÄ : Kolme chromebookia

Pieni, kevyt ja yksinkertainen

Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

Tietokoneen valinta on pitkään olla jumittamista ”me vastaan ne muut” -hengessä; sitä kuuluu joko PC- tai Mac-leiriin. Molemmissa koneissa on vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta suurimmalle osalle niillä ei ole kovasti merkitystä. Jos ”vain” kirjoittaa, laskee, surffailee ja osallistuu videokokouksiin, ei koneen tyypillä ole juurikaan väliä. Eikä tällaiseen kevytkäyttöön tarvita enää Macia tai PC:tä lainkaan.

Chromebook-kannettavat pohjautuvat Linuxiin, ja Chrome-selain vastaa PC:n tai Macin työpöytää. Käyttöjärjestelmä on Googlen kehittämä ja ilmainen raudan valmistajille. Chromebook onkin tietokoneille sama kuin Android on kännyköille. Tosin tietokonemaailmassa Microsoft hallitsee, joten Chromebookit ovat suosiossa vasta kolmannella sijalla. Ja pieni sija se onkin, paitsi opetussektorilla. Koulut ovat ottaneet Chromebookit omakseen, ja Yhdysvalloissa yli puolet opetuskäytössä olevista kannettavista on Chromebookeja.

Ensimmäiset Chromebookit tulivat markkinoille 2011. Ne olivat hyvin riisuttuja: niillä pystyi työskentelemään vain netissä ja käyttämään siis vain ohjelmia, jotka toimivat selaimessa. Hinta oli noin puolet iPadista.

Sittemmin ohjelmistopuutteita on korjattu, ja nykyään Androidin sovelluksia voi ladata Google Playstä – kännykästä löytyviä tuttuja sovelluksia voi siis käyttää myös ison ruudun, hiiren ja näppäimistön kanssa.

Sovellus kaikkeen

Android-sovellusten myötä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Jos Googlen verkkopohjaiset Google Docs ja Sheets eivät miellytä, voi Google Playstä ladata Android-versiot Microsoftin Office-ohjelmista. Niissä ei ole kaikki samat ominaisuudet kuin Windows- ja Mac-versioissa, mutta toisaalta ne ovat ilmaisia.

Viihteettäkään ei tarvitse olla: Play-kaupasta löytyy televisiokanavia ja suoratoistopalveluita yllin kyllin. Suorastaan enemmän kuin äly-tv-alustoilta.

Vain kevyitä töitä

Chromebookit ovat yleensä edullisia, kevyitä ja riittävät tavallisiin tarpeisiin. Jos tarvitsee tehoja luoviin töihin, kuten kuvankäsittelyyn tai videoiden editointiin, on sopivaa konetta etsittävä edelleen PC- tai Mac-maailmasta. Grafiikka-, animointi-, ääni- ja video-ohjelmia ei ole saatavilla selain- tai Android-versioina, ja ne vaativat paljon suoritustehoja toimiakseen.

mainos

Myös pelaajien on tyydyttävä perinteisiin koneisiin. Isoimpia nimikkeitä ei edes löydy Androidille, ja kevyttehoinen kone ei jaksa pyörittää näyttäviä 3D-grafiikoita. Kaikissa kolmessa testaamassamme koneessa on näytönohjaimena Intel UHD Graphics 615, jossa ei ole muuta hyvää kuin edullisuus ja alhainen energiankulutus. Kännyköihin verrattuna grafiikat toimivat hitaasti kaikilla kolmella koneella.

mainos
(Kuva: Asus)

Nopea käynnistymään

Chromebookeja ei ehkä ole tehty raskaille töille, mutta ne ovat ällistyttävän nopeita käynnistymään. Kun painaa käynnistysnappulaa, on kaikki käyttövalmista parissa sekunnissa. Jos konetta nyt edes laittaa koskaan pois päältä – kannen ollessa kiinni Chromebook on lepotilassa vaikka monta päivää ilman, että se näkyy akunkulutuksessa. Täydellinen koululaiselle tai viihdekäyttöön!

Muutakin kuin halpaa

Chromebookien maine edullisina koneina ei ole tuulesta temmattu, mutta kalliimpiakin malleja löytyy. Käyttöjärjestelmän ilmaisuus tuo hintaa alas, ja Linux-pohjainen ChromeOS tyytyy vaatimattomampaan rautaan kuin Windows ja MacOS.

Silti on tyyriimpiäkin malleja, jotka on suunnattu etenkin heille, jotka ovat ihastuneet Chromebookin helppouteen.

Tässä testissä on kolme erihintaista Chromebookia. Tarkoituksena ei ole selvittää, mikä niistä on paras (vastaus olisi itsestään selvä), vaan kertoa, mitä mihinkin hintaan saa. Samasta syystä valitsimme kaikki mallit samalta valmistajalta, jotta kyse ei myöskään olisi eri valmistajien paremmuusvertailusta.

mainos
Asus C425TA-H50039

Äärimmäisen riisuttu kannettava

Hinta on todella alhainen, mutta sillä saa silti aivan järkevän kannettavan. Ei vain pidä odottaa liikoja.

Ääni & Kuva kiteyttää

Täysin hyvä kannettava keskihintaisen kännykän hinnalla. Pitkä akunkesto.
Prosessori ei todellakaan ole nopea! Kone tuntuu muoviselta, mitä se onkin.
 • Prosessori: 1,6 GHz Intel Pentium Gold 4415Y (dual-core, 4 säiettä)
 • Näyttö: 14-tuumainen Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz
 • Muisti: 4 GB
 • Näytönohjain: Intel UHD Graphics 615
 • Käyttöjärjestelmä: ChromeOS
 • Tallennustila: 32 GB eMMC
 • Mitat/paino: 32,2 x 1,7 x 20,8 cm/1,3 kg
 • Ominaisuudet: 720p-webkamera, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3, 3,5 mm:n ääni, microSD-kortinlukija
 • Akunkesto: Jopa 12 h
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 540 €

 • Octane 2.0: 11 216
 • Geekbench 5: 388/743
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 1 940
 • 3DMark Sling Shot: 2 501
 • PCMark Work: 11 060

”Halpa” on se sana, jonka useimmat liittänevät Chromebookiin. Siinä mielessä Asus C425TA-H50039 on tyypillinen Chromebook.

Ulospäin se ei näy, sillä kone on varsin hyvännäköinen. Ensisilmäyksellä sitä voisi erehtyä pitämään keskihintaisena ultrabookina. Kun katsoo saumoja hieman tarkemmin, näkee, että kuorta ei ole tehty alumiinista vaan muovista. Sen voi todeta myös ”nurkkatestillä”: kun avatun kannettavan nostaa ilmaan vasemmasta etukulmasta, koko kuori kääntyy useita senttejä. Pientä huolestusta herättää myös se, jaksavatko kapeat näytön kehykset ja muoviset saranat avaamista ja sulkemista tuhansia kertoja.

Asus C425TA näyttää kalliimmalta kuin onkaan. Kuori on kuitenkin muovia eikä metallia. Kuva: Asus

Halpa tai ei, toteutus on mainio. Full HD -näyttö (1920 x 1080 pikseliä) ei tee vaikutusta kirkkaudellaan tai kontrastillaan, mutta se on ihan ok. Näppäimistö ei tunnu yhtä tiukalta ja tarkalta kuin testin kalliimmissa malleissa. Jos ei aio kirjoittaa seuraavaa sukupolviromaania tällä koneella, se tuskin on ongelma. Kosketuslevy on iso ja vastaa käskyihin hyvin.

Asus C425TA on saatavilla useana versiona. Testimallissa – budjettimallien budjettimallissa – on 1,6 GHz:n Pentium Gold -prosessori. Mikä todistaakin hyvin, ettei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Kyseessä on varsin hidas prosessori, joka loistaa vain halvalla hinnallaan.

Edullisimman pään Chromebook on äärimmäisen riisuttu kannettava, mutta välttämättömät toiminnot löytyvät. Kuva: Asus

Benchmarkit

On helppo unohtaa, kuinka turboahdettuja Intelin Core-prosessorit ovatkaan – kunnes törmää johonkin muuhun! 1,6 GHz:n Pentium 5515Y on noin puolet hitaampi kuin testin kalleimmasta mallista löytyvä 1,6 GHz:n i5.

Geekbench 5 -testi tuottaa 388 (singlecore) ja 743 pistettä (multicore). Samaa luokkaa kuin samanhintaisissa puhelimissa, siis. Octane 2.0 -testistä tulee tulokseksi 11 216. Ei järin hyvä, mutta osoittaa koneen tehojen riittävän tavalliseen toimistotyöskentelyyn – kunhan ei ole liian kärsimätön.

PCMark Work 2.0, joka simuloi tavallisia toimisto-ohjelmia, antaa 11 060 pistettä. Alhaiset pisteet, mutta riittävät.

mainos

Aneeminen prosessori ja emolevyyn integroitu Intel HD Graphics -näytönohjain eivät tarjoa juuri mahdollisuuksia 3D-grafiikoille. Laitoimme silti C425TA:n käymään läpi 3DMark Sling Shot Extreme -grafiikkatestin. Läpi meni, mutta pelaaminen ei kuulu tämän kannettavan ydinosaamiseen.

mainos
Asus C425TA maksaa niin vähän, ettei sitä oikeastaan kannata jakaa jonkun toisen käyttäjän kanssa. Kuva: Asus

Johtopäätökset

Vaikka Asus C425TA-H50039 on halvimpia 14-tuumaisia Full HD -kannettavia, joita markkinoilta löytyy, se ei näytä halvalta. Kunhan muistaa kannatella sitä molemmin käsin. Prosessori, RAM ja tallennustila ovat niin minimissä kuin olla voi, mutta ChromeOS:n ja vähään tyytyvien Android-sovellusten ansiosta kone toimii käytössä aivan hyvin. Jos budjetti yhtään venyy, kannattaa kuitenkin katsoa myös hieman paremmin varusteltuja versioita.

 

Asus C434TA-E10008

Kultainen keskitie

Näyttää bisneskannettavalta mutta maksaa budjettikoneen verran. Kaikki tarvittava on tässä – miksi maksaa enempää?

Ääni & Kuva kiteyttää

Ohut ja tyylikäs alumiinikuori, 360 astetta kääntyvä näyttö. Nopea käyttää.
Hieman painavampi kuin vain vähän kalliimpi huippumalli. Ei yhtä joustava kuin PC.
 • Prosessori: 1,3 GHz Intel Core i5-8200Y (dual-core, 4 säiettä)
 • Näyttö: 14-tuumainen Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz, 360 astetta kääntyvä 100 % RGB-kosketusnäyttö
 • Muisti: 8 GB
 • Näytönohjain: Intel UHD Graphics 615
 • Käyttöjärjestelmä: ChromeOS
 • Tallennustila: 128 GB eMMC
 • Mitat/paino: 32,1 x 1,6 x 20,2 cm/1,5 kg
 • Ominaisuudet: HD-webkamera, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3, 3,5 mm:n ääni, microSD-kortinlukija
 • Akunkesto: Jopa 10 h
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 900 €

 • Octane 2.0: 27 866
 • Geekbench 5: 769/1 431
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 2 590
 • 3DMark Sling Shot: 3 559
 • PCMark Work: 14 759

Asus C434TA ei vain näytä ylelliseltä ultrabookilta – se myös tuntuu siltä. Viistetty kuori ei ole vain alumiinin värinen, vaan ehtaa kamaa. Sen ansiosta kone tuntuu vankalta, ja kannettavan voi nostaa yhdestä nurkastaan ilmaan ilman, että se vääntyilee kuin Salvador Dalin kellot.

Näytön saranat ovat vankkaa metallia ja vaikuttavat kestäviltä. Ja niin kuuluukin, sillä kosketusnäyttö kääntyy 360 astetta. Kone toimii sen ansiosta vaikka perheen kakkosnäyttönä, josta yksi perheenjäsen voi katsoa sisältöjä silloin, kun varsinainen televisio on varattu.

Kosketusnäyttö kääntyy 360 astetta. Kuva: Asus

Asus C434 on kolmesta testikoneestamme painavin, mutta 1,5 kg 14-tuumaiselle ei ole paha.

Näyttö on Full HD -laatua ja miellyttävän kirkas ja kontrastinen. Kannettavassa on 8 GB RAM-muistia, ja ainoa ero tavallisiin kannettaviin on se, että tallennus tapahtuu Flash-RAM:lla ja sitä on vain 128 GB.

Kaikki tarvittavat liitännät löytyvät, mitä nyt perinteiseltäkin tämän luokan kannettavalta odottaisi: kaksi USB-C-porttia, vanhanmallinen USB-portti ja yksi kortinlukija. Vaikka ChromeOS:ssä ei ole samanlaista mittavaa ajurikirjastoa kuin Windowsissa, sujuu webkameran ja ulkoisen USB-äänikortin käyttöönotto vaivattomasti.

Tähän rahaan on vaikea löytää ”tavallista” kannettavaa, jossa olisi yhtä paljon suoritustehoa yhtä näteissä kuorissa. Kuva: Asus

Benchmarkit

C434TA-mallissa on ihka oikea Intel Core i5 -prosessori vanhentuneet Pentiumin sijaan. Myönnettäköön, että kyseessä on vain 8. sukupolven ja 1,3 GHz:n dualcore, mutta se on silti kaksi kertaa nopeampi kuin halvimman mallin Pentium Gold. Numeroissa ilmaistuna: Geekbench 5 -pisteet olivat 769 (singlecore) ja 1 431 (multicore). Selainpohjaisessa Octane 2.0 -testissä huipputulokseksi tuli 27 866. Lähes kolme kertaa parempi kuin halvimmassa mallissa – ja vain hiukan heikompi kuin kalleimmassa Chromebookissa.

PCMark Work -testissä (joka ajettiin mobiiliversiona) pisteitä tuli 14 759. Täysin riittävä työkäyttöön, siis. Chromebookin ollessa kyseessä on kuitenkin tyydyttävä toimisto-ohjelmien Android-versioihin, mikä täyttänee useimpien tarpeet (ja on ilmaista!).

mainos

Intel HD Graphics -näytönohjainta ei ole tehty 3D-grafiikoiden pyörittämiseen. Se käy ilmi myös Sling Shot Extreme -testissä, josta pisteitä ropisee 2 590. Tehot riittävät graafisen työn tai pelaamisen sijaan erinomaisesti PowerPoint-esitysten tekoon ja Netflix-leffojen katseluun.

mainos

Sama pätee kaikkiin testin kolmeen kannettavaan, sillä niissä kaikissa on sama näytönohjain.

Jos budjetti ei veny ultrabookiin, on Asus C434TA hyvä vaihtoehto. Kuva: Asus

Johtopäätökset

Asus C434TA-E10008 on lähes kaksi kertaa kalliimpi kuin testin halvin Chromebook, mutta erotuksella saa paljon enemmän. Sen nopeus ja näyttö ovat lähes yhtä hyvät kuin kalleimmassa mallissa. Perinteisiin samanhintaisiin kannettaviin verrattuna kuvanlaatu ja nopeus ovat paremmat. Ammattilaisohjelmat eivät sillä pyöri, sillä se vaatisi paljon tehokkaamman ja kalliimman koneen.

Asus C436FA-E10035

Yhtä tehokas kuin PC

Asuksen Chromebookien huippumalli on kuin tyylikäs ultrabook, mutta maksaa keskihintaisen PC:n verran.

Ääni & Kuva kiteyttää

Vakuuttava laatu ja tyylikäs kosketusnäyttö. Prosessori on nopeampi kuin useimmissa Windows-koneissa.
Ei silti pysty ajamaan Windows-ohjelmia. Samalla rahalla saa erinomaisen PC:n.
 • Prosessori: 1,6 GHz Intel Core i5-10210U (quad-core, 8 säiettä)
 • Näyttö: 14-tuumainen Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz, 360 astetta kääntyvä 100 % RGB-kosketusnäyttö
 • Muisti: 8 GB
 • Näytönohjain: Intel UHD Graphics 615
 • Käyttöjärjestelmä: ChromeOS
 • Tallennustila: 256 GB SSD
 • Mitat/paino: 32,0 x 1,4 x 20,5 cm/1,1 kg
 • Ominaisuudet: HD-webkamera, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3, 3,5 mm:n ääni, microSD-kortinlukija
 • Akunkesto: Jopa 12 h
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 1100 €

 • Octane 2.0: 32 374
 • Geekbench 5: 947/3061
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 3 232
 • 3DMark Sling Shot: 4 237
 • PCMark Work: 19 683

1,1-kiloinen ja alumiinikuorinen Asus C436FA-E10035 näyttää yrityskannettavalta. Ja sitä se onkin. Huippumallinsa Asus on varustanut laadukkaalla raudalla. Rehellisesti sanottuna oma ultrabookini näyttää tämän Chromebookin rinnalla tylsältä ja vanhanaikaiselta.

Kuori on alumiinia ja kannettava senkin ansiosta kevyt. Kuva: Asus

Kuori on muovattu alumiinista. 14-tuumainen näyttö on kirkas ja värikäs, ja ruutua ympäröi kapea kehys. Näppäimistö ja kosketuslevy ovat pikkuisen parempia kuin mitä hinta edellyttäisi. Muiden testin koneiden tapaan näytön resoluutio on Full HD, joten lisähinnalla ei saa parempaa näyttöä. Se on kuitenkin 360 astetta kääntyvä kosketusnäyttö, eli kone toimii myös tablettina.

Näyttö kääntyy tabletiksi. Kuva: Asus

Liitännät ovat samat kuin testin muissa koneissa: kolme USB-porttia (joista kaksi USB-C), kortinlukija ja 3,5 mm:n plugi kuulokkeille.

Kuin moderni PC-kannettava

Prosessori on 10. sukupolven ja 1,6 GHz:n Intel Core i5, muistia on 8 GB RAM. Samaa tasoa kuin tämän päivän Windows-ultrabookeissa.

Testin muissa Chromebookeissa on flash-RAM, mutta C436:ssa on ehta SSD-levy. Sillä on iso vaikutus nopeuteen ja kapasiteettiin. 256 GB:n tallennustila on tavallisten kannettavien luokkaa, ja tilaa riittää varmasti kaikille tarvittaville sovelluksille ja tiedostoille. Etenkin, kun Android-sovellukset vievät vähemmän tilaa kuin PC- ja Mac-ohjelmat.

Tavallisesti Chromebookia ei tarvitse sammuttaa, vaan riittää, että laittaa kannen kiinni. Jos kuitenkin pääsee käynnistämään koneen, tulevat käyttöjärjestelmän edut eteen: käynnistys vie alle viisi sekuntia!

Bisneskannettava vai edullinen Chromebook? Vähän molempia. Kuva: Asus

Benchmarkit

Kun prosessorina on 10. sukupolven ja 1,6 GHz:n Intel Core i5-10210U neljällä ytimellä ja kahdeksalla säikeellä, on suorituskyky parempi kuin useimmissa ultrabookeissa. Octane 2.0 -selaintestissä C436 saa pisteitä 32 374. Se on huomattavasti enemmän kuin omassa i7-kannettavassani. Samaa sanoo Geekbench 5: 947 (singlecore) ja 3 061 (multicore) ovat hyvät pisteet. Multicore-pisteet ovat tuplasti paremmat kuin keskihintaisessa mallissa, mikä on toki loogista, kun säikeitäkin on tuplasti enemmän.

mainos

Chromebook hankitaan yleensä toimisto-ohjelmia varten, mitä simuloi PCMark Work -testi. 19 683 pistettä on mainio tulos!

mainos

Vaikka 3D-grafiikat eivät olekaan Chromebookin heiniä, pitää sekin päästä testaamaan. 3 322 pistettä 3DMark Slingshot -testissä eivät ole kerskailun aihe – puolet vähemmän kuin samanhintaisissa kännyköissä.

Kokonaisuutena Asus C436FA on hyvä kannettava, joka suoriutuu loistavasti tavallisista töistä. Olemme kuitenkin hintaluokassa, josta löytyy paljon myös hyviä perinteisiä kannettavia, esimerkiksi Acer Swift 5.

Chromebookin ei aina tarvitse olla halpa ja aneeminen muovikökkäre. Kuva: Asus

Johtopäätökset

Asus C436FA-E10035 on suorituskykyinen Chromebook, joka lyö tehoillaan monet PC-kannettavat ja MacBookit. Hieno 360 astetta kääntyvä näyttö, paljon tallennustilaa ja vankka ja laadukas rakenne tekevät siitä vakavasti otettavan koneen. Sama koskee tosin hintaa – samalla rahalla saa myös perinteisiä ja yhtä hyviä kannettavia, jotka ovat monipuolisempia käyttää. Tätä Chromebookia ei valitakaan rahan vuoksi, vaan mukavuuden ja helppokäyttöisyyden.

 

mainos

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös