Testissä : Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Ääni & Kuva kiteyttää

Superlitteä näyttö. Tehokas prosessori ja näytönohjain. Laadukas. ScreenPad on hauska erikoisuus.
Näytönohjain ei ole ilmainen ja melkeinpä liian hyvä toimistokäyttöön. ScreenPad ei tee suurta eroa toimintaan. Akunkesto on lyhyt.

Prosessori: 2,9 GHz Intel Core i9-8959HK (6 ydintä, 12 säiettä)

Näyttö: 15,6-tuumainen 4K UHD (3840 x 2160), kosketusnäyttö

ScreenPad: 5,5-tuumainen Full HD (1920 x 1080) kosketusnäyttö sovelluksilla

Muisti: 16 GB

Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti, jossa 4 GB VRAM

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

Kovalevy: 512 GB SSD

Mitat/paino: 36,5 x 1,9 x 24,1 cm/1,9 kg

Ominaisuudet: HD-webkamera, wifi 802.11ac/Bluetooth 4.1, 2 x USB-C (Thunderbolt), 2 x USB 3.1, 3,5 mm kuulokeliitäntä, sormenjälkilukija, MicroSD-lukija

Verkkosivusto: asus.com

Hinta: 2 600 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

GeekBench: 22 905 multi, 5 370 single PC Mark 10: 4 739 3DMark TimeSpy: 2 437 3DMark Fire Strike: 6 648 CineBench R15: 128 fps/934 cb HD Tach: 717 MB/s Akkutesti: 2 h 6 min

Aina kun lanseerataan uusi ja tyylikäs kannettava, kysytään toimituksessa: ”Tappaako tämä MacBookin?”

Ei, sitä Asus ZenBook Pro 15 UX580GE ei tee. Sen sijaan se jahtaa MacBookin kalliimpaa versiota, MacBook Pro -kannettavaa.

Ylellisenä mallina ZenBook Pro 15 on viimeistelty laadukkaasti. Kuori on alumiinia ja pinta hillitysti harjattu. Silkinhimmeä pinta on niin syvän sininen, että pitää tarkistaa paketin kyljestä, ettei se ole musta. Kuparinvärinen reunus kehys rikkoo tumman ilmeen tyylikkäästi.

Moitteettomasti muotoiltu ja viimeistelty. Kuva: Asus

Moitteeton tyyli jatkuu, kun avaa kannen. Suuri 15,6-tuumainen 4K-näyttö tarjoaa värikylläisen ja kirkkaan kuvan, jollaista on hinnasta riippumatta vaikea löytää vertaista. Asus ilmoittaa näytön toistavan Adoben RGB:n 100-prosenttisen oikein ja olevan myös Pantone-sertifioitu. Lomakuvia varten se voi olla vähän liioiteltua, mutta graafikot tuntevat olonsa kotoisaksi.

Näppäimistö on suuri, mukava ja valaistu. Näppäimissä on niin pitkä liikkumismatka kuin tämän paksuisella kannettavalla on mahdollista (1,5 mm). Erillistä numeronäppistä ei ole.

Lisänäyttö

ZenBook Pron erikoisuus on nimeltään ScreenPad – ohjauslevy omalla näytöllä. 5,5-tuumaisessa ohjauslevyssä on alasvetovalikko, joka tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja. Valikkoa käyttäessä levyyn syttyy valot, jolloin FHD-resoluution näyttö paljastuu.

ScreenPad-näyttöä voi käyttää päänäytön laajennuksena, mutta se voi myös elää omaa elämäänsä sovellusten kautta. Aluksi siinä on kalenteri, minilaskin ja Spotify, mutta ideana on kasvattaa sovellusten määrää ja näytön käyttökelpoisuutta itse.

mainos

Ylimääräinen näyttö ohjauslevyssä on hauska ominaisuus, joka hakkaa MacBook Pron Touch Padin. Mullistaako se kannettavien käytön, se jää nähtäväksi. Alkuun se tuntuu helpolta tempulta – mutta niin toisaalta ajattelin Applen esitellessä pienet ohjelmat puhelimessaan vuonna 2007. Jälkikäteen ajateltuna siinäkin oli paljon potentiaalia!

mainos
Ohjauslevyn oma näyttö on Asus ZenBook Pro 15:n erikoisuus. Kuva: Asus

Huippuluokan rautaa

Tyylikäs ulkonäkö ei kuitenkaan ole kannettavan ainoa vaatimus, vaan myös sisäpuolella on merkitystä. ZenBook 15:n prosessori on kahdeksannen sukupolven Intel Core i9 kuudella ytimellä ja 12 säikeellä sekä 4,6 GHz:n turboboostilla. Tehoja on siis mahtavasti. Asus on onneksi varustanut koneen kunnollisella näytönohjaimella, joka täydentää integroitua Intel Graphics UHD 630:a. Näytönohjain on GeForce GTX 1050 Ti 4 GB:n RAM-muistilla. Se voi tuntua tuhlaukselta koneessa, jolla ei pelata 3D-pelejä, mutta monet toimisto-ohjelmatkin hyötyvät Nvidian näytönohjaimen tehoista.

Tallennus hoituu SSD-levyn muodossa. ZenBook Pro 15 on saatavilla erilaisilla SSD-levyillä, joiden koko ja nopeus vaihtelevat. Testimallissamme oli 512 GB tallennustilaa. Varustelun pikkuherkuista mainittakoon sormenjälkilukija ja Harman/Kardonin säätämä ääni.

Benchmarkit

Kuusiytimisen Core i9-prosessorin ansiosta kone on valmis vaativiinkin tehtäviin. Geekbenchin tulos 22 905 pistettä (multicore) ja 5 370 (singlecore) varmistavat Asus ZenBook Pro 15 UX580GE:n paikan nopeimpana tietokoneena, joka on testipenkissämme tänä vuonna vieraillut! PC Mark 10 -testin tulos 4 739 ei ole ennätys (sitä pitää hallussaan MSi GS65 Stealth Thin), mutta on silti nopea.

Epätavallisempaa ultrabookille on, että ZenBook Pro 15 selviytyy Futuremarkin 3D-testeistä hienosti. 2437 pistettä 3DMark TimeSpy -testistä ja 6648 3DMark Fire Strike -testistä riittävät pelaamiseenkin. Varsinaiset pelikoneet saavat silti paremmat pisteet edullisemmassakin luokassa.

mainos

Yhdessä asiassa Asus on kuitenkin joutunut tekemään kompromissin, ja se on akku. Akun kokoa on jouduttu rajoittamaan varmaankin kannettavan oman painon ja koon vuoksi. PC Tools -akkutestissä kone kesti vaivaiset kaksi tuntia. Tavallinen käyttöaika on toki rankkaa testiä paljon pidempi. Jos työpäivä venyy pitkäksi ja täyttyy tapaamisista ja esityksistä, voi laturin mukana kantaminen olla välttämätöntä. Ja se on painava! Jos kannettavaa käyttää kuitenkin pöytäkoneen vaihtoehtoa, ei akunkesto ole niin tärkeää.

Kenelle ZenBook-malliston lippulaivamalli on sitten suunnattu? Useimmat päätynevät tärkeiden pomojen huoneisiin. Johdon lisäksi se sopii graafista työtä ja suoritustehoja vaativia töitä tekeville. Pelaaminenkin onnistuu erinomaisen näytönohjaimen ja mahtavan prosessorin ansiosta, vaikka se tuntuukin vähän samalta kuin osallistuisi ralliin Lamborghinilla. Sellaiseen se ei ole paras, mikä on vähän sääli. Jos tyytyy 4K-näyttöä heikompaan resoluutioon, niin saatavilla on neljäsosan halvempi FHD-näytöllä ja i7-prosessorilla varustettu versio.

Johtopäätökset

Asus ZenBook Pro 15 UX580GE:ssa on selvä johtaja-ainesta: huippumallin speksit ovat kunnossa lähes joka saralla, ja hinta vastaa laatua. Näyttö on värikylläinen ja terävä, näytönohjain on nopea ja ScreenPad hakkaa Applen TouchPadin tarjoamalla muutakin kuin numerovastauksia. 15-tuumainen näyttö toimii tietenkin myös kosketuksella. ZenBook Pro on luksusta tihkuva nautinto, joka ei suorituskyvyn huomioiden ole mitenkään ylihinnoiteltu.

Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös