: Asus UX430UQ-Pure4

Huippukannettava reissutyöläiselle

Erinomainen kannettava kohtuulliseen hintaan – aikamoinen diili!.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

Design on hiottu huippuunsa. Näyttö on hyvä, suorituskyky loistava ja akku kestää pitkään.
Tavallisen kokoinen HDMI-ulostulo puuttuu. USB-portit voisivat olla nopeammat. Tuuletinääni äityy kovaksi, kun kone joutuu toimimaan isoilla tehoilla.

ASUS Zenbook UX430UQ-Pure4

Prosessori: 2,7 GHz Core i7-7500U

Näyttö: 14-tuumainen Full-HD (1920 x 1080)

Muisti: 16 GB

Näytönohjain: Nvidia GeForce 940MX

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64 bit

Kovalevy: 512 GB SSD

Mitat: 31,4 x 1,59 x 22,5 cm

Paino: 1,3 kg

Ominaisuudet: HD-webkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Type C (Gen 1), kuulokeulostulo, mikro-HDMI, SD-korttipaikka

Hinta: 1 300 €
Verkkosivusto: asus.com/fi

Suorituskyky

GeekBench 3: 7703 multi, 3691 single
Basemark 3.0: 575,25
3DMark 11: p2230
CineBench R15: 64,65 fps 358cb
HD Tach: 361,3 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 2 h 47 min

 

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Jos olet etsimässä kevyttä ja kaunista kannettavaa, jossa on hyvä näyttö, näppäimistö, suorituskyky ja akunkesto, olet ehkä jo tutustunut Asuksen Zenbook-sarjaan, josta löytyy läppäreitä moneen tarpeeseen ja hintaan. Me testasimme paremman luokan uusinta mallia, joka osoittautui todella mieluisaksi. Kannettava on ohut ja kevyt, näyttö on yllättävän suuri ja kone suoriutuu tavallisesta käytöstä mallikkaasti. Kaikki kohdillaan, siis!

UX430 on litteä ja kevyt. Kuva: Asus

 

Hyvännäköinen kannettava

UX430UQ on niin sanottu ultrakannettava, mikä vihjaa koneen muotoilun ja materiaalien olevan kevyestä ja kestävästä päästä. Asus on kutistanut konetta niin, että kansi on lähes pelkkään 13 tuuman näyttöä – Dell teki saman XPS 13 –koneelleen jo 2015. Mitä pienemmät ulkomitat, sitä helpommin kone kulkee mukana, joten uudistus on varsin tervetullut.

Ulkokuori on alumiinia, mikä näyttää olevan vakiomateriaali tämän päivän paremmissa kannettavissa. Se antaa koneelle ylellisen ilmeen lisäksi vakaan ja kevyen rakenteen. MacBook Pron tapaan näyttö kääntyy suuren keskisaranan avulla, mikä antaa lisätukea rakenteelle ja tilaa ilmanvaihdolle. Sijoittelunsa ansiosta tuuletin ei mene tukkoon vaikka kannettavaa käyttäisikin sohvalla. Näyttö kääntyy jopa 145 astetta, joten sopiva työskentelyasento on helppo löytää.

Näyttö, ääni ja näppäimistö

Näytön resoluutio on 1920×1080 pikseliä. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta on itse asiassa aivan riittävästi. Mattapintainen näyttö toimii hyvin kirkkaassa päivänvalossakin. Mattanäyttö voi jakaa mielipiteitä, mutta meidän mielestämme se on pelkkä plussa, kun ajattelee, että kannettavaa on tarkoitus kuljettaa mukana ja käyttää vaihtuvissa paikoissa.

Sisäänrakennetut kaiuttimet sijaitsevat laitteen pohjassa. Äänentoisto on tehty yhteistyössä Harman/Kardonin kanssa, ja täytyy sanoa, että se on hyvin onnistunut. Volyymia riittää, ja koneen mitat huomioiden soundi on yllättävän hyvä.

Näppäimistö on tietysti taustavalaistu. Kun sellaiseen kerran tottuu, on tavallista näppäimistö enää vaikea käyttää. Näppäimet eivät ole kovin koholla, mikä tarkoittaa, että niiden painaminen ei kestä yhtä pitkään kuin perinteisten. Tässäkin on makuasia, että suosiiko pidempää painallusta, mutta nopeaan näppäimistöön tottuu nopeasti. Lasinen kosketuslevy on melko suuri, ja näppäimistä poiketen siitä lähtee kuuluva ääni, kun sitä klikkaa. Koneessa on myös kalliimmista businesskannettavista tuttu sormenjälkitunnistin.

mainos
Näyttö kääntyy pitkälle takakenoon. Kuva: Asus

 

mainos

Sisään- ja ulostulot

Litteän muotoilunsa vuoksi Asus on joutunut miettimään tarkkaan, mitä liitäntöjä koneeseen mahtuu. Näin ainakin päättelisimme, sillä monia tavallisia liitäntöjä ei löydy lainkaan. Tavallisen kokoinen HDMI esimerkiksi. USB-porteissakin olisi parantamisen varaa: vaihtoehtoja ovat yksi USB 2.0, yksi USB 3.0 ja yksi USB 3.1 (C) Gen 1, mutta nopeampi Thunderbolt 3 puuttuu – vähän tylsää kannettavassa, joka muuten on niin edistyksellinen. Sen sijaan SD-kortinlukija löytyy – toisin kuin vaikkapa uudesta MacBook Prosta – joten kuvat siirtyvät kameran muistikortilta kätevästi. Tästä kiitos.

Suorituskyky

Kuten mainittua, testikoneemme edustaa malliston huipputasoa, joten suorituskyky on sen mukainen. Prosessori on Core i7 Kaby Lake, RAM-muistia löytyy 16 GB, SSD-kovalevyllä on tilaa 512 GB ja näytönohjain tulee Nvidialta. Jälkimmäisestä ei silti kannatta liikoja innostua, sillä se edustaa vanhempaa mallia. 3DMark-testimme paljasti, ettei tällä koneella kannata yrittää pelata uusimpia pelejä, ellei tyydy alentamaan niiden resoluutiota. Silloin akku joutuu tosin lujille ja kuluu nopeasti. UX430-kannettavaan kannattaakin asennoitua työkoneena, joka suoriutuu erinomaisesti toimistokäytöstä ja muusta tavallisesta käytöstä.

Prosessori sopii hyvin sekä kuvien että videon käsittelyyn, tekstinkäsittelyyn ja nettisurffailuun. Silloin akkukin kestää hyvin. Asus ilmoittaa, että 50 watin akulla saa 9 tunnin käyttöajan, mikä näytti testissämme pitävän hyvin paikkansa ja on erittäin hyvä suoritus tämän kokoluokan kannettavalta. Jos näytön kirkkautta himmentää, voi päästä 10 tuntiin.

Vaativammissa tehtävissä koneen tuuletin pitää melua, ja välillä se piti hieman häiritsevää meteliä muutenkin.

mainos

Johtopäätökset

Asus on tehnyt todella hyvää työtä UX430-kannettavallaan. Se sopii erityisen hyvin paljon liikkuville tai matkustaville työläisille, sillä se on erittäin kevyt ja näppärän kokoinen. Koneen muotoilu on kaunista ja tarkoituksenmukaista, ja valitsipa sarjan laitteista minkä vaihtoehdon tahansa, saa varmasti rahoilleen vastinetta. Joitakin häiritseviä pikkuasioitakin toki löytyy, mutta hyvät puolet hakkaavat huonot mennen tullen, ja muihin markkinoilla oleviin laitteisiin verrattuna emme epäröi suositella Asus UX430.

Jos tavallinen HDMI-sisääntulo on välttämättömyys ja kaipaisit korkearesoluutioisempaa kosketusnäyttöä, vaihtoehto voisi olla Asus Zenbook Flip, joka on muutoin ominaisuuksiltaan samantapainen ja myös samaa hintaluokkaa.

Lisää
Keskustelu

Vastaa

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös