: Älykotilaitteet

Älykkäitä laitteita älykkääseen kotiin

Mausta kotisi laitteilla, jotka helpottavat arkea.

Millaistakohan olisi olla englantilainen aatelinen? Uskolliset palvelijat seuraisivat jokaista mielenliikahdusta valmiina toteuttamaan toiveesi… Samaa elämystä yrittää meille nyt tarjota tekniikka. Nykyajan älykotiin kuuluu liuta laitteita, jotka keskustelevat verkon kautta ja säästävät asukkaat ikäviltä arjen askareilta.

Mutta mistä älykodin rakentaminen pitäisi aloittaa – ja mitä tarvitaan, jotta kotia voi kutsua älykkääksi?

Teoriassa voi aloittaa pienestä ja laajentaa älykotia pikku hiljaa. Yhä useammat tuotteet saavat älyominaisuuksia ja entisiä parannellaan. Jotta laitetta voi kutsua älykkääksi, sen pitäisi olla yhteydessä kotiverkkoon tao sovelluksen kautta mobiililaitteisiin. Kauko-ohjaus on ehdoton vaatimus. Digitaaliset LED-valaisimet, valvontakamerat ja älylukot ovat hyviä esimerkkejä älylaitteista. Tässä kohtaa lienee hyvä huomauttaa, että kaikenlaista kuraakin on tarjolla. Joukkorahoitus mahdollistaa kaikenkarvaisia yrityksiä syytämään markkinoille puolivalmiita ideoitaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin innostuu ostoksille.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi suosia tunnettuja merkkejä tai ainakin laittaa hälytyskellot soimaan, mikäli kaupan on aivan uusi tuote valmistajalta, josta et ole koskaan kuullutkaan. Tavallinen ongelma uusien toimijoiden kohdalla on usein huono ja monimutkainen ohjelmisto, jota yritetään korjailla laiskasti ilmestyvillä päivityksillä. Tällainen käytös loukkaa eniten asiakasta, joka on käyttänyt säästöjään uuden yrityksen tukemiseen.

Älykäs voi myös olla tyhmä

Kun koti on varustettu älylaitteilla, kannattaa ottaa aikaa opetellakseen niiden käyttöä arjessa. Kuinka se älyvalaistus oikein toimiikaan? Seinäkatkaisijan painamisen sijaan on opeteltava käynnistämään sovellus tai jopa luovutettava ohjaus laitteen omille mittareille. Sen sijaan että kääntäisi sälekaihdinta ikkunasta, onkin mentävä sovellukseen nähdäkseen ikkunasta ulos. Tällaiseen touhuun saattaa jonkin ajan kuluttua kyllästyä.

Kaikki älylaitteet eivät ole kovin fiksuja, ja osa niistä itse asiassa vain vaikeuttaa elämää – lupauksista huolimatta. Arkensa luovuttamisella älykodin ”käsiin” on seurauksensa. Mitä esimerkiksi tapahtuu, kun tulee sähkökatkos, patterit loppuvat tai laite alkaa muuten vain kenkkuilla oudosti? Jos termostaatti vääntää lämmöt täysille keskellä yötä, valot syttyilevät ja sammuilevat itsekseen tai musiikki alkaa soida miten sattuu, ei koti tunnukaan enää järin älykkäältä. Tee siis itsellesi palvelus ja harkitse tarkkaan, miten älylaite voisi parantaa elämääsi, ja tarvitsetko sitä ylipäätään. Fiksujakin ratkaisuja nimittäin on, mutta kaikki ei sovi kaikille.

Se ääniohjaus

Puhutuimmat älykotituotteet eivät valitettavasti vielä ole saatavilla Pohjoismaissa. Tarkoitamme tietysti ääniohjattuja assistentteja Amazon Alexaa ja Google Homea. Viitteitä edistymisestä kuitenkin on. Apple ilmoitti tänä vuonna kehittävänsä puhuvaa kaiutinta, ja Sonos julkaisi juuri Sonos One -kaiuttimensa, jossa on tuki sekä Alexalle että Google Homelle. Täällä Pohjolassa emme toki pääse nauttimaan vielä näistä ominaisuuksista, vaan vielä on jaksettava kärsivällisesti odottaa.

mainos
mainos

Kahvinkeittoa sängystä käsin

Nespresso yrittää olla älykäs – mutta tarvitseeko sen olla?

Ääni & Kuva kiteyttää

Yksinkertainen ja monipuolinen keitin, joka tekee erikokoisia kahveja.
Älyominaisuudet ovat aika tarpeettomia.

Nespresso Expert Milk

Bluetooth, 9 barin paine, 1,1 litran vesisäiliö, 1 700 w

Mitat: 28,7 x 38,54 x 22,3 cm

Verkkosivusto: nespresso.com

Valmistaja: Nespresso

Hinta: 370 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Kuinka usein sitä onkaan maannut sängyssä toivoen, ettei tarvitsisi nousta keittämään kahvia vaan se tapahtuisi jotenkin ihmeellisesti itsestään! Periaatteessa Nespresson Expert-keitin on vastaus tähän haaveeseen, kunhan keittiöön ei ole liian pitkä matka – yhteys keittimen ja kännykän välillä toimii nimittäin Bluetoothilla eikä wifillä. Jotta kahvi keittyisi ”itsestään”, on koneeseen pitänyt muistaa laittaa kahvikapseli ja vettä sekä laittaa alle kuppi.

Kuva: Kuvakaappaus

 

Monipuolinen laite

Onneksi Bluetooth-yhteyttä voi käyttää muuhunkin kuin kahvinkeittimen käynnistämiseen. Nespresso Expert on kahvijätin edistyksellisimpiä koneita. Toisesta asetuspyörästä voi valita koon: Risetto, Espresso, Lungo tai Americano. Laitteesta saa myös kuumaa vettä teetä varten. Toisesta pyörästä valitaan lämpötila, mikä on ollut kuluttajien toive. Kokoja voi hienosäätää sovelluksesta, joten jokaiselle voi asettaa sopivan lämpötilan sekä kahvin ja veden suhteen juuri oman maun mukaiseksi. Sovellus myös pitää kirjaa kahvikapseleiden määrästä, joten uusien tilaaminen sujuu helposti. Sovellus myös muistuttaa keittimen kalkinpoiston tarpeesta. Laitteessa on myös maidonvaahdotin, jolla saa joko kylmää tai kuumaa maitovaahtoa.

Kuva: Kuvakaappaus

 

Johtopäätökset

Jos Nespresson koneet ja kapselit ovat jo tuttuja, on helppo ihastua Expert Milk -koneeseen. Se vie keittiöntasolta aika paljon tilaa, mutta tekee toisaalta erilaisia kahveja. Älyominaisuudet eivät ehkä ole tässä niin oleelliset, mutta eivät ne onneksi mitään haittaakaan.

Wifi riittämään

Jos langaton verkko ei tunnu riittävän kodin perukoille asti, on Orbi harkitsemisen arvoinen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Orbi tarjoaa täyden verkon nopeuden koko kotiin. Helppo asentaa.
Asetuksia on vähän ja hinta melko korkea.
Netgear Orbi AC2200

Tri-band (2,4 GHz, 5 GHz, 5 GHz)

IEEE 802.11ac 10, 100, 1000 Mbit/s

iOS, Android

Mitat/paino: 8,4 x 7,6 x 16,1 cm/304 g

Verkkosivusto: netgear.com

Valmistaja: Netgear

Hinta: 420 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Tuntuuko langaton verkko pätkivän talon perukoilla? Ratkaisu ongelmaan on Mesh-järjestelmä, joka käytännössä tarkoittaa useita reitittimiä, jotka levittävät wifin koko kotiin. Useampi valmistaja on havahtunut tämäntyyppisen tuotteen kysyntään. Googlekin hyppäsi jokin aika sitten mukaan kisaan. Tällä kertaa testaamamme malli on Netgearin valmistama Orbi. Järjestelmä koostuu melko suurista mutta hillityn näköisistä valkoisista laitteita. Yksi on reititin ja toinen satelliitti.

Kuva: Netgear

 

Helppo asennus

Reititinjärjestelmäksi Orbi on todella helppo asentaa. Ensin pääyksikkö kytketään verkkoon ja sitten satelliitti. Niihin syttyy valot, kun ne on yhdistetty. Niitä ei pidä sijoittaa liian kauas toisistaan, mutta kuitenkin niin, että koko haluttu alue saadaan peittoon. Asennus itsessään tapahtuu mobiililaitteelta. Se etenee intuitiivisesti, eikä tarvitse tehdä juuri muuta kuin vaihtaa salasana ja antaa verkolle nimi. Sovelluksesta voi myös sallia ja määrittää vierasverkkoja, testata internetin nopeuden sekä tarkistaa verkkoon kytketyt laitteet. Ikävä kyllä Mesh maksaa enemmän kuin perinteiset reitittimet. Kahden yksikön kokonaisuus kustantaa yli 400 euroa, mikä on yli tuplasti enemmän kuin tavallisesti.

Kuva: Netgear

 

Johtopäätökset

Netgear Orbi on hyvä mutta kallis ratkaisu monen kohtaamaan ongelmaan: wifin huonoon peittävyyteen kotona. Orbin asennettua voi striimailla ja surffailla ilman pätkimistä tai pitkiä latausaikoja. Järjestelmä on helppo asentaa ja käyttää, mutta hinta saa hikoilemaan. Loppujen lopuksi huono netti on kuitenkin ikävämpi vaihtoehto.

Älykästä valvontaa

Viimeinkin Nest saatiin myös Pohjoismaihin suojelemaan ja valvomaan koteja.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen kuvanlaatu ja fiksu zoom-toiminto sisäänrakennetun 4K-sensorin ansiosta.
Osa ominaisuuksista, kuten nauhoitus, vaatii kuukausitilauksen pilvitallennustilan vuoksi.

Nest Cam IQ

Wifi, Bluetooth iOS, Android

4K HDR -kenno, 130 asteen avautumiskulma

Supersight, 12x optinen zoom

Verkkosivusto: nest.com

Valmistaja: Nest

Hinta: 380 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Amerikkalainen Nest tunnettiin alkujaan älykkäistä termostaateistaan. Niitä seurasivat pian palovaroittimet ja valvontakamerat, jotka on vihdoin saatu myös Pohjoimaiden markkinoille. Uusin tuttavuus on Nest Cam IQ -valvontakamera, jossa on 4K HDR -kenno. Se on valvontakameralle aikamoinen laatu, jonka ansiosta videokuva on tarkka. Kamera kuitenkin toimii vain 1080p-resoluutiolla, suurempaa kennoa käytetään zoomaukseen kuvanlaadun kärsimättä. Nest on nimennyt ominaisuuden Supersightiksi. Toinen erikoisuus on kaiutin. Sitä käytetään kameran kautta puhumiseen, joten voit käskeä koiran pois sohvalta keskellä yötä. Sillä tottahan toki kamerassa on night vision.

Kuva: Nest

 

Älykkäät ominaisuudet maksavat enemmän

Kaikki kommunikointi ja asetukset tehdään kännykästä, johon myös kameran lähettämät viestit havaituista poikkeavuuksista tulevat. Ikävä kyllä sen kummemmista ominaisuuksista on maksettava lisää. Kamera pystyy rekisteröimään ja tunnistamaan kasvot, ja sen saa automaattisesti kuvaamaan ja tallentamaan videon pilveen. Tämä vaatii Nest Aware -tilauksen tekemistä. Sen voi onneksi tilata milloin haluaa, joten siitä voi maksaa vaikkapa loman ajaksi. Useimmille riittänevät ilmaiset kuvakaappaukset. Aina on myös mahdollista katsoa sovelluksesta live-videota.

Johtopäätökset

Nest Cam IQ on fiksu ja tyylikäs kamera, joka täyttänee useimpien kotivalvonnan tarpeet. On harmi, että älykkäimmät ominaisuudet maksavat lisää, mutta valitettavasti se on tätä päivää. Hinta on korkeamman puoleinen, mutta kuvanlaatu on huippua. Olisimme kaivanneet yhteensopivuutta Applen HomeKitin kanssa.

Napinpainallus riittää

Unohda puheohjaus ja sovellukset, Pop on yksinkertaisuudessaan nerokas.

Ääni & Kuva kiteyttää

Pop luovuttaa älykodin vallan takaisin asukkaalle. Helppo ohjelmoida eikä tarvitse latausta.
Kallis toimintoihinsa nähden.

Logitech Pop Home Switch Starter Pack

Bridge ja kaksi Pop-nappia

Langaton käyttö: Bluetooth, Wi-FI iOS, Android

Mitat: 6 x 0,9 x 6 cm

Verkkosivusto: logitech.fi

Hinta: 100 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Kodeissa alkaa olla mittava määrä yhteenliitettyjä laitteita, joten tarve ohjata niitä yhdestä paikasta on kasvanut. Monetkaan valmistajat eivät ole viitsineet kehittää yhteisiä standardeja, vaan useimmiten laitteen ohjaus hoidetaan sille suunnitellulla kännykkäsovelluksella. Jos applikaatioiden sekamelska saa kaipaamaan analogisia aikoja, on ratkaisu Logitechin Pop. Moniväriset kumipäällysteiset napit palauttavat määräysvallan kodin asukkaalle. Ei tarvitse katsella kännykkää, napinpainallus riittää. Kuulostaa ehkä vanhanaikaiselta mutta on itse asiassa todella vapauttavaa.

Sulavaa ohjelmointia

Jokaisessa napissa on kolme toimintoa, jotka ohjelmoidaan helposti sovelluksesta: painallus, tuplaklikkaus tai pitkä painallus. Ensimmäinen kytkee päälle, toinen sammuttaa laitteen tai toiminnon. Hyvin yksinkertaista. Pop ohjaa näppärästi esimerkiksi Sonos-monihuonejärjestelmää, Philips Hue -älyvalaistusta tai sen voi laittaa työskentelemään yhdessä IFTTT-sovelluksen kanssa. Nappeja voi lisätä niin paljon kuin haluaa – ja lompakko sallii. Pop-nappulat maksavat nimittäin aika paljon siihen nähden, mikä niiden tuottama hyöty on. Ovathan ne näpsäköitä, mutta melkein viisikymppiä kappaleelta on aika kova hinta…

Kuva: Logitech

 

Apple Home vai Pop

Hinnan lisäksi löytyy toinenkin moonis. Vaikka Logitech nimittäin laajentaa Popin tukemia ohjelmistoja jatkuvasti, ei kaikki onnistu nappulakokoelmalta. Ongelman voi ratkaista ottamalla käyttöön Applen Home-sovelluksen, mutta silloin jotkut toiminnot voivat deaktivoitua. Pitää valita joko tai.

Kuva: Logitech

 

Johtopäätökset

Valaistuksen, termostaattien ja kaihdinten ohjaus puheella on toki älykästä, mutta joskus on mukava vain painaa nappia. Popilla se onnistuu, ja erityyppisten painallusten merkityksen saa itse päättää. Napit kuluttavat äärimmäisen vähän energiaa ja niitä voi sijoittaa mihin vain kotona. Erittäin nerokasta. Sääli, että napit ovat niin kalliita.

mainos

Tv-signaali kotiverkkoon

HDHomerun on nerokas täydennys kaapeli-tv:n käyttäjille.

Ääni & Kuva kiteyttää

HDHomerun tekee tv-signaalin jakamisesta ja suoratoistamisesta tietokoneelle, kännykkään tai tablettiin helppoa.
Tallennuksesta pitää maksaa erikseen.

HDHomerun Expand

DVB-C MPEG2 ja MPEG4/H.264, SD ja HD

100/1000 Mb/s high-speed network

Sovellus: iOS, Android

4 vastaanotinta

Verkkosivusto: silicondust.com

Valmistaja: Silicon Dust

Hinta: 200 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Nyt voi unohtaa pitkien piuhojen vetelyn ympäri kämppää ja lastenhuoneiden omat töllöttimet – digitalisoimalla kaapeli-tv:n pääsee eroon johtoröykkiöistä ja monesta vastaanottimesta. HDHomerun Expand kytketään televisiosignaalin ja reitittimen väliin, jonka jälkeen tv-signaali on kotiverkossa jaettavana. Sitten asennetaan sovellus tietokoneelle tai mobiililaitteeseen, jonka jälkeen voikin katsella näiltä laitteilta samoja ohjelmia kuin telkkarista. Loistavaa! Signaalin vahvuudesta ja verkon laadusta riippuen sekä kuvan- että äänenlaatu voivat olla huippuluokkaa. Laitteessa on neljä vastaanotinta, eli neljä perheenjäsentä voi katsella omia laitteitaan samaan aikaan.

Kuva: Silicon Dust

 

Nauhoituksesta pitää maksaa erikseen

Kun televisiosignaali digitalisoidaan, voisi kuvitella, että signaalin tallentaminen onnistuu samalla vaivalla. Ja onnistuuhan se, ominaisuudesta pitää vain pulittaa 35 dollaria vuodessa. Sen maksamalla saa HDHomerun Expandista saa paljon enemmän irti: televisio-ohjelman voi laittaa pauselle ja nauhoittaa, ohjelmavalikko pitenee 24 tunnista 14 päivään, eli lempiohjelmat voi laittaa tallennukseen ennen lomalle lähtöä. Neljä vastaanottajaa voivat edelleen katsella tai tallentaa televisio-ohjelmia samanaikaisesti.

Syy lisähintaan on ohjelmien yleiskatsaus – se vaatii jatkuvaa päivittämistä, mikä tietenkin maksaa.

Johtopäätökset

HDHomerun on nerokas ratkaisu televisiosignaalin jakamiseen kotona. Vanhemmat voivat katsella töllötintä olohuoneessa ja lapset tableteillaan omissa huoneissaan. Maksamalla vielä hieman lisää saa kalliista kaapeli-tv-tilauksestaan vielä enemmän irti.

Väriä Auroralla

Laita valot tanssimaan musiikin tahdissa ja juhlien vau-tunnelma on taattu!

Ääni & Kuva kiteyttää

Aurora valaisee kaikissa sateenkaaren väreissä ja sillä voi luoda erilaisia kuvioita.
Jos haluaa useampia paneeleita, järjestelmästä tulee äkkiä kallis. Mutta se on sen arvoista.

NanoLeaf Aurora

Wifi

Sovellus: iOS/Android

Yhteensopiva: Alexa, Google Assistant, IFTTT, Apple Homekit

16 miljoonaa värisävyä

Teho: 100 luumenia/paneeli

Mitat: 24 x 24 x 24 x 1 cm

Verkkosivusto: nanoleaf.me

Valmistaja: Nanoleaf

Hinta: 210 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Valoa elämään tuovat nämä älykkäät LED-paneelit kanadalaiselta NanoLeafilta. Kolmiomaisen muotoilun ansiosta niistä saa muodostettua erilaisia kuvioita. Aloituspakkauksessa on yhdeksän paneelia ja muutama eri kuvioehdotus. Lisää paneeleja saa ostettua erikseen. Ne yhdistetään toisiinsa muovisilla liittimillä, jotka toimivat samalla virranjakajina. Kokonaisuus kytketään moduuliin, joka voidaan kiinnittää paneelien pohjaan. Paneelit ovat melko kevyitä ja kiinnittyvät seinälle kaksipuoleisella teipillä.

Kuva: NanoLeaf

 

Jälleen yksi sovellus

Odotetusti valaistusta ohjataan sovelluksella, josta voi valita lukuisista esiasetetuista väriyhdistelmistä, luoda omansa tai ladata toisen käyttäjän tekemän värikombon. Sovellus on melko yksinkertainen, mutta sitä ei tarvitse sen kummemmin opetella käyttämään – ohjaus onnistuu nimittäin myös Applen Home-sovelluksesta, josta voi ohjata muitakin kodin laitteita.

Jokainen paneeli on teholtaan 100 luumenia. Se ei vaikuta paljolta, mutta mitä enemmän paneeleita on kytkenyt keskenään, sitä voimakkaampi valosta tulee. Kun valot ovat seinällä ja vaihtelevat värejä, on näky todella vaikuttava.

Kuva: NanoLeaf

 

Lisähauskaa Rhythm-paneelilla

Järjestelmästä tulee entistä hauskempi, kun mukaan lisää NanoLeafin uusimman paneeli-innovaation. Rhythm-paneelissa on mikrofoni, ja siihen voi myös yhdistää äänilähteen tavallista minijakkiliitintä käyttämällä. Näin paneelit saa tanssimaan musiikin tahdissa. Kokonaisuus luo hetkessä bilefiiliksen ja on yksinkertaisesti koukuttavan hieno.

Nanoleaf Rhythm

 

mainos

Johtopäätökset

NanoLeaf Aurora on nerokas keksintö, joka voi vaikuttaa vähäpätöiseltä, mutta vie viehättävyydessään voiton. Olisi ollut mukavaa, jos aloituspakkauksessa olisi enemmänkin paneeleita ja Rhythm tulisi siinä mukana, mutta olemme silti tyytyväisiä.

mainos

Edullista älyvaloa

Ikea ei ihan kilpaile Philips Huen kanssa, mutta hakkaa sen kyllä hinnassa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ikean langaton hehkulamppu tekee mitä lupaa ja edulliseen hintaan. Laaja valikoima tuotteita.
Valaisimet eivät ole yhtä edistyksellisiä kuin Philips Hue.

Ikea Trådfri Gateway

Kaksi lamppua, kaukosäädin, wifi

Sovellus: iOS/Android

Verkkosivusto: ikea.fi

Valmistaja: Ikea

Hinta: 70 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Ikea astuu älyvalaistusmarkkinoille Trådfri-sarjallaan. Järjestelmä toimii kuten kilpailevan Philipsin vastaava, eli lamput kommunikoivat modeemiin yhdistetyn keskuksen kanssa. Sarja koostuu lähinnä valkoisista lampuista, jotka voivat valaista valkoisena tai kellertävänä, muutamasta kehyksestä sisäänrakennettuine valoineen, erilaisista napeista, liiketunnistimesta ja jopa pienistä hyllyistä, joissa on LED-valot. Ikea levittää näin älyvalaistuksen ilosanomaa kaikkien ulottuville, ja Philipsiä edullisempi hinta on Ikean puolella.

Kuva: Ikea

 

Kustomointi ei onnistu

Jos luulee saavansa kaiken ilman, että siitä tarvitsee maksaa, on erehtynyt. Philips tarjoaa valaistuksen kaikissa sateenkaaren väreissä – Ikea ei. Myös valojen ohjaus on rajallisempaa, eikä esimerkiksi himmennys onnistu yhtä hämäräksi kuin kilpailijoilla.

Järjestelmän asennus on yksinkertaista, mutta valojen yhdistäminen tuotti hieman hankaluuksia. Tuntuu sitä paitsi tyhmältä pitää kaukosäätimiä lamppujen vieressä, kun niitä asennetaan.

Elokuussa 2017 Ikea ilmoitti, että Trådfri-lamppuihin tulee pian niin Apple Homekit kuin myös Alexa ja Google Home. Se olisi valtava parannus, mutta vielä se ei ole toteutunut.

Kuva: Ikea

 

Johtopäätökset

Monille Ikean Trådfri-lamput voivat olla pehmeä ensiesittely älyvalaistuksen maailmaan. Jos on päässyt jo kokeilemaan Philips Hue -järjestelmä, huomaa halvempien valaisinten rajoitukset ja on varmasti halukkaampi maksamaan hieman lisää. Trådfri ei loista kaikissa sateenkaaren väreissä, ei himmene yhtä tehokkaasti ja on hiukan hankalampi asentaa. Toisaalta hintakin on paljon edullisempi.

mainos
mainos

Hitaat kaihtimet

Moottoroidut sälekaihtimet tekevät arjesta sekä helpompaa että hankalampaa.

Ääni & Kuva kiteyttää

On aika siistiä ohjata kaihtimia napinpainalluksella. Sälekaihdinten design on erittäin kaunis.
Moottoroidut sälekaihtimet ovat vastaus ongelmaan, jota ei ole.

Copenhagen Blinds

Sovellus: iOS ja Android

Akunkesto: 3–6 kk

Verkkosivusto: byartandersencph.com

Valmistaja: Art Andersen

Hinta: Alkaen 550 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Ei näytä olevan juuri mitään rajoja sille, millaisista tuotteista voi tehdä älykkäitä. Uusi ja melko kummallinen esimerkki tästä on tanskalaisen Art Andersen CPH:n moottoroidut sälekaihtimet nimeltään Copenhagen Blinds. Kaihtimia saa mustana, valkoisena ja hopeanharmaana. Ne ovat yllättävän leveät, ja niissä on akku ja johto yläreunassa. Kaihtimia ohjataan kännykkäsovelluksella tai erityisellä Wall Controller -kaukosäätimellä. Enää ei tarvitse vetää narusta tai kääntää nupista nähdäkseen ulos.

Kuulostaa fiksulta, mutta toimintoon on vaikea tottua. Muutaman sekunnin vievä operaatio venyykin melkein minuuttiin. Aivan liian hidasta siis, mikä saa miettimään, miksi ihmeessä tanskalaiset ovat tehneet jostakin näin yksinkertaisesta näin hankalaa. Kuinka paljon kauniit kaihtimet lohduttavat, jos niiden käyttäminen on vain ärsyttävää?

Kuva: Valmistaja

 

Homekit-tuki puuttuu

Sitä paitsi niinkin yksinkertainen asia kuin integrointi Apple Homekitiin puuttuu. Kuulemma parannus asiaan on luvassa, samoin kuin valomittari.

Kaihdinsovelluskin vaatisi pientä säätöä. Ja viimeiseksi on mainittava hinta. Yksi kaihdin maksaa lähes kuusisataa euroa, ja päälle Wall Controller, joka helpotta kaihdinten ohjausta hieman ja maksaa satasen. Toisin sanoen kyseessä on varsin kallis ratkaisu itsekseen toimiville kaihtimille.

Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

Copenhagen Blinds on hyvännäköinen ja ihan fiksu keksintö. Valitettavasti se on myös erinomainen esimerkki ratkaisusta ongelmaan, jota ei ole olemassa. Ainakaan yksityiskodeista puhuttaessa, sillä hidas ja hankala ohjaus muuttuu äkkiä arjen ärsyttäväksi askareeksi.

mainos
mainos
Kommentera

Vastaa

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös