Aktiivisuusrannekkeet

 itemprop
Aktiivisuusrannekkeet

Liikkujan uusi paras kaveri

Puhelimeen liitetty aktiivisuusranneke mittaa liikkumista, unta ja paljon muutakin!

Aktiivisuusrannekkeet ovat kuuminta kamaa juuri nyt, mikä näkyy uusien mallien tulvana markkinoille. Askelmittarin ja puhelimen paikannusominaisuuden ansiosta voimme itse valvoa oman liikunnan runsautta tai vähäisyyttä. Päivällä ranneke mittaa aktiivisuutta ja yön aikana unen laatua.

Vimpaimena ranneke on kätevä lisä älypuhelimeen: sovellus värisyttää ranneketta ja muistuttaa näin liikkumisesta ja näyttää joissakin malleissa myös kuka soittaa – kätevää, jos puheli on taskussa tai laukussa.

Terveyden kannalta istuminen on todettu hitaaksi kuolemaksi, joka lisää syövän, diabeteksen ja sydäntautien riskiä. Edes säännöllinen liikunta ei vähennä riskiä, jos viettää suurimman osan ajastaan istuen. Niinpä on perusteltua ottaa käyttöön aktiivisuusranneke, joka muistuttaa nostamaan takapuolen tuolista ja kannustaa käyttäjää yltämään kymmenentuhannen askeleen päivittäiseen liikuntaan. Ranneke voi auttaa myös nukkumaan paremmin sekä valvoa energiansaantia, mikä voi pitkällä aikavälillä tietysti johtaa parempaan elämänlaatuun.

10 000 askelta päivässä

Itse istun ihan liikaa. Kun en kirjoita tekniikka-artikkeleita, vietän mieluusti aikaa pelaten PC- ja konsolipelejä, ja kun en pelaa, katson usein televisiota ja elokuvia. Työskentelen myös paljon kotoa käsin. Niinpä minusta tuli aikuisiällä lihava ja onneton (178 cm ja 120 kg) mutta onneksi pystyin kääntämään kelkkani ja löysin liikunnallisen elämäntavan. Muutos oli niin valtava, että minusta tuli liikunnanohjaajakin ja treenaan kymmenisen kertaa viikossa erilaisilla tunneilla. Suosikkejani ovat sisäpyöräily- eli spinning-tunnit, joihin yhdistän vaihtelevia voimaharjoituksia.

Silti arkipäiviini ei ole mahtunut tarpeeksi liikuntaa. Työpäivä on pelkkää istumista pöydän ääressä, jonka jälkeen kiiruhdan salille, jolloin saan ensimmäistä kertaa raitista ilmaa koko päivän aikana. Olen myös huomannut, että en huolehdi riittävästi unensaannistani. Aktiivisuusrannekkeiden testaus tuli siis taivaan lahjana! Voisiko ranneke auttaa minua – ja lopulta myös sinua, lukijaa – elämään terveellisemmin?

Vastaus on kyllä, tosin ei aivan niin hyvin kuin olisin toivonut. Rannekkeissa on paljon erilaisia tekniikoita ja ominaisuuksia, mutta tavoitteiden ja toimivuuden suhteen niitä ei usein ole mietitty loppuun asti.

mainos

Yksi selitys havainnolleni voi olla oma elämäntapani. En juokse enkä pyöräile ulkona, vaan olen sisäliikkuja. Se taas vaatii toisenlaista mittausta kuin luonnossa liikkuminen. Sykemittaus olisi ehdoton, mutta ominaisuus on saatavilla vain joissakin malleissa, eikä se niissäkään toimi mainostetulla tavalla.

mainos

Valmistajat menevät puolustuskannalle, kun asian ottaa puheeksi. Ne puhuvat mieluummin terveydestä ja liikunnan tärkeydestä ja oman rannekkeensa erinomaisuudesta. Mutta kun muistutan meistä salikävijöistä, joilla on vaikeuksia saada hyötyä irti aktiivisuusrannekkeesta, on vastaus luokkaa ”niin no, emme ole ajatelleet asiaa siltä kantilta”. Tekniikan tarjoama hyöty riippuu siis paljon siitä, miten liikut, joten pettymyksen riski rannekkeen kanssa on olemassa.

Bluetooth, synkkaus ja netti

Ranneke vaatii paljon asioita toimiakseen sujuvasti. Bluetooth on välttämättömyys, jonka toimimisesta oli monen kohdalla vaivaa, kun laitteet menettävät yhteyden, jos liikkuu liian kauaksi puhelimestaan. Joskus rannekkeen uudelleenyhdistäminen ei ota sujuakseen.

Tätä tietysti vahvistaa testitilanne, jossa ranteessa on samanaikaisesti kahdeksan laitetta. Näin monta päällekkäistä ja yhtäaikaista signaalia ei ehkä ole tyypillinen tilanne käyttäjälle. Näin testissä tuli arvioitua samalla rannekkeiden Bluetoothin vahvuus, ja useita laitteita testattiin muutaman päivän ajan vielä yksistäänkin.

mainos

Toiseksi katsottiin, miten ranneke synkkaa sovelluksensa kanssa, mitä myöskin voi sotkea useat samanaikaiset yhteydet. Yleensä synkkaus saatiin toimimaan käynnistämällä sovellus uudelleen.

Voidakseen käyttää ranneketta, täytyy antaa rekisteröintitiedot valmistajalle: nimi, sähköposti, paino, sukupuoli, pituus ja ikä. Kyllä, valmistaja tietää siis kuka olet, miten elät ja missä liikut. Toimiva internet-yhteys on välttämätön rannekkeen synkkaamiseen, ja samoin valmistajan palvelimien täytyy olla toiminnassa. Aktiivirannekkeen käyttöön vaaditaan siis Bluetooth, synkkaus puhelimen kanssa sekä netti niin käyttäjän kuin valmistajan päässä – monta mahdollisuutta, jossa jokin voi mennä vikaan.

Entä akku? Vain Sonyn ranneke ladataan tavallisella mikro-USB-laturilla. Muilla oli kullakin omat ratkaisunsa, joten on tärkeää huolehtia rannekkeen lisäksi myös itse laturista.

Testistä

Testin tavoitteena on arvioida, miten markkinoiden suosituimmat aktiivisuusrannekkeet onnistuvat mittamaan liikettä ja liikuntaa, ja tuovatko älyominaisuudet tai rannekkeiden omat näytöt jotakin lisää käyttöön tai parantavatko ne ymmärrystä omasta liikkumisesta. Askelten laskeminen on yksinkertainen toiminto, josta kaikki tämän päivän rannekkeet suoriutuvat. Halusimme nähdä, miten ne toimivat salilla ja ryhmäliikuntatunneilla, mikä asettaa oman haasteensa mittaukseen. Lisäksi arvioitiin sovelluksen käytön vaivattomuutta. Vaikka nykypuhelimet tarjoavatkin monia hyviä ominaisuuksia itsessään, on niiden aktiivisuuden mittaamisessa rajoitteensa. Vertasimme rannekkeita myös viime vuoden voittajaan, Jawbone UP 24:ään. Voiko ranneke, jossa ei ole omaa näyttöä, kilpailla uuden ja fiksumman sukupolven rannekkeiden kanssa?

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Sony yrittää olla muutakin kuin askelien, unen ja aktiivisuuden mittari – paino sanalla yrittää.

Sony on onnistunut toteuttamaan rannekkeessaan ideoita, joita muilla ei ole: Smart Band Talk on puhelimen jatke, josta voi lukea viestit ja myös vastata, soittaa ja puhua puheluita sen kautta. En tutustunut kovin syvällisesti näihin ominaisuuksiin, sillä testin tarkoitus on tutkia aktiivisuuden mittaamista.

Ja Sony toimii hyvin mittaajana. Poikkeuksellisten alkuvaikeuksien jälkeen (minun piti googlata ongelma ja sen jälkeen asentaa ranneke uudestaan) laite yhdistyy kännykkään helposti. Lifelog-sovelluksen synkkaus on vaivatonta. Huomaamaton ranneke on mukava, näyttö perustuu E-ink-sähköpaperitekniikkaan, joka ei häiritse silmää esimerkiksi valaistumalla yöllä.

Lifelog-applikaatio on aivan oma kokemuksensa, jonka tarkoitus on pitää kirjaa kaikesta, mitä käyttäjä puhelimellaan tekee. Askelien, unen, hölkkäämisen ja kuljetun matkan mittaamisen lisäksi se tallentaa puhelu-, peli-, elokuva-, valokuva-, selailu-, musiikki- ja e-kirjatiedot. Melko kunnianhimoista. Jotta kaikki tämä toimisi saumattomasti, arvelen, että kuvioon tulee lopulta liittää jokin Sonyn maksupalvelu.

Näin ainakin luulen. Vaikka pelaan epäterveellisen kauan Far Cry 4 -peliä Playstation 4 -konsolillani, jonka olen kirjannut sisään PSN-tililleni, ei Lifelog rekisteröi sitä lainkaan. On vaikea arvioida, kuinka hyödyllinen sovellus on, sillä mistään ei tule apuja. ”Olet pelannut 0 tuntia”. Jahas, mutta kuinka saisin Lifelogin rekisteröimään pelaamiseni? Vinkkejä ei löydy.

Lifelogiakin tärkeämpää on nyt kuitenkin katsoa Sonyn ranneketta, joka toimii vähän niin ja näin. Se seuraa unta, vaikkakin epäonnistuu yöunieni mittaamisessa. Kun otan rannekkeen pois kahdelta iltapäivällä ja laitan sen penkille odottelemaan, päättää se rekisteröidä toiminnan nukkumiseksi.

Johtopäätökset

Hauska konsepti, ja erityisesti rannekkeen kautta puheluiden puhuminen vaikuttaa kätevältä. Liikunnan seuranta pelkkien askelien mittaamisen sijaan kannattaa unohtaa. Korjauksia tai lisäyksiä ei voi tehdä manuaalisesti. Laitteen toimintaperiaate on melko käsittämätön, ja aktiviteettirannekkeen sijaan Sony käy tavallisesta askelmittarista.

mainos
mainos
Faktat

Tuki: Android 4.4+ (ei iOS)

Ranneke: 25 cm (L) ja 21,4 cm (S)

Akunkesto: 3 päivää

Vedenkestävyys: IP68

Hinta: 170 €


PlusRanneketta voi ohjata puheella.
MiinusItsepäinen Lifelog-ohjelma onnistuu pitämään kirjaa melkein kaikesta muusta paitsi liikunnasta, kuinka ironista. Lyhyt akunkesto.
 data-srcset
Samsung Galaxy Gear Fit
Samsungin rannekkeessa on näyttö ja hyvältä vaikuttavia ominaisuuksia, jotka eivät mene ihan maaliin asti.
 data-srcset
Polar Loop
Polarin rannekkeessa on potentiaalia, mutta sen käyttö vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa.
 data-srcset
Jaybird Reign
Jaybirdin jännittävä ranneke on uudenlainen niin hyvässä kuin pahassa.
 data-srcset
Jawbone UP 24
Ominaisuuksiltaan rikas ja sovellukseltaan paras ranneke vie koko testin voiton.
 data-srcset
Huawei Talkband B1
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ranneke, joka sopii myös korvaan.
 data-srcset
Garmin Vivosmart
Huomaamaton ja tyylikäs kosketusnäyttö ei riitä nostamaan Garmin Vivostartia askelmittareiden luokasta todellisten aktiivisuusrannekkeiden sarjaan.
 data-srcset
Fitbit Charge
Ohut ja huomaamaton Fitbit yltää miltei kaikkiin vaatimuksiimme.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös