: 8 pelihiirtä

Pelaajan salainen ase

Testasimme kahdeksan parasta hiirtä, jotka on suunniteltu erityisesti pelaamiseen.

Olemme testanneet isot joukot erilaisia pelilaitteita, joista useimmat ovat varsin hinnakkaita harrastusvälineitä. Hiiri tekee poikkeuksen: sellaiseen suurimmalla osalla on helposti varaa.

Hyvä näytönohjain maksaa opiskelijaläppärin verran, mutta parhaimmatkin pelihiiret mahtuvat hyvin tavallisen kuukausi- tai lahjabudjettiin. Itse asiassa useimmat hiiret maksavat vähemmän kuin ensimmäinen tietokonehiireni joskus 30 vuotta sitten – eikä tässä ole edes otettu huomioon inflaatiota!

Mutta miksi pitäisi hankkia erillinen pelihiiri? Eikö yhtä hyvin voi käyttää tavallista hiirtä?

Pelihiiri muistuttaakin ulkonäöltään – sykkiviä valoefektejä lukuun ottamatta – tavallista hiirtä. Jos kurkistaa tarkemmin mustan kuoren alle, on ero sittenkin kuin vanhan ruosteisen polkupyörän ja tour de Francen kilpapyörän välillä. Kaikki on kiinni nopeudesta, tarkkuudesta ja vakaudesta.

Resoluutio ja nopeus

Pelihiirten yhteydessä usein esiin nouseva luku on DPI (Dots Per Inch, pistettä tuumalla), joka ilmoittaa hiiren resoluution. Mitä korkeampi DPI-luku, sitä pidempään kursori liikkuu, kun hiirtä liikutellaan matolla. Tähtäys ja nopeat käännökset ovat tietenkin pelaamisessa erityisen tärkeitä. Jättimäiset luvut, kuten 12 000 DPI:tä tai enemmän, ovat kuitenkin hölynpölyä, josta ei ole mitään hyötyä, ellei hienomotoriikka ole yli-inhimillisellä tasolla ja hiirimatto postimerkin kokoinen. Etenkään kursori ei hyödynnä näin suurta resoluutiota, ja koska hiiri siirtää dataa tietokoneelle kerran millisekunnissa, voi kursori alkaaa hyppiä. Onneksi hiirten resoluutiota voi säätää portaittain. Käytännössä ammattipelaajatkaan eivät yleensä käytä yli 3 000 DPI:n resoluutiota.

Parempi mittari hiiren tarkkuudelle ja nopeudelle on IPS (Inches Per Second, tuumaa sekunnissa), joka kertoo, kuinka pitkälle hiirtä liikuttaa ilman, että sensori hyppää mittauspisteiden yli. Korkeampi luku tarkoittaa tarkempaa yhteistyötä käden ja kursorin liikkeiden välillä.

50 miljoonaa klikkausta

Hiiren napit ovatkin sitten oma lukunsa, ja niiden vaatimukset nopeudesta ja kestävyydestä ovat vielä korkeammalla. Tavallisellan toimistohiirellä tarvitsee vain klikata kerran tai tuplasti saadakseen valittua jonkin ominaisuuden tai startatakseen ohjelman, mutta pelihiiren on reagoitava välittömästi, kun pelaaja kliksuttelee kymmenen kertaa sekunnissa saadakseen vastustajansa kukistettua kahdella Berettallaan Counter Strikessa.

mainos

Nappien valmistajista japanilainen Omron on useimpien suosikkeja. Omronilla on samanlainen kulttistatus hiirinappien suhteen kuin Cherryllä näppäimistöjen kanssa. Napit kestävät 20–50 mijoonaa klikkausta. Vaikka se kuulostaa paljolta, tarjoavat useat valmistajat varanappeja, jotka voi vaihtaa kuluneiden tilalle.

mainos

Osa pelaajista suosii langallisia hiiriä ja osa langattomia. Molemmat toimivat, kunhan ne on hyvin tehty. Tämän testin hiiristä seitsemän kahdeksasta on langallisia, joten lienee selvää, että ammattilaispelaajat kallistuvat johdon puoleen. Yksi testihiiristä on muuten Razer Lancehead -mallin ”Tournament Edition”, joka eroaa tavallisesta milläs muulla kuin johdolla.

Makean ystäville

Pelihiiren ei ole pakko olla musta - Mionix on yhtä viileä kuin piparminttujäätelö!

Ääni & Kuva kiteyttää

Piparmintunraikas design. Erinomainen ohjelmisto.
Ei valoa. Laatu ei hurmaa.
Nopeus: Ei ilmoitettu

Maksimiresoluutio: 5 000 DPI

Napit: 6

Ohjelmisto: Mionix Hub

Valot: Ei ole

Kätisyys: Oikea

Paino: 139 g

Verkkosivusto: mionix.net

Hinta: 70 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Mionixillä on oma visionsa siitä, millaisia pelihiiret voivat olla, ja se visio on värikäs. Hallitsevan mustan sijaan Mionixin Castor-hiiret on nimetty herkkujen mukaan: ”Frosting” on mansikkakuorrutteen värinen, ”French Fries” keltainen kuin ranskanperunat ja ”Ice Cream” piparminttujätskin sinivihreä. Tarjolla on kyllä myös hillityn harmaa ”Shark Fin” ja jopa musta ”Castor”.

Jos Castorin herkut maistuvat, voi koko työpöydän kuorruttaa samoilla sävyillä. Mionixillä on nimittäin myös jättikokoisia hiirimattoja, jota levittävät ranskikset tai jäätelön koko tasolle, samoin kuin vaihdettavia valonäppäimiä Cherry-näppäimistöihin.

Yrityksen verkkosivustolla on varsin letkeä meininki. FAQ-sivun kysymykseen ”Where Do You Ship to?” on vastattu: ”We ship globally, because we are Mionix and we can do anything!”

Ohjelmisto, Mionox Hub, vaikuttaa ensisilmäyksellä melko alkeelliselta Roccatiin, Razersiin ja SteelSeriesiin verrattuna. Käytännössä se hanskaa kuitenkin hommat hyvin. Jopa edistykselliset ominaisuudet, kuten hiiren liikeradan säätäminen tai resoluutioiden säätäminen vertikaalisesti ja horisontaalisesti onnistuvat. Jostain syystä vain mustassa hiiressä on RGB-valot.

Mionix Castor Ice Cream istuu mukavasti tavalliseen aikuisen käteen, ja napit ja sensorit reagoivat nopeasti, joskaan ei yhtä nopeasti kuin Razerilla ja SteelSeriesillä.

Johtopäätökset

Mionix Castor Ice Creamista joko tykkää tai ei – tosin vihaajiakin on ajateltu ja tehty heille musta versio. Ominaisuuksien ja suorituksen perusteella se on kelpo pelihiiri, joka ei kuitenkaan to pelin tiimellykseen mitään ekstraa muihin kisaajiin verrattuna. Valojen puuttuminen ei ole varsinainen miinus, mutta alentaa arviota, sillä tässä tapauksessa valmistaja pystyy tarjoamaan myös valot ja nopeamman sensorin samaan hintaan.

mainos

Saksalaista tarkkuutta

Tämän kovanaamaisempaa hiirtä ei markkinoilta löydy!

Ääni & Kuva kiteyttää

Näyttävä design. Suurin osa asetuksista ohjelmistossa.
Hyvä hiiri, mutta parempiakin on.
Nopeus: 250 IPS

Maksimiresoluutio: 12 000 DPI

Napit: 8

Ohjelmisto: Roccat Swarm

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 130 g

Verkkosivusto: roccat.org

Hinta: 80 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Saksalainen Roccat on hiirimaton uusimpia tulokkaita. Vuonna 2007 perustettu yritys on ehtinyt kartuttaa hyviä kykyjä ja sponsoroi monia e-urheilujoukkueita League of Legends ja StarCraft II:ssa.

Roccat Kone AIMO on brändin ensimmäisen hiiren, vuoden 2007 Roccat Koneen, jatkokehitelty versio. Sitä saa neljänä varianttina. AIMO-mallissa on eniten ominaisuuksia ja värejä. AIMO on Roccatin standardi pelilaitteiden valojen ohjaukseen.

Hiilenmusta Kone AIMO näyttää esimerkilliseltä pelihiireltä. Terävät reunat ja esiin työntyvät sivut näyttävät uhmaavan ergonomiaa. Viisi erikseen ohjelmoitavaa RGB-valoaluetta täydentävät näyttävän kokonaisuuden. Hiiri on testin suurin ja painavin, joten se sopii aikuisen käteen hyvin.

Pelin tiimellyksessä hiiri istuu käteen loistavasti. Ohjaus toimii hyvin ja nait vastaavat nopeasti. Nopeimmilla, kuten Razerilla ja SteelSeriesillä, tarkkuus on hieman parempi.

Ohjelmiston nimi on Roccat Swarm, ja se sisältää saksalaiselle ohjelmistolle pakollisesti paljon asetusvaihtoehtoja. Kun tarvittavat lisäasetukset ja päivitykset on tehty, pääsin asettamaan valot, napit, DPI-tasot, liikkeet ja jopa pystyetäisyyden korkeuteen, jossa hiiri lopettaa skannaamisen!

Johtopäätökset

Roccat Kone AIMO on hauskan näköinen ja tarjoaa hyvää kontrollia peleihin. Etenkin jos haluaa itse ohjelmoida esimerkiksi nappien toimintaa. Valoshow on vain näköseikka, ja sen saa pois päältä. Kone-hiirtä saa myös pienempinä ja värikkäinä versioina. Hallinta on erinomainen ja napit reagoivat nopeasti. Ehkä vaihtoehtoja saisi olla vähemmänkin.

mainos

Ylettömän ylellinen scifihiiri

Logitechin huippuhiiri pystyy mihin vain, ja se näkyy myös hinnassa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs design. Erittäin tarkka. Langaton. Langaton lataus.
Yhden G903:n hinnalla saa monta hyvää tavallista pelihiirtä.
Nopeus: 400 IPS

Maksimiresoluutio: 12 000 DPI

Napit: 8

Ohjelmisto: Logitech Gaming Software

Valot: RGB

Kätisyys: Valittavissa

Paino: 110–120 g

Verkkosivusto: logitech.com/fi

Hinta: 160 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Logitech on tehnyt hiiriä pidempään kuin yksikään muu yhä elossa oleva valmistaja. G903 on heidän huippumallinsa pelihiiristä, ja todellinen yllätys!

Ensinnäkin G903 on testin ainoa langaton hiiri. Koska sekä Bluetooth että Logitechin oma standardiadapteri ovat liian hitaita pelaamiseen, tulee hiiren mukana ”Lightspeed”-USB-adapteri. Johtoa suosiville sellainenkin löytyy. Painoa voi säätää 10 gramman lisäpainoilla, ja peukalonapit voi vaihtaa toiselle sivulle, jolloin hiiri sopii vasenkätisille!

G903:n kapea ja pitkulainen ulkomuoto tuo mieleen scifi-elokuvan rekvisiitan.

Ergonomia on hyvä ja päänapit ovat kevyet ja toimivat salamannopeasti. Pyörän päällä olevan lisänapin vuoksi voi olla vaikea löytää oikeaa nappia pelin tuoksinassa. Tarkkuus on huippuluokkaa.

Hiiren asetuksia hienosäädetään Logitech Gaming Software -sovelluksesta. Tekstin koko ei ikävä kyllä vastaa näytön resoluutiota, joten Full HD -näyttö näyttääkin lukukelvottomalta 13-tuumaisella 3K-näytöllä. Ja koska sovellus on kiinnitetty aloitusnäyttöön, ei sitä saa vedettyä suuremmalle näytölle, jos käytössä on useampia ruutuja.

Johtopäätökset

Logitech G903 on luksushiiri Rolls Royce -hintaluokassa. Ominaisuuksien ja säätömahdollisuuksien määrä on hengästyttävä. Hiiren mukana tulee hiirimatto, joka lataa hiirtä ja tuo hiiren käyttöön uudenlaisen langattoman vapauden. Toisaalta G903 maksaa enemmän kuin sen kaksi lähintä kilpailijaa yhteensä, tarjoamatta kuitenkaan pelaamiseen mitään lisäominaisuuksia. Tarkkaa ja nopeaa pelihiirtä kaipaava oikeakätinen pelaaja löytää edullisempiakin vaihtoehtoja.

mainos
mainos

Arkinen ahertaja

SteelSeriesin hiiri on pelaajille, jotka eivät kaipaa koristeellisia ekstraherkkuja laitteisiinsa – eihän niillä pelejä voiteta.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ergonominen, kestävä päällys sivuilla ja pyörässä. Hyvä ohjelmisto.
Ei yhtä viihdyttävä kuin monien kilpailijoiden hiiret. Tämä on työmyyrä, ei hauskuuttaja.
Nopeus: 350 IPS

Maksimiresoluutio: 12 000 DPI

Napit: 6 Omron

Ohjelmisto: SteelSeries Engine

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 88 g

Verkkosivusto: steelseries.com

Hinta: 70 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Tanskalainen SteelSeries on pelivarustemarkkinoiden suosituimpia valmistajia. Se sponsoroi Evil Geniuses – e-urheilujoukkuetta, joka on paitsi voittanut miljoonien dollareiden palkintoja varusteidensa avulla, myös osallistunut uusien tuotteiden kehittelyyn.

Olemme testanneet useita SteelSeriesin kuulokkeita, ja brändi tekee myös MSi:n kannettavien näppäimistöt. Hiiriäkin toki löytyy. Uusimman nimi on Rival 310.

Vaivaisella 88 gramman painollaan Rival 310 on testin kevyin. Se on oikean käden hiiri, jonka muotoilu on pehmeää, toisin kuin monissa ergonomisissa hiirissä. Sivut ja ohjauspyörä on päällystetty silikonikumilla, josta saa hyvän otteen. Sensorin luvataan olevan kaikkien aikojen tarkin, ja kieltämättä se on erittäin tarkka.

Ohjauspyörä ja logo ovat valaistuja, ja SteelSeries Engine -ohjelmasta voi valita värin. Ohjelmalla voi tehdä paljon muutakin: nappien toimintoja voi muuttaa ja sinne voi tallentaa makroja, jotka käynnistyvät napinpainalluksella. Edistyneet pelaajat voivat hienosäätää hiiren herkkyyttä ja liikkeenkorjausta.

Johtopäätökset

SteelSeries Rival 310 on niin järkevä, että se on tylsää. Harkittujen yksityiskohtiensa ansiosta se kuitenkin toimii erinomaisesti pelin tuoksinassa. Hiiri pysyy hyvin kädessä vaikka 35-asteisessa Assembly-hallissa. Napit on sijoitettu fiksusti. Jos omistaa saman valmistajan muita laitteita, voi erinomaisella SteelSeries Engine -ohjelmalla hallita niitä kaikkia. Mahdollisuus käyttää sovelluksia ohjelman sisällä on fiksu lisä. Plussana myös Rival 310:n melko edullinen hinta.

Sirkus hiirimatolla

Pelaamisen pitäisi olla hauskaa, ja Asus todella onnistuu viihdyttää hyvällä pelihiirellään.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hienon näköinen valoineen päivineen, toimiva ja tarkka.
Valot nostavat hintaa mutta eivät tee hiirestä parempaa.
Nopeus: 250 IPS

Maksimiresoluutio: 12 000 DPI

Napit: 7 Omron

Ohjelmisto: Asus Aura Sync

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 110 g

Verkkosivusto: asus.com

Hinta: 95 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Asus on pelilaitevalmistajien vakiintuneimpia nimiä, joka valmistaa kaikkea emolevyistä kokonaisiin tietokoneisiin ja kuulokkeisiin. Sekä tietenkin hiiriin.

Asus ROG Gladius II on ergonominen oikean käden hiiri, jossa on pyöristetyt reunat ja seitsemän nappia tavallisen kuuden sijaan. Päänapit (oikea ja vasen klikkaus) kestävät Omronin valmistamina 50 miljoonaa klikkausta. Senkään jälkeen hiiri ei ole jätettä, vaan mukana tulee varanapit, jotka saa vaihdettua tähtipääruuvarilla. Johto on irrotettava, ja pakettiin kuuluu sekä kumipintainen johto että pidempi kangaspäällysteinen.

Mustasta väristään huolimatta Gladius II ei uhkaa hukkua hiirimatolle: Aura Sync -ohjelman valoefektit pitävät siitä huolen. Ohjelmalla saa valot Asusin laitteisiin, kuten tietokoneisiin ja näppäimistöihin mutta myös emolevyihin, näytönohjaimiin, näyttöihin ja kuulokkeisiin. Sekä tietenkin hiiriin. Ohjauspyörän lisäksi valaistuna kulkee hiiren koko alareuna. 12 erilaisen valoanimaation avulla tylsästäkin pelistä tulee jännittävän värikäs.

Vakavampiin aiheisiin mennäksemme on todettava, että Gladius II on toiminnaltaan hyvin samanlainen kuin muut testin hiiret. Valinta Asus ROGin ja vaikkapa SteelSeriesin tai HyperX:n välillä on enemmänkin makukysymys kuin suorituskyvystä kiinni.

Johtopäätökset

Liikkuvat valot eivät tarjoa vakavasti otettavaan hiireen mitään lisää, mutta koska kyseessä on viihdekäyttöön tarkoitettu hiiri, ovat valot perustellut. Ne toki nostavat hintaa, ja Asusin hiiri on testin toiseksi kallein. Hintaero useimpiin on kuitenkin melko pieni, ja tekniikka samaa tasoa lähimpien kilpailijoiden kanssa. Napit ovat hyvät ja ohjaus tarkkaa. Jos kotoa löytyy jo Asusin muita Aura-valoja tukevia laitteita, on ROG Gladius II loistava valinta joukkoon. Kirjaimellisesti.

Kingston HyperX Pulsefire FPS
HyperX on skipannut useimmat ominaisuudet, joten lopputulos on varsin riisuttu.
HP Omen Mouse 600
HP:n pelihiiri on mielettömän nopea muttei tarjoa juuri muuta.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Monen toivelistalta löytyvät pelaamiseen sopivat kuulokkeet – älä osta mitä sattuu, vaan tutustu ensin 12 testaamaamme malliin!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös