Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: 6 pelinäyttöä

Näyttö tosipelaajalle

Enää ei ole syytä käyttää vanhaa toimistonäyttöä pelaamiseen, sillä oikeita pelinäyttöjä saa jo melko edullisesti.

Vaikka pelinäyttöä ja tavallista toimistokäyttöön tarkoitettua näyttöä voisi olla vaikea erottaa ulkonäön perusteella, ovat ne erilaisia kuin yö ja päivä. Ensinnäkin pelinäyttö on nopea. Perusnäyttö päivittää kuvan 60 kertaa sekunnissa tai harvemmin, mutta pelaaminen vaatii tiheämpää päivitystahtia. 120 Hz:n päivitysnopeus on tänä päivänä minimi, ja mitä nopeampi, sen parempi. Tässä testissä näyttöjen nopeus vaihtelee 144 ja 240 Hz:n välillä. Toinen tärkeä nopeutta mittaava määre on vasteaika. Sitä mitataan millisekunneissa (ms) ja se kertoo, kuinka nopeasti pikseli vaihtaa harmaasta toiseen harmaaseen. Mitä pienempi vasteaika, sen epätodennäköisemmin kuva näyttää suttuiselta, kun sisällöt ruudulla vaihtuvat vauhdilla.

Nopeus korvaa kauneuden

Nopeus on pelaamisen A ja O, eivätkä vaatimukset värintoiston ja tarkkuuden suhteen ole yhtä korkeat. Pelinäytöissä on usein vaaleampi kuva ja vähemmän syvää mustaa, mikä on vain luonnollista. Se helpottaa pelaajaa bongaamaan varjoissa lymyävät viholliset.

Myöskään resoluutio ei ole yhtä merkityksellinen. Toimistonäyttöjen resoluutio voi olla WQHD (2160 x 1440) tai 4K (3840 x 2160), muta tämän testin näytöt tyytyvät Full-HD-laatuun (1920 x 1080). Nopeus menee siis tarkemman resoluutionkin ohi.

Paneeli

Testin näytöissä on TN- (Twisted Nematic) ja VA-paneeleita (Vertical Aligment). TN on edullisempi. Sen päivitysnopeus on korkea mutta katselukulma on harvoin kovin hyvä, joten sivulta katsottuna näyttö ei näytä niin hyvältä. VA-tyypissä kontrasti, värit ja mustan syvyys ovat hyvät. Valitettavasti VA-paneeli sopii huonommin pelaamiseen, sillä sen päivitysnopeus ei tahdo riittää, mikä aiheuttaa niin sanottua ghosting-efektiä.

Kirkkaus ja kontrasti

Valovoimaisuudella on suuri merkitys kuvanlaadun kannalta. Enemmän on taas parempi. Testin näytöissä erot eivät ole tosin kovin suuria, vaan tasot vaihtelevat 300 ja 400 nitin välillä.

Myös kontrastiin kannattaa kiinnittää huomiota. Useimmissa kontrasti on 1000:1, mutta joissakin se on suurempikin.

G-Sync ja FreeSync

Korkeilla nopeuksilla ruudulla oleva kuva ja näytönohjain saattavat toimia epäsuhtaisesti, mikä johtaa screen tearing -ilmiöön, jossa kuva näyttää hajoavan vaakasuuntaisiin osiin. Kaksi suurinta näytönohjainvalmistajaa, Nvidia ja AMD, ovat kehittäneet ratkaisuja, joissa kuva ja näytönohjain toimivat saumattomammin yhteen. Nvidian siru G-sync tuo näytölle lisää hintaa. AMD ratkaisu on ohjelmistopohjainen FreeSync. AMD:n näytönohjainta ei tietenkään voi käyttää Nvidian G-Syncin kanssa eikä toisin päin, vaan ratkaisut toimivat vain saman valmistajan näytönohjaimilla. Koska Nvidia hallitsee markkinoita, on AMD FreeSync vain harvojen käytössä.

Testistä

Tätä testiä varten olemme joutuneet pelaamaan päivätolkulla – kaikki tieteen nimissä, tietysti. Mutta milläpä pelinäyttöjä testaisi, ellei peleillä, joten haastoimme näytöt uusilla ja vanhoilla 3D-peleillä. Suuri painoarvo annettiin lyhyelle reagointiajalle. Arvioon vaikuttivat myös subjektiivinen mielipide kuvanlaadusta, hinta, laatu ja lisäominaisuudet.

Testissä: Acer XB252Q

Acer XB252Q
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Petolinnun vauhtilento

Acerin nopea näyttö onnistuu kaikessa.

Salamannopea ja laadukas näyttö, jossa paljon ominaisuuksia.
Samat ominaisuudet voi saada huokeamminkin.

Acer XB252Q kuuluu Acerin Predator-sarjaan eli merkin pelimallistoon. Asuksen, Alienwaren ja HP:n tapaan Acer on päätynyt luomaan alati kasvavia pelimarkkinoita varten oman alamerkkinsä. Olemme aiemmin testanneet sarjasta sekä tietokoneita että näyttöjä hyvin tuloksin.

Pelinäytöksi XB252Q on melko hillitty – ei värejä tai RGB-valoja. Vain Predator-logo ja linnunjalkaa muistuttava jalusta viittaavat viihdelaitteeseen. Jalka jatkuu näytön taakse tornimaisesti, joten näyttöä voi nostaa ja laskea jalkaa pitkin, samoin kääntää. Jalka ei ole teleskooppivartinen, joten se vie yhtä paljon tilaa, olipa näyttö millä korkeudella tahansa. Myönteisenä puolena siinä on se, että näyttöä on helppo liikutella tasaista jalkaa pitkin.

Acerin 25-tuumainen ja 240 Hz:n näyttö vastaa Alienwaren näyttöä. Toinen yhteinen ominaisuus on mahdollisuus kääntää näyttö pystysuuntaan, mikä voi olla hyvä, jos haluaa työskennellä kuvankäsittelyn parissa. Paneelin kirkkaus ja värintoisto soveltuvatkin hyvin kuvankäsittelyyn. Näytöstä löytyvät asetukset sekä graafista työskentelyä että elokuvien katsomista varten.

Pelit ovat silti XB252Q:n ydinosaamista, jossa näyttö pääsee todella oikeuksiinsa. Menitpä kuinka nopeasti tahansa nurkan taakse CS GO -pelissä, pysyy kuva siististi mukana. Kunhan PC ja näytönohjain ovat kartalla tietysti myös.

Acer XB252Q:n valikkoa ohjataan kolmen napin ja joystickin avulla, jotka löytyvät näytön takaa. Näytön säätöön on suhteellisen vähän vaihtoehtoja, mutta niihin käsiksi pääseminen on melko monimutkaista.

Acer XB252Q on erinomainen ja nopea näyttö, jossa on loistavat ominaisuudet.

Johtopäätökset

Acer XB252Qon erinomainen, nopea ja hyvillä ominaisuuksilla varustettu näyttö. Se tuntuu kaikin puolin luotettavalta. Valikko on hieman kömpelö, mutta useimpiin asetuksiin riittää, kun ne saa kerran kohdilleen. Ainoa miinus kilpailijoihin nähden on hinta. Kirjoitushetkellä kilpailijat tarjoavat parempaa vastinetta rahoille, mutta kannattaa pitää hintoja silmällä, sillä edullisempana XB252Q olisi loistava valinta.

Faktat

Näyttö: 24,5 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 1 ms

Päivitysnopeus: 240 Hz

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/400 cd/m2

G-Sync/Freesync: Nvidia G-sync

Liitännät: HDMI, DisplayPort, USB

Mitat/paino: 55,8 x 50,6 x 26,8 cm/6,1 kg

Verkkosivusto: acer.com

Hinta: 550 e

Bästa pris på Acer XB252Q

Testissä: HP Omen 25

Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Riisuttu ratkaisu

HP:n edullisin pelinäyttö sopii myös pienen budjetin pelaajalle.

Edullinen hinta. Varustettu FreeSyncillä. Riittävän nopea.
Ei tarjoa paljoa pelinäyttöä hintaan nähden, mikä huomioiden hinnan tulisi olla vieläkin edullisempi.

HP:n pelibrändi Omen on varmistanut paikkansa pelimarkkinoilta – ansaitusti, sillä monet Omen-tuotteet ovat olleet erinomaisia.

Kaikilla pelaajille ei ole paksua lompakkoa, ja heitä varten HP on tehnyt Omen 25 -näyttönsä, eli 25-tuumaisen pelinäytön. Vaikka Omen 25 on ”oikeiden” pelilaitteiden halvimmasta päästä, siinä on paperilla kaikki hyvin: jopa kunnioitettava 144 Hz:n päivitysnopeus ja Full HD -resoluutio (1920 x 1080 pikseliä). Näytössä on tavalliseen tapaan kaksi HDMI-sisääntuloa, yksi DisplayPort ja kaksi USB 3.0 -porttia. Kokonaisuus näyttää hyvältä.

Vaikka Omen 25 on pelilaitteiden halvimmasta päästä, siinä on kaikki tarvittava.

Höyhensarjan varustelun huomaa kyllä. Näyttöä ei voi säätää korkeussuunnassa eikä kääntää sivusuunnassa, sen sijaan muutaman asteen kallistus eteen tai taakse onnistuu. Kaikeksi onneksi näyttö on melko hyvässä asennossa, joten harva kärsinee säätöjen puutteesta. Värikylläinen ja kirkas TN-paneeli on hyvä. Peliasetuksen lisäksi näytöstä löytyy valmiit asetukset elokuville, valokuville ja yökäyttöön, jossa sinistä valoa on vähennetty.

Kun asetukset on saatu kohdilleen ja peli pyörii ruudulla, suoriutuu näyttö tehtävästään moitteetta. Kuva on miellyttävä ja melko luonnollinen, ja nopeus riittää suurimmaksi osaksi. Hinnan huomioiden mitään valittamista ei pitäisi olla. Omen 25 maksaa kuitenkin vain hiukan vähemmän kuin sen kaksi lähintä kilpailijaa, jotka tarjoavat suurempaa nopeutta ja suurempaa kuvaa 27-tuumaisilla paneeleillaan – eikä hintaeroa ole kuin parin pizzan verran.

HP:n pelibrändi Omen on vakiinnuttanut sijansa pelikoneiden markkinoilla.

Johtopäätökset

Kilpailu on kovaa tällä saralla, jossa kuluttajat himoitsevat edullisia pelilaitteita. Omen 25 on vaikuttava suoritus tässä hintaluokassa: nopeus olisi pari vuotta sitten riittänyt jättämään kilpailijat lähtökuoppiinsa. Kuva on miellyttävä ja kirkas, ja liitäntöjä löytyy tarvittava määrä. Toisaalta joutuu tyytymään rajoitettuun ergonomiaan ja hitusen heikompaan laatuun. Pienellä panostuksella saa yksinkertaisesti enemmän.

Faktat

Koko: 25 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 1 ms

Päivitysnopeus: 144 Hz

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/400 cd/m2

G-Sync/Freesync: Freesync

Liitännät: 2 x HDMI, DisplayPort, 2 x USB 3.0

Mitat/paino: 56,9 x 40,8 x 22,8 cm/4,6 kg

Verkkosivusto: hp.com

Hinta: 330 €

Bästa pris på HP Omen 25

Testissä: Asus ROG Strix XG27VQ

Tunnetta ja diskoa

Asuksen budjettinäytöllä on pari jännää ässää hihassaan.

Suuri kaareva näyttö on hieno. Ohjelmoitavat RGB-valot. DVI-portti.
Hinnan puolesta odottaisi korkeampaa päivitysnopeutta kuin 144 Hz. Vain yksi HDMI-sisääntulo.

Asuksen pelibrändi ROG (Republic of Gamers) on tullut vuosien myötä tutuksi lähinnä tehokkaiden läppäreiden muodossa, mutta olemme testanneet ROG-kuulokkeita.

ROG Strix on yhteisnimi Asuksen edullisemmille pelilaitteille, joita siis myös Asus ROG Strix XG27VQ -näyttö edustaa. 27-tuumainen kaareva näyttö näyttää perinteiseltä pelilaitteelta: hiilenmusta näyttö lepää korkean kolmijalkaisen jalan päällä, ja pohjasta loistaa punainen valo. Näytön takana on valorengas, joka toistaa kaikki sateenkaaren värit ohjelmoitavien RGB-valojen ansiosta.

Hiilenmusta näyttö lepää kolmijalkaisen telineen päällä ja pohja loistaa punaista valoa.

Päivitysnopeus on 144 Hz ja resoluutio Full HD (1920 x 1080 pikseliä). Näin suurella näytöllä suurempi resoluutio olisi ollut poikaa, niin toisaalta se kasvattaisi myös hintaa. Asuksella nimittäin on sellaisiakin, ja ne maksavat tuplasti enemmän.

Graffojen synkkaaminen hoituu FreeSyncin avulla. Laitteessa on vain yksi HDMI-portti, mutta toisaalta mukana on myös yksi DVI-sisääntulo. DisplayPort lienee silti useimpien valinta, ja sekin löytyy.

Näytön asetukset hoidetaan takana olevien neljän napin ja joystickin avulla. Vaihtoehtoja on paljon, mutta valikot on järjestetty loogisesti, mikä tekee tästä testin helppokäyttöisimmän näytön.

Paneeli ei ole testin nopeimpia, mutta 144 Hz riittää useimpiin peleihin. Mitä näyttö nopeudessa häviää, sen se kaareutuvuudessaan ja koossaan voittaa, sillä sisäänsä sulkeva suuri näyttö luo erittäin mukaansa tempaavan tunnelman. Kaareva näyttö sopii tosin vain pelaamiseen ja elokuvien katsomiseen – surffailu tai kirjoittaminen tuntuvat oudolta kaarevalta näytöltä. Useimpien pelinäyttöjen tapaan se siis sopii parhaiten pelaamiseen.

Suuri ja kaareutuva 27-tuumainen kuva imaisee pelin syövereihin.

Johtopäätökset

ROG Strix XG27VQ on tyylikäs pelinäyttö kohtuuhintaan. Suuri, kaareva ja 27-tuumainen näyttö imaisee pelaajan pelin pyörteisiin. Asuksen näyttö on testin ainoa RGB-valoshow’lla varustettu, ja ainutlaatuinen tarjotessaan myös DVI-sisääntulon. Kuvanlaatu on loistava ja helppokäyttöisyys parhaimmistoa. Asuksen näyttö on testin kalleimpia, ja samankokoisen tai nopeamman päivitysnopeuden voi saada edullisemminkin.

Faktat

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 4 ms

Päivitysnopeus: 144 Hz

Kontrasti/kirkkaus: 3000:1/300 cd/m2

G-Sync/Freesync: Freesync

Liitännät: HDMI, DisplayPort, DVI

Mitat/paino: 62,0 x 37,1 x 10,9 cm/6,9 kg

Verkkosivusto: asus.com

Hinta: 470 €

Bästa pris på Asus ROG Strix XG27VQ

Testissä: Samsung LC27FG70FQUXEN

Samsung LC27FG70FQUXEN
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Liity peliin

Kaareva näyttö luo upean cinemascope-fiiliksen.

Näyttö on suuri ja kaareva muoto toimii täydellisesti 3D-pelien kanssa – tuntuu kuin todella olisi sisällä pelissä.
Full HD -resoluutio on minimimittaa 27-tuumaiselle näytölle. Päivitysnopeus on vain 144 Hz.

Kaarevista televisionäytöistä ei koskaan tullut sellaista hittiä kuin odotettiin, mutta tietokonenäytöissä tarina on eri. Tietokonetta käyttäessä ollaan niin lähellä ruutua, että kaareva näyttö kattaa lähes koko näkökentän – ja se jos mikä tuntuu mahtavalta!

C27FG70 on kaareva 27 tuuman pelinäyttö. Se on varustettu Samsungin Quantum Dot -tekniikalla, joka tarjoaa parempaa väritoistoa etenkin tummissa sävyissä. Se voi olla strateginen etu, kun pitää bongata varjoissa lymyileviä vihollisia.

Jalusta, jonka päällä näyttö lepää, on varustetut pallonivelellä, jonka ansiosta näyttöä on helppo säätää sopivaan kulmaan. Käytännössä näyttö oli yhtä helppo sijoittaa kuin kaikki muutkin, vaikka kaareva näyttö viekin pöydältä enemmän tilaa. HDMI- ja Display-portit löytyvät. Resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä (Full HD). Näyttö käyttää FreeSynciä estääkseen kuvan rikkoutumisen.

Taittuva jalka vie jonkin verran ylimääräistä tilaa työpöydältä.

Tunsimme epäilyksen jäytävän asentaessamme Samsungin näyttöä. Full HD on aika lailla minimitason resoluutio 27-tuumaiselle, jotta kuva ei pikselöidy. Talouden 15-vuotias suurpelaaja ihmetteli myös lukuja kaarevan näytön kyljessä.

Kaikki epäilykset onneksi hälvenivät, kun Samsungin näyttö laitettiin päälle ja Counter Strike ja Overwatch pyörivät ruudulla. Kyllä se nimittäin vahvistaa pelikokemusta, kun istuu ikään kuin pelin sisällä. Vaikka kaareva näyttö oikeasti tuo vain muutaman lisäasteen laajemman kuvan näkökenttään, sillä on iso ero tavalliseen verrattuna.

Näyttö on suuri ja muotoilu sopii täydellisesti 3D-peleihin.

Johtopäätökset

Samsungin kaareva näyttö on viihdyttävä elämys. Vaikka resoluutiota ei olekaan kasvatettu tuumien myötä, tuntuu pelaaminen mukaansatempaavalta. VA-paneeleja vaivaa usein värittömyys, mutta tässä ongelmaa ei ole. Viime aikoina näytön hinta on tullut alaspäin, mikä tekee siitä erinomaisen ostoksen. On toki näyttöjä, jotka ovat vielä nopeampia ja edullisempia, joten loppujen lopuksi valinta on tehtävä 3D-fiiliksen ja vilkkumattoman kuvan välillä nopeimpien 3D-ampumispelien kohdalla.

Faktat

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: VA

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 1 ms

Päivitysnopeus: 144 Hz

Kontrasti/kirkkaus: 3000:1/350 cd/m2

G-Sync/Freesync: Freesync

Liitännät: HDMI, DisplayPort

Mitat/paino: 55,1 x 62,1 x 38,7 cm/6,2 kg

Verkkosivusto: samsung.com

Hinta: 400 €

Bästa pris på Samsung LC27FG70FQUXEN

Testissä: Alienware AW2518HF

Alienware AW2518HF
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Tyylikäs vauhtihirmu

Tyylikkään näköinen Alienware. Nyt olemme nähneet kaiken!

Salamannopea pelinäyttö, jota kehtaa esitellä teinin huoneen ulkopuolellakin. Käännettävä.
Vain 25 tuumaa. Takapuolen liitäntöihin on vaikea päästä käsiksi. Värintoisto voisi olla parempikin.

Alienware, Dellin pelibrändi, tunnetaan tehokkaista ja rajun näköisistä pelikoneistaan – ja tyyristä hinnoistaan. Mutta edullisempiakin vaihtoehtoja valikoimasta löytyy.

Alienware AW2518HF on 25 tuumallaan testin pienimpiä. Toisaalta se on nopea: 240 Hz. Ja se on testin edullisemmasta päästä. Muiden tapaan resoluutio on Full HD (1920 x 1080 pikseliä).

Kolmikulmainen hissijalka kätkee nosto- ja kääntömekanismin. Se näyttää tyylikkäältä mutta tarkoittaa myös sitä, että näyttö vie tilaa syvyys- ja korkeussuunnassa. Alienware AW2518H kääntyy pystyasentoon – hyvä juttu, jos käsittelee suurikokoisia dokumentteja.

Kolmikulmainen hissijalka kätkee nosto- ja kääntömekanismin.

Näytössä on kaksi HDMI-sisääntuloa ja DisplayPort sekä ääniulostulo ja neljä USB 3 -porttia. Liitäntöihin on vähän hankala päästä käsiksi, sillä ne sijaitsevat näytön takakuoressa. DisplayPort-johto pitää painaa voimalla kiinni, sillä liitäntä on näytön vinossa alaosassa. Kun kaiken saa paikoilleen, homma toimii ja ilme on tyylikäs.

Näin tyylikkäällä näytöllä myös asetusten säätönapit ovat hillityn huomaamattomat. Kun sormet paikantavat reunan alaosaan kätketyt seitsemän nappia, on oikean valitseminen melko helppoa. Erilaisille peleille löytyy omat peliasetuksensa, mutta elokuville ei ole omaa asetusta. Näyttö toimiikin selvästi paremmin pelien kuin elokuvien katseluun, sillä värintoisto on vähän rajoittunutta, mikä on VA-paneeleille tyypillistä. Se on kuitenkin hinta, jonka korkeasta päivitysnopeudesta joutuu maksamaan – ja sen arvoista, sillä luonnollisen näköiset graffat eivät auta voittamaan matseja.

Alienware AW2518HF on kaikki mitä voi toivoa: salamannopea ja liitännöissä löytyy.

Johtopäätökset

Edullisuudestaan huolimatta Alienware AW2518HF tarjoaa kaikkea, mitä toivoa saattaa. Se on supernopea, liitäntöjä on paljon – ja se jopa näyttää tyylikkäältä! Hintakin ilahduttaa. Jos tyytyy 25-tuumaiseen näyttöön, värintoistoon, joka on hyvää muttei erinomaista eikä vaadi erikoisuuksia, kuten kaarevaa muotoilua tai jänniä liitäntöjä, on Alienware helppo valinta.

Faktat

Koko: 25 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 1 ms

Päivitysnopeus: 240 Hz

Kontrasti/kirkkaus: 1000:1/400 cd/m2

G-Sync/Freesync: Freesync

Liitännät: 2 x HDMI, DisplayPort

Mitat/paino: 55,6 x 41,8 x 26,9 cm/6,6 kg

Verkkosivusto: dell.com

Hinta: 330 €

Bästa pris på Alienware AW2518HF

Testissä: LG 27GK750F-B

LG 27GK750F-B

Kaikki kerralla

LG:llä on sekä salamannopea reaktioaika että suuri ruutu.

Korkea päivitysnopeus 240 Hz ja 27 tuumaa. Melkein liian hyvää ollakseen totta.
Kuvanlaatu voisi olla parempikin. Suttuiset värit tarkoittavat, että näyttö ei oikein sovellu muuhun kuin pelaamiseen.

Budjettiluokassa on tehtävä kompromisseja. Muilla testin näytöillä on joko 240 Hz:n päivitysnopeus tai 27-tuumainen koko. LG 27GK750F-B on poikkeus, joka vahvistaa säännön ja tarjoaa molemmat! Toisaalta vaikuttaa siltä, että puutteita on sitten muualla.

Näytön design on siistin pelihenkinen mutta ei mene överiksi. Jalusta ja kolmiomainen jalka ovat mustat, mutta takaosat loistavat punaisina. 27 tuuman paneeli sen sijaan voisi nököttää minkä tahansa jalan päällä herättämättä huomiota.

Näytön design on siistin pelihenkinen mutta ei mene överiksi.

Sormi-joystick reunan alla on hallintokeskus, josta valitaan halutut asetukset. Eipähän tarvitse pelleillä monen eri nappulan kanssa, mutta on hieman mutkikasta selata lukuisten alavalikoiden läpi. Asetuksia löytyy erilaisille pelityypeille, mutta myös vaihtoehto nimeltään ”Reader”.

Asetuksesta riippumatta näyttö ei pysty peittelemään suuren nopeuden aiheuttamia sivuvaikutuksia. Liukuvat värit tuntuvat pikselöityvän. Ilmiö erottuu selvästi, koska kuva on suhteellisen kirkas, mitä tosin voi säätää asetuksista.

Näytön voi kääntää pystyasentoon (eli se on ammattikieltä käyttäen pivot-näyttö). Niinpä kokosivun kuvankäsittely onnistuu. Näyttöä ei tosin ole tarkoitettu graafiseen työskentelyyn, vaan vauhdikkaille peleille. Pelatessa kaikki osuu kohdilleen ja huomaa, että tavallisesti puutteina pidetyt asiat, kuten vähän liian kirkas kuva, antavatkin etulyöntiaseman, kun pelaaja etsii vihollisia hämäristä nurkista.

27GK750F-B on testin ainoa näyttö, jossa on 27 tuuman kuva ja 240 Hz:n päivitysnopeus.

Johtopäätökset

Jos tilaa löytyy 27-tuumaiselle näytölle ja haluaa korkeimman mahdollisen päivitysnopeuden 3D-pelejä varten, on LG 27GK750F-B ilmiselvä valinta. Se on testin ainoa näyttö, joka tarjoaa sekä 27-tuumaisen kuvan että 240 Hz:n päivitysnopeuden. Se hoitaa hommansa, on jopa aika hyvännäköinen ja hintakin on kilpailukykyinen. Teknisten kompromissien vuoksi on kuitenkin syytä tiedostaa, että LG:n näyttö sopii vain pelaamiseen.

Faktat

Koko: 27 tuumaa

Paneelin tyyppi: TN

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Vasteaika: 2 ms

Päivitysnopeus: 240 Hz

Kontrasti/kirkkaus: ”Mega”/400 cd/m2

G-Sync/Freesync: Freesync

Liitännät: 2 x HDMI, DisplayPort, 2 x USB 3.0

Mitat/paino: 62,6 x 46,6 x 27,2 cm/6,4 kg

Verkkosivusto: lg.com

Hinta: 425 €

Bästa pris på LG 27GK750F-B
Vaikka pelinäyttöä ja tavallista toimistokäyttöön tarkoitettua näyttöä voisi olla vaikea erottaa ulkonäön perusteella, ovat ne erilaisia kuin yö ja päivä. Ensinnäkin pelinäyttö on nopea. Perusnäyttö päivittää kuvan 60 kertaa sekunnissa tai harvemmin, mutta pelaaminen vaatii tiheämpää päivitystahtia. 120 Hz:n päivitysnopeus on tänä päivänä minimi, ja mitä nopeampi, sen parempi. Tässä testissä näyttöjen nopeus vaihtelee 144 ja 240 Hz:n välillä. Toinen tärkeä nopeutta mittaava määre on vasteaika. Sitä mitataan millisekunneissa (ms) ja se kertoo, kuinka nopeasti pikseli vaihtaa harmaasta toiseen harmaaseen. Mitä pienempi vasteaika, sen epätodennäköisemmin kuva näyttää suttuiselta, kun sisällöt ruudulla vaihtuvat vauhdilla.

Nopeus korvaa kauneuden

Nopeus on pelaamisen A ja O, eivätkä vaatimukset värintoiston ja tarkkuuden suhteen ole yhtä korkeat. Pelinäytöissä on usein vaaleampi kuva ja vähemmän syvää mustaa, mikä on vain luonnollista. Se helpottaa pelaajaa bongaamaan varjoissa lymyävät viholliset. Myöskään resoluutio ei ole yhtä merkityksellinen. Toimistonäyttöjen resoluutio voi olla WQHD (2160 x 1440) tai 4K (3840 x 2160), muta tämän testin näytöt tyytyvät Full-HD-laatuun (1920 x 1080). Nopeus menee siis tarkemman resoluutionkin ohi.

Paneeli

Testin näytöissä on TN- (Twisted Nematic) ja VA-paneeleita (Vertical Aligment). TN on edullisempi. Sen päivitysnopeus on korkea mutta katselukulma on harvoin kovin hyvä, joten sivulta katsottuna näyttö ei näytä niin hyvältä. VA-tyypissä kontrasti, värit ja mustan syvyys ovat hyvät. Valitettavasti VA-paneeli sopii huonommin pelaamiseen, sillä sen päivitysnopeus ei tahdo riittää, mikä aiheuttaa niin sanottua ghosting-efektiä.

Kirkkaus ja kontrasti

Valovoimaisuudella on suuri merkitys kuvanlaadun kannalta. Enemmän on taas parempi. Testin näytöissä erot eivät ole tosin kovin suuria, vaan tasot vaihtelevat 300 ja 400 nitin välillä. Myös kontrastiin kannattaa kiinnittää huomiota. Useimmissa kontrasti on 1000:1, mutta joissakin se on suurempikin.

G-Sync ja FreeSync

Korkeilla nopeuksilla ruudulla oleva kuva ja näytönohjain saattavat toimia epäsuhtaisesti, mikä johtaa screen tearing -ilmiöön, jossa kuva näyttää hajoavan vaakasuuntaisiin osiin. Kaksi suurinta näytönohjainvalmistajaa, Nvidia ja AMD, ovat kehittäneet ratkaisuja, joissa kuva ja näytönohjain toimivat saumattomammin yhteen. Nvidian siru G-sync tuo näytölle lisää hintaa. AMD ratkaisu on ohjelmistopohjainen FreeSync. AMD:n näytönohjainta ei tietenkään voi käyttää Nvidian G-Syncin kanssa eikä toisin päin, vaan ratkaisut toimivat vain saman valmistajan näytönohjaimilla. Koska Nvidia hallitsee markkinoita, on AMD FreeSync vain harvojen käytössä.

Testistä

Tätä testiä varten olemme joutuneet pelaamaan päivätolkulla – kaikki tieteen nimissä, tietysti. Mutta milläpä pelinäyttöjä testaisi, ellei peleillä, joten haastoimme näytöt uusilla ja vanhoilla 3D-peleillä. Suuri painoarvo annettiin lyhyelle reagointiajalle. Arvioon vaikuttivat myös subjektiivinen mielipide kuvanlaadusta, hinta, laatu ja lisäominaisuudet.
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på 6 pelinäyttöä

Lisää

Keskustelu
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Mainos
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Mainos
Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.