TESTISSÄ : 6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

Voit hankkia tehokkaimman näytönohjaimen, nopeimman prosessorin ja terävimmän näytön. Jos et kuitenkaan hallitse liikkeitäsi pelissä, voit vain katsella sivusta omaa tappiotasi. Tahtoo sanoa: hiiri on elintärkeä peliväline, jota ei pidä unohtaa!

Hyvä uutinen on, että hiiri, toisin kuin useimmat muut pelitarvikkeet, on suhteellisen halpa investointi. Ero keskinkertaisen ja todella hyvän hiiren välillä tarkoittaa muutamaa kymppiä, joten kannattaa tähdätä suoraan huipulle.

Mikä sitten erottaa pelihiiren tavallisesta?

Ulkoapäin pelihiiri muistuttaakin mitä tahansa hiirtä – ellei vilkkuvia valoja oteta huomioon. Jos kurkistaa konepellin alle, ero on selvä: kyse on tarkkuudesta, nopeudesta ja laadukkaasta rakenteesta.

Resoluutio ja nopeus

Pelihiirten yhteydessä puhutaan usein resoluutiosta, joka ilmoitetaan DPI-luvulla (Dots Per Inch – pikseliä tuumalla). Mitä korkeampi DPI, sitä pidemmälle kursori – tai kiikareiden tähtäin – liikkuu ruudulla, kun hiirtä liikuttaa matolla. Pelihiirten resoluutio on jopa 16 000 DPI, mutta hyötyäkseen moisesta pitäisi pelaajalla olla yli-inhimillisen tarkka hienomotoriikka. Onneksi resoluutiota voi säätää portaittain. Käytännössä ammattipelaajat harvoin pelaavat yli 3 000 DPIn resoluutiolla.

Hiiren tarkkuudesta kertookin paremmin nopeus, joka ilmoitetaan IPS-lukuna (Inches Per Second – tuumaa sekunnissa), joka kertoo kuinka pitkälle hiirtä voi liikuttaa ennen kuin hiiri ylittää mittauspisteen. Korkea luku tarkoittaa tarkempaa suhdetta kädenliikkeiden ja näytön tapahtumien välillä.

Tälläkin saralla tarkkuutta säädellään uusien sensorien avulla. Parhaat yltävät 450 tuumaan sekunnissa – mikä vastaa nopeutta 40 km/h ja kuulostaa järjettömältä. Näin äärimmäinen herkkyys kuitenkin näkyy pelatessa ja voi parantaa tarkkuutta 3D-peleissä. Jopa amatöörillä, joka yrittää vain selvitä hengissä!

mainos

Miljoonia klikkauksia

Hiiren napit ovat luku sinänsä. Vaatimukset ovat kovat niin nopeuden kuin kestävyydenkin suhteen. Japanilainen Omron valmistaa monen suosimat napit. Omron on saavuttanut vastaavan kulttiaseman hiiren napeissa, mitä Cherryllä on mekaanisten näppäimistöjen suhteen. Napit kestävä 20-50 miljoonaa klikkausta. Vaikka luku kuulostaa astronomiselta, tulee monen hiiren mukana varanapit, jotka voi vaihtaa itse vanhojen kuluessa.

mainos

Vaikka langattomuus valtaa alaa, pitäytyvät pelaajat yhä johdoissa. Langaton tekniikka kehittyy tälläkin saralla, ja tässä testissä on kahden suurimman tarvikevalmistajan langattomia. Erillisen USB-liittimen ne kyllä tarvitsevat. Bluetoothin voi unohtaa saman tien.

Testattua tekniikkaa

Tietokoneen hiiri täytti juuri 50 vuotta. Nykyään käyttämämme hiiret eroavat valtavasti Douglas Engelbartin puisesta prototyypistä, jonka hän esitteli ihmetteleville kollegoilleen Standfordin yliopistossa joulukuun yhdeksäntenä 1968 (hän esitteli samalla myös graafisen käyttöliittymän ja hypertekstin). Viidessä vuosikymmenessä hiiri on ehtinyt kehittyä aika lailla.

Monet tämän testin hiiristä eivät ole varsinaisesti uusia tuotteita, vaan suosittujen mallien päivitettyjä versioita. Yleensä päivitys tarkoittaa nopeampaa ja korkeampiresoluutioisempaa sensoria, mahdollisesti paremmilla RGB-valoilla varustettuna.

mainos
Acer Predator Cestus 510

Mukautuu pelaajalle

Acerin hiiren kokoa ja painoa voi muuttaa käteen sopivaksi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Paljon säätömahdollisuuksia. Jopa nappeja voi siirtää vauhdissa.
Jos olet yksinkertaisen ystävä, tämä ei ole sinulle.
Nopeus: 400 IPS

Enimmäisresoluutio: 16 000 DPI

Napit: 8 kpl Omron

Ohjelmisto: Acer Quartermaster

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 99 g

Verkkosivusto: acer.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris 85 €

Acerin Predator-sarja on suoriutunut hyvin useista testeistämme, mutta nyt näemme ensimmäistä kertaa malliston hiiren.

Jotkut valmistajat vannovat yksinkertaisuuden nimeen, mutta Acer Predator Cestus 510 on eri koulukunnan edustaja. Hiiri on kokoelma teräviä kulmia ja reunoja, ja säätömahdollisuuksia on joka lähtöön. Valitsemalla kannen ja oikean sivun saa hiiren muokattua omaan käteen sopivaksi. Irtopainojen avulla painonkin saa itselle sopivaksi. Kivana yksityiskohtana on DPI-merkki, joka kertoo valitun resoluution.

Kustomointi jatkuu hiiren pohjassa, josta voi valita kahdesta erilaisesta Omronin nappityypistä mieluisamman! Napit reagoivat eri tavalla – ja yhdessä ne kestävät 70 miljoonaa klikkausta: 20 miljoonaa yksillä ja 50 miljoonaa toisilla.

Tämän hetken muodin mukaisesti hiiri on varustettu RGB-valoilla, jotka toistavat 16,8 miljoonaa sävyä ja sykkivät kahdeksassa eri kuviossa. Acerin hiiri ei ole yhtä värikäs kuin Asuksen, mutta se säteilee valoa ”siipien” alta.

Johtopäätökset

Acer Predator Cestus 510 on hiiri hänelle, joka haluaa päättää itse kaikesta ja jaksaa kustomoida värkkejään. Vaihdettavien osien ansiosta hiiri sopii niin pieni- kuin suurikätisillekin pelaajille. Ja vaikka se ei olisi ihan välttämätön ominaisuus, niin hauska se ainakin on! Nappien valintamahdollisuus on todella siisti ominaisuus. Tärkeintä kuitenkin on, että hiiri on hyvä, tarkka ja ergonominen.

SteelSeries Rival 650 Wireless

Aikuisten hiiri

Tanskalainen, Tron-tyylinen hiiri on varustettu liikuteltavalla painopisteellä.

Ääni & Kuva kiteyttää

Matala, pitkä ja tyylikäs. Sopii hyvin aikuisen käteen. Konstailematon.
Useimmilla kilpailijoilla DPI ja nopeus näyttävät paremmilta, mutta ne ovat vain numeroita.
Nopeus: 350 IPS

Enimmäisresoluutio: 12 000 DPI

Napit: 7 kpl

Ohjelmisto: SteelSeries Engine

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 121–153 g

Webb: steelseries.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Tanskalainen SteelSeries on tunnetuimpia pelitarvikkeiden valmistajia. Tietokoneet eivät kuulu valikoimaan, mutta valmistajan tekniikkaa löytyy MSi:n koneista.

SteelSeries Rival 650 Wireless on melko iso, pehmeästi muotoiltu hiiri, joka tuo mieleen Tron-elokuvan maailman. 121 gramman painoisena se ei ole mikään kevytsarjalainen, mutta painoa ja painopistettä voi säätää kahdeksan 4-grammaisen lisäpainon avulla. Lisäpainot sijoitetaan sivuilla oleviin koteloihin.

Hiiri on langaton mutta vaatii lataukseen USB-piuhan, jota voi myös käyttää pelatessa. Langaton käyttö tapahtuu mukana tulevan USB-boksin kautta.

Sensorien resoluutio on 12 000 DPI ja lukunopeus on enimmillään 350 tuumaa sekunnissa. Numerot ovat hiukan pienemmät kuin testin muilla hiirillä, mutta sekä nopeus että resoluutio riittävät pelaamiseen hyvin. Hiiressä on ekstrana optinen etäisyyttä mittaava lukija, joka seuraa matkaa mikäli hiiri nousee pöydän pinnasta. Sen avulla välttää tulkintavirheet, jos hiiri liukaan matolla ihan täydellisesti.

Johtopäätökset

SteelSeries tähtää aikuisyleisöön, ja Steel Rival 650 Wireless onnistuu siinä. Tyylikäs ja herkkä hiiri sopii heille, jotka eivät jaksa selvitellä johtoja. Lift off -sensori ja painon säätäminen tuovat käyttöön joustoa olematta ylinörttejä ominaisuuksia, jotka vaatisivat joka millin säätöä erikseen. Kun muut keskittyvät kasvattamaan DPI-lukujaan, panostaa SteelSeries tarkkuuteen optisen etäisyyslukijan avulla.

Logitech G502 HERO

Erikoishiiren paluu

Logitechin suosikkihiiri tarjoaa enemmän nappeja kuin kukaan. Ja ergonomia on huippuluokkaa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Painoa voi säätää. Nappeja on huikea määrä.
Ei mikään harmaa hiirulainen – mutta pitääkö aina olla hillitty?
Nopeus: 400 IPS

Enimmäisresoluutio: 16 000 DPI

Napit: 11 kpl

Ohjelmisto: Logitech Gaming Software

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 121–139 g

Verkkosivusto: logitechg.com/fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris 70 €

Logitech G502 HERO on maailman suosituimpiin kuuluvan pelihiiren uusin päivitys. HERO on lyhenne sanoista High Efficiency Rated Optical, mikä on uuden optisen sensorin nimi. Se nostaa resoluution 16 000 DPI:hin ja nopeuden 400 tuumaan sekunnissa.

G502 HERO on pelihiireksi painava. Painoa on 121 grammaa, ja viidellä 3,6 gramman lisäpainolla sitä voi hienosäätää.

11 ohjelmoitavaa nappia! G502 HERO on kontrollifriikin unelmahiiri. Suosikkipelien asetuksia voi säätää tuntikaupalla, jolloin kriittisten hetkien elintärkeät millisekunnit saa säästöön. Napit on sijoitettu niin ergonomisesti kuin viisisormiselle oliolle on mahdollista. Ensimmäistä kertaa pääsin käyttämään etusormeni keskinivelelle omistettua nappia!

Design on täyttä scifiä pehmeine muotoineen ja terävine linjoineen. Ilme on katu-uskottava, lähes Logitech G903:n veroinen, ja hiiri istuu mukavasti käteen. Joskin hiiri tuntuu hiukan lyhyeltä minun ei-erityisen-suureen käteeni.

Johtopäätökset

Logitech G502 HERO on menestyskonseptin jatko-osa. Se on markkinoiden monipuolisimpia ja kustomoitavimpia hiiriä, ja hinta asettuu kuitenkin kohtuuluokkaan. Olisikin yllätys, jos myös Logitechin uusi versio ei osoittautuisi hitiksi. Jos olet jo G500- tai G502-mallin tyytyväinen omistaja, ei syytä vaihtaa ole. Vain ammattilaiset voivat huomata eron 12 000 ja 16 000 DPI:n välillä.

Asus ROG Gladius II Origin

Viihdyttäjähiiri

Pelaamisen kuuluu olla hauskaa, ja sen Asus on tajunnut.

Ääni & Kuva kiteyttää

Testin viihdyttävin pelihiiri. Kaksi johtoa ja lisäliitäntöjä. Hinta kohdallaan.
Resoluutio on ”vain” 12 000 DPI, mikä kyllä riittää useimmille.
Nopeus: 250 IPS

Enimmäisresoluutio: 12 000 DPI

Napit: 6 kpl Omron

Ohjelmisto: ROG Armoury/Aura Sync

Valot: RGB

Kätisyys: Oikea

Paino: 110 g

Webb: asus.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris 65 €

Asus ROG Gladius II Origin on lähes identtinen viime vuonna testaamamme edeltäjänsä, ROG Gladius II:n kanssa. Pieniä muutoksia kylkien liukumattomassa kuviossa lukuun ottamatta eroja on vaikea huomata. Origin nimessä viittaa, että Asus onkin palannut juurilleen eikä niinkään kehittänyt jotakin uutta. Toisaalta: mikä korjata, jos se ei ole rikki?

Asuksen hiiri on nimittäin testin hauskin ja viihdyttävin. Sen lisäksi, että se loistaa kaikissa sateenkaaren väreissä logon ja ohjauspyörän kohdalta, menee myös pohjassa valonauha, joka saa hiiren näyttämään leijuvalta.

Optinen sensori on sama kuin viime mallissakin. 12 000 DPI oli viime vuonna paljon, mutta tänä vuonna se asettaa Gladius II Originin matalimpaan resoluutioluokkaan.

Asus ei ole tyytynyt vain yhteen ohjelmistoon, vaan hienosäätöön on tarjolla peräti kaksi. ROG Armoury huolehtii nappien ja makrotoimintojen kustomoinnista.

Hiiren mukana tulee kaksi johtoa: yksi kangaspäällysteinen 2-metrinen ja yksi kumipintainen metrin mittainen. Myös kaksi Omronin varanappia kuuluu pakettiin. Moduulirakenteen ansiosta kontakteja voi vaihtaa jousivastukseltaan toisentyyppisiin.

Johtopäätökset

Asus ROG Gladius II Origin on hiiri, joka hymyilyttää. Sen hienot sirkusvalot näyttävät todella hyvältä. Jos pystyy irrottamaan katseensa hiirestä ja keskittymään pelaamiseen, se unohtuu käteen ergonomiansa ja hyvien ominaisuuksiensa ansiosta: lisävarusteiden ja helposti vaihdettavien osien vuoksi se on kätevästi kustomoitavissa. Toisilla on ehkä korkeampi resoluutio ja nopeus, mutta useimmat käyttäjät alentavat herkkyyttä joka tapauksessa.

mainos
Razer Mamba Wireless
Razerin musta mamba on johdon verran lyhyempi, mutta resoluutio on kasvanut.
HyperX Pulsefire FPS Pro RGB
HyperX on, kuten tavallista, skipannut hienoudet ja keskittynyt oleelliseen.

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös