: 6 4K-näyttöä

4K-näyttö tietokoneeseen

Tutustuimme jättikokoisiin korkearesoluutionäyttöihin ja listasimme niiden hyvät ja huonot puolet.

 itemprop

Televisiopuolella 4K- tai UltraHD-näytöt ovat kasva trendi, joka on siirtynyt pelkistä luksusluokan malleista tavallisen hintaluokan laitteisiinkin. Ilmiö on voimissaan siitäkin huolimatta, että juuri mitään sisältöä ei 4K-resoluutioisena ole tarjolla. Tietokoneella puolestaan resoluution voi valita, joten on kummallista, etteivät 4K-näytöt ole tietokonepuolella lyöneet läpi. Valikoimaa kuitenkin on.

Mihin 4K:ta tarvitaan?

Tavallisessa toimistotyössä etu on siinä, että samanaikaisesti voi pitää useita Word-dokumentteja auki, tai valtavaa Excel-tiedostoa, jossa kaikki tekstit erottuvat selkeästi. Vieläkin käytännöllisempää on ehkä pitää kahta tai useampaa ikkunaa vierekkäin. Jos hyppii paljon sähköpostin, nettiselaimen ja tekstinkäsittelyn välillä, on mukavaa, kun kaiken näkee yhdellä kertaa – etenkin jos tarvitsee lukea jotakin toisesta ikkunasta ja kirjoittaa toiseen.

Haittapuolena on se, että tarkkuudesta huolimatta on näkymä kuitenkin sekava. Jos näkö ei ole aivan huippuluokkaa, voi joutua istumaan epämukavan lähellä näyttöä. Yksi ratkaisu voi olla antaa käyttöjärjestelmän skaalata kaikkea hieman suuremmaksi, mutta silloin näytölle ei enää mahdu yhtä paljon tavaraa. Isommaksi skaalaaminenkaan ei toimi aina täydellisesti, vaan osa kohteista voi jäädä hieman sumeiksi. Ongelmaa esiintyy enemmän Windows-koneilla kuin Maceilla, jotka suoriutuvat korkearesoluutioisesta sisällöstä paremmin.

Veitsenterävät grafiikat

Valokuvien käsittelyssä korkearesoluutioinen näyttö on ehdottomasti hyödyksi. Jos haluaa tutkia yksityiskohtia 100 % skaalalla, erottaa kuvasta enemmän eikä tarvitse liikutella kuvaa niin paljon. Ulospäin zoomatessakin näkee enemmän yksityiskohtia ja huomaa korjauksia vaativia kohtia, jotka helposti jäävät näkemättä tavallisella näytöllä. Videoiden editoimisessa on myös paljon etu siitä, ettei Full-HD-videota tarvitse skaalata pienemmäksi. Ja vielä jää tilaa muille ikkunoille ja työkaluriveille.

Voi tuntua houkuttelevalta käyttää suuria korkearesoluutioisia näyttöjä myös pelaamiseen. Saahan silloin kuvan, joka peittää koko näköalueen ja silti erottaa uskomattoman määrän yksityiskohtia. Mutta silloin tarvitsee myös kalliin näytönohjain, joka on viimeisintä mallia. Riskinä on, että kone hidastuu ja action-pelit alkavat tökkiä. Sitä paitsi on noloa katsoa vähän vanhempia pelejä korkearesoluutioisella näytöllä, kun niiden grafiikoita ei vain ole tehty niin tarkoiksi.

Kohtuuhintainen vai ammattilaistasoinen?

Tässä testissä olemme jakaneet näytöt kahteen hintaryhmään. On alle 1 000 euron näytöt, ja pari näyttöä, jotka ovat pari-kolme kertaa muita kalliimpia. Mistä sitten monikertainen hinta johtuu? Kalliimmissa malleissa on isommat näytöt, mikä tekee teksteistä helpommin luettavia. Toiseksi ne tukevat ammattitasoista värintoistoa, ja niissä on kalibrointimahdollisuuksia ja asetuksia, joita vaaditaan kuvankäsittelyn parissa työskentelyyn.

Mitä 4K:hon vaaditaan?

Valitettavasti homma ei toimi niin kivasti, että vain kytkisit uuden hienon näyttösi vanhaan koneeseen ja se olisi sitten siinä. Tarkka näyttö tarvitsee kunnollisen näytönohjaimen, jossa on Displayport 1.2 -tuki sekä hyvän johdon. Jos johdon laatu aiheuttaa epäilyksiä, voi ostaa sertifioidun johdon. HDMI:llä saa 4K-resoluution, mutta vain 30 Hz:llä, paitsi jos koko ketju tukee HDMI 2.0:aa. Kannattaa myös tarkistaa, että ajurit edustavat viimeisimpiä versioita.

mainos

Testistä

Pyysimme valmistajilta testiin UHD-resoluutioisia tietokoneen näyttöjä, joiden kuvanlaatu on hyvä. Markkinoiden halvimmat mallit jäivät näin testin ulkopuolelle. Halusimme tutkia, mitä eroa keskihintaisten ja todella kalliiden näyttöjen välillä on, joten molempia hintaluokkia edustamaan otettiin kolme näyttöä. Käytön ja ergonomian lisäksi annoimme pisteitä lisäominaisuuksista, kuten muistikortinlukijasta tai USB-porteista. Näytöt liitettiin iMac Retinaan, joka pystyy käyttämään myös ulkoista 4K-näyttöä. Retinan omaa näyttöä käyttöä referenssinäyttönä, johon kaikkia muita verrattiin. Käytimme Xrite i1Pro –värimittauslaitetta, jolla tarkistimme kirkkauden, värilämpötilan ja värierot.

mainos
 data-srcset

Joustava ja nopea

Kohtuuhintainen näyttö, jonka monet hyvät puolet voittavat sen muutamat heikkoudet.

Ääni & Kuva kiteyttää

Paljon liitäntöjä, tukee useita samanaikaisia kuvalähteitä. Erinomainen värintoisto tehdasasetuksilla. Yllättävän nopea, ei välky.
Pari USB-porttia ei olisi ollut pahitteeksi. Vaatii hieman säätöä ennen kuin kontrasti on kohdillaan.
Näyttö: 27 tuuman AHVA 3840 x 2160 5 ms

Liitännät: DP, mDP, HDMI x 4, MHL

Kirkkaus/kontrasti: 300 cd/m², 1000:1

Mitat: 625 x 368 x 59 mm, 7,7 kg

Hinta: 850 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Asus-näyttö ei riemastuta ulkonäöllään, joka ei poikkea juurikaan tavallisista toimistolaitteista. Takaosaa ei kehtaa esitellä, mutta sieltä löytyvät kaikki sisääntulot, mukaan lukien tavallisen kokoinen ja mini-Displayport sekä peräti neljä HDMI-porttia. USB-portteja ei ole eikä johtoja saa ikävä kyllä piiloon. Jalka on tukeva, ja näyttöä voi kallistaa ja kääntää. Melko kapea näyttö on myös testin ohuimpia. Kehys on asiallinen, noin 1,5 cm:n levyinen.

Valikkonapit on sijoitettu myös taakse, ja etuosan pisteet kertovat, mistä kohtaa ne löytyvät. Valmisasetuksia on kahdeksan, ja Standard-, sRGB:n ja Game-asetuksia lukuun ottamatta muut tuntuvat turhilta. Näyttö suoriutuu kuva kuvassa –toiminnosta ja pystyy toistamaan neljää samanaikaista kuvalähdettä – kaikki neljä HDMI-porttia pääsevät siis hyötykäyttöön! Näyttö on käsitelty puolimataksi ja heijastamattomaksi, joka toimii hyvin.

Tehdasasetuksilla Asus loistaa värintoistollaan, mutta kontrasti vaatii vahvistusta. Kalibroinnin jälkeen sekin näyttää erinomaisella, ja saimme puristettua värierotkin hämmästyttävälle tasolle. Tekniikan puolesta näyttö toimii nopeasti eli sitä voi käyttää myös pelaamiseen. Näyttö ei välky, ja kirkkaus on melko tasainen eri puolilla näyttöä.

Kuva: Asus

 

Johtopäätökset

Asus ei ehkä hurmaa ulkonäöllään, mutta käytännöllisyydellään kyllä. Sitä voi säätää joka suunnassa, joten ergonomisesti käyttö on mukavaa. Näyttö ei heijasta eikä välky. Liitäntävaihtoehtoja löytyy hyvin kuvalähteille mutta ikävä kyllä ei USB-portteja. Värintoisto ei vaadi mitään säätöjä, kontrastia tarvitsee hiukan terävöittää ennen kuin se on kohdillaan. Näyttö on testin nopeimpia ja sopii pelaamiseen. Kokonaisuuteen Asus on erittäin hyvä ja kohtuuhintainen valinta.

 data-srcset

Jäykkis, joka on tarkka väreistä

Acer tarjoaa erinomaisen kuvanlaadun UHD-resoluutiolla, mutta käytön helppoudessa on parannettavaa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Testin siistein näyttö. Värintoisto ja kontrasti ovat hintaan nähden erinomaiset. Välkkymäton kuva.
Näyttöä ei voi korottaa tai kääntää. Skaalaus tavalliseen resoluutioon käy heikosti ja kirkkaus on paikoin epätasainen. Ei USB-portteja
Näyttö: 27 tuuman IPS 3840 x 2160 4 ms

Liitännät: DP, mDP, HDMI 2,0, DVI

Kirkkaus/kontrasti: 300 cd/m², 1000:1

Mitat: 614 x 406 x 113 mm, 5,4 kg

Hinta: 700 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Acerin näyttö on ehdottomasti testin hienoin ulkonäkönsä puolesta: minimalistisen kapeat metallikehykset, ohut ruutu, täysin valkoinen takaosa ja elegantti metallijalusta. Ikävä kyllä käyttöön ei ole kiinnitetty yhtä paljon huomiota, sillä näyttöä ei voi säätää korkeus- tai sivusuunnassa eikä kallistaa. Takapuolelta löytyy “vain” neljä liitäntävaihtoehtoa, mutta HDMI on versio 2.0, eli yhtä hyvä vaihtoehto kuin Displayport. USB-portit olisivat olleet hyvä lisä.

Valikkonapit löytyvät näytön pohjasta, ja niiden löytäminen näppituntumalla voi tuntua hieman hankalalta. Se tekee menun käytöstä tarpeettoman turhauttavaa. Asetuksia löytyy neljä: grafiikka, elokuva, standardi ja virtaa säästävä. sRGB:n saa erikseen päälle ja sille on ohjelmoitava asetus. Kuva kuvassa –asetus onnistuu, samoin kuin useiden kuvalähteiden yhtäaikainen käyttö, mutta liitännöiden vähäisyys rajoittaa tämän ominaisuuden hyödyllisyyttä. Heijastamaton näyttö tekee ruudusta mattapintaisen mutta ei puurouta kuvaa merkittävästi.

Hinnan huomioiden värintoisto ja kontrasti ovat erinomaiset tehdasasetuksillakin. Jos niitä vähän vielä viitsii säätää, saa todella vaikuttavaa laatua. IPS-näytöksi Acer toimii nopeasti eikä välky. Jos jotain valituksen aihetta haluaa löytää, niin tavallinen Full HD –laatuinen kuva pehmenee ja samenee. Nipoimmat voivat huomata myös pieniä eroja kirkkaudessa eri puolilla näyttöä.

Kuva: Acer

 

Johtopäätökset

Ensisilmäyksellä Acer vaikuttaa todella tyylikkäältä näytöltä, jonka haluaa heti työpöydälleen. Harmillisesti korkeutta tai kaltevuutta ei voi säätää, eikä mallista löydy USB-portteja. Edulliseksi kuluttajanäytöksi on värintoisto huippuluokkaa jo laatikosta otettuna, ja paranee yhä pienillä säädöillä. Tavallista HD-materiaalia ei kannata tältä näytöltä katsoa, sillä se sumenee ikävästi.

 data-srcset
Apple iMac Retina
Applen all-in-one-tietokoneen näyttö on täysin vertailukelpoinen erillisten näyttöjen kanssa, ja joiltakin osin parempikin.
 data-srcset
Samsung U32D970Q
Ammattilaistason näytössä on erinomaiset tehdasasetukset, jossa keskinkertainen kontrasti on ainoa miinus.
 data-srcset
Eizo Flexscan EV3237
Käytännöllisessä näytössä on loistava kuvanlaatu, mutta ammattilaistason ominaisuuksia ei löydy.
 data-srcset
Dell Ultrasharp UP3214Q
Kuvanlaatu on huippuluokkaa, jos ei anna pienen välkkymisen häiritä.
 data-srcset
BenQ BL3201PT
Arkikäyttöön sopiva näyttö ei riitä väritarkkuutta vaativaan työhön.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös