: 3 pelikonsolia

Konsolikahakka!

Mikä on suosikkisi: Sony, Nintendo vai Microsoft? Me autamme valitsemaan.

2017 on ollut upea vuosi pelaajille: kaksi uutta pelikonsolia näki päivänvalon, ja jos laskemme mukaan myös 2016 marraskuussa julkaistun PS4 Pron, on kaikista konsoleista saatavilla nyt tuore versio.

Kaksi laitteista ei varsinaisesti ole uutuuksia, vaan edellisten mallien päivityksiä, jotka tekohengittävät lisäaikaa tähän väliin, kun mitään uutta ei ole tarjolla.

Nämä kaksi ovat tietysti PlayStation ja Xbox. On epävarmaa, milloin näistä saadaan oikeasti uudet konsolit, mutta monet ennustavat jo ensi vuotta.

Ne ajat, jolloin samalla pelikonsolilla pelattiin jopa 10 vuotta, ovat jo muinaishistoriaa. Vaikka valmistajat lupaavatkin pelien toimivan myös vanhoilla laitteilla, vaatii teknologian kehitys aina tehokkaampaa rautaa. Sen vuoksi tarvitaan uusia konsoleita, jotka kytkeytyvät vanhoihin laitteisiin, sillä molemmilla on voitava pelata samoja pelejä.

Kuva: Valmistaja

 

Yhteensopiva vanhojen pelien kanssa

Pelkkä lupaus vanhojen laitteiden tukemisesta on ongelma, kun puhutaan aiempien konsoleiden päivitetyistä malleista. Pelikonsolin idea perustuu sihen, että niiden rauta on staattista, jolloin pelikehittäjät tietävät aina, minkälaiselle alustalle he ohjelmia luovat. Näin pelit on mahdollista optimoida niin, että niiden suorituskyky paranee. Kun valmistajat tuovat markkinoille tehokkaamman koneen, he jakavat asiakkaansa A- ja B-luokkiin luoden pelikehittäjille suuret paineet sekä uudelle että vanhalle konsolille sopivan pelin tekemisestä.

Ohjelmistopäivitykset

Tähän mennessä kehittäjät ovat ratkaisseet ongelman tarjoamalla korkeampaa resoluutiota sekä pieniä parannuksia esimerkiksi kuvanopeudessa. Ohjelmistopäivitykset mahdollistavat nämä parannukset, jotka vaativat yleensä aika paljon gigabittejä ja siten syövät verkkoa ja tallennustilaa. Toisaalta PlayStation ja Xbox toistavat pelejä 4K-resoluutiolla ja joskus jopa nopeudella 60 kuvaa sekunnissa. Tällainen herkuttelu oli aiemmin mahdollista vain PC-pelaajille.

mainos
Kuva: Valmistaja

 

mainos

Uudet varusteet

Nämä parannukset asettavat tietysti joitakin vaatimuksia televisiolle, sillä Full HD (1080p) ei enää riitä. Sen sijaan on investoitava 4K HDR -televisioon. Samalla kannattaa päivittää myös kotiteatterivahvistin, jos sellainen on käytössä. Toisin sanoen kehityksen perässä juokseminen tulee kalliiksi.

Jos 4K-televisiota ei ole, voi silti saada jotain irti päivitetyistä pelikonsoleista. Pelikehittäjät osaavat hyödyntää konsolin lisämuistia ja suorituskykyä vahvistaakseen Full HD -laatua tarjoamalla esimerkiksi nopeampaa kuvanopeutta ja siten vakaamman kuvan. Tämäkin vaatii ohjelmistopäivityken.

VR ja 3D

Toinen tapa pidentää konsolin elinikää on lanseerata härpäkkeitä kuten VR- ja 3D-lasit. Vain Sony sinnittelee enää PSVR-kypäränsä kanssa, ja muut ovat suurelta osin luopuneet 3D:stä. Sama pätee liikeohjaukseen. Microsoftilla oli Kinect-kameransa ja Sonyllä PS-move. Ne eivät osoittautneet suuriksi menestyksiksi ja tällä hetkellä pelaajat jättävät erikoisuudet mieluummin väliin.

Kuva: Valmistaja

 

mainos

Entäs Nintendo?

Ja sitten meillä on Nintendo, joka tuttuun tapaansa eroaa joukosta ja kulkee omia polkujaan. Nintendo Switch ei tarjoa 4K-laatua eikä muutenkaan samaa tehoa kuin kilpailijansa Sony ja Microsoft. Sillä ei kuitenkaan ole väliä. Nintendolla on valtava valikoima vanhoja pelejä rakastettuine hahmoineen, jolloin rauta jää toissijaiseksi valintakriteeriksi. Tämä ei toki tarkoita, etteikö Nintendolla olisi paria ässää hihassaan, ja on siistiä, että japanilaiset viitsivät vielä miettiä uusia ja erilaisia ratkaisuja sillä välin, kun Sony ja Microsoft keskittyvät pikseleihin ja suorituskyvystä kertoviin teraflopseihin.

Maailman tehokkain pelikonsoli

Microsoft pullistelee lihaksiaan muiden edessä.

Ääni & Kuva kiteyttää

Xbox One X on ennennäkemätön pelikone, jossa on paljon potentiaalia. Pelaaminen onnistuu aidolla 4K:lla ja jopa 60 fps:n nopeudella. Peliohjain istuu käteen todella kauniisti.
Pelejä, jotka todella hyödyntäisivät konsolin potentiaalin, ei ole. Kallis hinta ja liian pieni kovalevy.
AMD 8-Core, 2.3 GHz, 12 GB RAM, Dolby DTS 5.1, Wifi, HDMI, koaksiaali-digitaaliulostulo, 3 x USB 3.0, 1 TB:n kovalevy, UHD Blu-ray-soitin

Mitat/paino: 60 x 300 x 240 mm/3,8 kg

Verkkosivusto: microsoft.fi

Hinta: 520 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Microsoft esitteli maailman tehokkaimman pelikoneen Xbox One X:llään. Toisin sanoen luvassa on mahtavimmat grafiikat, joita missään konsolissa on tähän asti nähty – ainakin jos käytössä 4K HDR -televisio. Meillä ei ollut, joten lainasimme sellaista Philipsiltä. Ilman 4K-tv:täkin voi toki pelata, mutta silloin konsolin potentiaali ei pääse kunnolla esille.

Kuva: Valmistaja

 

Kolmannen sukupolven One

Xbox One X näyttää aivan samalta kuin edeltäjänsä One S, väriä lukuun ottamatta. Siitä löytyy samat liitännät ja UHD Blu-ray-soitin. Sama kömpelö valikkosysteemikin on paikallaan, tosin se toimii jouhevammin tässä. Suurin ero entiseen löytyy kuoren sisältä: RAM-muistia on enemmän ja prosessori on tehokkaampi. One S pystyi toistamaan pelejä vain 1080p-resoluutiolla, mutta One X kykenee myös 4K-laatuun, aivan kuten Sony on tehnyt jo vuoden ajan PS4 Pro -koneellaan. 4K-tuella toimivat pelit on varustettu merkinnällä ”Xbox One X Enhanced”.

Kehittäjän vastuu

Konsolin lisäpaukut aktivoidaan ohjelmistopäivityksellä. Niitä julkaistaan jatkuvasti, ja ne vievät paljon tilaa kovalevyltä, johon mahtuu vain 1 TB:n verran tavaraa. Yleensä päivitykset koskevat tarkempia tekstuureita, korkeampaa resoluutiota ja nopeampaa kuvanopeutta. Kaikki pelit eivät selviydy tästä kaikesta kerralla, joten joskus on tehtävä valinta sen mukaan, haluaako korkeampaa resoluutiota vai korkeamman fps-luvun tuoman sujuvamman kuvanlaadun. Valitsipa kumman vain, saa joka tapauksessa pehmeämmän ja saumattomamman kokemuksen kuin vanhoilla laitteilla. Ikävä kyllä Microsoftia vaivaa sama pulma kuin Sonya. Koska One X on jatkokehitelty malli vanhasta laitteesta, pitää kaikkia sille sopivia pelejä pystyä pelaamaan myös ensimmäisen ja toisen sukupolven koneilla. Se estää X:ää puhkeamaan täyteen loistoonsa, vaikka muuten se olisi voinut helposti lähteä omaan suuntaansa edeltäjiin nähden.

Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

One X on nopeasti tiivistetty: Jos haluat tämän hetken tehokkaimman pelikonsolin eikä kotoa vielä löydy Xbox One -mallia, on One X tietenkin selvä valinta. Eikä ole väliä, onko olohuoneessa 4K-tv vai ei. Konsoli puhaltaa elämää vanhoihin peleihin ja tarjoaa suuremman ja saumattomamman pelikokemuksen. Se, onko kallis hinta perusteltu, selviää vasta pitkässä käytössä. Tällä hetkellä epäilystä ei kuitenkaan ole. Xbox One on varma hitti, muutamin varauksin.

mainos

Outo väliversio

PS4 Pro ei oikein tiedä, mikä sen kuuluisi olla.

Ääni & Kuva kiteyttää

Vahvempi sisus tarjoaa parempaa kuvanlaatua, kunhan omistaa sopivan tv:n. 4K ja HDR näyttävät häikäisevän hyviltä, jos pelit on optimoitu niille.
Olisimme kaivanneet UHD-Blu-ray-soitinta. 1 TB:n kovalevy on liian pieni. On epäselvää, mitkä pelit tukevat konsolia ja mitä niistä saa irti.
Prosessori: x86-64 AMD ”Jaguar”, 8 ydintä

Näytönohjain: 4,20 TFLOPS, AMD Radeon -pohjainen

Muisti: 8 GB (GDDR5)

Tallennustila: 1 TB

Liitännät: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T), IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (LE), 3 x Super-Speed USB (USB 3.1 , aux-port, HDMI-ulostulo (tukee 4K/HDR-laatua), optinen digitaaliulostulo, Blu-Ray-asema

Mitat/paino: 29,5 x 5,5 x 32,7 cm/3,3 kg

Verkkosivusto: playstation.com

Hinta: 400 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

PS4 Pro tärkein myyntivaltti on sen HDR-tuki ja mahdollisuus pelata pelejä 4K-laadulla. Kaikkia pelejä ei kuitenkaan voi toistaa aidolla 4K-laadulla, joka vaatii edelleen ennenkuulumattoman paljon tehoja. Uudemmat pelit renderöidään matalammalle resoluutiolle ja skaalataan sitten 4K-laatuun.

Entistä isompi

Konsoli muistuttaa edeltääjänsä mutta on sitä hieman suurempi ja painavampi. Taakse on lisätty yksi USB-portti, jotta PSVR-kypärä on kätevämpi liittää laitteeseen. Saadakseen PS4 Prosta parhaan mahdollisen irti, on käytössä oltava 4K-telelvisio, aivan kuten Microsoftillakin. Ei kuitenkaan ole selvää, mitä siinä voittaa, sillä Sony ei ole kertonut tarkalleen mitään vaatimuksia kehittäjille prosessorin lisätehon hyödyntämiseksi. Uudet pelit tulisi merkitä nimikkeellä ”PS4 Pro Enhanced”. Sen merkitys riippuu tulkitsijasta.

Kuva: Valmistaja

 

Korkeampi fps-luku, voimakkaampi valo ja kauniimmat varjot

Vain PS4:lle saatavilla olevat, ”Uncharted 4” -pelin tyyppiset huvitukset toimivat yhä vain 30 fps:n nopeudella, vaikka resoluutio on kasvanut. Se on vähän sääli. Toiset pelit toimivat paremmin, mutta eroa Pro-mallin ja tavallisen PS4:n välillä on vaikea havaita. Valoefektit ja auringonlaskut näyttävät hienommilta kuin koskaan. Erot piilevät tämänkaltaisissa yksityiskohdissa, joten jos omistaa jo PS4:n, voi olla vaikea perustella vaihtamistarvetta. Pro on sitä kaiken lisäksi kalliimpi, suurempi, painavampi ja yhtä äänekäs kuin Slim-malli. Pelit näyttävät todella hyvältä 4K:na, mutta niin ne tekivät 1080p-laadullakin. Jos omistat siis PS4-konsolin ja Full HD -television, ei ole syytä vaihtaa. Jos taas kotoa löytyy PS4 ja 4K-televisio, on päätös hieman vaikeampi.

Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

PlayStation 4 Pro on tyylikäs kone, joka antaa lisää eloa ja prosessoritehoa Sonyn jo ennestään suositulle pelikonsolille. Valitettavasti se ei ole riittävän tehokas toimiakseen todellisesti 4K-laadulla ja nopeudella 60 ruutua sekunnissa, mikä tarkoittaa pientä fuskaamista ja joidenkin pelien kohdalla skaalaamista isommaksi korkeimman resoluution saamiseksi. Lopputuloksena on konsoli, joka toimii paperilla edeltäjäänsä paremmin mutta käytännössä ero on pieni. Sonylla on vuoden etumatka Microsoftiin errattuna, mutta ei onnistu vielä vakuuttamaan meitä siitä, että PS4 olisi täysin välttämätön.

mainos
Nintendo Switch
Nintendo Switch ei ole kuten muut pelikonsolit, vaan ainutlaatuinen kokemus!
Kommentera

Vastaa

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös