: 2 pelikonetta

Pieni on kaunista

Paljon peli-iloa vähän tilaa vievässä paketissa – eikä hintakaan hirvitä. Miksi tyytyä pelikonsoliin, kun voi saada siron pelikoneen?

 • Tämän testin tuotteet
 • Asus Gr8 TO222
 • MSi Trident 3 VR7RC-241EU
 • Passiivisen televisiontuijottelun sijaan yhä useampi viihdyttää itseään pelaamalla – ja olemalla osa toimintaa.

  Olemme testanneet monia raskaan sarjan pelitietokoneita, mutta vähemmälläkin itse asiassa pärjää. Tähän testiin löysimme kahdelta peliasiantuntijalta kaksi näppärää pöytäkonetta, jotka eivät kustanna koko omaisuutta ja jaksavat silti pyörittää useimpia pelejä. Kaiken huipuksi ne ovat niin kompakteja, etteivät ne syö koko työpöytää, ja ne vieläpä näyttävät tyylikkäiltä!

  Molemmat koneet muistuttavat ulkonäöltään enemmän pelikonsoleita kuin perinteisiä tietokoneita: kapeat laitteet on tarkoitettu sijoitettavaksi pystyyn television tai näytön viereen.

  Näytönohjain on (lähes) kaikki kaikessa

  Pelikoneen sydän on näytönohjain. Näytönohjaimen prosessori on usein paljon tietokoneen omaa prosessoria tehokkaampi, minkä ansiosta realistiset 3D-grafiikat muistuttavat kuvanlaadultaan ja resoluutioltaan uusimpia elokuvia. Molemmissa testikoneissa on Nvidian GeForce GTX 1060 -näytönohjain. Se on tällä hetkellä Nvidian kolmanneksi paras malli, joka suoriutuu kaikesta muusta paitsi aivan uusimmista ja grafiikoiltaan vaativimmista peleistä.

  Tekninen kehitys on kuitenkin julmaa eikä säästä uhrejaan. Kannettavan tietokoneen kohdalla tämä tarkoittaa varmaa kuolemaa, sillä näytönohjain on integroitu emolevyyn. Useimmissa pöytäkoneissa tilanne on toinen, sillä niiden elämää voi jatkaa näytönohjainta vaihtamalla. Näin on myös kahden testikilpailijamme kanssa, ja niissä on koostaan huolimatta ylimääräinen korttipaikka tätä varten.

  Prosessori

  Näytönohjain on tärkeä, mutta prosessoria ei toki kannata unohtaa. Vaativat pelit tarvitsevat paljon suoritustehoja, ja käytännöllisesti katsoen vaihtoehdot ovat Intelin Core i7 ja i5. Ensimmäisessä on neljä ydintä ja kahdeksan säiettä, kun taas i5:n parhaissakin versioissa on neljä ydintä mutta vain neljä säiettä. Karkeasti voisi sanoa, että i7 jaksaa suorittaa tuplasti niin paljon samanaikaisia tehtäviä kuin i5. Joissakin i5-versioissa on vain kaksi ydintä, mutta sellaiset eivät enää sovikaan raskaaseen työhön kuten peleihin. Kannattaa myös varmistaa, että prosessori edustaa viimeisintä sukupolvea (Kaby Lake/7. sukupolvi).

  RAM pitää Windowsin pystyssä

  Tätä ei voi toistaa liiaksi: RAM-muisti on Windows-käyttöjärjestelmän sielu. Siellä sijaitsevat fyysisesti kaikki suoritettavat ohjelmat – mukaan lukien käyttöjärjestelmä itse. Mitä isompia ja suurempia ohjelmia on suoritettava, sitä suuremman RAM-muistin ne vaativat. Jos RAM-muistia on liian vähän, tulee tietokoneesta hidas, sillä kone alkaa ladata vähäisemmät tiedot ja ohjelmat kovalevyltä, joka on todella paljon RAM-muistia hitaampi. Pelikoneelle 8 GB RAM on minimi, mutta 16 tai 32 GB:stä on oikeasti suurta hyötyä. Konetta ostaessa on hyvä katsastaa, voiko RAM-muistia lisätä jälkikäteen.

  mainos

  Paikka kaikelle

  Viimeinen tärkeä seikka PC:n suorituskyvyn kannalta on kovalevy. Kovalevy säilöö ohjelmat ja datan, ja koneen käynnistyessä tuhannet tiedostot ladataan sieltä. Nopea SSD-kortti ilman liikkuvia osia on muuttunut superkalliista luksustuotteesta vakiovarusteeksi. Sen ansiosta Windowsin käynnistysaika ja pelien lataaminen vie muutamia sekunteja minuuttien sijaan. Tilaa on tosin vähemmän, joten koko pelikokoelman pitäminen yhtä aikaa asennettuna on mahdotonta.

  mainos

  Hyvää vastinetta euroille

  Pienemmän budjetin ei tarvitse tarkoittaa tyytymistä hitaampiin ja tökkiviin peleihin, osoittaa Asus Gr8.

  Ääni & Kuva kiteyttää

  Erittäin kompakti ”pelikonsoli”. Erinomaista suorituskykyä hyvään hintaan.
  Vain i5-prosessori. Raskaimpia pelejä ei voi suorittaa täysillä asetuksilla.
  Prosessori: 3,5 GHz Intel Core i5-7400 (4 ydintä, 4 säiettä)

  Muisti: 8 GB

  Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1060m 3 GB RAM

  Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

  Kovalevy: 250 GB SSD

  Mitat/paino: 8,8 x 28,1 x 29,9 cm/4 kg

  Verkkosivusto: asus.com

  Hinta: 1 000 €

  lisää
  vähemmän

  Vejl.pris €

  Asus Gr8 on erittäin näppärän kokoinen pelikone. Nimen sanaleikistä huolimatta (Gr8 = great) koneen fyysisissä mitoissa ei ole mitään suurta, vaan laite vie vähemmän tilaa kuin pari vanhan maailman puhelinluetteloa. Kone näyttää tyylikkäältä mustan ja kuparin sävyissään.

  Etuosasta löytyy liitännät kuulokkeille ja mikrofonille sekä kaksi USB-porttia. Takana on lisää USB-portteja ja Ethernet-liitäntä (mutta nopea wifikin toki löytyy). Koneeseen saa samanaikaisesti peräti kolme näyttöä: kaksi HDMI:n kautta ja yhden DisplayPortin kautta.

  Asus Gr8 II on saatavana monena eri variaationa, joissa tehot ja hinta vaihtelevat. Testaamassamme mallissa on 3,5 GHz:n Intel Core i5 -prosessori ja 8 GB RAM. Se riittää järkevään suorituskykyyn, vaikka parivaljakko Intel i7 ja 16 GB RAM olisi ollut parempi. Hinnan huomioiden täytyy toki olla valmis kompromisseihin.

  Näytönohjain on Nvidia GeForce GTX 1060 3 GB:n muistilla. Sen suorituskyky vastaa edellisen sukupolven parhaita malleja. Jos pelilistalla on Battlefield 1 tai muita uusia ja tekniikaltaan erityisen vaativia pelejä, lannattaa varautua laskemaan graffa-asetuksia, mutta pelit näyttävät silti hyvältä. Jos pelaa ”vain” Counterstrikea tai League of Legendsia, on suorituskyky enemmän kuin riittävä.

  Tyylikäs ja kompakti Asus Gr8 ei vie paljoa tilaa, mutta tarjoilee silti hyvää suorituskykyä.

   

  Benchmarkit

  Koostaan huolimatta Asus Gr8:ssä riittää tehoja. Vaativan 3D Mark Time Spy -testin tulos on 3 726 pistettä, mikä vastaa kaksi kertaa kalliimman MSi GS 73VR -koneen tulosta (tosin sen mukana tulevat myös 4K-näyttö ja näppäimistö). Cinebench-testin tulos 112 fps vie Gr8 II:n heittämällä läpi graafisesta työstä, jos konetta käyttää työskentelyyn.

  mainos

  Yleisemmin tehoa mittaavissa testeissä Asus suoriutuu myös kunnioitettavasti. GeekBench 4 -testin tulos on 4 164 (singlecore) ja 12 349 (multicore) pistettä. Se on vain hiukan hitaampi kuin kalliimman Intel Core i7 -prosessorin koneilla.

  mainos

  SSD-levyn lukunopeudeksi mitattiin 275 MB sekunnissa. Parhaisiin kannettaviin pelikoneisiin, joiden nopeudet ovat luokkaa 1–1,5 GB/s verrattuna Asus ei siis ole mikään raketti. Käytännössä vauhti riittää kuitenkin hyvin.

  Johtopäätökset

  On olemassa kannettavia pelikoneita, joiden suorituskyky ylittää Asus Gr8 II:n, mutta ne maksavatkin monta kertaa enemmän. Viime vuoden superkoneet ovat tämän hetken budjettikoneita hitaampia. Aloittelijan koneeksi tai pelikonsolin vaihtoehdoksi Asusin tietokoneesta ei ole juuri pahaa sanottavaa. Näytönohjain ei ole vaihdettavissa, ja parin satasen lisäpanostuksella saa vielä enemmän vastinetta rahoille.

  mainos

  Konsolin kuolemaksi

  MSi Trident 3 ei vie pelikonsolia enemmän tilaa televisiotasolta, mutta se tarjoaa konsolia enemmän mahdollisuuksia ja muskeleita.

  Ääni & Kuva kiteyttää

  Erinomainen näytönohjain, hyvä prosessori, loistava hinta. Mitä muuta enää tarvitsee?
  Vastauksena edelliseen: ehkäpä näytön, hiiren ja näppäimistön, sillä ne eivät kuulu hintaan.
  Prosessori: 3,6 GHz Intel Core i7-7700HQ (4 ydintä, 8 säiettä)

  Muisti: 8 GB

  Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1060m 3 GB RAM

  Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen

  Kovalevy: 256 GB SSD

  Mitat/paino: 7,2 x 34,6 x 23,2 cm/3,17 kg

  Verkkosivusto: msi.com

  Hinta: 1 200 €

  lisää
  vähemmän

  Vejl.pris €

  MSi on tunnettu raskaan sarjan pelikoneistaan – jos haluaa nopean laitteen, on siitä oltava valmis maksamaan. MSi Trident 3 on suunnattu hieman erityyppiselle ja vähemmän ostovoimaiselle yleisölle. Kyseessä on ”konsolimallinen” PC, joka voidaan asettaa pöydälle makaamaan tai telineen avulla pystyyn. Tietokoneen etuosasta löytyy kuuloke-, mikrofoni- ja USB-liitäntöjen lisäksi HDMI-korttipaikka ja USB-C. Niinpä VR-lasien käyttö onnistuu helposti. Takaa löytyy vielä lisää USB-portteja, verkkoliitäntä (wifi sisäänrakennettuna) sekä liitäntäpaikka näyttöä varten. Vaikka kone on pieni, on näytön ulostulot (HDMI, DisplayPort ja DVI) erillisessä näytönohjaimessa, joka vie suuren osan koneen sisätiloista.

  Kuten Asusin kilpailevassa koneessa, on MSi Trident 3:ssakin näytönohjain Nvidia GeForce GTX 1060 3 GB:n grafiikkamuistilla. Pääprosessori puolestaan on Asusia astetta tujumpi: 3,5 GHz:n Intel Core i7. Loput speksit ovat identtiset, eli RAM-muistia löytyy 8 GB ja SSD-levy on kooltaan 250 GB.

  MSi Trident 3:a voisi helposti erehtyä pitämään pelikonsolina PC:n sijaan. Kuva: MSi

   

  Benchmarkit

  Tehokkaamman ja kalliimman prosessorinsa ansiosta on Trident 3:lta lupa odottaa parempaa suorituskykyä puhtaasti tehoilla mitattuna. Ja näin todella onkin: GeekBench 4 -testin pisteet ovat 4 954 (singlecore) ja 16 877 (multicore). Sen paremmaksi tulos ei voi tällä hetkellä oikein mennäkään, mikä todistaa laitteen piilottelevan täysveristä PC:tä leikkisän kuorensa alla.

  3D Mark Time Spy -grafiikkatestissä Trident 3:n tulos on 4 185 pistettä. Tulos on nopeampi kuin Asus Gr8:llä, jossa on sama näytönohjain. Nopeampiakin koneita toki on, mutta silloin näytönohjaimenkin tulisi olla tehokkaampi ja kalliimpi. Tämän hetken ennätystä pitää Asus ROG Zephyrus, joka saa GTX 1080-prosessorillaan tulokseksi 5 474. Ja se on kolme kertaa kalliimpi kuin Trident 3!

  SSD-levyn siirtonopeus on 429 MB/s, mikä on melkein kaksi kertaa nopeampi kuin Asusilla. Mutta ei siltikään mikään ennätysnopeus.

  On itsestäänselvää ja luonnollista, että MSi Trident 3:ssa on tehty kompromisseja tehojen suhteen – onhan sen hintakin murto-osa tavallisesti testaamistamme pelikoneista. Kompromissit on kuitenkin toteutettu huolella, ja tehot ovat täysin riittävät.

  mainos

  Johtopäätökset

  MSi Trident 3 on hyvin tehty ja vakavasti otettava PC teknistä laatua vaaliville pelaajille. Tietenkin tarjolla on nopeampia pelikoneita, joiden kuvanopeus on raskaissa peleissä vieläkin vaikuttavampi, mutta ne ovat myös huomattavasti kalliimpia. Useimmat pelaajat eivät kuitenkaan tarvitse tämän enempää tehoja. RAM-muistin, kovalevyn ja näytönohjaimen vaihtaminen onnistuu, mikä tekee PC:stä houkuttelevan vaihtoehdon pelikannettavalle.

  mainos
  Kommentera

  Vastaa

  Lue myös

  Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
  Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
  Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
  EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
  Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
  AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
  Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
  MiniLED on tämän vuoden televisiohitti: tuhansien pienien ledvalojen avulla on tarkoitus puhaltaa uutta eloa LCD-teknologiaan. Kiinalainen TCL ehtii ensimmäisten joukossa markkinoille MiniLED-mallillaan.
  Lisää
  Keskustelu
  Kommentera

  Vastaa

  Vieritä ylös