: Sony Cyber-shot RX10 IV

Tyyris superkamera

Sony on tehnyt parhaasta superzoomkamerastaan vieläkin paremman, ja siitä saa kyllä pulittaakin pitkän pennin.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

Entistä tarkemmat kuvat nopealla automaattitarkennuksella ja äärimmäisellä kuvanopeudella tekevät tästä lähes täydellisen superzoomkameran.
Luokkansa kallein kamera.
Tyyppi: 20 Mp kompaktikamera 1-tuumaisella kennolla

Objektiivi: 24–600 mm/f2,4–4,0

Näyttö: 3-tuumainen LCD, 1,23 Mp

Etsin: Elektroninen, 2,36 Mp

Ominaisuudet: 4K/30p-video, wifi, Bluetooth, 24 kuvaa/s, 315 tarkennuspistettä, kääntyvä kosketusnäyttö, 4,5-portainen kuvanvakain, vedenkestävä

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 2 100 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Sony on tehnyt uuden version parhaasta superzoomkamerasta, jonka olemme tähän mennessä testanneet. RX10 III on saanut seuraajan RX10 IV:stä, eikä menestymallia ole suuremmin näpelöity. Silti kamera on paikoin vieläkin parempi kuin ennen.

Kameran edellinen versio – joka on yhä myynnissä – on poikkeuksellisen onnistunut keitos, joka koostuu 25x zoomista, korkeasta kuvanlaadusta ja hyvästä käytettävyydestä. Mutta täydellinen se ei ole.

25-kertaisen zoomin mahdollistavasta hämmästyttävästä optisesta suorituskyvystään huolimatta siinä on selkeitä virheitä, jotka Sony on nyt yrittänyt korjata tähän sarjan neljänteen malliin.

Uusi kamera ei kisaa vain RX10 III:n kanssa, vaan myös Canon PowerShot G3X:n ja Panasonic Lumix FZ2000:n kanssa. Niitä yhdistää kaksi oleellista seikkaa, eli suuri 1-tuumainen kuvakenno (13,2 x 8,8 mm) sekä tehokas zoom.

Kosketusnäyttöä voi kääntää ja tarkennus onnistuu etusormella.

 

Huomattavasti parempi autofokus

Neljännessä versiossa on samat 24–600 mm:n zoom f2,4–4 valovoimalla sekä optinen kuvanvakain kuin kolmannessakin. Samoin 20 Mp:n kenno, 4K-video, vedenkestävyys ja esimerkiksi 2,36 Mp:n elektroninen etsin ovat aivan vastaavat kuin viime vuoden mallissa.

Sarjakuvauksen nopeus on lähes tuplaantunut 14 ruudusta 24 ruutuun sekunnissa, jatkuvalla automaattitarkennuksella tietysti. Kuvanopeus yhdistettynä suljinaikaan 1/32 000 tekee kamerasta luokkansa nopeimman.

mainos

Toinen merkittävä parannus on vahvistettu autofokus, jossa on 315 tarkennuspistettä, jotka peittävät suurimman osan kuva-alasta.

mainos

Ja sen huomaa. Sony RX10 IV on merkittävästi RX10 III:a nopeampi. Ei vain kuvanopeudessa, joka mahdollistaa noin 250 JPEG-kuvaa ja 110 raakatiedostoa sarjassa – kunhan muistikortin nopeus vain riittää. Automaattitarkennusjärjestelmä on sama kuin Sony a9 -järjestelmäkamerassa, eli salamannopea ja tarkka. Nyt tarkennus on vihdoin kohdillaan ja sellainen kuin olisimme edeltäjältä jo toivoneet, ja ilahduttavasti myös sarjakuvauksessa kuvien terävyys on taattu.

Pieniä muutoksia

Ergonomialtaan juuri mikään ei ole muuttunut. Kameraan on lisätty kääntyvä kosketusnäyttö sekä tarkennusalueen valitseva nappi linssin viereen. Ohjauspyörää ei ole kameran takana. Olisi ollut kätevää muuttaa tarkennuspisteitä etsintä käyttäessä. Nyt se on tehtävä näytöltä sormella painellen, mikä ei ole yhtä käytännöllistä.

RX10 IV on suurempi kuin luulisi mutta sen ergonomia on hyvä.

 

Zoomiobjektiivista löytyy sekä zoom- että aukkosäädin ja lisäksi fokussäädin, jonka kyljessä on tarkennusnappi. Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että tarkennusasetuksessa on automaattiasetus ja aktiiviasetus jatkuvan (c) tai ensimmäisen kuvan tarkennuksen (s) lisäksi.

mainos

Kameran 4K-video tarjoaa yleensä 3840 x 2160 pikselin resoluutiota ja se tukee ammattilaisformaatteja, kuten XAVC S -kuvaprofiilia ja SLog2/3-gammaprofiilia. Kuuloke- ja mikrofoniliitännät ovat tutut jo edeltäjästä. Slow motion -video onnistuu 1000 fps:n nopeuteen asti.

Kuvanlaatu

Odotetusti tallennuslaatu on 4K-videolla terävää ja kohinatonta, ja videoissa on hyvä kontrasti ja tasainen värintoisto. Huomattavasti paranneltu automaattitarkennus on vihdoin tehnyt mahdolliseksi käyttää nopeaa ja hiljaista tarkennusta kuvauksen aikana.

Taustavalaistu 20 Mp:n kenno luo still-kuviin yhtä teräviä yksityiskohtia kuin RX10 III:ssakin. Laatu ei ole merkittävästi parempi kuin Panasonic Lumix FZ2000:ssa, mutta Sonyn kameroiden Zeiss-optikka antaa optiselle suorituskyvylle pienen lisäpotkun.

Kromaattista väripoikkeamaa ei ole juuri lainkaan, häiriötä ei ole nimeksikään ja vinjetöintiä tapahtuu hyvin vähän, mikä todistaa hyvin korjaavasta zoomista.

Kohinaa ei näy häiritsevästi ISO 1600:n asti, ja se on niin hyvin hallinnassa, että vasta ISO 3200 on käännekohta. Kuvat ovat käyttökelpoisia vielä ISO 6400:ssa, mutta rakeisuus lisääntyy korkeilla ISO-luvuilla näkyvästi samalla, kun dynamiikka ja värikylläisyys heikkenevät.

Kallis yleiskamera

Sony RX10 IV -kameraa on päivittetty onnistuneesti tehden siitä parhaan testaamamme superzoomkameran. Kamerassa yhdistyvät valovoimainen 25x zoom luotettavaan kuvanlaatuun, 4K-videoon ja edeltäjäänsä huomattavasti parempaan kuvanopeuteen ja tarkennukseen. Tässä paketissa saa todella kaiken kerralla, mutta se myös maksaa. Paljon. Hinnan vuoksi on vaikea antaa täysiä pisteitä, vaikka kamera muuten onkin täydellinen.

Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Vieritä ylös