Mainos
Mainos
Mainos

Sony a9

Daavid haastaa Goljatin

Uusi a9-kamera tekee Sonystä vihdoin kameramaailman valtiaita.

Hämmästyttävä kuvausnopeus ja fokuksen tarkkuus, uskomattoman tasainen kuvanlaatu ja paranneltu ergonomia. Suvereeni kamera toimintakuvaukseen.
Yksityiskohtien resoluutio ja värintoisto voisi olla parempi. Kamerassa on vain yhdet USB 2- ja UHS II -paikat. Napit ovat aika pienet, ja osa vastaa käskyihin huonosti.

Voipi olla, että jollakin on tällä hetkellä Tokiossa kuumat paikat. Miten on mahdollista menettää markkinaosuuttaan televisiovalmistajalle? Eihän sellainen ole uskottavaa. Valmistajalla on vieläpä ollut vaikeuksia saada jalkaa oven väliin markkinoilla, jota on pitkään hallinnut kaksi nimeä.

Sony onnistui kuitenkin tyrkkäämään koko oven kumoon saatuaan sen ensin raolleen. Nyt Sony on joillakin markkina-alueilla kakkosena ja yhdellä jopa ykkönen. Eikä se ole sattumaa.

Sony liittyi mukaan kamerakekkereihin melko myöhään, ja pitkään heillä oli vaikeuksia vastata kilpailijoidensa laatuun. Nykyään Sonyn kamerat ovat kuitenkin jo vähintään yhtä hyviä – paitsi ammattilaiskameroissa.

Pientä mutta tuottoisaa ammattikuvaajien siivua hallitsevat Canon ja Nikon, ja se on tähän asti ollut ainoa segmentti, jonne Sonylla ei ole ollut sijaa. Mutta nyt Sony on esitellyt a9-mallin, jolla se pyrkii horjuttamaan kahden suuren valta-asemaa. Se on paljolti samanlainen kuin Sonyn peilillinen järjestelmäkamera a99II, joka on ollut tähän asti heidän nopein järkkärinsä 12 kuvaa/s-vauhdillaan.

Sony a9 ei ole vain hyvin tehty, säänkestävä ja räätälöity ammattilaiskamera valokuvaajille, jotka tarvitsevat kestävän kameran vuosiksi eteenpäin. Se on myös nopeampi kuin kilpailijoiden Nikonin ja Canonin vastaavat: Canon EOS 1Dx II ja Nikon D5 ovat tähän mennessä testaamistamme ammattitason kameroista nopeimmat fps-luvullaan (frames per second) 16 ja 14.

Mainitsemani kamerat kuuluvat kaikki top 3 –listallemme testaamistamme kameroista. Sony a9 on kahta mainittua nopeampi 20 fps-nopeudellaan (12 raakatiedostoina) ja muutamassa muussakin asiassa parempi.

Mutta edetäänpä järjestyksessä.

Vauhtia kuin Formula 1 -autossa

Kamera on varustettu Sonyn edistyksellisimmällä tekniikalla ja hinta tekee siitä saavuttamattoman monelle kuvaajalle – ominaisuudetkaan eivät ole ihan joka kuvaajaa varten. Toki kuvausnopeus 20 fps hyödyttää sekä luonto- että urheilukuvaajia. Mutta ei pelkästään heitä.

Hääkuvaajia ilahduttaa salamannopea ja äänetön sarjakuvaus, joka on elektronisen sulkimen (1/32 000 sekuntia) ansiota. Sony on saanut autofokuksen pysymään sulkimen perässä.

Blackout-aikaa eli mustaa näyttöä kuvien välissä ei ole lainkaan sarjoja kuvatessa. Kuvaaja voi asettaa autofokuksen seuraamaan liikkuvaa kohdetta. Kamerassa on CMOS-kenno, ja kuvaprosessori ja välimuisti sijaitsevat kuvasirussa itsessään tiedonsiirtonopeuden maksimoimiseksi.

Kamera ehtii ottaa yli 240 kuvaa raakatiedostoina ennen kuin välimuistin täytyy pitää parin sekunnin tauko. Canon EOS 1Dx II ja Nikon D5 eivät pysty samaan.

Muistikorttipaikkoja on kaksi, ja voi valita, pitääkö toista backup-korttina vai haluaako tallentaa kuvat kahdessa tiedostomuodossa, niin että jpeg-kuvat tallentuvat toiselle kortille ja raakaversiot toiselle. Kumma kyllä, kamera hallitsee vain yhden UHS-II-kortin kerrallaan, vaikka UHS-II on nopein ja soveltuvin korttityyppi tällaisille kameroille, joiden kuvanottonopeus on niin huikea.

Viisiakselisen kuvanvakaimen ansiosta käsivaralla saa tarkkoja kuvia pidemmilläkin valotusajoilla. Lisäksi Sonyn monissa objektiiveissa on optinen kuvanvakaus, joten a9:llä kuvatessa tärähdyksistä ei tarvitse huolehtia.

Kamera on kompakti, kevyt ja ergonomialtaan Sonyn muita alpha-sarjan kameroita parempi.

 

Kevyt ja kompakti

Kamera ei ole järin suuri tavallisiin peilillisiin järjestelmäkameroihin verrattuna.

Canon EOS 1Dx II:n ja Nikon D5:n vieressä a9 näyttää lilliputilta. Pieni koko ei kuitenkaan hankaloita käyttöä. Sony on selvästi kuunnellut kuvaajia a9:ää suunnitellessaan, eikä vain insinöörejään. Päältä löytyy suurempi valikkopyörä ja parempi kädensija kuin vaikkapa Sony a7r II -mallista.

Erityisen hyvä idea on etsimen vieressä olevat kaksi pyörää, joista toisesta valitaan kuvausnopeus ja toisesta tarkennusasetukset. Valikkopyörässä on lukitusnappi, jota pitää painaa samalla, kun haluaa vaihtaa asetusta. Lukitusnapissa olisi voinut olla päällä/pois-ominaisuus, kuten Olympuksella. Se toimii mielestämme paremmin.

Suurin osa edistysaskelista on parannuksia a7-sarjaan. Ohjaustikku tekee tarkennuspisteiden siirtämisestä suurella ja korkearesoluutioisella etsimen näytöllä helppoa. Kyseessä saattaa hyvinkin olla tämän hetken paras elektroninen etsin: 3,7 miljoonaa pikseliä, ei blackoutia kuvasarjojen välissä eikä lähes lainkaan viivettä. Ei tule optista etsintä enää ikävä.

Kameraan saa erillisen akkukahvan, johon saa kaksi lisäpatteria, jotka kaiken lisäksi ovat suurempia kuin a7-sarjassa. Sony ilmoittaa akun kestävän 650 kuvaa, mikä on huomattava parannus entiseen 400 kuvaan. Testipäivä sisälsi sarjakuvaamista ja jonkin verran 4K-videota, ja päivän päätteeksi akkua oli silti jäljellä melkein puolet.

Kameran napit ovat edelleen pienet, mutta kaikkia ei käytetä jatkuvasti. Kääntyvä kosketusnäyttö helpottaa käyttöä, ja sekä valikot että napit voi kustomoida omien tarpeiden mukaan.

Kääntyvä näyttö, ohjaustikku ja etsin ansaitsevat kiitosta.

 

Nopeammin!

Sony reagoi nopeasti kuvaajan toiveisiin. Asetusten etsiminen ja valitseminen käy ilman viivettä. Kaikki tapahtuu salamannopeasti, mikä vain vahvistaa tunnetta huippukamerasta. Ainoa poikkeus on valokuvaamisesta videoon siirtyessä: silloin kameralla kestää pari sekuntia ennen kuin videokuvauksen voi aloittaa.

Säältä suojattujen läppien alla on liitännät kuulokkeille ja mikrofonille, virtajohdolle, salamalle, ethernetille ja mini-HDMI:lle ja ”vain” USB 2.0-tikulle. Tämän luokan kameralta odottaisi USB 3 -tukea, sillä se siirtää tiedostoja paljon nopeammin kuin vanha 2.0.

Kamera suorittaa 4K-videokäsittelyä 24- ja 30 fps-nopeudella koko kuva-alalta. Videotiedostojen laatu on siten korkea, eikä ”rolling shutter” –efektiä pääse juuri syntymään.

Kumma kyllä en löytänyt videoprofiileja, kuten S-log 2, mutta on mahdollista että sellaiset löytyvät firmware-päivityksen myötä.

Tarkennuspisteitä on 693 93 prosentin kuva-alalla, joten peitosta ei voi valittaa. Kamera laskee nopeammin kuin a7r II, mikä näkyy käytännössä. Tarkennusalueen voi valita itse ja siirtää fokuksen paikkaa takapuolen ohjauspyörällä, tai antaa kameran seurata kohdetta.

Tennisottelussa otetut kuvat todistavat, että a9:llä ei ole vaikeuksia pysyä nopeasti liikkuvan kohteen perässä. Jopa pienet tennispallot erottuivat tarkasti, kun valitsin jatkuvan tarkennuksen ja ryhmitin tarkennuspisteet kuva-alan keskelle asetin ”Lock on AF” -toiminnon päälle valikosta.

Tarkennusherkkyyden voi valita itse, mikä voi parantaa sarjakuvauksella otettujen kuvien tarkkuutta.

Erillinen akkukahva tekee Sony a9:stä kovasti Canonin ja Nikonin ammattilaiskameroiden näköisen.

 

Erinomaista kuvanlaatua

Autofokus on merkittävästi parempi kuin a7-sarjan ja vastaa Canonin ja Nikonin parhaimpien mallien laatua, mutta kuvanlaadussa on enemmän vaihtelua. Tätä ei pidä tulkita niin, että kuvanlaadussa olisi mitään vikaa, vaan päinvastoin: joillakin alueilla a9 on parempi kuin a7r II, 1Dx II ja D5.

Kääntyvä näyttö, ohjaustikku ja etsin ansaitsevat kiitosta. Kohinan suhteen a9 ei jää kauas ISO-luvuilla mitaten parhaiten suoriutuvasta kamerasta, Sony a7s:stä. Valtavia eroja ei Canonin ja Nikoniin löydy, mutta ISO 51 200:ssa on Sony täydellä herkkyydellä parempi vaimentamaan kohinaa. Erityisesti tummilla alueilla, joilla oikeastaan vain a7s ja 1Dx II pääsevät lähellekään samaa tasoa.

Resoluutio ja yksityiskohtien terävyys ovat kuin EOS- ja D5-kameroissa, mutta ei niin hyvä kuin a7r II:ssa, Nikon D810:ssä tai Canon EOS 5Dsr:ssä, joissa kaikissa samalle kuva-alalle on enemmän pikseleitä jaettavana mutta jotka ovat hitaampia toiminnaltaan ja kuvausnopeudeltaan.

Sony a9 jää hieman jälkeen vielä värintoistossa, etenkin D5:een verrattuna. Värikartta ja muotokuvat osoittavat, että Sony ei ole vienyt värien käsittelyään ihan maaliin asti. Nikonilla värit ovat luonnollisemmat, mutta a9 on kuitenkin parannus a7r II –kameraan verrattuna.

Kuvadynamiikan suhteen eroa on noin puolen valotusportaan verran, kun verrataan a9:ää ja alan parhaita eli a7r II:a ja tiukkana kakkosena tulevaa EOS 1Dx II:a.

Käytännössä erot eivät ole suuria. Kalibroidulla on näytöllä on alkaa tuijottaa sokeasti marginaalisia eroja arvoissa. Jos Sony onnistuu laittamaan värintoistonsa kuntoon, voimme todella puhua ammattilaisluokan huippukamerasta.

Näkemyksemme

A9 on Sonyn paras kamera. Piste. Se on päivänselvästi myös ammattilaiskameroiden top 3:ssa, ja niistä kolmesta nopein. Se on kilpailijoitaan pienempi, kevyempi ja edullisempi – jopa yhdessä lisäakun ja akkukahvan kanssa – ja sen ergonomia on parempi kuin Sonyn muissa järkkäreissä. Studiokuvaajilla tarpeet kohdistuvat ehkä enemmän korkeaan resoluutioon kuin kuvausnopeuteen, ja studioon voi olla parempiakin valintoja. Liikkuvia kohteita kuvaaville Sony a9 kuuluu ehdottomasti parhaimmistoon, ellei ole paras.

Bästa pris på Sony a9

Sony a9

Tyyppi: Järjestelmäkamera 24 Mp:n täyskennolla

Objektiivi: Sony FE -mallit

Näyttö: 7,6 cm:n LCD 1,44 Mp:llä

Etsin: 3,7 Mp:n OLED

Ominaisuudet: 4K-video, wifi/Bluetooth, 20 kuvaa/s, 12 fps pakkaamattomilla raakatiedostoilla, 5-akselinen kuvanvakain, kääntyvä kosketusnäyttö, mikrofoni/kuulokeliitäntä, ISO 204 800, 650 kuvan akunkesto, säänkestävä

Hinta: 5 300 €

Verkkosivusto: sony.fi

Pris: 5300 ,-

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.