Mainos
Mainos
Mainos

Sony a7R III

Tammikuu 2018Sony a7r III

Kaikki oikein

Sony on ruksinut kaikki tärkeät ominaisuudet ja tehnyt tähän mennessä parhaan järjestelmäkameransa.

Huomattavasti parantunut kuvanlaatu, nopeus ja akunkesto. Salamannopea autofokus, erinomainen 4K-video ja entistä käyttäjäystävällisempi.
Hidas käynnistymään, ei raakatiedostojen muunninta, siirto SD-kortille sujuu laiskasti. Vain yksi UHS-II-korttipaikka.

Jos tosissaan valokuvaamiseen suhtautuva kuvaaja etsii uutta järjestelmäkameraa, ei Sonya voi ohittaa. Kymmenen vuotta sitten Sonyn ottaminen puheeksi saattoi aiheuttaa vielä olankohautuksia, mutta nykyään valmistaja on vakavasti otettava kilpailija. Siitä Sony a7r III on varsin mainio todiste.

Sillä tämä kamera on parhaita koskaan testaamiamme – siitäkin huolimatta, että Sony on toiminut kameramarkkinoilla suurin piirtein yhtä kauan kuin Tesla autojen parissa.

Tarkkaavaiset lukijat voivat muistaa, että sanoimme samoin myös viime vuonna testaamistamme Sony a9:stä ja Sony RX100V:stä. Se kuvaa hyvin sitä, millaisen loikan Sony on tehnyt ensimmäisestä Alpha 100 -kamerastaan vuodelta 2006 tähän päivään.

Sonysta on tullut ennätysajassa todellinen haastaja alan konkareille Canonille ja Nikonille, ja lähes kaikissa hintaluokissa, Viimeisimpänä Sony on valloittanut ammattilaistason, jossa edellä mainitut jätit ovat hallinneet kahdestaan markkinoita.

Sony a9 oli Sonyn ensimmäinen malli, joka pystyi haastamaan Canon EOS 1DX II:n ja Nikon D5:n, ja se hakkasi molemmat kuvanopeudellaan 20 fps (frames per second).

Nyt on a7r III:n vuoro käydä Canon EOS 5Dsr:n ja Nikon D850:n kimppuun.

(Kuva: Sony)

 

Luokkansa nopein

Sonyn uusi malli on jopa 10 fps:n kuvanopeudellaan (28 pakkaamatonta raakatiedostoa tai 76 pakattua RAW- ja JPEG-kuvaa sarjassa) ja paremmalla kuvankäsittelyllään nopeampi, helpompi ja kehittyneempi kuin useimmat markkinoilla olevista kameroista. Se on myös ensimmäinen testaamamme kamera, joka on kuvanlaadultaan tasaveroinen Nikon D850:n kanssa – eli parhaan testaamamme järkkärin.

Sony haastaa Nikonin nyt kaikessa, minkä tämä on hanskannut hyvin.

Jos laittaa nämä kaksi kameraa vierekkäin, huomaa kuinka peilittömämpi Sony on. Siitä huolimatta se on monilla alueilla yhtä edistyksellinen. 42 megapikselin kenno (D850:ssä on 45 Mp) ilman alipäästösuodinta, valoherkkyys ISO 32000:n saakka (D850:ssa ISO 25600:n saakka), etsimen suurennus, valomittausherkkyys, sisään- ja ulostulot, korttipaikkojen määrä, vedenkestävyys ja 4K-video – näissä asioissa kamerat ovat lähes identtiset.

Ainoa etu Nikonilla on akunkesto. 1 840 kuvaa yhdellä latauksella ylittää roimasti Sonyn 530 kuvaa. Jos parempi akunkesto on tarpeen, saa VG-C3EM-pystykädensijaan sijoitetulla kahdella Sony NP-FZ100-akulla tuplattua kuvamäärän.

Sonylla taas on parempi kuvanopeus (10 kuvaa/s vs. Nikonin 7 kuvaa/s), ei blackoutia etsimessä sarjakuvatessa ja sisäänrakennettu kuvanvakain.

Kamerassa on kaksi SD-muistikorttia, joista toiseen käy nopeampi ja paremmin 10 fps-nopeudelle ja K-videolle sopiva UHS-II-kortti. 5-akselinen kuvanvakain tarjoilee 5,5-portaisen kompensaation.

Sony a7r III -kamerassa on monta parannusta edeltävään malliin a7r II. Esimerkiksi nopeus, akunkesto ja akunkesto elvistelevät kovemmilla luvuilla.

Kaksi korttipaikkaa, mutta vain yksi UHS-II-paikka.

 

Merkittäviä parannuksia

Kamera tallentaa 14-bittisiä pakkaamattomia kuvatiedostoja, jotka mahdollistavat syvemmät värit ja paremman dynamiikan. Se käyttää niin kutsuttua super 35 -näkymää 5K-videosyötteestä kuvatessaan 4k/25p-laadulla. Siinä on myös useita videoprofiileja, kuten S-log 2 ja 3, samoin kuin vahvistettu automaattitarkennusalgoritmi live- ja videotallennukseen.

Kamera ei kuvaa aitoa 10-bittistä videota, vaan suorittaa 8-bitistä 4:2:0:aa sisäisesti tai muuntaa 8-bittisen 4:2:2:n ulkoisesti HDMI:n kautta. Kaikkein vaativimmille kuvaajille tämä on rajoite, mutta muita se estä.

Yksi tärkeimmistä ja ilmeisimmistä parannuksista on kameran 425 pisteen autofokus (399 vaihepistettä). Se on salamannopea, äärimmäisen tarkka ja kivana lisänä siinä on silmätarkennus, joka tarkentaa lähimpään kuva-alueella näkyvään silmään.

Se toimii niin hyvin, että hää- ja muotokuvaajilla on syytä riemuun. Tarkennus seuraa kohdetta virheettömästi testissämme, mutta Sony a9 on edelleen nopein kamera liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

Näyttöä voi käyttää etsimenä, mutta se laskee kuvanopeuden 8 kuvaa/s.

Takaa löytyvä ohjaustikku on tervetullut uudistus. Sen avulla fokuspisteen siirtäminen tai niiden ryhmittäminen onnistuu niin, että kamera tarkentaa kohtaan, jonka kuvaaja haluaa tarkaksi. Tarkennuspisteitä voi ohjata myös sormella, kun kamera on live-tilassa tai kuvaa videota.

Vasemman yläkulman olisi voinut hyödyntää paremminkin, mutta kädensijasta saa sentään hyvän otteen.

 

Entistä ergonomisempi

Kamera on siis edeltäjäänsä paljon nopeampi, mutta se myös tuntuu kädessä paremmalta. Kädensija on suurempi, kamera on kasvanut hieman ja siinä on enemmän tilaa sormille. Kamera on silti pieni verrattuna Nikonin D850:aan, eikä kaikkia ergonomian asettamia haasteita ole onnistuttu ratkaisemaan.

Säänkestävässä kamerassa ei ole ohjainpyörää kuten a9:ssä etsimen vasemmalla puolella, siinä ei ole näyttöä päällä kuten D850:ssa, eikä edessä ole ohjelmoitavia nappeja. Sen sijaan päältä löytyy kaksi ja takaa yksi. Lisäksi monet napeista ja valikkopyörän asetuksista voi määrätä itse.

On makukysymys, pitääkö enemmän Nikonin vai Sonyn tuntumasta. Itse pidän Nikonin tavasta omistaa tärkeille ominaisuuksille omat nappinsa ja kohtansa valikkopyörästä. Sonyn kamerassa pitää painaa ensin Fn-nappia ennen kuin voi vaihtaa selata näytön valikkoa ja vaihtaa asetuksia.

Sony on myös siistinyt valikkonsa, jotka ovat nyt edeltäjäänsä selkeämpiä. Tarkennuksen hienosäätäminen, tarkennusherkkyyden valinta ja satojen muiden asetusten tekeminen onnistuvat rohkealta kuvaajalta.

Mainitsemisen arvoista on sekin, että kamerasta löytyy niin kuuloke- kuin mikrofoniliitäntä sekä USB 3.1, jonka ansiosta tiedonsiirto käy USB 2:a nopeammin.

Ohjainpyörässä on kolme muistipaikkaa, joihin voi valita eniten käyttämänsä ominaisuudet. Ikävä kyllä pyörässä on lukitusnappi, jota on pidettävä pohjassa voidakseen kääntää sitä. On/Off-nappi olisi ollut kätevämpi!

HDMI, mikrofoni ja kuulokeliitäntä: täydellinen kamera ammattilaisvideoihin.

 

Laadukkaammat kuvat

Tässä vaiheessa on hyvä kertoa, että kameran mukana tulee Capture One Express, joka meistä paras kuvaohjelma. Sen voi korottaa Pro Edition -versioon, jos tarvitsee useampia liitäntävaihtoehtoja (tethering).

a7r III sopii nimittäin niin studioon kuin uloskin. Mikäli 42 Mp:n resoluutio ei jostain syystä riittäisi, voi kameran asettaa korkearesoluutiotilaan. Silloin kamera tekee neljä valotusta ja muuttaa jokaisen välissä pikselinleveyttä. Kuvat on ladattava tietokoneelle ennen lopputuloksen näkemistä. Mutta sitten työstettävää riittääkin 169,6 Mp:n verran.

Käytännössä tämä ominaisuus tarjoaa hieman parempaa dynamiikkaa ja vielä paremmat yksityiskohdat. Pitkällä valotuksella kohinaakin syntyy vähemmän, vaikkakaan siitä ei ole muutenkaan vaivaa.

Onneksi a7r III onnistuu rakeisuuden vähentämisessä yhtä hyvin kuin Nikon D850. Molemmissa kohinaa näkyy yhtä paljon ISO 6400:een asti – mikä on kohinan kannalta parempi kuin millään muulla testaamallamme. Sonyn kamera vetää hitusen pidemmän korren ISO 12800:ssa ja 25600:ssa.

Dynamiikka on aina ollut Nikonin vahvuus. Sony a7r III on ensimmäinen, joka onnistuu siinä yhtä hyvin. Ja paremminkin kuin mikään testaamamme.

Eniten ilahduttaa värintoiston korjaaminen. Jälleen yksi Nikonin taito, jonka a7r III on omaksunut luonnollisemmilla ja kylläisemmillä sävyillä kuin aiemmissa Sonyn kameroissa. Ei ole väliä, valitseeko JPEG-tiedoston vai raakatiedoston: värejä ei tarvitse korjailla jälkikäteen.

Videoiden laatu vakuuttaa 4K:na, mutta myös 1080 HD -laadulla, ja Sony a7r III on ehkä vielä parempi ammattilaisvideokuvaamiseen kuin a7s II.

<
>
(Kuva: Sony)

 

Luokkansa paras kamera

a7r III on Sonyn paras kamera kuvaajille, jotka työskentelevät niin studiossa kuin kentälläkin. Liikkuvia kohteita metsästävän kannattaa tutustua a9-malliin, joka on nopeampi ja ergonomisempi, mutta kaikkien muiden ammattilaisten ja harrastajien kannalta a7r III on lähes täydellinen kamera. Ei ole mitään, mistä se ei suoriutuisi. Kuvanlaatu on parhainten järjestelmäkameroiden tasolla. Kaikki muukin on tehty niin hyvin ja laadukkaasti, ettei tässä auta muuta kuin ripotella Sonyn kameran päälle kaikki mahdolliset tähdet valikoimistamme.

Bästa pris på Sony a7R III

Tyyppi: Järjestelmäkamera 42,4 Mp:n täysformaattikennolla

Objektiivit: Sony FE-sarja

Näyttö: 7,6-cm LCD, 1,44 Mp

Ominaisuudet: 10 kuvaa/s, 5-akselinen kuvanvakain, 4K/35p-video, wifi/Bluetooth, kääntyvä kosketusnäyttö, mikrofoni/kuulokeliitäntä, ISO 102400, säänkestävä, 530 kuvan akunkesto

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 3 600 €

Lisää

Keskustelu
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Mainos
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Mainos
Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.