mainos

Sony Cyber-shot RX100 V

Salamannopea luksuskamera

Sonyn RX100V lyö vastustajat laudalta kaikessa paitsi helppokäyttöisyydessä ja kuvanlaadussa.

(Foto: Produsenten)
mainos

Sony asetti riman korkealle jo aikoja sitten sen suhteen, kuinka hyvä kuvanlaatu pienessä pokkarissa voi olla. Sen jälkeen alkuperäinen Cyber-shot RX100 on saanut jo kolme seuraajaa, jotka ovat vuorollaan hivuttaneet rimaa yhä ylemmäs. Nyt ollaan päästy jo viidenteen versioon maailman parhaasta kompaktikamerasta: RX100 V.

Lisätään tuohon vielä että ”maailman kallein”, sillä tämän hintaluokan pokkareissa ei ole tunkua. Ellei sitten törmää RX100:n Hasselblad-klooniin jossakin.

Aina kun sarjan edelliset mallit lanseerattiin, oli niissä entistä enemmän ja parempia ominaisuuksia, parempi kuvanlaatu – ja isompi hintalappu. Kaupoissa on yhä vanhoja malleja, joista ensimmäisen saa noin 400 eurolla ja tämän edeltäjästä, RX100 IV:stä saa jo pulittaa lähemmäs tonnin.

Uusin on kallein, ja tietenkin uusimmassa on myös edeltäjiään enemmän ominaisuuksia. Monessa asiassa V on kuitenkin hyvin samanlainen kuin IV. Molemmissa on erinomainen taustavalaistu 20 Mp:n kenno, jonka halkaisija on 1 tuuma – paljon suurempi kuin tavallisissa pokkareissa, siis. Molemmissa on hieno taittuva OLED-näyttö, jossa on isompi etsin kuin ensisilmäykseltä arvelisi. Kätevä asetuspyörä on valovoimaisen 25–70 mm:n zoomin ympärillä. Kirkkaus f1,8–2,8, joka tarkoittaa parempia kuvia hämärässäkin ja hyvää syväterävyyden hallintaa esimerkiksi muotokuvissa. 4K-video, kääntyvä näyttö ja sisäänrakennettu salama löytyvät myös molemmista malleista.

Lähimmät kilpailijat ovat noin puolet edullisempi Canon Power-Shot G7X II, Panasonic Lumix LX15 ja tietenkin Sony RX100 IV ja RX100 III.

Erinomaisen tarkka etsin, mutta ei kosketusnäyttöä. Kuva: Sony

 

Salamanopea ja veitsenterävä

RX100 V on täydellinen kamera hänelle, joka haluaa pienen ja huomaamattoman, taskuun mahtuvan kameran, jonka kuvanlaatu on erinomainen useimmissa olosuhteissa. Se sopii niin muotokuvaukseen kuin lomamatkojen maisemakuvaukseenkin.

mainos

Kamera sopii urheiluun ja muiden liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Kuvanopeus on nimittäin järjetön 24 fps täydellä resoluutiolla ja kaikilla valotuksilla toimivalla fokuksella, jota tukemassa on salamannopea automaattifokus 315 tarkennuspisteellään. Se peittää 65 % kuva-alasta. Edeltäjän nopeus oli 16 kuvaa sekunnissa, eli ei mikään etana sekään, mutta se ei pystynyt tarkentamaan erikseen joka kuvan välissä, kuten V-malli tekee.

mainos

4K-video

Ultrakorea resoluutio 4K-videossa on sama kuin edeltävässä IV-mallissa ja monilla kilpailijoilla. Prosessori on tässä kuitenkin paljon nopeampi ja pystyy ylisämpläämään 5K-viedostriimiä, mikä tuottaa lähes jatkuvasti pyörivän sulkimen(rolling shutter) ja puhtaamman videotiedoston. Samalla fokusointi tapahtuu äänettömästi ja salamannopeasti, joten fokusoinnista ei tarvitse huolehtia kuvatessa.

Videolaadusta kiinnostuneet valokuvaajat ovat varmasti mielissään kuullessaan, että kamerassa on tuki XAVC-S-videoformaatille ja S-Log2-videoprofiilille. Se toistaa myös tavallista HD-videota sekä hidastettua slow motion -kuvaa 240 bps-nopeuteen asti.

Ei kosketusnäyttöä

Näin pieneksi kameraksi laite on varsin vaikuttava. Ikävä kyllä kosketusnäyttö puuttuu ja napit ovat kovin pieniä. Niinpä koko ajan on klikkailtava tiensä monimutkaisen valikkorakenteen läpi pikkuruisia nappeja painellen, kun haluaa muuttaa jotakin asetusta.

Päävalikkoa olisi helpompaa käyttää suoraan näytöltä. Puhumattakaan tarkennuspisteen valinnasta etenkin videokuvatessa, mutta myös sulkimen kanssa käytettäessä. Panasonicilla ja monella muulla on pokkarikameroissaan kosketusnäytöt.

mainos

Kuvanlaatu

Kuvissa ei ole mitään nurisemista. Sony ei kuitenkaan ole enää luokkansa johtava, sillä kilpailijat ovat saaneet kennonsa yhtä hyviksi ja lisäksi monella on terävämmät zoom-objektiivit, jotka ulottuvat pidemmälle ja joiden valovoimaisuus on parempi.

24–70 mm:n zoom on silti terävimmästä päästä, joita kompaktikameroista testanneet. Still-kuvien laatu on täsmälleen sama kuin edeltäjässä. RX100 V:n kohinan määrä on korkeissa valoherkkyyksissä marginaalisesti parempi. Jos vertaa JPEG-kuvia, on uudessa mallissa hieman vähäisemmin rakeita arvoilla ISO 3200 ja 6400.

Parhaimpiin kännykkäkameroihin verrattuna on Sonyn kamera parempi kohinan kannalta. Kuvien dynamiikka, resoluutio ja terävyys ovat paremmat ja värintoisto tasaisempi.

Kuva: Lasse Svendsen

 

Kallein ja (paikoin) paras

RX100 V on luokkansa nopein kamera, jonka olemme testanneet, ja monien tarpeisiin se on varmasti paras pokkarikamera. Ei se kuitenkaan täydellinen ole. Monet ohjelmoitavat eivät ilahduta, kun ne ovat liian pieniä. Kosketusnäyttöä ei ole, akku kestää heikosti ja valikot ovat monimutkaiset. Kuvanlaatu ja 4K-videolaatu on kuitenkin kilpailijoiden kanssa samalla tasolla. Vaikka monet valmistajat ovat kirineet Sonyn etumatkaa ja osa on mennyt ohikin, on Sony still-kuvissa ykkönen. Hintaeroa Sony ei ole yrittänyt kaventaa.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V

Tyyppi: 20 Mp kompaktikamera 1 tuuman kennolla

Objektiivi: 24–70 mm/f1,8–2,8

Näyttö: 7,6 cm taittuva 1,28 Mp:n näyttö

Etsin: 2,36 Mp:n ja 0,59x suurennoksen OLED

Ominaisuudet: Wifi, 4K-video, 315 pisteen autofokus, 24 kuvaa/s, kääntyvä näyttö, 220 kuvan akunkesto

Hinta: 1 100 €

Verkkosivusto: sony.fi


PlusPoikkeuksellisen nopea. Terävät kuvat ja virheetöntä 4K-videota. Ihanan pieni ja kevyt.
MiinusNapit ovat liian pienet. Heikko akunkesto. Ei kosketusnäyttöä. Luokkansa kallein kompaktikamera.
  Lisää
  Keskustelu
  mainos

  Lue myös

  Parasta päihdettä?

  Investoimalla 1 500 euroa AP2000Ti-kuulokkeisiin saa kymppitonnin arvosta ääntä.

  Nappikuulokkeet ja johto on vieläkin hyvä yhdistelmä

  Näin hyvää ääntä ei langattomista kuulokkeista löydy!

  Hintaansa parempi

  Argonin edullinen minikaiutin leikkii Daavidia ja Goljatia testaajan stereoiden kanssa.

  Täydellinen vahvistin aloittelijalle

  Jos kaipaat vahvistinta työhuoneeseen tai nuorison käyttöön, ei tämän parempaa hinta-laatusuhdetta liene markkinoilta löydy!

  Paljon vastinetta rahoille!

  Jabra Elite 75t on markkinoiden paras täysin langaton kuulokemalli ilman aktiivista vastamelua.

  Loistoääntä huomaamattomassa paketissa

  Sennheiser pelaa varman päälle ja on päivittänyt laatumallinsa säätyvällä vastamelulla ja ääniohjauksella. Käyttöliittymä on ikävästi kärsinyt vähän matkan varrella.

  Luksustason kuuloke-elämys

  Bowers & Wilkins ei ole säästellyt laadussa uuden vastamelukuulokemallinsa kanssa.

  Väreissä piisaa

  Philips 65OLED804 yhdistää OLEDin kontrastin Ambilight-taustavalaistukseen, joten tunnelma on taattu.

  Huippua hipoen

  Panasonicin edullisin OLED tarjoaa supervahvan kuvan houkuttelevaan hintaan.

  Tuore haastaja TCL:ltä

  TCL 65EC785 on hyvin varustettu 4K HDR -televisio, joka tarjoaa Androidin äly-tv:n ja Onkyon soundbarin samaan hintaan. Riittääkö se hakkaamaan kilpailijat?