Kännykkäkamerat

 itemprop
Kännykkäkamerat

Parhaat kännykät kuvaamiseen

Älypuhelinten kehitys on huimaa, ja tämän vuoden mallit ottavat parempia valokuvia kuin vielä koskaan ennen.

Kuvaamme enemmän kuin koskaan aiemmin. Uudelleen herännyt innostus järjestelmäkameroihin ei ole ilmiön taustalla, vaan jokaisen taskusta löytyvä puhelin. Kuvia otetaan ruuasta, muistiinmerkitsemiseksi, lapsista ja lemmikeistä ja lomamatkoilta tietenkin. Valokuvia syntyy siis jatkuvasti, mutta saako kännyköillä oikeasti yhtä hyviä kuvia kuin pokkarikameralla?

Yhtä selvää vastausta ei ole, vaan tosiasia on, että joskus kännykällä onnistuu yhtä hyvin, joskus ei. Jos räpsäisee maisemakuvan hyvässä valaistuksessa, ei eroa juuri huomaa. Jos taas kuvaa hämärässä valaistuksessa sisätiloissa, on ero selvempi. Isompaan kameraan mahtuu suurempi kenno, joka pystyy hyödyntämään heikotkin valon rippeet. Kännykkäkamera nappaa vähemmän valoa ja joutuu parantelemaan kuvien valoisuutta algoritmien avulla. Etenkin zoomatuissa kuvissa näkyy kuitenkin usein huomattavaa kohinaa.

Oikeassa kamerassa on tilaa myös suuremmalle ja paremmalle objektiiville. Eron huomaa kuvien vääristymissä tai epätasaisessa terävyydessä. Yksinkertaisimmissakin pokkarikameroissa on zoom. Mahdollisuus siirtyä laajakuvaobjektiivin ryhmäkuvasta teleobjektiivin tarkentamaan kohteeseen jossakin kaukana on vielä etäinen haave mobiililaitteissa. Vaihtoehdoksi jää siirtyä lähemmäs kuvattavaa kohdetta ja ehkäpä rajata jälkikäteen kuvasta tarpeettomat osat.

Tuplalinssi

Vaihdettavien objektiivien puutetta paikataan kännyköissä kaksoislinssirakenteella. Alan sisällä on paljon vaihtelua sen suhteen, miten ominaisuutta hyödynnetään. Apple on asentanut telelinssin, jonka etuna on se, että se kohteen lähemmäs – kiva plussa matkakuvissa. LG puolestaan on lisännyt toiseksi linssiksi laajakuvalinssin, joten kuvaajan ei tarvitse pakittaa saadakseen kaiken haluamansa mahtumaan kuvaan.

Erikoisin ratkaisu on Huaweilla, joka on kehittänyt kameransa yhdessä Leican kanssa. Kamerassa on sekä värikenno että mustavalkokenno. Ei tarvitse valita jompaakumpaa, vaan molempien kennojen kuvat yhdistyvät yhdeksi kuvaksi. Mustavalkokenno on valoherkempi, ja värikenno tuo tietysti värit paremmin esiin. Samsung, HTC ja Sony eivät ole vielä hypänneet tuplalinssien kyytiin, joten nähtäväksi jää, keksivätkö puhelinvalmistajat jotakin muuta kameroitaan kehittääkseen.

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Sony nappaa kuvan liikkuvasta kohteesta paremmin kuin kukaan ja sen slow motion -video on häikäisevän hyvä.

Kamerakennojen suurvalmistajana (Sony tekee niitä myös muille kännykkämerkeille) ei ole ihme, että Xperia-malleissa on jo pitkän ollut erinomaiset kamerat. XZ Premium hyödyntää kotikenttäetua ja tarjoaa ensimmäisenä kennon sisäänrakennetulla muistilla. Valotus on sen ansiosta nopeampaa, ja se mahdollistaa myös äärimmäisen hitaan slow motion -videon. Resoluutiota on hiukan parannettu, mutta tärkeämpää on uusi objektiivi hitusen leveämmällä laajakuvalla.

Automatiikalla ei muutoksia juurikaan voi tehdä, mikä tietysti kuuluu asiaan. Asetuksista voi laittaa kameran seuraamaan kohdetta, joka liikkuu nopeasti, samoin kuin muita tavallisia asetuksia. Manuaalisia säätöjä ei ole ruuhkaksi asti, mutta valkotasapainoa, valotusta, suljinnopeutta ja fokusta voi hallita. Efektit löytyvät erillisestä kamerasovelluksesta, samoin kuin 4K-videokuvaus. Se olisi kyllä mieluummin saanut olla vakiovarusteena.

Sony ei myöskään ole lähtenyt kaksoislinssitrendiin, vaan keskittynyt parantamaan jo ennestään loistavaa pääkameraansa. Etenkin nopeuden suhteen. Liikkuvat kohteet eivät siis vääristy. Jos automatiikka havaitsee liikkuvan kohteen etsimessä, se alkaa ottaa kuvia jo ennen kuin kuvaaja painaa nappia, joten kuva onnistuu vaikka itse olisikin hidas.

Tarkennuskin sujuu nopeammin, erityisesti hämärässä. Kuvat ovat lähes rakeettomia. Nopeuden ansiosta kuvista ei edes tule epätarkkoja, vaikka kuvavakainta ei olekaan. Suurin ero entiseen näkyy kuitenkin kuvien kulmissa, jotka ovat terävämmät. HDR-asetus ei kompensoi varjokohtia yhtä hyvin kuin kilpailijoilla.

Johtopäätökset

Jos haluat kuvata liikkuvia kohteita, on Xperia XZ Premium selvä’ valinta. Se ottaa kuvan jo ennen kuin ehdit painaa nappia, ja supernopea kenno ei salli vääristymiä kuvaan. Äärimmäisen hitaat slow motion -videot onnistuvat myös ainoana, joka yltää 960 ruudun kuvausnopeuteen minuutissa. Kuvanlaatu on tarkempaa kuin ennen, ja hämärässäkään ei kohinaa juuri esiinny. Käytettävyys voisi olla hieman intuitiivisempaa.

Faktat

Näyttö: 5,5 tuuman IPS 3840 x 2160 (807 ppi)

Etukamera: 19 Mp 25 mm F2.0

Selfiekamera: 13 Mp 22 mm F2.0

Kennon koko: 1/2,3 + 1/3 tuumaa

Mitat/paino: 156 x 77 x 7,9 mm/191 g

Akku: 3 230 mAh (ei vaihdettavissa)

Verkkosivusto: sonymobile.com

Hinta: 800 €


PlusNopea valotus. Upea slow motion -video. Fyysinen suljinnappi.
MiinusEi niin paljon asetusvaihtoehtoja. Ei optista kuvanvakainta.
 data-srcset
Ryhmäkuvat onnistuvat ongelmitta, ja kuvaaminen yleisömeressä sujuu paremmin kuin kellään muulla

LG on tehnyt hienoja kameroita parhaimpiin, G-sarjan kännyköihinsä. Ne on varustettu uusimmalla tekniikalla, kuten optisilla kuvanvakaimilla ja lasertarkennuksella. G4 vei LG:n huipputasolle, mutta G5 tiputti sijoitusta keskittymällä enemmän lisävarusteisiin kuin kuvanlaatuun. G6 on perinyt linssin G5-mallista, mutta laajakuva on tullut paremmaksi ja kenno saanut paremman resoluution. Selfiekamera on valoherkempi, mutta resoluutio on vähäisempi kuin ennen.

Asetuksia on melko helppo ymmärtää. Mode-valikon alta löytyvät esimerkiksi panoraama, time lapse ja slo-mo-video, mutta myös valokuva-asetukset: auto, neliö, manuaalinen ja manuaalinen video. Väriefekteillä pääsee leikkimään myös. Manuaaliasetuksilla saa säädettyä valkotasapainoa, fokusta, valotusta, ISO-asetuksia ja suljinnopeutta. Samasta paikasta voi myös vaihtaa laajakuvan ja tavallisen välillä.

LG on siirtynyt Applen tontille ja on varustanut G6-mallin laajakuvaobjektiivilla teleobjektiivin sijaan. Se onkin järkevää, vai monestiko muistat joutuneesi peruuttamaan, kun yrität saada koko porukan kuvaan? LG:n statistiikan mukaan puolet G5:llä otetuista kuvista on ollut laajakuvia, joten ominaisuus oli säilyttämisen arvoinen. Laajakuva tarjoaa 125 asteen kuvakulman, kun tavallinen vain 71 astetta, joten ryhmäkuvien ottaminen ja ahtaissa paikoissa kuvaaminen on huomattavasti helpompaa.

G6:n kenno ei ehkä hurmaa, mutta ohjelmisto paikkaa sen puutteita hyvin. G6:n tavallinen kamera ottaa hyviä kuvia hämärässäkin. Dynamiikkaa niissä voisi olla hieman lisää. Laajakuvalla saa kuvia, joihin muut kännykkäkamerat eivät pysty, mutta sen valoherkkyys on huonompi eikä kuvavakain toimi sen kanssa, joten laatu on etenkin sisätiloissa heikompi.

Johtopäätökset

Epätavallinen formaatti tarjoaa kiinnostavia luovia mahdollisuuksia ja käytännöllinen esikatselun kannalta. Ohjelmisto paikkaa tavallisesti kennon puutteita hyvin, mutta ei aina. Kuvista puuttuu dynamiikkaa. G6:n uniikki etu on laajakuvalinssi, jolla saa vaivata kaikki mahtumaan kuvaan, ilman että tarvitsee peruuttaa metrikaupalla – ahtaissa tiloissa korvaamaton hyöty! Mikseivät muut ota mallia LG:stä?

Faktat

Näyttö: 5,7 tuuman IPS 2880 x 1440 (564 ppi)

Etukamerat: 13 Mp OIS F1.8 + 13 Mp F2.4

Selfiekamera: 5 Mp F2.2

Kennon koko: 1/3,06 tuumaa

Mitat/paino: 149 x 72 x 7,9 mm/163 g

Akku: 3 300 mAh (ei vaihdettavissa)

Verkkosivusto: lg.com

Hinta: 600 €


PlusIP68-luokituksen mukainen veden- ja pölynkestävyys. Laajakuvakamera. Paljon hyviä asetuksia.
MiinusLaajakuvalla valoherkkyys kärsii eikä optinen kuvanvakain toimi kuin normaalileveydellä.
 data-srcset
Samsung Galaxy S8+
Jos se ei ole rikki, ei ole syytä tehdä dramaattisia korjauksia
 data-srcset
Huawei P10 Plus
Kaksoiskenno tarjoaa luovia mahdollisuuksia, mutta automatiikka ei aina pysy perässä.
 data-srcset
HTC U11
Muutaman kompastuskiven jälkeen HTC on onnistunut hoitamaan kameraongelmansa kuntoon.
 data-srcset
Apple iPhone 7 Plus
Hyvä arkikamera on varustettu telelinssillä, joka pystyy ottamaan kuvia, joihin muut kännykät eivät kykene.
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

   data-src

  Uusi a9-kamera tekee Sonystä vihdoin kameramaailman valtiaita.

   data-src

  Nikon todistaa, että kannattaa keskittyä siihen, missä on hyvä.

   data-src

  Sony flirttailee aloittelijoiden kanssa yksinkertaisella langattomalla kamerallaan.

   data-src

  Sonyn RX100V lyö vastustajat laudalta kaikessa paitsi helppokäyttöisyydessä ja kuvanlaadussa.

   data-src

  Sonyn malli tulee vähän myöhään mutta on varmasti ilo ammattilaiskäyttäjälle.

   data-src

  Kun varustaudut lomalle kunnon kameralla, saat varmasti muistot talteen parhaalla mahdollisella laadulla.

   data-src

  Jos olet paremman kameran tarpeessa, kannattaa tutustua Nikon D5600 -uutuuteen.

   data-src

  Kompakti hybridikamera yhdistää järjestelmäkameran ja pokkarin parhaat puolet.

  Vieritä ylös