: 3 action-kameraa

Valot, kamera, käy!

Löydä sisäinen toimintasankarisi ja videoi stunttisi itse.

 itemprop

Adrenaliini sähköistää koko kropan, kun laskettelen Vallée Blanchea Chamonix’n Mont Blancilla. Lumi pöllyää ja mietin, olikohan kuitenkaan niin hyvä idea laskea off-piste-alueella. Väliäkö sillä, koska tästä saa todella makeaa videota!

Niin, tietenkin minulla kypärässäni kamera, joka tallentaa laskuni mahtavuuden – ja jonka saan jaettua heti alas päästyäni kaikille Facebook-kavereilleni.

Amerikkalainen GoPro oli vuosia jokaisen laskettelijan, lautailijan, skeittarin ja wakeboard-surffarin ykkösvalinta, kun oman elämänsä toimintasankarit halusivat tallentaa temppujaan muiden ihasteltavaksi. Ensimmäinen GoPro lanseerattiin 2002, ja sen jälkeen on ehtinyt tapahtua action-kameroiden saralla paljon. Markkinoilla on nykyään laaja valikoima eri valmistajien ja eri hintaluokkien action-kameroita.

Niille on yhteistä se, että ne saa asennettua mihin haluaa: rintaan, otsalle, auton tuulilasiin tai hiihtosauvaan. Mitä erikoisempi kiinnityspaikka, sen jännittävämpää kuvamateriaalia, jolla voi tehdä kaverit kateelliseksi ja rikastuttaa omaa digialbumiaan. Mahdollisuudet action-kameran kanssa ovat rajattomat!

Action-kameran on nimensä mukaisesti kestettävä vähän kaikkea. Rakenne niissä on usein jämäkämpi kuin tavallisissa kameroissa, joten se sietää kolhujen lisäksi vettä ja pölyä. Moniin kameroihin saa vielä muovisen kotelon, jonka ansiosta niiden kanssa voi sukeltaakin. Kalleimpien mallien hintaan usein kuuluu tällainen kotelo, mutta halvimpien kanssa sellaisen joutuu hankkimaan erikseen.

Joillakin valmistajilla muovikotelo on läpinäkyvä, sillä kamera itsessään kestää jo niin paljon menoa, että ylimääräistä suojaa kohuilta ei tarvita. Läpinäkyvyydestä on etua, sillä muutoin kameran käsittely olisi paljon hankalampaa.

Kuva: GoPro

 

mainos

Kosketusnäyttö ja ääniohjaus

Kuten muissakin tuoteryhmissä, on action-kameroidenkin valmistajilla täysi työ pysyä mukana kuluttajien mieltymyksissä. Jatkuvasti on kehiteltävä uusia ominaisuuksia, sillä miksi maksaa uudesta kamerasta, jos vanha toimii ihan hyvin ja on varustelultaankin kuin uusi?

mainos

Vastaus on uusi tekniikka ja sen mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet!

Action-kameroiden kohdalla tämä merkitsee esimerkiksi ääniohjausta, kosketusnäyttöä ja langatonta yhteyttä kameran ja kännykän tai tietokoneen kanssa. Osa ominaisuuksista on tasoa kiva lisä, mutta osa tekee todella huomattavan eron kameran käytettävyyteen. Kypäräkameraa voi esimerkiksi olla hankala ohjata – oikean napin löytäminen on vähän arpapeliä. Uusilla malleilla kameraa voi käskyttää puhumalla. Wi-Fin ja Bluetoothin avulla kameran saa yhdistettyä kännykkään, jolloin puhelin toimii kameran kaukosäätimenä. Kauppaan kuuluva sovellus tarjoaa editointiohjelman, jonka jälkeen valmis video siirtyykin applikaatiosta helposti someen!

Videota 4K-laadulla

Toinen seikka, jossa action-kamerat ovat ottaneet harppauksia, on resoluutio, aivan kuten on laita televisioissa ja tavallisissa kameroissa. Resoluutio ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan kuvanopeus vaikuttaa laatuun myös. Nopeutta mitataan fps-luvulla, joka kertoo montako ruutua sekunnissa (frames per second) laite pystyy toistamaan.

Uusimmat ja kalleimmat action-kamerat, jotka kuvaavat 4K-laadulla, rajoittuvat nopeudeltaan 30 ruutuun sekunnissa. Halvemmat ja vanhemmat mallit yltävät vain 15 fps:ään, ja isompi luku tarkoittaa siis parempaa videota. 30 fps on hyväksyttävä, mutta 60 fps on toivottavampi. Jos haluaa aivan saumatonta kuvaa, kannattaa pysyä resoluutiossa 1080p ja valita nopeudeksi 60 fps, sillä 4K-resoluutiolla 60 fps ei vielä onnistu. Sekin päivä kuitenkin koittaa, ja tähän pystyviä malleja odotetaan kauppoihin vielä tämän vuoden puolella.

mainos

Saat sitä mitä tilaat

Viimeisimmät teknologiset saavutukset ovat tapahtuneet lähinnä hinnakkaammissa kameramalleissa. Maksamalla hieman enemmän saa muutakin kuin langattoman yhteyden, GPS:n ja ääniohjauksen: kameran tärkeimpiin osiin kuuluva objektiivi on kalliimmissa laitteissa parempi, jolloin tietysti myös video näyttää paremmalta. Kuten aina, hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Siksi päätimme testata kolmea kalliimman hintaluokan laatukameraa GoProlta, Sonylta ja Garminilta. Ne edustavat markkinoiden parhaita action-kameroita tällä hetkellä, ja niiden tekniikkakin on uusinta uutta.

Kuva: GoPro

 

Näin testasimme

Haastoimme kamerat erityyppisillä toiminnoilla. Kiinnitimme ne auton tuulilasiin, polkupyörän kahvaan, kypärään ja ripustimme gimbal-kiikkuun ja teleskooppivarteen. Pyrimme pitämään kuvausolosuhteet mahdollisimman samanlaisina.

Kiinnitys

Kamera voidaan kiinnittää melkein kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiinkin pintoihin. Yleensä mukana tulee pieni muovinen kiinnike, joka ruuvataan haluttuun paikkaan. Kiinnikkeitä on saatavilla erilaatuisia ja -hintaisia, ja kameran saa kiinni myös ihmisiin ja eläimiin.

 data-srcset

Hintava ja hankala

Sonyn kuvanlaatu on erinomainen, mutta ulkoinen etsin ja monimutkainen käyttö tekevät käytöstä ikävää.

Ääni & Kuva kiteyttää

Optinen kuvanvakain. Uskomattoman hyvä kuvanlaatu.
Hinnan huomioiden on vaikea keksiä, miksi joku valitsisi Sonyn kilpailijoidensa sijaan. Hyvät puolet eivät riitä kattamaan huonoja.
Video: 1080p/60 fps, 1080p/30 fps, 720p/30fps, 720p/ 120fps, 480p/240 fps, 2160p/30 fps, 1080p/120 fps, 1080p/60 fps

BSI Exmor R CMOS-kenno

Optinen kuvanvakain

Zeiss Tessar -objektiivi

Kestävyys: Suojakotelon kanssa 60 metrin syvyyteen asti

Siirtonopeus: 100 Mbit/s Wifi, NFC, Bluetooth Mikro-HDMI, Micro-SD

Paino: 114 g

Akku: 1240 mAh

lisää
vähemmän

Vejl.pris 580 €

Sonyn kamera eroaa kilpailijoistaan FDR-X3000R:n muotoilulla. Siinä missä muilla on pieniä laatikoita isoilla värinäytöillä, on Sony päätynyt tekemään pitkänomaisen kameran, jossa on sivussa harmaa näyttö. Tekniikkaan on todella panostettu, mutta samalla on tainnut unohtua käyttäjäystävällisyys.

Se on pitkä juttu

Sonyn design on kuten todettua, hyvin erilainen kuin Garminin ja GoPron kameroissa. Myös toimintaperiaate on erilainen. Sivulla on kyllä napit, ja näyttökin löytyy – ei tosin taustavalaistua – mutta kameran käyttö on silti liian monimutkaista. Löytääkseen jonkun yksinkertaisen asetuksen, on selattava valikkoa toisensa perään, mikä vie tuhottomasti aikaa.

Ulkoinen etsin

Sony on ainoa, joka on päättänyt jättää sisäänrakennetun etsimen pois kamerastaan. Homma on jätetty ulkoisen laitteen huolehdittavaksi, ja se liitetään kameraan Bluetoothilla. Idea on, että näin voi seurata kameran kuvaa livenä ja helposti aloittaa ja pysäyttää kuvaamisen. Etsin laitetaan kiinni vaikka käsivarteen tai pyörän kahvaan. Ajatus on todella hyvä mutta käytännössä ei niin toimiva kuin luulisi. Ulkoinen näyttö ei ole kosketusnäyttö ja napit toimivat huonosti. Koko ajatus siitä, että on jatkuvasti huolehdittava kahden laitteen akuista on myös aikaa ja energiaa vievää. Bluetooth syö lisäksi paljon akkua.

Optinen kuvanvakain

Sony onnistuu sen sijaan erinomaisesti optisen kuvanvakaimensa kohdalla. Testin kahdessa muussa laitteessa oli digitaaliset kuvanvakaimet, mikä johtaa kuvan rajaamiseen, mutta Sonyn vakain on kennossa kiinni. Kuvanlaatu on aivan omaa luokkaansa, ja vakainta voi käyttää jopa 4K-videota kuvatessa, mikä ei onnistu Garminilla ja GoProlla. Kuva on todella hienostunut eikä väreissä ole mitään liioiteltua kuten GoProlla. Kaikkien kolmen kameran kohdalla kannattanee kuitenkin panostaa kuvan jälkikäsittelyyn eikä luottaa laitteen omaan laatuun. Kyseessä ovat kuitenkin hyvin pienet kamerat, joten valon määrä muodostuu usein ongelmaksi. FDR-X3000R erottuu siinä positiivisesti, sillä se onnistuu kuvaamaan hämärässä kahta muuta testilaitetta paremmin.

Heikko akku ja ääni

Akku kestää kokemuksemme mukaan noin tunnin ja 20 minuuttia, mikä on testin lyhyin aika. Akun kestoa voi parantaa sulkemalla joitakin älyominaisuuksia. Kameran mukana tuleva suojakotelo tekee äänestä onton ja suljetun.

Johtopäätökset

Sonyn FDR X3000 eroaa muista monella tapaa, ja suureksi osaksi ne eivät ole myönteisiä. Hyvistä puolista mainittakoon kuvanlaatu, joka on videoissa erinomainen. Sonyn pitkä historia kameroiden valmistajana näkyy. Optinen kuvanvakain on ehdottomasti plussa, ja värit ovat muita luonnollisemmat. Lataus on kuitenkin ongelma. Ulkoinen näyttö nostaa hintaa ja tekee kuvaamisesta turhan monimutkaista. Yleisvaikutelma on melko laimea.

mainos
 data-srcset
GOPRO HERO5 BLACK
GoPron kamera on aina ollut varma valinta, eikä Hero5 Black ole poikkeus!
 data-srcset
GARMIN VIRB ULTRA 30
Garminin mittausmahdollisuudet antavat videolle uuden ulottuuvuuden.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös