Mainos
Mainos
Mainos

Bang & Olufsen Beovision Horizon

Ylellistä minimalismia

Bang & Olufsenin uusin televisio voi tuntua kalliilta, mutta se tarjoaa paljon ominaisuuksia.

Erittäin hyvä kuva ja ääni. Edistykselliset laajennusmahdollisuudet. Smart tv toimii vakaasti ja nopeasti.
Kallis 48-tuumainen tarjoaa eniten vastinetta rahoille, kun sitä käyttää osana laajempaa kokonaisuutta. Pitäisi liittää erilliseen soittimeen.

On niitä, joille television paikka on ehdottomasti olohuoneen keskipisteenä. Ja niitä, joille sen musta ruutu on pakollinen paha, joka mielellään saisi olla piilossa, kun televisiota ei katsella. Ja sittten on niitä, jotka haluavat television joka huoneeseen kaikilla herkuilla.

Bang & Olufsenin asiakkaina on kaikentyyppisiä televisionkatselijoita, joita yhdistää oikeastaan vain se, että he haluavat jotakin ekstraa. Kokemuksemme esimerkiksi BeoVision 11 – ja BeoVision Avant -malleista on osoittanut, että merkin design, materiaalit ja kuvan- ja äänenlaatu ovat parasta mahdollista laatua. Laadusta saa tosin maksaakin.

Tuumakohtaisina euroina mitattuna B&O:n televisiot ovat markkinoiden kalleimmasta pasta, ja rako tavallisiin laitteisiin tuntuu yhä kasvavan. Jopa halvimman mallin, BeoVision Horizonin, hinnalla saisi kolme–neljä Samsungin saman kokoluokan töllötintä. Paha pala purtavaksi, vaikka lompakko olisikin paksu. Kysymys kuuluukin: onko se hintansa väärti?

Horizon

BeoVision Horizon on B&O:n uusin 4K-tv. Sen on tarkoitus olla halvempi, kompaktimpi ja joustavampi vaihtoehto isommille BeoVision-malleille. Yhdessä BeoVision 14 -lippulaivamallin kanssa Horizon on myös B&O ensimmäinen malli, joka pohjautuu Android Smart tv -alustalle.

Horizonia saa 40- ja 48-tuumaisena. Sen design on huomattavasti hillitympi ja retrompi kuin BeoVision 14:llä ja Avantilla. Ruutu ei ole kaareva eivätkä moottoroidut kaiuttimet laskeudu, kun tv:n laittaa päälle. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan ole valittamista. Näyttöä ympäröi harjatusta, mustaksi anonisoidusta alumiinista tehty kehys, samoin kaiuttimia varten tehtyjä aukkoja. Takaosan muovisuudesta huolimatta Horizon tuntuu ja näyttää taatulta B&O-laadulta.

Horizonin saa asennettua monenlaisilla kiinnikkeillä. Suurin osa varmastikin ripustaisi sen seinälle. Vaihtoehtona on myös vaunu, jonka käännettävä taso on varsin tyylikäs, mutta pyörät tuovat muistoja menneestä. Testiversiomme mukana tuli Easel-teline, johon asetettuna televisio nojaa yhdeksän asteen kulmassa taaksepäin. B&O:n alihankkijalta STB Bracketsilta on saatavilla vielä useita muita erikoistarvikkeita, kuten tasoja viritinvahvistimille ja Blu-ray-soittimelle.

Kuva: B&O

 

Enemmän kuin televisio

Televisiot ovat aina olleet tärkeä tuoteryhmä Bang & Olufsenille. Tietyssä mielessä tv:t edustavat B&O:n ydinosaamista: sisältäähän tv kaiuttimet, lähteen valinnat ja muut monihuonejärjestelmän ominaisuudet. Tämä on syytä pitää mielessä, kun vertaa B&O:n hintoja muihin laitteisiin.

Sisäänrakennettujen kaiuttimien lisäksi Horizonissa on sisäänrakennettu 7.1-kanavainen surround-dekooderi. Sen ansiosta audiojärjestelmän voi kasvattaa jopa kahdeksan kaiutinta käsittävään kotiteatteriin etu- ja takakaiuttimineen sekä erillisine subwoofereineen. Horizon on suunniteltu yhdistettäväksi B&O:n aktiivikaiuttimiin joko kaapelilla (Powerlink) tai langattoman Wisa-yhteyden avulla. Toisin sanoen kokonaisuudesta saa rakennettua varsin vaikuttavan kotiteatterijärjestelmän, jota hallitaan kätevästi television kaukosäätimellä.

Käyttö ja ominaisuudet

Horizon markkeeraa myös B&O:n siirtymää Android-käyttöjärjestelmään. Sonyn, Philipsin, Grundigin ja monien muiden tapaan Bang & Olufsen on valinnut alustakseen Androidin, sillä valmistaja uskoo Androidilla olevan mahdollisuudet kohota Smart tv -alustojen johtavaksi tekijäksi.

Androidin huono puoli on sen hallitsevuus käyttäjäkokemuksen ja ohjauksen suhteen. Kun Horizonin laittaa päälle, ruutuun ilmestyy tuttu Bang & Olufsen -logo, mutta sen jälkeen television käyttäminen muistuttaa minkä tahansa Android-laitteen käyttämistä. Aloitusvalikko on Andoirdin standardi Googlen palveluineen. B&O on kuitenkin onnistunut tekemään oman versionsa asennus- ja toimintovalikoista, ja on yrittänyt parhaansa tuodakseen niihin oman ilmeensä. Asetusvalikko on selkeä ja sisältää runsaasti säätövaihtoehtoja. Androidin alustasta huolimatta tarjolla oleva sovellus ei ole ihan paras mahdollinen. Netflixin lataamisen pitäisi olla mahdollista, mutta me saimme vain ilmoituksen, jonka mukaan televisiota ei tueta. Kun otimme ongelman esiin Bang & Olufsenin kanssa, he neuvoivat käyttämään erillistä mediasoitinta suoratoistopalveluiden käyttämiseen. Tv:n takapuolelta löytyykin erityinen paikka Apple TV:tä varten, ja sitä voi myös ohjata suoraan kaukosäätimestä.

Horizon toimii B&O:n uuden BeoRemote One -kauko-ohjaimen kanssa. Se käyttää Bluetoothia perinteisen infrapunasignaalin lisäksi, mikä mahdollistaa kaksisuuntaisen kommunikaation television ja kaukosäätimen välillä. Niinpä enää ei tarvitse osoittaa kaukosäätimellä suoraan ruutua. Alumiininen BeoRemote One näyttää hyvältä, mutta sen napeissa ei ole yhtä hyvä tuntuma kuin edeltäjässään Beo4-kaukosäätimessä. Toisinaan onnistuimme hukkaamaan yhteyden säätimen ja television välillä, jolloin laitteet piti parittaa uudelleen – hankalaa.

Kuva: B&O

 

Kuvanlaatu

Olemme jo päätyneet siihen, että Horizonin design ja rakenne vastaavat odotettua laatua. Entäpä kuvanlaatu, joka kuitenkin on television tärkein piirre?

Horizonissa on monia B&O:n muista malleista tuttuja ominaisuuksia: ultra-HD LCD-näyttö juontaa juurensa BeoVision 14 -sarjaan, ja kuvankäsittelyn pitäisi myös olla samaa luokkaa isoveljensä kanssa, tiettyjä videoprosessointeja lukuun ottamatta. Näyttö on kalibroitu tehtaalla huolellisesti, ja sen valosensorit mittaavat ja säätävät ruudun kirkkautta olosuhteiden mukaan. Kuvanlaadun eteen on siis tehty paljon työtä.

Ensivaikutelma on, että Horizonin näytön kuvankäsittely ja skaalaus toimii erittäin hyvin. Kyseessä on, kuten sanottua, ultra-HD-näyttö, mutta jopa tavalliset HDTV-lähetykset näyttävät hämmästyttävän teräviltä ja yksityiskohtaisilta. Sarjat syttyvät todella eloon 40-tuumaisella ruudulla, vaikka nauhoitukset ovatkin pakattuja. Liikkeet näyttävät Horizonin ruudulla pehmeiltä ja sulavilta, ja suoriutuu nopeatempoisista jalkapallo- ja käsipallo-otteluista menettämättä fokustaan.

Mallissa on esiasetetut kuva-asetukset, kuten erityinen elokuva-asetus, joka huolellisesti hienosäädetty Rec 709 -standardille D65-valkopistein (6500 Kelviniä). Elokuvamoodissa värit ovat neutraalit ja varmastikin parhaita, joita olemme LCD-näytöltä todistaneet – ja tämä siis vieläpä tehdasasetuksilla. Horizon erottelee eri sävyt taidokkaasti, joten näyttöä voisi käyttää jopa kuvankäsittelyyn. Katselukulma on myös erinomainen, joten sivulta katsottunakaan värit eivät haalistu.

Horizon ei toisaalta vakuuta yhtä hyvin kirkkauden, kontrastin ja mustuuden suhteen. Näyttö ei tue High Dynamic Rangea (HDR) eikä siten pysty toistamaan HDR-materiaalia tummien ja vaaleiden alueiden lisäkontrasteineen.

Vaikka ruutu toistaa UHD-Blu-ray-elokuvia, kuten ”Revenant” ja ”Sicario” vaikuttavalla terävyydellä, jäävät muutamat pienet yksityiskohdat uupumaan. Se voi tuntua miinukselta, kun vertaa budjettiystävällisempiin televisioihin, kuten Samsung 55KS7005:een. Ero muihin high-end-LCD-televisioihin, kuten Panasonic TX-58DX900E:hen, tai LG:n OLED 65E6:een, on myös melko suuri puhtaan ja kirkkaan kontrastin suhteen. Näiden kilpailijoiden kohdalla on tosin sitten pärjättävä ilman B&O:n edistyksellsiä ominaisuuksia äänen saralla.

Äänenlaatu

Äänenlaatu on B&O:lla tavallisesti erinomainen. Horizonin sisäänrakennetut kaiuttimet ovat periaatteessa melko yksinkertaiset: kaksi 2,5-tuumaista täysrekisterielementtiä ja 30-wattinen vahvistin. Numerot eivät ehkä vaikuta paperilla kovin ihmeellisiltä, mutta käytännössä Horizon suoriutuu erittäin vakuuttavasti monenlaisesta televisiomateriaalista.

Testasimme muiden muassa televisiosarjaa ”Nobel”, jonka puheosuudet kuuluivat ihailtavan selkeinä. Vaikka erillinen bassoelementti puuttuukin, on musiikissa ja ääniefekteissä riittävästi bassoa, ja volyymin voi nostaa todella kovallekin ilman, että ääneen tulee säröä tai häiriötä. Uskallamme väittää, että pitäisi pulittaa aika sievoinen summa ulkoisesta soundbarista ennen kuin sen tarjoama äänenlaatu ylittäisi sisäänrakennettujen kaiuttimien laadun.

Horizonissa on toki paljon muitakin vaihtoehtoja kuin sisäänrakennettujen kaiuttimien käyttäminen. Televisioon voi halutessaan liittää erilliset surround-kaiuttimet. Testiä varten lainasimme neljä Beolab 17 -satelliittikaiutinta jalustalla sekä Beolab 19 -subwooferin. Aktiivikaiuttimissa on sisäänrakennetut vahvistimet ja ne voi liittää televisioon langattomasti.

Kokeilimme erilaisia yhdistelmiä aloittaen pelkästä subwooferista. Se antoi odotetusti reipasta lisäboostia bassoreksiteriin, ja ääntä voisi verrata parhaimpien soundbarien äänenlaatuun. Seuraavaksi lisäsimme kaksi Beolab 17 -kaiutinta sohvan taakse takakaiuttimiski. Ne loivat huomattavasti enemmän tilantuntua ja toistivat ääniefektit uskottavasti. Horizonin sisäänrakennetut kaiuttimet toimivat itse asiassa loistavina etukaiuttimina, kunhan ne saavat vähän jeesiä bassontuottoon.

Suurin ero syntyi tietysti kokonaisella 5.1-systeemillä, jossa Horizon toimi keskikaiuttimena ja vasemmalle ja oikealle kanavalle oli omat kaiuttimensa. Täysimittainen kotiteatterijärjestelmä maksaa maltaita, mutta samalla saa täydellisen ratkaisun, joka toimii loistavasti television kanssa. Koko järjestelmää voi ohjata tv:n kaukosäätimellä, ja pienen etäisyyden ja viiveen säätämisellä saimme täydellisen lip-syncin – asia, joka on usein vaikea saada kuntoon vaillinaisella kaiutinjärjestelmällä.

Johtopäätökset

BeoVision Horizon on pääsylippu B&O:n maailmaan. Televisio ei silti ole halpa: lähes viiden tonnin hintalapullaan malli saa varteenotettavia kilpakumppaneita varsin hyvällä kuvanlaadulla varustetuista edullisemmista televisioista. Kuvanlaatu on kuitenkin erinomainen useimman tv-materiaalin kohdalla. Myös äänenlaatu vakuuttaa, ja on vieläkin parempi, jos mukaan liittää erilliset kaiuttimet, kuten Beolab 17:n. Silloin kokonaisuus on hillitty, käyttäjäystävällinen ja tyylikäs kotiteatteri, joka hakee vertaistaan.

Bästa pris på Bang & Olufsen Beovision Horizon

48-tuumainen 4K LED LCD -televisio

Android smart TV

4 x HDMI 2.0

1 x USB 3.0 ja 2 x USB 2.0

Bluetooth

7.1 surround-dekooderi

Powerlink + WISA

4 890 €

bang-olufsen.com

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.