Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Edullisten täyslangattomien vertailu 2021

Budjettiluokan true wireless -kuulokkeet

Täysin langattomien nappikuulokkeiden hinta on tullut alaspäin samalla, kun laatu on parantunut. Jos vastamelua ei tarvita, saa hyvää ääntä jo reilusti alle satasella.

Julkaistu 03.11.2021 - 05:00
Edullisten täyslangattomien vertailu 2021
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Täysin langattomien eli true wireless -kuulokkeiden kehitys on ollut huimaa. Viisi tai kuusi vuotta sitten langattomat nappikuulokkeet tarjosivat epävakaata yhteyttä nappien välillä ja 2-3 tunnin akunkestoa. Tämän päivän täyslangattomilla 5 tunnin akunkesto napeista ja kolme lisälatausta kotelosta on keskinkertainen suoritus ja yli 20 tunnin kokonaisakunkestoa löytyy jo halvimmistakin malleista.

Nykymallit myös latautuvat nopeammin. Nollasta sataan prosenttiin pääsee 3-4 tunnissa eli lataukseen menee puolet siitä, mitä alun perin. Osa kuulokkeista tukee langatonta latausta, jossa 10 minuutin latauksella saa tunnin pari lisää soittoaikaa.

Unohda vastamelu ja keskity äänenlaatuun

Parhaat täyslangattomat maksavat 200 euroa ja ylikin. Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä, vaikka budjetti olisikin vain muutamia kymppejä, ja nyt paneudumme juuri tähän osastoon.

Mainos

Kun kuulokkeiden hintaluokka tippuu, ensimmäisenä ominaisuuksista katoaa vastamelu. Yksikään tämän testin kuulokkeista ei tarjoa aktiivista vastamelua, vaikkakin Jabra Elite 3 on varustettu sen vastakohdalla eli ympäristön äänet läpipäästävällä toiminnolla, jonka ansiosta kuulee paremmin, mitä ympärillä tapahtuu. Ominaisuus on käytännöllinen muttei välttämätön, eikä meillä ole mitään ongelmaa sen suhteen, että valmistajat jättävät vastamelun ja äänten läpipääsyn pois saadakseen hintaa alaspäin. Silloin valmistuksessa voi nimittäin panostaa siihen tärkeimpään eli äänenlaatuun.

Ääntä parantavia lisäominaisuuksia kuten aptX:ää on kuitenkaan turha toivoa. Halvimmassa hintaluokassa äänestä yritetään saada mahdollisimman hyvää tavallisesta Bluetooth-siirron SBC-koodekista huolimatta. Joissakin malleissa on huomattavasti ääntä parantava AAC-koodekki, ja tässä testissä poikkeuksen sääntöön tekevät Feel ja Jabra, jotka itse asiassa tarjoavat jopa aptX:n.

Skullcandy Dime Man LB scaled 1 scaled 1

Suojattu kastumiselta

Vaikka testin kuulokkeista yksikään ei ole suunniteltu erityisesti urheilua ajatellen, ovat kaikki paitsi äsken mainittu Feel vähintään IPX4-luokiteltuja eli roiskevesisuojattuja. Niinpä kuulokkeita voi huoletta käyttää ulkona, vaikka vähän sataisikin. Jos suunnitelmissa on saada kunnon hiki pintaan, on kuulokkeiden oltava IPX5- tai IP55-luokiteltuja, jolloin ne kestävät kastumista paremmin (IP55 sietää myös pölyä ja paremmin suolavettä tehden siitä kestävämmän hikoilua vastaan).

Testistä

Kuten kuuloketesteissämme aina, on testin suurin painoarvo musiikin äänenlaadussa. Arvioimme myös puheluiden ja videotapaamisten äänenlaatua. Akunkestokin on tärkeä, ja lisäominaisuuksista on annettu kiitosta, mikäli ne eivät haittaa äänenlaatua.

Tämän päivän kuulokkeissa on usein hipaisukytkimet nappien sijaan, mikä tekee ohjauksesta melko vaivalloista. Koska näitä käytetään kuitenkin harvemmin, emme ole kiinnittäneet siihen niin paljon huomiota. Puheohjaus on kätevä ominaisuus, joka tosin vaatii kännykän esiin kaivamista.

Istuvuus on tietysti tärkeää mutta hyvin henkilökohtainen asia, jotenkuten yleensäkin, sitä on hankalampaa arvioida kovin tarkkaan yleisellä tasolla.

Tämän testin tuotteet

Skullcandy Dime

Hyvää ääntä pikkurahalla

Skullcandy Dime on pieni ja tyylikäs kuulokemalli, jonka kotelo mahtuu taskuun kuin taskuun. Äänenlaatukin on hyvä, mutta samaa ei voi sanoa akunkestosta.

Tasapainoinen ääni, jossa diskantin vivahteet erottuvat hyvin ja bassossa on miellyttävää painetta.
Ylä-äänissä saisi olla enemmän ilmavuutta. Akunkesto on luokkansa huonoin ja lataus micro-USB-laturilla kestää kauan.
Lue koko testi

Feel Nanobuds Air

Premiumista pettymykseksi

Ensivaikutelma Feel Nanobuds Air -kuulokkeista on ihastuttava niiden supertyylikkään kotelon ansiosta. Loppukohtaaminen onkin lähes pelkkää alamäkeä.

Kaunis, pyöreälinjainen ja erittäin kompakti kotelo, joka on juuri sopivan painoinen ja tuntuu premium-tuotteelta. Hyvät äänikoodekit ja USB-C. Puhdas ääni laulun ja puheen suhteen.
Liian ohut ääni.
Lue koko testi

Supra Zero-TX

Eniten vastinetta rahoille

Näin edullisesti ei saa parempia kuulokkeita kuin Supra Zero-TX, kunhan vastamelun puuttuminen ei haittaa.

Muhkea basso, miellyttävä sointi.
Joillakin musiikkityyleillä diskantti soi tummanpuhuvasti.
Lue koko testi

Jabra Elite 3

Melkein kaikki kohdallaan

Jabra Elite 3 -kuulokkeista ei oikeastaan puutu mitään.

Neutraali ja luonnollinen äänitasapaino ja vivahteikas sointi. Ympäristön äänet läpipäästävä toiminto ja GPS-paikannus. Vaikuttavan pitkä akunkesto.
Basso olisi voinut pirteämpi ja volyymia enemmänkin. Sovelluksen valmisasetukset on merkattu harmaalla, eli niitä ei voi valita.
Lue koko testi

Belkin SoundForm True Wireless

Turvallinen ostos

Belkin SoundForm tekee mitä lupaa ja tasapaino hinnan ja laadun välillä on järkevällä tolalla.

Täyteläinen basso, riittävän kirkas ääni ja hyvä istuvuus.
Keskirekisteri on aavistuksen ohut, joten puheluissa ääni on lattea.
Lue koko testi

Sony WF-C500

Näin se homma toimii

Sony WF-C500 tarjoaa luokkansa parasta ääntä, kunhan ei pelkää äänen peukaloimista.

Luokkansa paras akunkesto ja paras äänenlaatu, ainakin sen jälkeen, kun on tehnyt sovelluksessa muutamia säätöjä.
Ennen hienosäätöä ääni on vähän tylsä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Ääni & Kuva
Scroll to Top