Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Beosound Explore

Musapurkki telttaretkelle

Beosound Explore näyttää tomaattimurskapurkilta, mutta kuulostaa huomattavasti paremmalta – vaikka ei ihan täysin vältäkään umpinaisen äänen ongelmaa. Testasimme B&O:n edullisimman langattoman kaiuttimen.

Julkaistu 08.07.2021 - 17:13
Beosound Explore
John Hvidlykke

Lomalla on kiva ottaa musiikki mukaan reissuille – ja kun haluaa muidenkin kuulevan musiikin – halusivatpa he sitä tahi eivät – on langaton kaiutin ainoa vaihtoehto.

Beosound Explore on B&O:n tähän mennessä pienin ja halvin Bluetooth-kaiutin, ja kokonsa ja hintansa ansiosta se onkin näppärä heittää reppuun, kun on lähdössä retkelle.

Beosound Explore on siis B&O:n edullisin kannettava kaiutin, mutta vain juuri ja juuri – Beosound A1, jonka toisen sukupolven mallin testasimme viime kesänä, maksaa vain muutaman kympin enemmän. Molemmat kaiuttimet on suunnattu samalla kohderyhmälle: kumpikin on kompakti Bluetooth-kaiutin, molemmissa painoa reilu puoli kiloa ja ne kestävät vettä, hiekkaa ja pieniä kolhuja. Jopa tekniset ominaisuudet ovat aika lailla samat. Merkittävin ero onkin äänessä, mutta palataan siihen kohta.

Mainos

Muotoilunsa puolesta Beosound Explore erottuu joukosta. Beosound A1 näyttää hampurilaisen kokoiselta lounasrasialta, kun taas Beosound Explore on selvästi säilyketölkki. Tosin erittäin hyvännäköinen, anodisoidusta alumiinista valmistettu armeijanvihreä säilyketölkki.

Beosound Explore green
Beosound Explore istuu täydellisesti repun sivutaskuun – tai solahtaa retken ruokasäilykkeiden joukkoon. Kuva: Bang & Olufsen

Lue myös: Beosound A1 2nd Gen – Taskuklassikon paranneltu versio

Sylinterimallisen alumiinipurkin sisällä soi kaksi 1,8-tuumaista täysrekisterielementtiä, joilla kummallakin on 30 watin D-luokan vahvistin. Kaiutinpurkin päällä on viisi upotettua nappia, joista säädetään volyymia, ohjataan soittoa, laitetaan laite päälle ja pois sekä muodostetaan Bluetooth-yhteys. Lataus tapahtuu USB-C-portin kautta kaiuttimen kyljestä. Langaton lataus ei onnistu.

Kestää pudotuksen

Kunnon retkikaiuttimen tapaan Beosound Explore kestää vettä ja hiekkaa. Se on IP67-luokiteltu, joten se sietää jopa hetkellisen upotuksen veteen.

Bluetooth-yhdistäminen onnistuu samaan tapaan kuin muilla kannettavilla Bang & Olufsenin kaiuttimilla. Kun laite laitetaan ensi kertaa päälle, se ilmestyy automaattisesti kännykän ruudulle, ja pari sekuntia myöhemmin yhteys on tehty. Kaiuttimen liittäminen Bang & Olufsenin sovellukseen sujuu yhtä kivuttomasti. Jos käytössä on kaksi Explore-kaiutinta, ne voi yhdistää stereoksi.

Alumiinikuorinen kaiutin kestää pudottelua, vettä ja pölyä. Kuva: Bang & Olufsen

Toisin kuin hieman kalliimpaa Beosound A1 -kaiutinta, ei Beosound Explorea voi ohjata puheella. Siinä ei edes ole mikrofonia, joten kaiutinta ei voi käyttää puheluihinkaan. Se on kuitenkin aika marginaalinen puute retkikaiutinta ajatellen. Tavallaan on myös ihan virkistävää törmätä kaiuttimeen, joka ei edes yritä olla muuta kuin – kaiutin.

Bang & Olufsenin sovellus mahdollistaa taajuusvasteen säädön omaan makuun sopivaksi. Tosin vanhan kunnon loogisesti toimivan taajuuskorjaimen sijaan tarjolla on valmiita asetuksia, kuten Ambient, Party, Speech, Favorite ja Optimal.

Ääni

Bang & Olufsenin mukaan Beosound Exploressa on valmistajan oma tuttu ääni. Työni vuoksi olen testannut ja kuullut paljon B&O:n tuotteita, joten väittäisin tietäväni, miltä Bang & Olufsen kuulostaa. Ja Beosound Explore ei kyllä kuulosta siltä.

Ensin hyviin uutisiin: ääni on melko puhdas ja särötön, kun ottaa huomioon, miten suhteellisen edullinen pikkukaiutin kuitenkin on kyseessä. Laulusta saa hyvin selvää, ja jos tykkää kuunnella äänikirjaa telttaretkelläkin, toimii Beosound Explore siihenkin mainiosti. Akku kestää 27 tuntia, joten yhdellä latauksella hoituu vähän pidempikin reissu.

Vähemmän hyvää äänipuolta edustavatkin sitten rekisterien ääripäät: sekä bassoa että diskanttia on liian vähän. Erittäin vaimea basso saa musiikin kuulostamaan lattealta, ja diskantin vaisuus tekee naislaulajien äänistä nasaaleja. Kuulaat ylä-äänet voi unohtaa.

Olen kuullut pienillä täysrekisterielementeillä varustettuja Bluetooth-kaiuttimia huonommallakin äänellä. Olen tosin kuullut paljon parempaakin ääntä pienistä kaiuttimista, josta yksi esimerkki on Bang & Olufsenin oma Beosound A1, joka (melko matalalla volyymilla) pystyy kisaamaan jopa pienten hyllykaiuttimien kanssa. Beosound A1 on varustettu melko suurella bassolla ja pikkuruisella diskantilla. Ja on kyllä pakko todeta, että kaksi erillistä elementtiä toimii paremmin kuin kaksi yhdistettyä elementtiä, jotka yrittävät toistaa bassoa, keskirekisteriä ja diskanttia.

Tästä hintaluokasta löytyy paljon kovia kilpailijoita, kuten UE Megaboom 3, JBL Charge 5 ja Sonos Roam. Joissakin on verkko- ja striimaustoimintoja ja joissain valtava basso. Niinpä hieman vaisu ja nasaali Beosound Explore jää edellä mainituista jälkeen.

Beosound Explore on tarkoitettu vietäväksi paikkoihin, joihin yksikään Bang & Olufsenin kaiutin ei ole aiemmin uskaltanut mennä. Kuva: Bang & Olufsen

Yhteenveto: Beosound Explore

Beosound Explore on niin edullinen, että markkinoilta löytyy sille paljon kilpailijoita muiden valmistajien kannettavista ulkokaiuttimista. Valitettavasti iso osa B&O:n tuotteita yleensä leimaavasta hienoudesta jää tässä uupumaan. Muotoilu on toki raikasta ja sopii hyvin retkikaiuttimelle jo kestävyydeltäänkin. Äänenlaadultaan Explore jää kuitenkin jälkeen vain hiukan kalliimmasta Beosound A1 -kaiuttimesta, joka on luokkansa parhaita soittimia. Beosound Exploren vaisu basso ja diskantti tekevät musiikista ikävän latteaa ja epäkiinnostavaa.

Karakter
Beosound Explore
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Laadukas rakenne ja täysin vedenkestävä – designtuote, jonka voi heittää huolettaa reppuun. Pitkä akunkesto. Ääni ei ole läheskään yhtä täyteläinen kuin Beosound A1 -kaiuttimessa, joka on vain vähän kalliimpi. Ei puheohjausta eikä mikrofonia. Ei aptX:ää. Ei langatonta latausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top