Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat kaiuttimet 2021–2022

/ 20.10.2021 - 18:00
Vuoden parhaat kaiuttimet 2021–2022

Harvassa tuoteryhmässä on niin suurta hajontaa hinnan ja koon suhteen kuin kaiuttimissa. Se ei sinänsä ole outoa, sillä kaiuttimia tarvitaan lähes mihin tahansa, mistä LB Ääni ja Kuvankin lukijat ovat kiinnostuneita: musiikin kuuntelun lisäksi television katseluun, pelaamiseen ja tietokoneen käyttöön.

Stereofaneille kaiuttimet ovat viimeinen ja tärkein linkki soittoketjussa. Nyrkkisäännön mukaan jokaiseen kaiuttimeen pitäisi käyttää yhtä paljon rahaa kuin vahvistimeen. Loppupeleissä summa voi siis kasvaa aika hurjaksi, sillä moni kavalkadimmekin kalleimmista kaiutinmalleista maksaa auton verran.

Toisessa päässä hintahaitaria ovat langattomat kaiuttimet, joita on helppo käyttää puhelimen, tabletin tai tietokoneen kanssa. Pienimmät mahtuvat taskuun ja suurimmat vievät koko tason ja pystyvät jopa kisaamaan pienten stereokaiuttimien kanssa.

Aktiivikaiuttimet luonnonlakeja vastaan

Alati kasvava ryhmä kaiutinkaupoilla ovat aktiivikaiuttimet eli kaiuttimet, joissa vahvistin on sisäänrakennettuna. Kehittyneen tekniikan ja energiatehokkaiden D-luokan vahvistimien ansiosta aktiivikaiuttimet ovat mullistamassa luonnonlakeja: jopa äärettömän pienistä kaiuttimista saa nykyään hämmästyttävän matalaa bassontoistoa. Perinteisillä kaiuttimilla tätä yhdistelmää on mahdoton saavuttaa, mutta aktiivikaiuttimet ohittavat fysiikan lait hyödyntämällä tehokasta DSP:tä eli digitaalista signaalinkäsittelyä (Digital Signal Processing).

Sisustukselliset kaiuttimet

Digitaalisen tekniikan edistyksellisyyden lisäksi aktiivikaiuttimet ovat useimmiten sisustuksellisia siinä mielessä, että kömpelön vahvistinkaapin voi unohtaa. Monet kaiuttimet tottelevat langatonta ohjausta ja suoratoistoa, mikä tekee niistä täydellisiä stereojärjestelmiä yhdessä paketissa.

Toinen suosiota kasvattava kaiutinryhmä ovat monihuonekaiuttimet. Niiden kohdalla käytettävyys on tärkeässä roolissa. Monihuonekaiutinjärjestelmässä kodin joka huoneeseen saa musiikin soimaan yhdellä napinpainalluksella. Vaikka kakkua on nykyään jakamassa yhä useampi valmistaja, on Sonos edelleen monihuonejärjestelmien ykkönen.

Älykkäät kaiuttimet

Nopeimmin kasvava segmentti ovat kuitenkin älykaiuttimet. Langattomat älykaiuttimet eivät ole ensisijaisesti keskittynyttä musiikin kuuntelua varten, vaan enemmän kommunikointiin ja taustamusiikkiin sopivia. Sisäänrakennetut puheavustajat ymmärtävät puhetta ja ne voivat toimia kodin keskuksina, jotka muistuttavat esimerkiksi tulevista tapaamisista.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi kaiuttimiksi

Voittaja Vuoden parhaat kaiuttimet 2021–2022

Vuoden paras kannettava kaiutin, Basic

Sony SRS-XB33

Paras kannettava kaiutin

Sony SRS-XB33 on akunkestoltaan samaa tasoa kuin edeltäjänsä, mutta tuntuu rakenteeltaan luotettavammalta. Tukevalla kankaalla päällystetty kaiutin kestääkin nyt sekä pölyä että vettä.

SRS-XB33 on Extra Bass -malliston keskimmäinen jäsen. Se ei mene pienimpien kannettavien kaiuttimien kategoriaan ja on itse asiassa vähän isompi kuin JBL Charge 5, mutta se mahtuu mukavasti reppuun eikä vie käsimatkatavaroissa liikaa tilaa.

Kaiuttimessa on USB-portti, jonka kautta kännykkä ladataan. Kaiuttimen lataaminen kestää kauan mukana tulevalle 1,5 A -johdolla, jopa 5 tuntia. Jos ostaa erikseen 3 ampeeria tukevan USB-C -johdon, saa kaiuttimen ladattua nopeammin, kunhan laturikin tukee sitä.

Android-käyttäjät voivat yhdistää kaiuttimen langattomasti NFC:n kautta, kun tuo puhelimen kaiuttimen NFC-logon viereen. iPhonen käyttäjät joutuvat turvautumaan tavalliseen yhdistämiseen.

Useamman kaiuttimen yhdistäminen onnistuu langattomasti joko bileasetukselle tai stereoksi. Tarjolla on myös vilkkuvat värivalot, joiden sävyä ja rytmiä voi säätää sovelluksesta. Saa ne kokonaan poiskin.

Sony SRS-XB33 on bassoltaan miellyttävän täyteläinen, ja sointi ylittää kaiuttimen koon. Äänenlaadultaan se hakkaa lähimmät kilpailijat.

Sovelluksen lataaminen kannattaa, sillä sitä kautta voi säätää ääntä ja vaihtaa valojen väriä, kuviota ja rytmiä (tai sammuttaa valot tykkänään).

SRS-XB33 on paras kaiutin omassa luokassaan, joten nostamme sen viime syksynä saamaa 5 tähden luokitusta täyteen 6 tähteen!

Vuoden paras langaton stereokaiutin

KEF LS50 Wireless II

Langaton ihme stereona

Musiikin kuuntelu onnistuu langattomasti striimaamalla Bluetoothin tai laadukkaampaa äänensiirtoa mahdollistavan Wi-Fin kautta, mutta kaiuttimeen saa toki liitettyä muitakin äänilähteitä. Esimerkiksi television, jolloin ei tarvita soundbaria. Eikä sellaista haluaisikaan, sillä KEF LS50 Wireless II lyö laudalta minkä tahansa soundbarin äänenlaadun.

Pikkukaiuttimissa on HDMI-sisääntulo television äänelle, ja jos omistaa CD-soittimen, senkin saa kaiuttimiin kiinni. Samoin vinyylisoittimen, jos siinä on sisäänrakennettu esivahvistin.

Pienet KEF-kaiuttimet kattavatkin useimpien ihmisten tarpeet ja tekevät sen erinomaisella äänenlaadulla. Ja koska kaiuttimet voivat suoratoistaa musiikkia myös muihin huoneisiin, onnistuu myös oman monihuonejärjestelmän luominen. Mitä muuta voisi kaivata?

Tuki korkearesoluutioiselle äänelle löytyy, Wi-Fin kautta saa striimattua musiikkia 24 bittiä/96 kHz-laadulla tai Ethnernetiin kytkettynä jopa 192 kHz:n taajuudella.

Subwooferille löytyy ulostulo, ja jakotaajuutta ja faasia voi säätää Connect-sovelluksesta, joten käytännössä kaiuttimien kanssa käy mikä tahansa subwoofer ja sen voi sijoittaa minne haluaa.

Pakko todeta, että tässä hintaluokassa ei parempia langattomia stereokaiuttimia löydy. KEF on onnistunut parantamaan vuoden 2017 LS50 Wireless -malliaan entisestään ja asettamaan uuden standardin kilpailijoille.

KEFin pienet langattomat kaiuttimet ottavat harppauksen eteenpäin siitä, mitä langattomilta stereokaiuttimilta on osattu odottaa. Niiden äänenvoimakkuus on enemmän kuin riittävä mutta mikä tärkeintä, ne soittavat hallitusti ja hienostuneesti kovallakin volyymilla. LS50 Wireless II on käyttökelpoisimpia ja käyttäjäystävällisimpiä kaiuttimia, jotka olohuoneeseensa voi hankkia, ja kokonsa puolesta vielä erinomaisen helppo sijoittaa tilaan kuin tilaan. Jos tarvitsee enemmän ääntä vielä suurempaan olohuoneeseen, voi subwooferilla tuoda lisäpotkua bassoon – vaikkakaan useimmat tuskin jäävät kaipaamaan enää syvempää bassoa, mitä KEF jo tarjoaa.

Vuoden paras jalustakaiutin, Basic

DALI Oberon 1

Luksusmalliston perintöä

DALI Oberon 1 on DALIn Oberon-budjettimalliston pienin poikanen. Vaikka nyt liikutaan edullisen pään puolella, on rahaa silti riittänyt valmistajalle ominaiseen basso/keskirekisterielementin puukuitukalvoon.

Kaiutinkaapit ovat vankan oloiset, ja vaikka siinä ei olekaan käytetty aitoa puuviilua, on kokonaisuus mustine etuosineen ja pähkinäpuun sävyisine sivuineen tyylikkään näköinen. Takapuolen liitännät ovat halvat mutta täysin käyttökelpoiset.

Olipa syynä sitten puukalvo tai jokin muu, on DALI Oberon 1:n ääni todella puhdas. Keskirekisteri toistuu huomattavasti paremmin kuin millään muulla tämän hintaluokan kaiuttimella. Laulu soi vivahteikkaasti kuin tuplasti kalliimmasta laitteesta.

Stereokuva on miellyttävä ja siinä on hyvää leveyttä ja syvyyttä. Kuunnellessa musiikkia voi jopa arvata seinien paikat ja sijoitella soittimet syvyyssuunnassa maisemaan, kunhan itse levytys sallii moisen hifistelyn. Hintaansa paljon parempi ääni!

Disturbedin Sounds of Silencen lauluraidat erottuvat veitsenterävästi, mikä on poikkeuksellista.

Bassontoistokin on todella vakuuttavaa, vaikka Oberon 1 on fyysisesti pieni kaiutin. Toki painetta riittää vain rajallisesti näin pienestä elementistä pienessä kuoressa. Diskantti on erinomainen, kauniisti erotteleva, mutta keskirekisteri se vasta loistaakin. Iso orkesteri soololauluineen menee kuitenkin ylivoimaiseksi: pohjalta puuttuu voima ja kokonaisuus kuulostaa vähän väkinäiseltä. Eri soittimet erottaa silti toisistaan, mikä on hyvä saavutus.

DALI Oberon 1 tarjoaa täyden vastineen rahoille äärimmäisen vivahteikkaan ja tarkan musiikintoiston muodossa. Herkkyyttä on vähän, joten kovat volyymit voi unohtaa, mutta sama pätee kaikkiin tämän hintaluokan kaiuttimiin. Oberon 1 on saatavana myös aktiivikaiuttimena, jossa on siis sisäänrakennettu vahvistin. Passiivimalli on kuitenkin vielä parempi.

 

Vuoden paras jalustakaiutin, Premium

KEF LS50 Meta

Sensaatiomaisen hyvä ääni

Halusitpa päivitystä olemassa olevaan stereojärjestelmään tai rakentaa aivan uuden, on ehdottomasti yksi kaiutinmalli, jota ei kannata ohittaa: KEF LS50 Meta.

LS50 Meta on Uni-Q-malliston 12. sukupolvi, johon on tehty uudet ripustukset erilaisten simulaatioiden pohjalta. Samalla puhekela on tehty uudelleen ja diskantin ja basso/keskirekisterin välistä vaihdosta vaimennettu. Tämän pitäisi vaimentaa etenkin korkeilla taajuuksilla ilmenevää säröilyä (0,7 % THD 90 dB:llä).

Labyrinttikuvioinen pyöreä levy on kiinnitetty elementin taakse, josta kuvio imee eri taajuuksia. KEFin mukaan näin saadaan poistettua 99 % elementin takaa syntyvistä ei-toivotuista äänistä. Valmistaja kutsuu ratkaisua akustiseksi mustaksi aukoksi, joka kadottaa 99 % taajuuksista (620 Hz – 40 kHz).

Pienet kaiuttimet ovat niin tasapainoiset, että niille voi syöttää mitä musiikkia haluaa. Kuten Mozartin viimeisen oopperan ja yhden harvoista saksalaisella libretolla tehdyistä, Taikahuilun (1791). LS50 Metalla pieni taikahuilu erottuu vahvasti orkesterin suurta äänivallia vasten. Kaiuttimet onnistuvat toistamaan orkesterin vakuuttavasti ja laulun upean soinnikkaasti.

Kaiuttimet ovat myös erittäin läpinäkyvät ja vivahteikkaat, joten parketin narinakin kuuluu osana temponvaihteluita ja musiikin dynaamista vaihtelua esimerkillisellä tavalla.

KEFin uusi LS50 Meta perustuu monen klassisen KEF-kaiuttimen pohjalle, mutta loistaa ehkä luokkansa parhaana kirjahyllykaiuttimena. Uniikki tekniikka ja laatua tihkuva kokonaisuus tekevät tästä kiinnostavan kaiutinmallin, äänenlaadusta puhumattakaan. KEF LS50 Meta ei ole vain hifinörttien valinta, vaan sopii kaikille musiikin ystäville, jotka arvostavat pientä ja tyylikästä kaiutinta, joka ei vie liikaa tilaa ja kuitenkin suoriutuu loistavasti melkein kaikesta. Tässä se on!

 

 

Vuoden paras jalustakaiutin, Highend

JBL Synthesis 4349

Joutsenlampi asennepakkauksessa

JBL ei suinkaan ole unohtanut jättimäisillä elementeillä varustettuja kaappikaiuttimia. Niitä valmistetaan yhä nimellä Synthesis. Tämä segmentti eroaa täysin JBL:n kiinalaisvalmisteisista Bluetooth-kaiuttimista ja kuulokkeista – nyt puhutaan hifistä.

JBL 4349 on varustettu 12-tuumaisella bassoelementillä, kuten moni JBL:n klassisista kaiuttimista. Kaappi on suurempi kuin omistamassani klassikkomallissa (4411) tai L112-mallissa, joten 4349 siirtää enemmän ilmaa ja pystyy siten soittamaan korkeammalta ilman paineen menetystä. Toisin kuin vanhemmat versiot, uutuuskaiutin edustaa puhdasta 2-tierakennetta. Erillistä keskirekisteriä ei siis ole, vaan torvidiskantti, joka vie lähes yhtä paljon tilaa kuin bassoelementtikin!

Olen melkein tippa linssissä, sillä JBL 4349 vie minut takaisin nuoruuteni aikoihin, jolloin oli hauskaa soittaa musiikkia mahdollisimman kovaa ja vanhempieni olohuone oli juhlien keskipiste. Ääni ei ole sellainen kuin muistin, vaan hifiä on jotenkin enemmän.

Musiikin kuuntelu näillä kaiuttimilla on todella hauskaa: kun laittaa jonkun nuoruusvuosien suosikkilevynsä soimaan, voi vain heittäytyä tunnelmoimaan. Samalla musiikkiin saa uuden erottelevan kerroksen, jollaista entispäivien kaiuttimilla ei todellakaan syntynyt. Kun nämä kaiuttimet yhdistää laadukkaan vahvistimen kanssa, on kaikki kohdillaan.

Tässä, hyvät naiset ja herrat, on Joutsenlampi rokkikukkoasenteella!

Vuoden paras lattiakaiutin, Highend

Audiovector R6 Arreté

Vilaus täydellisyydestä

Kaiuttimen nauhadiskantti on muokattu erityisesti R8-mallia varten toisin kuin oli asianlaita R3 Arretén ja R6 Avantgarden AMT-diskantin kanssa. Se on sijoitettu eristettyyn kammioon, joka on takaa auki kompression vaimentamiseksi, ja taajuusalue kurottaa aina 52 kHz:iin saakka.

Hiilikuidusta valmistetut bassoelementit on jaettu taajuusalueiden mukaan siten, että ylin toimii keskirekisterinä 350 ja 3 000 Hz:n välillä ja alempi kattaa alueen 100 ja 350 Hz:n väliltä.

Entä alle 100 Hz:n äänet? Kaiuttimessa on myös kaksi bassoelementtiä, joita ei näe: niin sanotussa isobaarisessa rakenteessa kaiuttimen sisällä piilee kaksi alas suunnattua, syväbassolle omistettua elementtiä, joiden ääni tulee kaiutinpohjan aukon kautta.

Takana on lisäksi erillinen kammio, jossa on 7,5-senttinen keskirekisteri, samanlainen kuin R8 Arretéssa, joka tuo äänikuvaan lisää syvyyttä.

Arreté-mallien maadoituskonsepti on nimeltään Freedom, ja se maadoittaa keskirekisterin ja bassoelementin erillisellä johdolla ja vaimentaa akustista kiertoa. Audiovectorin mukaan Freedom vähentää jopa 50 % häiriöääniä.

Jakosuotimen komponentit on kryokäsitelty –238 asteessa, mikä Audiovectorin mukaan tarjoaa vivahteikkaamman äänikuvan. Häviötön dynamiikka, nollakompressio ja korkea tehokkuus ovat avainsanoja tässä. R6 Arreté on myös melko tehokas: 91,5 dB:n herkkyys 2,83 voltilla (1 W) ja 1 metrillä.

Riittää, kun kuuntelee R6 Arretéa pari sekunnin ajan ja sen highend-laatu paljastuu. Loppuajan voikin keskittyä itse musiikkiin. Yksityiskohtia ei tarvitse etsiä, sillä ne tarjoillaan itsestään selvästi ja erottelevasti, olipa musiikki tyyliltään millaista tahansa. Äänikuva on giganttisen suuri, ilmava, bassoltaan täyteläinen ja energinen. Ennen kaikkea ääni on täydellinen – kaiuttimet eivät ole musiikin esteenä, ne vain ovat. Majesteettisena. Ja voi luoja miten ne moukaroivatkaan menemään tarvittaessa!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top