Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: SONY KD-65XE9305

Kirkasta kuvaa

Sonyn uusi huipputelevisio kelpaa nirsoimmallekin.

Julkaistu 09.06.2017 - 16:39
SONY KD-65XE9305
Audun Hage

Sony on hallinnut televisiomarkkinoita niin kauan kuin muistamme, ja vaikka kilpailu kiristyykin, pysyy Sony kärkikahinoissa Samsungin, LG:n ja muiden kanssa. Tänä vuonna Sony tuo kauppoihin myös ensimmäisen OLED-televisionsa, ja meillä on A1 OLED -mallista kovat odotukset, vaikka se onkin monen tonnin hintaluokassaan monien ulottumattomissa.

Hyvää suorituskykyä ja vähintään 65 tuuman näyttöä kohtuulliseen hintaan halajavan kannattaa katsastaa XE93-sarja, joka on Sonyn vuoden 2017 huippuluokan LCD-mallisto (pois lukien ZD9, joka tuli kauppoihin jo 2016). Testattuamme mallin 65XE9305 olemme hyvin vaikuttuneita japanilaisyrityksen uusista tuotteista.

65XE9305

Päällisin puolin Sonyn televisio näyttää ihan tavalliselta LCD-tv:ltä, jossa on Ultra-HD-resoluutio. Ero piileekin pinnan alla: 65XE9305 on varustettu Sonyn patentoidulla X1 Extreme -videoprosessorilla, joka kehitettiin alun perin ZD9-lippulaivamallille. Tekniikkaan kuuluu myös Sonyn oma LED-valaistus, Slim Backlight Drive+ mahdollisimman hyvän kirkkauden, kontrastin ja mustan luomiseksi. XE9305-sarjasta löytyy 55-tuumainen ja 65-tuumainen malli, jota testaamme tässä. Jättitelevisiosta haaveilevan kannattaa tutustua suoralla LED-taustavalaistuksella varustettuun 75-tuumaiseen 75XE9405-malliin.

Mainos
Sony KD 65XE9305 without covers 460x259 15770
Sony KD 65XE9305 rear with covers 460x259 15769

Sonyn liitännät on kätketty huomaamattomasti takaosan luukkujen taakse. Kuva: Audun Hage 

Design

Monet valmistajat pyrkivät tekemään vaikutuksen pyöristetyillä linjoilla ja kiiltävillä pinnoilla. Sony on valinnut minimalistisemman tien, ja XE93 edustaakin niukkalinjaista ja funktionaalista designia. Aivan kapea musta kehys ympäröi ohutta ruutua, ja tyylikäs metallijalka tukee näytön pystyyn pitämättä melua itsestään. Myös takapuoleen on panostettu: kaikki liitännät on piilotettu pienten luukkujen taakse, jotka maastoutuvat takaosan kuviointiin. Johdot tulevat ulos jalasta, mikä antaa huolitellun ilmeen laitteelle. Televisio vaikuttaa tukevalta, ja 65-tuumainen onkin sen verran painava, että sen asentamiseen kannattaa pyytää kaveri apuun.

Ainoa heikkous on näytön kiiltävä pinta, joka heijastaa enemmän valoa kuin testihuoneessa Sonyn vieressä nököttävä Samsung Q7F. Siinä on erikoisfiltteri heijastusten suodattamiseen. XE93 ei kuitenkaan muodosta muille uhkaa tällä saralla.

Käyttö ja erikoisuudet

Naamioitu takaosa kätkee mahatavan valikoiman erilaisia liitäntävaihtoehtoja, mukaan lukien neljä HDMI-paikkaa. Kaukosäädin edustaa perinteistä tyyliä monine nappeineen, joista kaikista ei milloinkaan pääse selville. Kauko-ohjaimessa on kuitenkin pikanappi Netflixille ja sen sellaisille, mutta kokonaisuutena säädin tuntuu halvalta vaikkapa Samsungin linjakkaaseen kauko-ohjaimeen verrattuna.

Yhä useampi televisiovalmistaja käyttää Googlen Android-käyttöjärjestelmää, eikä Sony ole poikkeus. 65XE9305 on varustettu Android 6.0:lla ja se tuntuu huomattavasti nopeammalta kuin useimmat viime vuoden mallit. Televisio herää standby-tilasta silmänräpäyksessä, ja vaihto eri sovellusten ja kanavien välillä on aivan yhtä nopeaa.

65X93xxE 65XE93xx side 12676 460x307 15768
Ohut näyttö on fiksusti muotoillun jalkansa ansiosta helppo sijoittaa erisyvyisille tasoille. Kuva: Sony

 

Aloitusvalikko eli päämenu on kuten muissakin Android-televisioissa. On valmistajasta kiinni, lisääkö siihen omia ominaisuuksiaan, ja tässä tapauksessa Sony olisi ehkä voinut panostaa vähän enemmänkin.

Päivittäisessä käytössä menu on ihan hyvä: eniten käytettyihin applikaatioihin ja liitäntöihin pääsee nopeasti käsiksi. Ongelmat alkavatkin siinä vaiheessa, kun haluaisi vaihtaa jotakin asetusta tai tutustua television muuhun tarjontaan. Eri ominaisuudet on lajiteltu erilaisiin valikoihin ja alavalikoihin, joissa ei tunnu olevan erityistä logiikkaa. Androidilla olisi valtavasti mahdollisuuksia parantaa käyttäjäystävällisyyttään.

Sovellusvalikoima ei vastaa Samsungin tai LG:n parhaimpien valikoimiin, mutta YouTube, Netflix ja muut tavalliset applikaatiot löytyvät.

Kuvanlaatu

Jos on valmis maksamaan 4 000 euroa televisiosta, odottaa ennen kaikkea erinomaista kuvanlaatua. Ja tässä XE93 todella loistaa. Mittausten, kalibroinnin ja testauksen jälkeen Sonyn erilaisia materiaaleja hyödyntävä näyttö tuntuu erittäin hyvältä yleistelkkarilta.

Sony tunnetaan edistyksellisestä kuvankäsittelystään, ja iso osa yrityksen osaamista onkin mahdutettu X1 Extreme -videosiruun. Se huolehtii videon suorittamisesta melunvaimennuksineen ja tavallisten ohjelmien 4K-skaalauksineen. X1 Extreme pystyy myös tekemään oikean ”HDR-tasokorotuksen”, joka tarjoaa HDR:n tapaisen efektin tavalliseenkin materiaaliin. Tämä on Sonyn valttikortti ja ehdottomasti yksi seikka, jonka ansiosta 65XE9305 näyttää ennenkuulumattoman hyvältä monenlaista sisältöä katsellessa.

Reunoille sijoitettuine LED-valoineen (niin kutsuttu Edge LED) LCD-paneelilla on rajoitteensa. LCD pystyy tarjoamaan heikompaa kontrastia kuin OLED tai LCD suoralla taustavalaistuksella. Sony on kuitenkin kehittänyt erityisen Slim Backlight Drive+ -teknologian, joka tuottaa erinomaista kontrastia.

Sonyn näytössä on erittäin vakuuttava musta, ja yksityiskohdat erottuvat hyvin tummistakin kohtauksista. Ridley Scottin ”Prometheus”-elokuvan haastavat luolakohtaukset näyttävät hyviltä, kiitos tarkkojen tummanharmaiden yksityiskohtien, jotka monella muulla LCD-televisioilla sulautuisivat mustaan. Ihan OLED-mallien, kuten LG 65E6, silkkiseen sysimustaan tässä ei päästä, mutta LCD:ksi vaikutelma on hämmästyttävän hyvä.

Sonyn televisiota ei vaivaa myöskään epätasaisuus tai valon vuotaminen tummille alueille. Havaitsemme tosin hieman valoa ”Letterbox”-elokuvien tummissa kohdissa, ja kirkkaiden kohteiden ympärille syntyy varjoja tummia taustoja vasten, mutta nämä haitat ovat hyväksyttävän rajoissa.

Hyvät tehdasasetukset

Kuva-asetuksia on useita. Parhaasta värintoistosta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti valita Cinema Pro -asetus, joka tuottaa värit äärimmäisen hienosti ja neutraalisti.

Game-asetus pyrkii minimoimaan kuvan viiveen. Leo Bodnar -testissä saimme viiveeksi 45 millisekuntia, mikä riittänee fanaattisimmillekin pelaajille. Se jää silti ennätystuloksesta 25 millisekuntia, jonka olemme joskus mitanneet.

HDR-asetuksella vaikuttavaa kirkkautta

Televisiomaailman kuuminta hottia ovat nyt High Dynamic Range -laadulla (HDR) tehdyt elokuvat ja sarjat. Sonyn näyttö on yhteensopiva Netflixin ja UHD Blu-rayn kanssa, mukaan lukien HDR-10-, HLG- ja Dolby Vision -formaatit (saatavilla myöhemmin päivityksenä). Ja vaikka Sonylla ei olekaan ”Ultra HD Premium” -sertifioitnia, täyttää XE93 heidän omien sanojensa mukaan vaatimukset.

Kirkkaus, jonka yksikkö on nit, on yhä tärkeämpi kriteeri uusien HDR-elokuvien yksityiskohtien kunnolliseen toistamiseen. HDR on kontrastiltaan ja dynaamiselta alueeltaan paljon perinteistä videota laajempi. Perinteinen SDR-elokuva yltää kirkkaudeltaan parhaimmillaan 100 nitiin, kun HDR liikkuu kirkkaimmillaan 1 000–4 000 nitin välillä. Se ei suinkaan tarkoita, että koko elokuva näyttäisi kirkkaammalta, usein oikeastaan päinvastoin. Lisäkirkkaus hyödynnetään esimerkiksi liekeissä, auringonvalossa, valkoisissa pilvissä ynnä muissa vastaavissa, niin että ne toistuvat realistisemmin. Näiden sävyjen elävään tuottamiseen on hyvä olla vähän ekstra-nitejä varastossa!

Tässä suhteessa 65XE9305 onkin omillaan, sillä se ampuu kirkkautta kanuunana. Kun 10 % ruudusta oli valkoisena, mittasimme hurjat 1 300 nitiä. 18 % valkoisuus tuotti 1 011 nitiä, 25 % 807 nitiä ja koko ruudun ollessa valkoisena 639 nitiä. Sony pystyy pitämään kirkkauden myös vakaana eikä himmene muutaman sekunnin kuluessa kuten jotkut kilpailijansa. Kaikki tämä on erittäin vaikuttava suoritus Edge LED -televisiolta.

Äänenlaatu

Sony 65XD9305 on ohut ja minimalistinen tv, jonka mukana ei tule erillistä soundbaria tai kaiutinta. Ääni on siihen nähden hyvä, puhe kuuluu selkeästi ja vahvasti, musiikissa ja efekteissä on melko hyvä täyteläisyys ja vähän häiriötä. Joissakin musiikkiohjemissa erottui myös hyvä stereoefekti. Useimmat varmaan täydentäisivät television kunnollisella soundbarilla, subwooferilla ja/tai ulkoisella soittimella, mutta on hyvä tietää, että televisio toimii itsekseenkin.

Kalibrointi

Ennen kalibrointia mittasimme väritasapainosta pientä kallistusta vihreään sekä tummanharmaissa hieman liikaa valoa (gammakäyrä 1,8 on valoisimpia asetuksia). Tämä korjaamiseksi säädimme gain- ja bias-arvoja valikosta.

Sonyn näytössä ei ole täydellistä värikalibrointivalikkoa, joten sen kalibrointimahdollisuudet ovat rajoittuneemmat kuin highend-malleissa, kuten Panasonic DX900:ssa. Värit toimivat tehdasasetuksilla melko hyvin, joskin hiukan sekoittumista tapahtuu. Vaihtamalla värivoimakkuuden (Color) 50:stä 46:een saa paljon tarkempaa värintoistoa

Kalibroinnilla saatiin hyvä lopputulos, jossa maksimi delta-poikkeama on 1,6. Sonylla on sama perusasetus sekä HDR- että SDR-videolle. Niinpä kalibrointi on tehtävä kahdesta eri sisääntulosta erikseen tai kahdelle eri kuva-asetukselle, sillä molemmat perustuvat samalle värikalibroinnille (värilämpötila ja gamma).

Sony XE9305 saturation sweep 460x259 15771

 

Voit ladata kalibrointiraporttimme PDF:nä tästä.

Johtopäätökset

Ilahduimme suuresti viime vuoden XD93-televisiosta, ja uusi XE93 näyttää jatkavan siitä, mihin edellinen pääsi: suoritus on parantunut monella alueella. Mutta ei kaikilla. Andoir-käyttöjärjestelmässä on yhä puutteensa erityisesti Samsungin ja LG:n omiin smart-tv-alustoihin verrattuna. Kaukosäädin on hieman vanhanaikainen.

Tämä vuoden uutuusmalli juhlii kuitenkin entistä tehokkaammalla prosessorillaan, joka tukee sekä SDR- että HDR-sisältöä. Mahtava kirkkaus tuo HDR-videot todella upeasti esiin!

Ääni & Kuva kiteyttää

Loistava äänenlaatu. Kuvassa erinomainen kontrasti, tarkasti toistuvat värisävyt ja häikäisevän hyvä kirkkaus. Android-alusta ei ole käyttäjäystävällisimmästä päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top