Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: LG OLED 65W7V

Ensiesittelyssä LG OLED 65W7V

LG:n uusi lippulaivamalli OLED W7 on lähes aineettoman ohut.

Julkaistu 17.05.2017 - 12:09
LG OLED 65W7V
Audun Hage

LG on viime vuosina menestynyt OLED-televisiollaan. Eteläkorealainen valmistaja on ollut melkeinpä monopoliasemassa edistyneen tekniikan kanssa, ja LG:n OLED-näytöt tunnetaankin kauniista kuvastaan ja ohuesta muotoilustaan. LG:stä on tullut peräti niin johtava valmistaja, että se on alkanut toimittaa näyttöjä jo muillekin, mukaan luettuna Sony, Philips ja Panasonic. 2017 on todellakin OLED-televisioiden läpimurtovuosi!

OLED eroaa LCD-televisiosta valonkontrollin, kontrastin ja laajemman katselukulman kohdalla. OLED-näytöt ovat nimittäin ”itsevalaisevia”, joten ne pystyvät toistamaan värit ilman taustavaloa. Lisäksi jokaisen pikselin voi sammuttaa ja sytyttää erikseen, mikä tekee kontrastista ja mustuudesta ylivoimaisen. Kaikki nämä ominaisuudet yhdessä tuottavat eläväisemmän, syvemmän ja realistisemman kuvan.

OLED:llä on etuja myös designin suhteen. Se vaatii vähemmän kerroksia kuin LCD-näyttö, joten OLED-televisiosta saa paljon ohuemman ja taipuisamman. Tämä näkyy erityisen hyvin LG:n tämän vuoden lippulaivamallissa, OLED W7:ssä.

Mainos

Superohut OLED W7 on vaivaiset 2,57 mm paksu, ja sen seinäkiinnitykseen riittävät magneetit. Suurin osa elektroniikasta, liitännät ja virtalähde on sijoitettu erilliseen soundbariin, joka yhdistyy televisioon yhdellä litteällä johdolla.

Tähän asti ennätysohuita televisioita on saanut ihailla vain messuilla, mutta nyt LG on päättänyt laittaa ekstraohuen OLED:nsa tuotantoon. Ennätyksellisyys näkyy toki hinnassa, joka on 8 500 € 65-tuumaiselle ja lähes 20 000 € 77-tuumaiselle, sisältäen asennuksen! Lisäpalvelu on mukava etu, sillä näin kalliin laitteen kiinnittäminen on oma taiteenlajinsa, jossa saa olla varovainen…

Koska OLED W7 on niin kallis ja hankala asentaa, ei LG tällä kertaa suostunut lähettämään testilaitetta meille, kuten yleensä. Sen sijaan he lennättivät kourallisen tekniikkatoimittajia pääkonttorilleen San Franciscoon, jossa saimme tutustua OLED 65W7 -huippumalliin ja sen hieman edullisempaan 65E7-versioon.

Design

Näyttö on kieltämättä vaikuttava näky. Kuva tuntuu melkein leijuvan ilmassa, sillä näyttö on niin kiinni seinässä eikä sen reunoja tahdo erottaa. Tämä saa kaikki muut televisiot näyttämään auttamattoman vanhanaikaisilta ja kömpelöiltä! Oikea tulevaisuuden televisio.

1 lg oled 65w7v 460x345 460x345
OLED W7 on vaivaiset 2,57 mm paksu ja kiinnittyy seinään magneeteilla. Tilaa vievät osat on sijoitettu erilliseen soundbariin, joka yhdistyy televisionäyttöön litteällä johdolla. Kuva: Gorm Sørensen

 

Pakettiin kuuluva soundbar ei kuitenkaan yllä tyylikkyydessä television tasolle. Sekin on toki kallis ja hieno sinänsä: moottoroidut kaiuttimet nousevat siitä ylös, kun laitteen laittaa päälle. Se myös tukee Dolby Atmos -surround-ääntä. Muotoilunsa puolesta se näyttää silti vähän kolholta millinohuen näytön rinnalla. Potentiaaliset television ostajat saattaisivat hyvinkin haluta liittää luksusnäyttöönsä erilliset laatukaiuttimet, mutta ikävä kyllä se ei ole mahdollista juuri siitä syystä, että laitteen elektroniikka on integroitu soundbariin. Jos LG eriyttäisi liitännät ja elektroniikan erilliseen keskusyksikköön, voisi se olla yksi lisäetu kilpailussa.

03 W7 A W7 speaker 14069
Soundbarissa on hienot moottoroidut kaiuttimet, jotka nousevat hissillä esiin, kun tv:n laittaa päälle. Kaiutin tukee Dolby Atmos -surround-ääntä. Kuva: LG

 

Mitä eroa? 2017 vs. 2016

Tämän vuoden OLED-näytöissä on samanlaiset kuvapaneelit kuin vuoden 2016 malleissa. LG on kuitenkin onnistunut parantamaan kontrastia ja kirkkautta entisestäänkin. Kuvankäsittelyn parannukset tuottavat LG:n oman ilmoituksen mukaan 25 % kirkkaamman kuvan, ja uuden polarisointifiltterin pitäisi minimoida ympäristön valon heijastukset ja tehdä ruudusta entistä mustempi.

Näkyvätkö nämä muutokset sitten ihmissilmälle? LG tarjosi toimittajien käyttöön testihuoneen ja jätti meidät sinne omien mittauslaitteidemme kanssa pariksi tunniksi.

Sysimustaa!

Tarkkaavaiset lukijat muistavat, että olimme viime vuoden malleista 65E6 ja 55B6 hyvin vaikuttuneita. Ensisilmäyksellä W7 ja E7 eivät vaikuta edustavan vallankumouksellisia keksintöjä edeltäjiinsä nähden, mutta joitakin parannuksia huomaa selvästi. Ensinnäkin ruutu on entistä tummempi ja heijastaa vähemmän valoa. OLED-näytöissä on ollut ongelmana valon heijastuminen violettina lasipaneelista, mutta tämän vuoden malleissa lasi näyttää mustalta. Tällä on positiivinen vaikutus myös kuvanlaatuun, jonka kontrastit tummilla alueilla toimivat vieläkin paremmin kuin ennen.

LG:n OLED-näytöt ovat aina olleet hyvin mustia, mutta nyt yhäkin mustempia. Viime vuoden malleilla oli taipumusta sulauttaa värejä yhteen ja tasoittaa etenkin vihreään taipuvaisia sävyjä. Tässä W7 ja E7 ovat parantaneet huomattavasti. Kuvankäsittely on tarkempaa: tummillakin alueilla resoluutio on terävämpi, yksityiskohdat ovat selkeämpiä, harmaan sävyt toistuvat paremmin ja sulavammin, ja kohinaa on vähemmän. Kirkkaus on parantunut myös, mutta 100 % valkoisen mittaaminen ruudulta vahvimmalla valointensiteetillä tuottaa lähes saman tuloksen kuin viime vuoden malleilla. Toisaalta kirkkaus näyttää yleisesti ottaen paremmalta. LG on ilmiselvästi saanut näytön kapasiteetista nyt enemmän irti päivitetyn ohjelmiston avulla. Syvemmän ja yksityiskohtaisemman mustan ansiosta LG on saavuttanut selvän parannuksen kuvanlaatuun.

HDR ja Dolby Vision

Edellä mainitut parannukset tekevät LG:n OLED-televisiosta ihanteellisen HDR-videoiden pyörittämiseen täydessä loistossaan. Testasimme näyttöjä erilaisten demopätkien kanssa, kuten Netflixin HDR-videota sekä Ultra HD Blu-raytä. LG:ltä löytyy tuki kaikille neljälle HDR-formaatille – HDR-10, Dolby Vision, Technicolor ja HLG – joista kaksi ensimmäistä ovat tällä hetkellä yleisimmät. Kirjoitushetkellä toukokuussa 2017 vain Netflix tuottaa Dolby Vision -kuvamateriaalia, mutta tämän vuoden aikana pitäisi tulla myös ensimmäiset UHD (Ultra High Definition) Blu-ray-lähetykset Dolby Visionilla.

Dolby Vision eroaa tavallisesta HDR-10:stä siten, että sen datavirta sisältää niin kutsutun dynaamisen metadatan, joka kertoo näytölle, kuinka kirkas tai tumma kohtaus on. Se on kehittyneempi tekniikka kuin HDR-10, joka asettaa enimmäiskirkkauden aina näytön maksimikapasiteetin mukaan (esimerkiksi 1000 nitiä) ja käyttää samaa skaalaa koko elokuvan ajan. Dolbyn dynaaminen metadata määrittelee kirkkauden ”frame by frame” varmistaen näin niin tummien kuin kirkkauden kohtausten optimaalisen toiston.

Katsomamme testivideot näyttävät Dolby Visionin ja dynaamisen metadatan edut toteen. HDR-10-tekniikalla katsottuna kuva saattoi toisinaan olla hailakka tai liian tumma, kun Dolby Visionilla kuvan kontrasti ja yksityiskohtaisuus pysyi johdonmukaisesti hyvälaatuisena koko videon läpi. Dolby Vision on myös kehittänyt oman ”DV upscaling” -ominaisuuden, joka osaa säätää sellaistakin kuvamateriaalia, jossa dynaamista metadataa ei ole. Demonstraatiot DV upscalingista vaikuttivat varsin lupaavilta.

OLED W7:n kalibrointi

Aiemmin LG:n näyttöjen kalibrointi on ollut tuskastuttavan hankalaa, ja esimerkiksi kirkkaus on himmennyt aina asennusvalikon käynnistyessä. Nyt suurimmat viat on korjattu ja W7 säätäminen onnistuu hieman helpommin. Tosin edelleen valikosta pitää hyppiä pois ja takaisin, kun haluaa tarkistaa, osuiko säätö kohdalleen. Testikappaleen Delta-mittaustulos oli kalibroinnin jälkeen alhainen 0,3, mikä kertoo erittäin korkeasta väritarkkuudesta.

Lopuksi

Vaikka emme päässeetkään testaamaan LG OLED W7:ä omassa testihuoneessamme, kuten yleensä, olemme silti vakuuttuneet siitä, että LG:n uusi lippulaivamalli on erittäin herkullinen highend-luokan televisio. Elegantin minimalistisen ulkonäkönsä ansiosta se sulautuu sisustukseen huomaamattomasti. Korkea hinta ja hieman epäkäytännöllinen soundbar laskevat kokonaisvaikutelmaa.

Uuta televisiota harkitsevan kannattaakin katsastaa myös G7- ja E7-sarjojen televisiot. Niiden kuvanlaatu on identtinen, ja saatavilla on myös hyvännäköinen ”kuva lasissa” -versio, jossa soundbar on sisäänrakennettu jalustaan. Jos ensivaikutelma pitää kutinsa, ovat LG:n uutuusmallit vahvoilla vuoden 2017 televisioviidakon valtiaan tittelistä kamppaillessa. Se, miten LG haastaa Sonyn, Panasonicin ja Philipsin uudet OLED-televisiot Samsungin upouudesta QLED-näytöstä puhumattakaan, jää nähtäväksi tulevissa testeissä!

Ääni & Kuva kiteyttää

LG:n huippumallissa on erinomainen kuvanlaatu ja vaikuttavan näköinen design. Superohut näyttö lepää seinää vasten litteänä kuin lehti. Erillinen soundbar ei yllä tyylikkyydessä näytön tasolle. Jäimme kaipaamaan keskusyksikköä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top