annonse
annonse

Huhtikuu 2018
Riva Wand

Testissä: Riva Wand

Hyvänkuuloinen kaiutinpari

Riva Festival tekee vaikutuksen volyymillään ja bassontoistollaan sekä musiikkilähteiden valikoimallaan. Riva Arena taas sopii keittiön viihdyttäjäksi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ei ole sidoksissa tiettyyn musiikkisovellukseen. Saatavana lisävarusteita useampien liitäntöjen mahdollistamiseksi. Kokoonsa nähden hyvä ääni.
Valikoimissa ei ole enempää kaiutinmalleja. Isommalle mallille on hankala löytää paikkaa.
annonse

Wand on Riva Audion yhteisnimitys sen monihuonejärjestelmälle: Wireless Audio Network Design. Tällä hetkellä järjestelmä koostuu isommasta Festival-mallista sekä pienemmästä Arena-mallista, joka muuttuu akun kanssa kannettavaksi kaiuttimeksi. Riva Central puolestaan on langaton vahvistin, johon saa kiinni kodin muita laitteita samoin kuin Wand-järjestelmän kaiuttimet.

Laatu ja liitännät

Festival on varsin vankka ilmestys ja hitusen Sonos Play:5-kaiutinta suurempi. Etuosaa ja sivuja peittää metallinen verkko, mutta yläpuoli on kiiltävää muovia. Päältä löytyvät myös ohjausnapit sinisine valoineen, jotka tuntuvat vähän halvoilta. Se on harmi, sillä sisäpuolella on aito puukaappi, joka on linjassa kaiuttimen hintaluokan kanssa. Pienempi Arena on hieman suurempi kuin Sonos Play One, mutta ulkoasua vaivaavat samat pulmat kuin isompaakin mallia.

Takaa löytyy Aux-sisääntulo ulkoisille äänilähteille sekä USB-portti. USB-portti käy muistitikulta lataamisen lisäksi myös kännykän lataamiseen. Festival-kaiuttimesta löytyy myös optinen sisääntulo suoraa digitaalista liitäntää varten. Riva Centralin mukaan kytkeminen laajentaa käyttömahdollisuuksia, kun mukaan saa entistä enemmän äänilähteitä ja kaiuttimia: esimerkiksi levysoittimen, USB-ajurin, passiivikaiuttimet tai ulkoisen vahvistimen.

Riva Wand erottuu kuitenkin monista kilpailijoistaan langattomuudellaan. Monissa laitteissa käyttöä hidastaa erillisen sovelluksen käyttäminen tai rajoittuminen vain yhteen standardiin. Riva Wandia käytetään wifillä, ja Google Castia pääsee käyttämään niin Android- kuin iOS-laitteeltakin. Apple-laitteilla onnistuu toki myös AirPlayn käyttäminen. Spotify Connect löytyy suoraan myös. Ainutlaatuista kyllä, kaiuttimiin saa äänen myös suoraan Bluetoothilla.

Asennus ja käyttö

Kaiuttimet asennetaan kätevästi Google Home -sovellusta käyttäen. Sovellus löytää itse vielä konfiguroimattoman kaiuttimen, kunhan se on laitettu päälle. Kun sille on annettu nimi ja määritelty haluttu verkko, se näkyy sekä Home-sovelluksessa että Rivan omassa Wand-applikaatiossa. Home-sovelluksessa kaiuttimia voi ryhmitellä vaikkapa party-asetukselle, jolloin kaikki kodin kaiuttimet soittavat yhtä aikaa samaa musiikkia.

Riva-sovelluksesta saa päälle yksittäisten kaiuttimien asetukset, kuten valittua halutun fyysisen liitännän, mikäli ei tahdo käyttää langatonta yhteyttä. Arenan tapauksessa kaiuttimen voi määritellä vasemmaksi tai oikeaksi kanavaksi stereoparin muodostamiseksi. Myös basson ja diskantin säätäminen onnistuu sovelluksella. Kaiken huipuksi kaiuttimet saa asetettua ”poissa-asetukselle”, jolloin ne muodostavat keskenään oman langattoman verkkonsa ja ne voi ottaa mukaansa ja silti soittaa niitä wifillä.

Kilpailijat luottavat useimmiten perinteiseen eteenpäin suunnattuun muotoiluun, jolloin kaiuttimet saa hyvin vaikka kirjahyllyyn, kuten Sonoksella. Toinen vaihtoehto on ympärisoiva pyöreä kaiutin, jonka saa huoneen keskelle kuten Samsung 360:n. Rivan kaiuttimet soittavat kolmeen suuntaan, tai neljään, jos mukaan lasketaan Festivalin taaksesuunnattu passiivinen bassoelementti. Tämä tekee kaiuttimien sijoittelusta hieman hankalaa, sillä niiden ympärille pitää jättää joka suuntaan jonkin verran tilaa. Tilakorjaintakaan ei ole sijoittelua helpottamassa.

Sarjaan kaipaisi keskikokoista kaiutinta. Kaikki eivät halua suurta ja hankalasti sijoitettavaa kaiutinta tai myöskään pientä keittiökajaria, vaan enneminkin kirjahyllyyn sopivan laitteen. Ei pidä myöskään unohtaa, että monilla kilpailijoilla on enemmän valikoimaa, kuten soundbareja tai subwoofereita pienten kaiuttimien tueksi.

Festival pitää sisällään peräti 10 kaiutinelementtiä, joten ääntä riittää.

 

Äänenlaatu

Festivalin sisältä löytyy peräti kolme bassoelementtiä, kolme diskanttielementtiä ja neljä passiivielementtiä. Niillä saa suurenkin huoneen täyttymään musiikista kunnon volyymillä laadun kärsimättä. Tehokkaan ja matalan basson tykittäminen voi vuokra-asunnossa olla liikaa naapurisovulle. Jopa James Blaken bassovoittoinen Limit To Your Love soi runsaana. Taajuuskorjain olisi ollut hyvä lisä, sillä bassoa tuntuu toisinaan olevan vähän liikaakin.

Kaiuttimessa ei kuitenkaan ole kyse vain tehosta ja tymäkästä bassosta. Myös live-äänitysten kuuntelu nojatuolissa on nautinnollista, kiito vivahteikkaan ja ilmeikkään keskirekisterin. Stereokuvaakin on aistittavissa.

Arenan huomattavasti pienemmän koon huomioiden ei siltä voi odottaa yhtä voimakasta volyymiä tai bassoa. Basso on täyteläisempi kuin monessa tämän kokoluokan kaiuttimessa, mutta kovin matala se ei ole. Myös diskantti on paljon terävämpi. Keskirekisteri soi kuitenkin miellyttävästi, ja ihmisäänet erottuvat hyvin, mikä tekee kaiuttimesta hyvän laulujen ja puheen kuunteluun. Erinomainen keittiökaiutin siis, mikä onkin tarkoitus.

Johtopäätökset

Riva Wand -monihuonekaiuttimet ovat helppoja asentaa ja käyttää, ja liitäntävaihtoehtoja on mukavasti. Kaiuttimet eivät rajoitu vain tiettyjen sovellusten käyttöön, kuten joillain kilpailijoilla. Suuri Festival tarjoaa runsaasti tehoa ja kauniin keskirekisterin, ja pienempi Arena sopii hyvin keittiön viihdyttäjäksi. Molemmat ovat hieman hankalia sijoittaa niin, että äänestä saisi parhaan mahdollisen irti, eikä kaiutinvalikoimaa löydy täydentämään näitä malleja kuten Sonoksen sarjassa.

Faktat & Rating:
 • Riva Festival

  Langaton käyttö: Wifi, Bluetooth, monihuonesoitto

  Suoratoisto: Spotify Connect, Chromecast, Airplay

  Liitännät: USB, optinen, analoginen 3,5 mm

  Teho: 200 wattia

  Muuta: Hi-Res audio

  Koko: 37 x 20 x 18 cm

  Hinta: 550 €

   

  Riva Arena

  Langaton käyttö: Wifi, Bluetooth, monihuonesoitto

  Suoratoisto: Spotify Connect, Chromecast, Airplay

  Liitännät: USB, analoginen 3,5 mm

  Teho: 50 wattia

  Muuta: Hi-Res audio, akku

  Koko: 13 x 12 x 18 cm

  Hinta: 250 €

  Verkkosivustorivaaudio.com

  Manufacturer:
  Riva Audio
  Import:
  Riva Audio

  Uusimmat testit:

  Pieni kaiutin, iso jytke

  Melko pienestä koostaan huolimatta JBL Boombox vakuuttaa isolla soundillaan ja bassollaan.

  Näyttää ja kuulostaa kanuunalta mutta ei ole kanuuna

  Monsterin mankka näyttää rajulta mutta kuulostaa yllättävän miellyttävältä.

  Isompi ei aina ole parempi

  Jotkut asiat vain näyttävät liian hyviltä ollakseen totta.

  Näyttävä vaan ei järin tehokas

  Bileisiin sopivasta ulkonäöstään huolimatta Sony XB60 ei tempaa mukaansa kuten kilpailijansa.

  Monipuolinen kovis

  Ulkoa panssarivaunua muistuttava Braven XXL on sisältä yllättävän musikaalinen.

  Muu maa liian kaukana, oma maa mansikka

  Aiwa Exos-9:n äänenlaadussa ei ole valittamista, mutta boomboxina laite ei oikein toimi.

  Ghettoblasterit ovat täällä taas

  Modernit versiot 80-luvun boomboxeista ovat linjakkaita mutta edelleen yhtä kovaäänisiä kuin rakkaan lapsen monet nimet antavat ymmärtää.

  Langatonta ja kestävää lomahuvia

  Aikoipa sitten suunnata mäkeen tai rannalle, on akkukäyttöinen ja ulkoilmaa kestävä pikkukaiutin oiva matkakumppani.

  Käsikranaatti kemuihin

  Wonderboom on näppärä kaveri rantabileisiin, suihkuun ja allasjuhliin.

  Kestävä ja kelluva

  Barricade XL on ehta bilekaiutin – joka kelluu vedessä!

  Tasapaino hakusessa

  Äänenlaadun saaminen kohdilleen on haastavaa työtä, ja valitettavasti Philipsin kaiuttimessa heikkoudet vievät huomion hyviltä puolilta.

  Kevyt kaunokainen

  Libratone Too on kevyt kuljettaa, tyylikäs pitää esillä ja miellyttävä kuunnella.

  Shure SRH940
  Testissä
  Työkalu studioon

  Shuren referenssikuulokkeet sopivat myös ammattilaisten studiokäyttöön.

  Audio-Technica ATH-AD900X
  Testissä
  Kaikin puolin ilmava

  Audio-Tehnica vakuuttaa ilmavuudellaan niin fysiikan kuin äänen puolesta.

  AKG K550 MKIII
  Testissä
  Yllättävän tarkka

  AKG:n suuret ja tyylikkäät kuulokkeet kaivavat musiikista uusia yksityiskohtia.

  Sony MDR-1AM2
  Testissä
  Höyhenenkevyttä mukavuutta

  Pyöreä ja miellyttävä ääni sopii rentouttavaan nautiskeluun etenkin kännykästä kuunneltuna.

  Meze Audio 99 Classics
  Testissä
  Iso hurmuri

  Mezen puukuulokkeet tarjoavat lämmintä soundia.

  Grado Prestige SR325e
  Testissä
  Nostalgiamatka ensimmäisessä luokassa

  Grados Prestige -kuulokkeet tarjoavat upeaa äänenlaatua matkalla tyylikkäisiin Mad Men -tunnelmiin.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  Ääni & Kuva

  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts