Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: LG OLED 55B6V

OLED järkihintaan

OLED-tv 4K-resoluutiolla alle kahden tonnin? Kyllä kiitos!

Julkaistu 12.05.2017 - 12:45
LG OLED 55B6V
Audun Hage

Useimmat televisioharrastajat myöntävät, että OLED on kuvanlaadun puolesta ihan omassa luokassaan. Tapa, jolla OLED-näyttö rakentaa kuvan sytyttämällä ja sammuttamalla jokaista pikseliä erikseen, tarjoaa tiettyjä etuja LCD-näyttöihin verrattuna: parempi kontrasti ja syvempi musta erottuvat heti edukseen, erityisesti, kun keittoon heittää sekaan myös 4K-resoluution.

OLED-tekniikan parempi kuvanlaatu on näkynyt myös hinnoissa: 4 000-5 000 euroa 55- tai 65-tuumaisesta televisiosta on reilusti enemmän kuin mitä tavallinen tv:n töllöttäjä on valmis maksamaan uudesta vastaanottimesta. Investointi OLED-tv:seen on vaatinut poikkeuksellista harrastuneisuutta tai poikkeuksellisen paksua lompakkoa.

Niinpä LG:n uusi ja ”halpa” OLED 55B6V on erityisen kiinnostava. Se on eteläkorealaisen valmistajan tähän mennessä edullisin OLED-televisio 4K-resoluutiolla. Juuri nyt sen saa kaupasta alle kahdella tuhannella eurolla. Edustaako malli tuttua LG-laatua, vai onko sen suhteen tehty myönnytyksiä?

Mainos
1 OLED B6 5 460x335 13832
Litteä ja nätti – OLED 55B6 on luksussarja E6:n malleja edullisempi, mutta silti kaunista katsottavaa.

 

Design

Muiden OLED-mallien tapaan B6 on erittäin litteä ja minimalistinen, mutta se tuntuu muotoilunsa puolesta vähemmän ylelliseltä kuin huippumallit E6 ja G6. E6 on miltei kehyksetön, sillä OLED-näyttö lepää lasin päällä. B6 luottaa tavalliseen muovikehykseen, eikä sokkelissa ole tyyristä sisäänrakennettua soundbaria. Televisio on silti varsin hyvännäköinen ja ohuttakin ohuempi. Takaosa ja sokkelijalka ovat harjattua tummanharmaata muovia – ihan tyylikäs mutta ei mitenkään vau.

OLED-näytöt ovat todella ohuemman ja herkemmän näköisiä kuin tavalliset taulutelevisiot. OLED ei vaadi niin monta kerrosta, minkä vuoksi se on sekä ohuempi että kirkkaampi kuin LCD-näyttö. Siksi asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä. Se pitää ensin asettaa tasaiselle alustalle ennen kuin jalan voi kiinnittää, ja vasta sitten se voidaan nostaa tasolle. Testikappaleemme saapui erityisen kestävään lentokoteloon pakattuna – LG ei selvästikään ota riskejä testilaitteidensa toimituksessa!

2 lgwebos 460x259 13833
Helppo käytää: Kosketuksella ohjattava kaukosäädin on kätevä, ja tärkeimmät applikaatiot löytyvät loogisesti, mutta sovellusten tarjonta olisi voinut olla parempikin.

 

Käyttö ja ominaisuudet

OLED 55B6V käyttää LG:n omaa graafista käyttöliittymää WebOS 3.0:aa. Se näyttää hyvältä ja helppo käyttä. Kaukosäätimessä on sisäänrakennettu osoitin, jota käyttämällä ohjataan näytöllä liikkuvaa hiirtä.

Lanseerauksestaan lähtien WebOS-järjestelmä on kuulunut suosikkeihimme, ja vaikuttaa siltä, että kolmannen sukupolven versio on entistäkin nopeampi. Toisaalta sovellustarjonta ei ole kummoinen, vaan Samsungilla ja muilla kilpailijoilla on selvästi enemmän valikoimaa. LG:llä on tärkeimmät, kuten Netflix (4K ja HD) ja YouTube, mutta tällä hetkellä se ei tue esimerkiksi HBO:ta ja Canal Digitalia.

3 lgdesign1 460x259 13834
Liitäntävaihtoehdot ovat melko hyvät, vaikkakin ne on sijoitettu vähän erikoisesti. Lähellä ulkoreunaa olevat HDMI-tulot tarkoittavat, että johdot jäävät helposti näkyviin, minkä voi toki ratkaista vaikka nippusiteillä.
4 lginputlag 460x259 13835
Jos havittelee LG:n näyttöä pelikäyttöön, on huomattava, että viive on keskinkertainen. Mittasimme piirun päälle 50 millisekuntia Leo Bodnar -testissämme.
5 bildekvalitet 460x293
OLED 55B6:n kuvanlaatu on korkea. Kuvassa näkyy Netflixin ”Daredevil” 4K-resoluutiolla.

 

Kuvanlaatu

Kuten manittua, on OLED-mallien suurin etu muihin nähden kuvanlaatu. Se kävi selväksi jo testatessamme kalliimpaa 65E6-mallia, joka on LG:n toiseksi paras televisio ja epäilemättä parasta, mitä rahalla saa. Se maksaa 4 500 euroa.

Kuinka lähelle kalliimman kuvanlaatua pääsee sitten tällä edullisemmalla mallilla? Itse asiassa erittäin lähelle. Emme tosin voineet verrata E6- ja B6-malleja vierekkäin (meillä ei ollut molempia yhtä aikaa lainassa), mutta niissä on paljon samoja ominaisuuksia. 55B6:n kuvapaneeli on tietojemme mukaan itse asiassa sama kuin 55E6:ssa. Ero on kuvankäsittelyssä, jonka B6:ssa hoitaa erilainen (epäilemättä halvempi) siru.

Ensimmäiseksi kiinnitämme huomiota sysimustaan mustan toistumiseen. LG:n näyttö lähes katoaa täysin tummilta kuva-alueiltaan. Monet luottavat LCD-näyttöihin, joiden tummat alueet näyttävät kirkkailta. OLEDissa ne ovat hiilenmustia, sillä pikselit saa kokonaan sammutettua niiden kohdalta.

Musta on edukseen myös toimintakohtauksissa. Esimerkiksi Netflixin ”Marco Polo” -sarjassa suuri osa Kublai Khanin mongoliarmeijasta on kuvattu 4K HDR -laadulla, ja pelkässä luonnonvalossa aidon ajankuvan luomiseksi. Kuva on aivan omassa luokassaan LG:llä; syvä ja realistinen, etenkin hahmojen liikkuessa tummassa yössä ja vain soihtujen valaisemana. Erittäin vaikuttavaa!

6 oled stjernehimmel 460x321
Tähtitaivas on mustaakin mustempi. Kuva: LG

 

Pysytään vielä hetki pimeässä.” Star Trekin” tähtitaivas on toinen esimerkki OLEDin erinomaisuudesta, mutta osoitus myös siitä, että musta voi mennä liioitteluksikin. LG:n tehdasasetuksilla jotkut himmeimmistä tähdistä nimittäin katoavat tyystin. Kirkkautta kannattaa hienosäätää korkeammalle. Tässä näkyy B6:n ja E6:n ero. Myös jotkin tummanharmaista yksityiskohdista jää heikommin näkyviin. Vaikka OLED-tekniikka onkin ylivoimainen sysimustan tuottamisessa, saa yksityiskohdista paremmin selvää parhailla LED-taustavalaistuilla LCD-näytöillä (esimerkiksi Panasonic 65DX900 ja Samsung 65KS9505).

OLEDin heikkous on myös valo. Yllä mainituilla huippuluokan LCD-näytöillä kirkkaus on ilmiömäinen 1 000 nitiä tai enemmän. Auringon lämmön voi melkein tuntea kasvoillaan! OLED on rajoittunut 50-600 nitiin eikä pääse vastaavankokoisella näytölle samaan kirkkauteen. Kirkkaudesta on tullut yhä tärkeämpää HDR-laadulla mutta myös tavallisissa lähetyksissä (vaikkapa hiihtokisoja katsoessa) heikko kirkkaus saa elämyksen tuntumaan vaisulta. Kuten OLED 65E6 -testissämme, tässäkin jäimme kaipaamaan sitä, että sekä kirkkaus että kontrasti olisivat huippuja.

55B6:n värit ovat kuitenkin hyvin luonnolliset ja miellyttävät. Parasta on ehkä se, että värit säilyttävät luonteensa, katsoipa ruutua mistä kulmasta tahansa. Edellä mainituissa LCD-näytöissä katselukulma on usein hyvin rajoittunut, joten eniten irti saadakseen on istuttava aivan ruudun edessä keskellä. Sama vaiva ei ole ongelma OLEDille.

Väliaikainen kuvan jähmettyminen (”image retention”) on ollut OLEDeille tyypillistä, joten kanavien logot tai muut kirkkaat elementit ovat jääneet ruudulle kummittelemaan. Ilmiö näkyy varsinkin harmaalla taustalla. LG on mennyt eteenpäin ongelman käsittelyssä tuomalla mukaan pixel shift -ominaisuuden ja huoltoasetuksen ennen näytön sammuttamista. Jos seuraa ohjeita, ei vaaraa pysyvistä palamisjäljistä pitäisi syntyä, toisin kuin vanhemmilla plasmanäytöillä.

Äänenlaatu

55B6:ssa ei ole soundbaria kuten E6- ja G6-malleissa, vaan alapuolelta löytyy pienet kaiuttimet, joiden äänenlaatu ei vakuuta. Äänet ovat hieman suljettuja ja basso ohut. Jos et jo omista laadukkaita kaiuttimia, huomaat pian tarvitsevasi sellaisia. Hyvä kuva menee hukkaan, jos ääni ei ole samalla tasolla.

Johtopäätökset

55B6V on LG:n parhaiden OLED-näyttöjen simppelimpi ja halvempi versio. Ulkonäkö ja design ovat vähemmän vau kuin kalliimmissa malleissa, mutta suorituskyky on lähes yhtä hyvä. 55B6V:stä löytyvät kaikki OLEDin tyypilliset edut: syvä musta, hyvä kontrasti, luonnolliset värit ja laaja katselukulma. Kokonaisuudessaan pidämme OLED 55B6V -televisiota vahvana haastajana kalleimmillekin LCD-näytöille. Alle kahden tonnin hintalapulla se on todellinen löytö!

7 dolbyvision1 460x246
LG tukee Dolby Visionia.

 

HDR ja Dolby Vision

LG:n näytössä on tuki Dolbyn omalle HDR-standardille, Dolby Visionille. Perinteisestä HDR:stä poiketen Dolby Vision on suljetumpi järjestelmä, joka vaatii yhtenäisen kokonaisuuden aina signaalilähteestä alkaen sekä television osalta lisensoidun rautapuolen. Tällä hetkellä LG on ainoa meikäläisillä markkinoilla toimiva laitevalmistaja, joka tarjoaa Dolby Vision -malleja. Samsung ja muut ovat pysytelleet avoimessa HDR10-standardissa.
Dolby Visionin etu on niin kutsuttu dynaaminen metadata, joka kertoo näytölle tarkasti, miten sen pitää vaihdella kirkkautta kohtauksen mukaan. HDR10 määrittelee kontrastisuhteen staattisemmin. Netflix tukee molempia standardeja, ja 4K Blu-ray-elokuviakin on saatavilla Dolby Vision -yhteensopivina. Jos televisio on Dolby Vision -yhteensopiva (eli LG), se osaa automaattisesti valita Dolby Vision -signaalin käyttöön.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kaikki OLED-television hyvät ominaisuudet, kuten erinomainen kontrasti ja hyvin tummat mustat, veitsenterävä tarkkuus ja laaja katselukulma erittäin kohtuulliseen hintaan. Maksaa silti enemmän kuin LCD-televisiot. 55B6:n kirkkaus ei yllä LCD-mallien tasolle. Äänenlaatu ei ihastuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top